in

Plotselinge bankfaillissementen voor cryptocurrencies: wat ze betekenen

Net toen het erop leek dat de cryptocurrency-markt aan zijn langverwachte herstel was begonnen, daalde deze afgelopen weekend opnieuw, en hard. In feite daalde het zo sterk dat de totale limiet als geheel daalde met 7% in één dag en 13,5% in een week, waarbij bitcoin (BTC) maar liefst 16% daalde in de zeven dagen tot vrijdag.

De trigger op korte termijn was het nieuws dat Silicon Valley Bank was ingestort, slechts enkele dagen nadat collega-crypto-vriendelijke bank Silvergate zijn vrijwillige liquidatie had aangekondigd. De val van de SVB is echter slechts een van de vele factoren die de markt op dit moment ondermijnen, waarbij voortdurende renteverhogingen en bedreigingen van strikte regelgeving een belangrijke rol spelen.

Het feit dat Silvergate, Silicon Valley en nu zelfs een derde bank – Signature – in zo’n korte tijd kunnen instorten, geeft aan hoe ver de wereldeconomie verwijderd is van een volledig en stabiel herstel.

Inderdaad, met financiële instellingen die vorige week suggereerden dat de Federal Reserve dit jaar zijn renteverhogingen daadwerkelijk kan verhogen, is het duidelijk dat de cryptocurrency-markt verre van het soort solide economische basis bereikt dat het nodig zou hebben voor een nieuwe bullmarkt.

En met de Biden-regering die in haar nieuwste begroting een belasting van 30% op cryptocurrency-mijnbouw schetst, moet de markt mogelijk nog een paar maanden van de cryptowinter van vorig jaar doorstaan voordat ze een echt herstel ziet.

Dat gezegd hebbende, bitcoin (BTC) zag maandag een grote rally te midden van groeiende zorgen over bankaandelen, wat suggereert dat een verlies van vertrouwen in het financiële systeem cryptocurrencies (of op zijn minst sommige cryptocurrencies) meer zou kunnen helpen dan dat het hen belemmert.

Een nieuwe bankencrisis

De respectieve verdwijningen van Silicon Valley Bank en Signature Bank waren van een iets andere aard dan die van Silvergate Bank, omdat beide effectief werden gesloten door Amerikaanse toezichthouders (onder curatele gesteld).

Net als Silvergate leed SVB echter een reeks intrekkingen, waardoor het gedwongen werd om verschillende activa die het bezat met een aanzienlijk verlies te verkopen, terwijl een poging om geld op te halen door extra aandelen te verkopen mislukte (net als een poging om zichzelf te koop aan te bieden). Evenzo heeft Signature Bank ook te lijden gehad onder een grote golf van opnames van klanten, waarbij het wordt gevoed door zorgen die voortvloeien uit eerdere mislukkingen van SVB en Silvergate.

Daar stopt de pret echter niet, want andere banken kwamen de afgelopen dagen in de problemen. Dit geldt ook voor First Republic, dat zijn aandelenkoers heeft zien kelderen omdat beleggers steeds angstiger en risicomijdender worden. En in belangrijke mate omvat het ook een aantal andere Amerikaanse banken, waarbij zelfs de grootste financiële instellingen in Amerika (en over de hele wereld) hun aandelen een pak slaag zien krijgen.

Een groot deel van de reden waarom banken op dit moment met een crisis worden geconfronteerd, is dat zoveel van hen op (grote) niet-gerealiseerde verliezen zitten. Volgens gegevens verzameld door Bloomberg zitten ze momenteel opgescheept met obligatieverliezen van ongeveer $ 600 miljard, en als meer van hen worden geconfronteerd met runs, kunnen ook zij gedwongen worden om die verliezen te realiseren.

En de reden dat de obligaties (en door hypotheken gedekte effecten) die ze aanhouden zoveel waarde hebben verloren, is vanwege de Federal Reserve, die de afgelopen 12 maanden of zo op een missie is geweest om de rente te verhogen. Het is een feit dat wanneer een centrale bank de rente verhoogt, het aanhouden van obligaties minder aantrekkelijk wordt, vooral als de rente hoger is dan de rendementen die obligaties bieden.

Dit is precies wat er op dit moment gebeurt met het Amerikaanse (en westerse) banksysteem, waardoor de Federal Reserve, het Amerikaanse ministerie van Financiën en andere instanties gisteren moeten ingrijpen met een pakket maatregelen om te helpen. Dit omvat het veiligstellen van klantdeposito’s van meer dan $ 250.000 (wat FDIC normaal niet doet) en het aanbieden van “aanvullende financiering aan in aanmerking komende deposito-instellingen” zodat ze aan opnameverzoeken kunnen voldoen.

Tarieven, regulering en terugvordering

Op een meer fundamenteel niveau duidt de aanhoudende bankencrisis ook op de slechte gezondheid van de wereldeconomie, die niet volledig is hersteld van de Covid-19-pandemie. De inflatie blijft hoog in veel ontwikkelde landen, waarbij de Federal Reserve en andere centrale banken suggereren dat verdere renteverhogingen nog moeten komen. Handelaren hebben bijvoorbeeld gewed dat de Fed zijn basisrente dit jaar heeft verhoogd tot 6% (van ongeveer 4,5%), iets dat de wereldeconomie alleen maar langer zal onderdrukken.

Dit omvat de cryptocurrency-markt, die ondanks het zien van een soort mini-renaissance sinds het begin van 2023 niet in de buurt is gekomen van het herwinnen van de hoogten van eind 2021. Bitcoin steeg op 20 februari tot $ 24.972, met een winst van 50% vanaf 1 januari, maar de prestaties – evenals die van de markt als geheel – werden serieus gedetailleerd door het falen van Silvergate Bank, gevolgd door de ineenstortingen van Silicon Valley Bank en Signature Bank.

En zelfs $ 24.9721 is 63% lager dan BTC’s all-time high van $ 69.044, wat aangeeft hoe de marktomstandigheden nog steeds gedempt zijn. Dit wordt ook verergerd voor cryptocurrencies door de dreiging van regelgeving onderweg, waarbij de Biden-administratie een federaal budget voor 2024 schetst dat een belasting van 30% omvat op elektriciteit die wordt gebruikt om cryptocurrencies zoals Bitcoin te minen (waarvan het nieuws heeft bijgedragen aan lagere prijzen in het weekend).

Bovendien hebben recente bank- en uitwisselingsfouten binnen cryptocurrencies de urgentie van wetgevers vergroot als het gaat om het introduceren van specifieke cryptocurrency-voorschriften. De EU heeft de afgelopen weken opgeroepen tot het versnellen van cryptocurrency-kapitaalregels voor banken, terwijl de afgelopen maanden de Biden-regering heeft gereageerd op het faillissement van FTX en andere explosies door er bij het Congres op aan te dringen uitgebreide wetgeving in te voeren.

In combinatie met hoge rentetarieven, hoge inflatie en onzekerheid bij beleggers, benadrukken deze openingen in de regelgeving hoe de economische omgeving nog steeds ongunstig blijft voor cryptocurrency. In die context proberen beleggers nog steeds het risico te verminderen, wat betekent dat cryptocurrencies niet echt een substantieel rendement kunnen organiseren, althans nog niet.

Afgezien van deze negativiteit, zag maandag een interessante marktreactie op verschillende nieuwsberichten over de aanhoudende bankencrisis. Na een daling van ongeveer 16% tussen donderdag 9 maart en vrijdag 10 maart, steeg bitcoin naar $ 24.469 op maandag 13 maart, met een winst van 18% in 24 uur. Veel waarnemers beschouwden dit als een teken dat beleggers vluchten naar veiligere havens, waarbij goud ook stijgt in de nasleep van dit nieuwste bankendrama.

Hoewel de zaken zich in een zeer precaire situatie blijven bevinden, is het mogelijk dat de interventie van de Fed een echte bankencrisis op het niveau van 2008 zal voorkomen. Dat is althans de mening van analisten, die over het algemeen voorspellen dat toezichthouders dit keer de boel in de kiem zullen smoren.

“In tegenstelling tot in 2008 greep de overheid vroeg in en greep hard in”, zei Brad McMillan, chief investment officer voor het in Massachusetts gevestigde Commonwealth Financial Network. “Hoewel we zeker marktturbulentie kunnen verwachten – en we zien vanochtend – zullen de systemische effecten beperkt zijn. We zijn niet klaar voor een herhaling van de Grote Financiële Crisis.”

Hoewel we onszelf nog een 2008 kunnen besparen, zal deze nieuwe bankrommel waarschijnlijk de positie van Bitcoin en sommige andere cryptocurrencies op de lange termijn vergroten (terwijl het waarschijnlijk ook leidt tot een lagere rente voor de Fed). Dit komt omdat Bitcoin sinds 2009 zonder onderbrekingen of onderbrekingen is blijven draaien, en het maakt niet uit hoeveel banken de komende weken uit de boot vallen, het zal nog vele, vele jaren blijven werken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

bitcoin g11e4713df 1280

Cryptogames: zijn ze in 2023 nog levensvatbaar?

soldi 1 scaled

IBAN-controle: complete gids voor bankcode-analyse