in

Over de MSCI World Index

Beleggers zijn vooral geïnteresseerd in aandelenindices, omdat het activa zijn met veel liquiditeit, hoge volatiliteit en waarvoor u veel informatie op internet kunt vinden. De meeste online verhandelbare aandelenindices zijn gekoppeld aan de economie van een land of een specifieke sector van activiteit, maar er zijn ook wereldwijde indices die verschillende landen groeperen. Van deze indices is de bekendste de MSCI, die verschillende subindices bevat, afhankelijk van de groep betrokken landen. Nu geven we u enkele feiten en tips voor het uitvoeren van MSCI-analyse.

Wat is MSCI?

Het acroniem MSCI staat voor Morgan Stanley Capital International. Zoals de naam al doet vermoeden, is het het Amerikaanse bedrijf Morgan Stanley, dat verantwoordelijk is voor de berekening. In werkelijkheid is de MSCI echter niet één enkele index, maar veeleer een groep van de meest gebruikte benchmarks ter wereld door eigenaren van aandelenportefeuilles. Naast de MSCI World- of MSCI Mondial-indices zijn er nog vele andere MSCI-indices die betrekking hebben op specifieke groepen landen, individuele landen of economische sectoren. Elk van deze indices is gekoppeld aan een aantal subindices, “afgeleide indices” genoemd, die rekening houden met de grootte van bedrijven (zoals small caps of big caps), of zelfs het type management van deze bedrijven (zoals waarde of groei). In totaal vonden we ongeveer 11.000 verschillende MSCI-indices over de hele wereld, omdat deze ook op verzoek kunnen worden gemaakt.

El MSCI Wereld

De MSCI World of MSCI Mondial is de bekendste index, omdat deze bestaat uit aandelen die over de hele wereld worden verhandeld. In feite is de naam een beetje verwarrend omdat alleen de meest ontwikkelde landen in aanmerking worden genomen bij de berekening. Op dit moment kunnen we 23 landen vinden. De waarden van opkomende of onderontwikkelde landen nemen geen deel uit van de berekening van deze index. In totaal heeft de MSCI World Index tussen de 1.500 en 2.000 activa in zijn activa die een indrukwekkende totale marktkapitalisatie vertegenwoordigen, geschat op enkele biljoenen dollars. Er zij op gewezen dat meer dan de helft van deze kapitalisatie in handen is van Amerikaanse bedrijven. Achter hen staan Britse bedrijven, met 25% van de totale kapitalisatie, terwijl Europese bedrijven slechts 10% van dit volume voor hun rekening nemen.

Historische evolutie van de MSCI World Index

Aanvankelijk begon de MSCI World Index op 100 punten, daarna gestaag in 30 jaar tot 1.500 punten. Met het uiteenspatten van de internetzeepbel daalde de waarde van de index langzaam tot 700 punten, maar toen, aan het einde van 2007, steeg het tot een niveau in de buurt van 1.700 punten. De huidige crisis die de ontwikkelde landen volledig treft, is de oorzaak van de nieuwe waardedaling, die is gedaald tot 700 punten. Andere belangrijke MSCI-indices: Onder de MSCI-indices die kunnen worden verhandeld op online handelsplatforms zijn de volgende subindices:
  • De MSCI European Index, die alleen de beste marktkapitalisaties in de Europese Unie bevat.
  • De MSCI Emerging Markets Index, die geen rekening meer houdt met ontwikkelde landen, maar met opkomende landen zoals Aziaten.
  • De MSCI All Markets Index, die echt rekening houdt met alle marktkapitalisaties in de wereld, zowel ontwikkelde als opkomende landen.

Wat is de geografische samenstelling van de MSCI World Index?

Om meer te weten te komen over de economieën die zijn opgenomen in de MSCI World Index, nodigen wij u uit om de samenstelling van de MSCI World Index te kennen. In tegenstelling tot de naam omvat deze index eigenlijk niet alle landen in de wereld. In feite omvat de samenstelling van de MSCI World Index aandelen uit dezelfde landen als de MSCI EAOE Index met toevoeging van Canada en de Verenigde Staten. Samengevat zijn de landen die deel uitmaken van deze index de volgende: Duitsland, Australië, Oostenrijk, België, Canada, Denemarken, Spanje, Verenigde Staten, Finland, Frankrijk, Hongkong, Ierland, Israël, Italië, Japan, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Portugal, Verenigd Koninkrijk en Singapore. Er is echter een MSCI-index die, naast de landen die zijn opgenomen in de MSCI World, de landen van de MSCI EM Index voor opkomende markten omvat. Daarom houdt deze index, MSCIACWI for All Country World Index genaamd, ook rekening met de prestaties van de volgende opkomende landen per gebied:
  • Voor de Amerikaanse markt vinden we Brazilië, Chili, Colombia, Mexico en Peru.
  • Voor de Europese markt vinden we Griekenland, Hongarije, Polen, Rusland en Tsjechië.
  • Voor de Afrikaanse markt vinden we Zuid-Afrika, Egypte en Marokko.
  • In het geval van het Midden-Oosten is Turkije inbegrepen.
  • In Azië vinden we China, Zuid-Korea, India, Indonesië, Maleisië, Filipijnen, Taiwan en Thailand.
Dus in werkelijkheid hebben beleggers die denken dat ze door te beleggen in de MSCI World Index, beleggen in een extreem gediversifieerde index op alle internationale aandelenmarkten, het mis. In feite, afgezien van het feit dat niet alle landen in de wereld deel uitmaken van deze index, moet worden opgemerkt dat de componenten van deze index ook worden gewogen op basis van hun grootte in de markt.  bijna de helft van de aandelen in deze aandelenindex zijn Amerikaanse aandelen. Op de tweede plaats staan Japanse aandelen, die bijna 8% van de totale waarde vertegenwoordigen. Vervolgens het Verenigd Koninkrijk met 5,6% van de aandelen, Frankrijk met 3,4% van de aandelen, Zwitserland met 3,2% van de aandelen en Duitsland met 3,1% van de aandelen van de belangrijkste landen. Evenzo, en in termen van de bedrijfssectoren die in deze index zijn vertegenwoordigd, zijn er twee hoofdsectoren, waarbij financiën en IT alleen al goed zijn voor meer dan 35% van de samenstelling van de MSCI World. De energiesector is goed voor 6% van de voorraden en onroerend goed voor 3% van de voorraden. Daarom moet bij het beleggen in de MSCI World Index speciale aandacht worden besteed aan de Amerikaanse markt en financiële en IT-bedrijven.

Classificatie van bedrijven in de verschillende MSCI-indices op basis van hun grootte:

De indeling van ondernemingen in de MSCI varieert naar gelang van hun omvang. Hierbij moet worden opgemerkt dat de omvang van een beursgenoteerde onderneming feitelijk overeenkomt met haar totale marktkapitalisatie, d.w.z. de waarde van die onderneming, maar er kan ook rekening worden gehouden met andere indicatoren zoals omzet of aantal werknemers. De standaard MSCI-indices houden rekening met de aandelen van grote en middelgrote ondernemingen, d.w.z. grote en midcap-ondernemingen. Hierbij moet worden opgemerkt dat een MSCI-index zonder precisie als een standaardindex wordt beschouwd. De structuur van deze indices is zodanig dat de marktkapitalisatie van de aandelen 85% van de marktkapitalisatie van de betrokken aandelenmarkt bereikt. Kleine ondernemingen, hierna “smallcaps” genoemd, zijn niet opgenomen in standaardbedrijven. Zowel standaard- als smallcapbedrijven zijn echter opgenomen in IMI voor de belegbare marktindex. Ten slotte, en op het laatste niveau van deze classificatie van bedrijven in de MSCI-indices, vinden we bedrijven die microkapitalisaties worden genoemd, die ongeveer 1% van de totale marktkapitalisatie vertegenwoordigen. Dankzij de verschillende informatie die u in dit artikel hebt ontdekt, kunt u nu leren hoe deze aandelenindex en zijn derivaten werken en dus hoe u erin kunt beleggen. Om in dit type belegging te beleggen, zowel in de prijs van de index zelf als in een van de effecten waaruit deze bestaat, kunnen verschillende financiële instrumenten en contracten zoals ETF’s of CFD’s (Contracts for Difference) worden gebruikt die deze rendementen reproduceren. Dit komt omdat op de platforms van De handel van vandaag heeft u toegang tot de overgrote meerderheid van de aandelen van de grote bedrijven die deel uitmaken van de MSCI World Index en u kunt speculeren op hun prijsbewegingen op en neer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Investimenti 47

Hoe Amerikaanse aandelenindices te analyseren

Investimenti 43

De belangrijkste financiële centra van China