De basis voor het begrijpen van een NFT is het beantwoorden van de vraag “Wat is een niet-fungibel token?”
Laten we eens kijken naar de definitie van fungibel als uitgangspunt. Fungibiliteit betekent in essentie dat iets uitwisselbaar is; als u en ik twee eenheden gelijkelijk kunnen ruilen, worden de uitgewisselde eenheden als vervangbaar beschouwd.
Een biljet van $ 10 is bijvoorbeeld fungibel omdat een ander biljet van $ 10, of zelfs twee afzonderlijke biljetten van $ 5, dezelfde waarde hebben, dus ze zijn hetzelfde.
Bens zoals diamanten, bodems of kunstwerken zijn niet fungibel omdat elke eenheid unieke kwaliteiten heeft die waarde toevoegen of aftrekken. Individuele diamanten hebben bijvoorbeeld verschillende kleuren, maten, slijpvormen en kwaliteiten; ze zijn niet uitwisselbaar, dus zouden ze worden gedefinieerd als niet-fungibele goederen.
Een NFT is een digitaal certificaat dat een uniek actief vertegenwoordigt, net als een enkele diamant. Twee identieke, de metadata op het niet-fungibele token biedt een stempel van authenticiteit waarmee we ze kunnen onderscheiden.
Daarom is blockchain de ideale technologie voor het beheren van digitale assets? Twee belangrijke functies in blockchain, onveranderlijkheid en beveiliging, maken het ideaal voor het beheren van digitale activa. Totdat de meest gebruikte tokens fungibel waren, is het schrijven van unieke informatie over het token onmogelijk.
Unieke cryptografische tokens die gegevens kunnen bevatten in plaats van waarde, kunnen niet-fungibele tokens worden genoemd. Ze zijn gedefinieerd op de Ethereum-blockchain met ERC-standaarden zoals de ERC-721-standaard. Het verschil tussen fungibele en niet-fungibele tokens heeft de nadruk op het opslaan van informatie.
Indice dei contenuti:
Hoe werken NFT’s?
Niet-fungibele tokens zijn in wezen op blockchain gebaseerde collector’s items. Om het eenvoudiger te zeggen, NFT’s zijn “unieke” en “beperkte” crypto-activa.
Als u bijvoorbeeld de ERC-20-standaard gebruikt, is elk token in de levering hetzelfde, kunt u ruilen met 1 andere ETH en is er geen verschil in de ETH die u ontvangt.
Hoe dan ook, met de niet-fungibele tokenstandaard draait de NFT op de ERC-721-standaard, waarbij elk token onvervangbaar is.
Erc-20 | Erc-721 |
fungibel | Niet-fungibel |
uniform | uniek |
uitwisselbaar | Niet uitwisselbaar |
deelbaar | Niet deelbaar |
Bijvoorbeeld: LINK, MKR, UNI, YFI, USDC … | Bijvoorbeeld: CK, AVASTAR, EM, DCLI … |
NFT creëren
Een NFT maken begint met inhoud zoals een foto, tekening of videoclip… in feite kan het elke inhoud zijn. Het kan originele inhoud zijn, een schilderij, een foto die je hebt gemaakt of inhoud of kunst die al is gemaakt, zoals de Mona Lisa.
Zodra het is gemaakt, wordt die inhoud omgezet in een NFT door het op de blockchain te “munten”. Een record van de NFT-eigenschap en transactiegeschiedenis wordt opgeslagen op de blockchain. Je zou deze NFT opslaan in je digitale portemonnee en de blockchain kan de eigenaar bevestigen: het kan je eigendom van het origineel bewijzen en dat de NFT authentiek is. Iedereen kan een kopie downloaden van internet.
Een typisch voorbeeld dat wordt gebruikt om een NFT te beschrijven is de Mona Lisa. Net zoals de Mona Lisa een uniek stuk is dat alleen in het Louvre bestaat, kun je een originele NFT bezitten die op de blockchain bestaat, en geen enkele kopie of NFT zal gelijk zijn aan of dezelfde waarde bevatten.
Hoe krijg je toegang tot je NFT als je hem eenmaal bezit?
Als je een NFT bezit, kun je deze op de blockchain openen met behulp van een digitale portemonnee. Deze portemonnee is de software die seed phrases ontcijfert om toegang te krijgen tot het account of adres waar u binnen het NFT-contract als eigenaar van de NFT wordt vermeld en dat contract zich in de blockchain bevindt.
Collectie en verkoop van NFT
Of het nu gaat om het kopen en verzamelen van NFT of het lanceren en verkopen ervan, u kunt een marktplaats kiezen zoals Oshen.io, Nifty Gateway, OpenSea, Rarible en Makersplace. Binnen deze markten kunnen kopers uw NFT bieden of kopen tegen een catalogusprijs.
De waarde van NFT
De drie dingen die waarde creëren voor een NFT zijn nut, toegang en sociale valuta.
Een vergelijkbaar concept met NFT’s zijn lidmaatschapskaarten, of beloningen/punten op creditcards, tickets voor VIP-evenementen met alleen toegang.
Als je ooit skins, tools, wapens of andere virtuele items voor je videogames hebt gekocht, begrijp dan het concept achter NFT. Je wilde dat dat object werd erkend in een wereld waar je om geeft of dat je het recht had om op te scheppen onder je leeftijdsgenoten. NFT’s geven je hetzelfde nut en dezelfde “vijver” van sociale valuta voor de rest van je leven.
De reden dat mensen NFT kopen, is omdat mensen kleding met merklogo’s dragen, in luxe auto’s rijden of foto’s aan de muren hangen. Het is dezelfde reden waarom mensen geven om blauwe cheques op Instagram. Binnenkort zullen we elkaars digitale portemonnees controleren en connecties delen over elkaars interesses van onze NFT-aankopen.