R-Squared vs. Beta: een overzicht
De meeste aandelenbeleggers zijn bekend met het gebruik van bèta- en alfaratio’s om te begrijpen hoe bepaalde aandelen hebben gepresteerd ten opzichte van een marktindex, maar R-squared is ook een handig hulpmiddel voor de belegger.
<ul id="mntl-sc-block_1-0-3"
>Beta is een schatting van het marginale effect van een eenheidsverandering in het rendement van een marktindex op het rendement van het gekozen effect. R-kwadraat (R 2 ) is een schatting van hoeveel bèta en alfa samen de prestaties van een aandeel helpen verklaren, vergeleken met hoeveel willekeurige verandering is.
Deze statistieken kunnen beide aangeven hoe nauw de beweging van een belegging parallel loopt met de beweging van een index in de loop van de tijd.
Bèta kan worden gebruikt om de omvang van de directe relatie tussen de markt en het effect te schatten. R-vierkant wordt gebruikt om de betrouwbaarheid van de relatie tussen de index enerzijds en alfa en bèta anderzijds te bepalen.
KEY POINTS
- De bèta van een effect geeft aan hoeveel de prijs in de loop van de tijd hetzelfde patroon volgt als een relevante index.
- R-vierkant geeft aan hoeveel alfa en bèta de prestaties van een beveiliging weerspiegelen in vergelijking met wat willekeurig is of als gevolg van andere niet-geobserveerde factoren.
- Beide statistieken zijn nuttig om het relatieve risico en rendement van een effect te begrijpen.
Beta
Beta is een numerieke weergave van hoeveel de prestaties van een algemene marktindex de prestaties van een gekozen effect beïnvloeden. Een bèta van 1 geeft aan dat een stijging (of daling) van het rendement van de marktindex gepaard gaat met een gelijke stijging (of daling) van het rendement van het geselecteerde effect. Bèta groter dan 1 betekent dat het gekozen aandeel gevoeliger is voor het rendement van zijn algemene marktindex en bèta minder dan één is relatief ongevoelig voor het totale marktrendement.
Negatieve waarden op bèta geven aan dat het geselecteerde aandeel de neiging heeft om een omgekeerde relatie te hebben met betrekking tot het totale marktrendement.
Het vinden van twee perfect verwante titels (bèta is gelijk aan 1) is zeer ongebruikelijk. Metingen onder 1 geven aan dat het aandeel minder volatiel is dan de benchmark, terwijl metingen van precies 1 aangeven dat de prijs moet meebewegen met de benchmark. Metingen groter dan 1 geven aan dat het actief volatieler is dan de benchmark.
Aan de andere kant wordt de alfaratio vaak gezien als een belangrijke prestatie-indicator voor aandelenfondsen. Alpha is een maat voor de voor risico gecorrigeerde prestaties van een fonds of actief ten opzichte van een benchmarkindex. Een alfa van 1,0 geeft aan dat de belegging 1% beter presteerde dan de index. Een alfa onder 0 geeft aan dat de belegging minder rendement heeft opgeleverd dan de benchmark, gecorrigeerd voor de respectieve volatiliteit.
R vierkant
R-kwadraat (R 2) is een methode die een belegger of analist kan gebruiken om te zien hoe goed alfa en bèta de relatie tussen het rendement van een aandeel en het totale marktrendement vastleggen. R 2 wordt ook wel de bepalingscoëfficiënt genoemd, wat het deel van de verandering in de opbrengst van het effect is dat wordt bepaald door het marktrendement gezien de geschatte waarden van alfa en bèta.
Als belegger wilt u weten hoe uw holding het in de loop van de tijd doet ten opzichte van de benchmarkindex (weergegeven door de alfa- en bètagrootte), maar u wilt ook weten hoe betrouwbaar de relatie (uitgedrukt door alfa en bèta) is tussen dat effect en de markt in het algemeen.
R 2 definieert de praktische waarde van alfa en bèta op een schaal van 0 tot 1. Een hoog vierkant R-getal (.85 tot 1) geeft aan dat alfa en bèta samen een groot deel van de variatie in het rendement van een aandeel verklaren. Een lage R2 (alles onder 0,7, zij het willekeurig) geeft aan dat er weinig verband is tussen het prestatiepatroon van het aandeel geschat door alfa en bèta en dat van de index. In plaats daarvan kunnen de rendementen van het aandeel willekeuriger zijn of kunnen worden verklaard door niet-geobserveerde factoren anders dan het rendement van de marktindex.
U kunt R 2 bepalen met behulp van een standaardformule . Sommige beleggingsfondsen melden de R 2 van hun fondsen in hun reclameliteratuur, maar anderen niet. Yahoo Finance en Morningstar berekenen en publiceren dagelijks R 2-gegevens en bètacijfers.
Speciale overwegingen
In het algemeen worden beleggingen met een hoge bètawaarde als relatief risicovol beschouwd. Aandelen met een hoge bèta zullen de neiging hebben sneller te stijgen dan hun benchmarks in bullmarkten en sneller te dalen in bearmarkten. Men moet echter ook R 2 overwegen , omdat dit de betrouwbaarheid van alfa en bèta aangeeft, omdat hoge (of lage) bèta met een lage R 2 misschien niet zo significant is, of zelfs misleidend kan zijn voor onoplettenden. Aan de andere kant suggereert een hoge R 2 dat de gegeven schattingen van alfa en bèta serieuzer moeten worden genomen.