Spotify Bedrijfsactiviteit
De Spotify Group is een Zweeds muziekstreamingbedrijf dat een computerprogramma en -website beheert. Het biedt een service om direct naar muziek te luisteren, met een gevarieerde en uitgebreide catalogus van artiesten en albums, evenals enkele specifieke functies, zoals de mogelijkheid om offline naar muziek te luisteren of leeslijsten te maken. Spotify stelt gebruikers ook in staat om nummers of albums rechtstreeks via een commerciële partnerwebsite te kopen.
De Spotify-groep heeft een bedrijfsmodel opgezet dat voornamelijk reclame-inkomsten gebruikt. In feite worden advertenties in zijn gratis versie met regelmatige tussenpozen uitgezonden terwijl de gebruiker naar muziek luistert. Spotify biedt ook een betaalde versie van zijn programma, zonder advertenties en met de mogelijkheid om naar onbeperkte muziek te luisteren, zelfs offline, voor 9,99 euro per maand. Het biedt ook speciale prijzen voor gezinnen of studenten, die tegen een lagere prijs van deze service kunnen profiteren. Aan de andere kant baseert Spotify zijn marketingstrategie op verschillende promotionele aanbiedingen gedurende het hele jaar, iets waarmee het nieuwe gebruikers kan verleiden door hen dit programma gedurende de eerste maanden voor een bescheiden bedrag te laten ontdekken.
De Spotify-groep kan rekenen op contracten met de grote platenmaatschappijen om talloze nummers aan te bieden aan zijn gebruikers.
Maak kennis met de concurrentie van Spotify-aandelen
Spotify is nu een wereldleider op zijn gebied van activiteit, namelijk het luisteren naar streaming muziek. Het is ook een pionier op dit gebied, wat het een zeker voordeel geeft. In deze snel groeiende sector van activiteit zijn er echter ook tal van concurrenten en natuurlijk is het interessant om te weten wat de belangrijkste vijanden van Spotify zijn en wat hun sterke punten zijn voordat ze beginnen te handelen op Hier is de lijst met de beste concurrenten van Spotify:
- De Franse Groep Deezer is een van de grote concurrenten van Spotify.
Het biedt een zeer gevarieerde catalogus van titels dankzij kwaliteitsassociaties en abonnementsformules met prijzen die gelijk zijn aan die van Spotify. De kenmerken van deze twee streaminggiganten lijken ook erg op elkaar.
- Amazon Music, de streaming muziekdienst van Amazon, is ook een serieuze concurrent die zijn muziekaanbod begint te ontwikkelen na de lancering van on-demand video in Europa. Deze service is al enkele jaren beschikbaar in de Verenigde Staten.
- Google Play Music is de op twee na grootste concurrent van Spotify. Hoewel het aantal gebruikers van deze service aanzienlijk lager is dan dat van de hierboven genoemde concurrenten, zou dit platform de functionaliteit en dus de populariteit ervan in de komende jaren kunnen vergroten.
- Apple Music is de on-demand muziekdienst van de Amerikaanse gigant Apple en heeft alles wat je nodig hebt om gebruikers te verleiden. In feite wordt het momenteel beschouwd als de nummer twee ter wereld in deze sector van activiteit, net achter Spotify, en vormt daarom een ernstige bedreiging.
- Ten slotte ontwikkelt een andere Franse groep genaamd Soundcloud, voorheen gereserveerd voor artiesten die hun muziek wilden delen, nu een betaald aanbod met Go Soundcloud, een meer traditioneel streamingplatform dat zich in de nabije toekomst aanzienlijk zou kunnen ontwikkelen.
Bij het vaststellen van uw beleggingsstrategieën voor de Spotify-aandelenkoers, moet u uiteraard rekening houden met de gegevens die afkomstig zijn van concurrenten en een echte vergelijkende studie van deze sector van activiteit uitvoeren, aangezien al deze spelers concurrerend concurreren.
direct rekening houdend met de gelijkenis van de diensten en tarieven die zij voorstellen.
Strategische allianties opgericht door de Spotify Group
In 2016 is de Spotify-groep een uniek marketingpartnerschap aangegaan met de datingsite en app Tinder. Dankzij deze samenwerking kunnen Tinder-gebruikers nu een nummer op hun profiel plaatsen, hun favoriete nummers rechtstreeks vanaf Tinder beluisteren en delen, of zelfs de profielen bekijken van singles met dezelfde muzikale smaak.
In 2017 werkte de Amerikaanse videostreaminggigant Netflix ook samen met Spotify om een interactieve afspeellijst te maken die gebruikers biedt om meer te weten te komen over hun gemeenschappelijke basis met personages uit de Stranger Things-serie. Zo kunt u in Spotify een link vinden waarmee u het resultaat van de test kunt kennen op basis van de meest beluisterde nummers in uw programma.
In 2018, en kort voor de introductie op de beurs, besloot Spotify zijn aanbod te diversifiëren door informatie over streaming content aan te bieden via een geconsolideerd partnerschap met verschillende uitgevers. De eerste dienst in zijn soort, spotlight genaamd, is een dagelijkse sport- en culturele nieuwspodcast, het resultaat van een samenwerking met BuzzFeed. Deze dienst, die als eerste beschikbaar is in de Verenigde Staten, zou binnenkort in Europa kunnen arriveren.
Ten slotte, en ook begin 2018, probeerde Spotify de bevolking van bijna 40 te verleiden door een strategisch partnerschap aan te gaan met de optische keten Atol in Frankrijk. Daarom, wanneer een nummer uit de jaren 70 of 80 wordt gehoord op een Spotify-afspeellijst, wordt een advertentie weergegeven waarin de gebruiker wordt uitgenodigd om naar een van de opticiens op het netwerk te gaan voor een visietest.
Kortom, u moet de toekomstige partnerschappen die Spotify kan aangaan nauwlettend in de gaten houden, omdat deze direct of indirect van invloed kunnen zijn op de evolutie van uw voorraad.
Spotify IPO-analyse
We hebben er lang op gewacht en uiteindelijk op 3 april deed de Spotify-groep zijn intrede op de beurs. Sterker nog, de introductie van dit aandeel op de beurs zorgde voor een sensatie, die zijn eerste sessie afsloot met een stijging van 12,9% op de NYSE-markt.
Hoewel de NYSE de aandelenkoers van Spotify op maandagavond op $ 132 had vastgesteld, opende het 26% hoger en eindigde het op meer dan $ 149,01, waardoor de groep kon stijgen op $ 26,5 miljard dollar, of 21,6 miljard euro. Zoals bij elke directe notering, werd de benchmark aandelenkoers van Spotify eerder bepaald door de algehele waardering van het bedrijf, dat komt neer op meer dan 23 miljard dollar, of 18,75 miljard euro. Afgelopen februari werd diezelfde waardering geschat op 20 miljard dollar ten tijde van verschillende off-market transacties door bestaande aandeelhouders.
De notering van Spotify werd uitgevoerd via een direct listing-proces, precies het tegenovergestelde van wat werd gezien tijdens IPO’s of openbare aanbiedingen voor verkoop. Met deze directe notering kan de groep geen nieuw kapitaal aantrekken en bespaart het ook op commissies die over het algemeen door banken worden ingehouden voor IPO’s. Deze eigenaardigheid, die de verplichting inhoudt voor bestaande aandeelhouders om te wachten op de daadwerkelijke toetreding tot de beurs om hun aandelen te verkopen, en voor beleggers die geïnteresseerd zijn in een instap in kapitaal om te wachten op de echte prijs van dergelijke aandelen, suggereert dit dat volatiliteit aanwezig zal zijn, althans op korte termijn, met tal van beurzen in afwachting.
Ondanks het feit dat de Spotify-groep op dit moment niet echt winstgevend is, omdat het in zijn tienjarige bestaan nog geen winst heeft gemaakt, is wat beleggers op de beurs verleidt allereerst het potentieel van het bedrijf dankzij zijn 71 miljoen betalende gebruikers. Spotify is in feite de nummer één ter wereld in deze sector.
De NYSE verzamelde vervolgens de koop- en verkooporders voorafgaand aan de opening op dinsdag 3 april 2018 en gebruikte deze om de openingskoers van dit aandeel te bepalen. Aangezien de Spotify Group geen toezichthouder wilde inhuren om zijn aandelen te plaatsen, was het het bedrijf Citadel Securities dat de missie verkreeg om deze openingskoers van de NYSE te bepalen in samenwerking met Morgan Stanley.
Economische en financiële geschiedenis van het bedrijf Spotify
Natuurlijk moet je de economische en financiële geschiedenis van Spotify kennen om je kennis van de groep verder uit te breiden. Hier is dus een samenvatting van de belangrijke gebeurtenissen en belangrijke data uit de geschiedenis.
- 2009: Spotify opent een van zijn eerste Europese centra in Parijs. In korte tijd had het in 2010 7 miljoen gebruikers in Europa, met meer dan 250 duizend betalende abonnees.
- 2011: De Spotify Group heeft een investering van meer dan $ 100 miljoen van Digital Sky Technologies, een Amerikaans investeringsfonds. De waardering bedraagt dus meer dan een miljard dollar. In hetzelfde jaar bereikt de groep een miljoen abonnees. In hetzelfde jaar stelde de SFR-groep een Spotify-service voor in een van zijn contracten. In 2011 sloot Spotify deals met EMI, Sony Music, Major UMG en Warner.
- 2012: Spotify verwijdert de limiet van 5 plays per titel in Europa, hoewel niet in sommige landen zoals Frankrijk. Spanje was een van de landen waar de beperking werd opgeheven, samen met Finland, Zweden, Noorwegen en Nederland. In hetzelfde jaar beëindigde SFR de samenwerking met Spotify.
- 2013: Toegang tot de service wordt geopend vanuit een webbrowser met Spotify Web Player.
- 2014: De groep gaat verder met de overname van het Amerikaanse slimme muziekplatform The Echo Nest. In hetzelfde jaar begon hij een samenwerking met het bedrijf Uber in de sectoren van touringcars met chauffeur, die bestaat uit het aanbieden van passagiers liedjes om naar te luisteren tijdens de reis. Dat jaar bereikte Spotify 50 miljoen gebruikers met 12,5 miljoen betalende abonnees. De resultaten van de groep blijven negatief, met een verlies van meer dan 162 miljoen euro, specifiek als gevolg van de royalty’s die het overmaakt aan de postzegels van de distributiebedrijven.
- 2015: Het aantal Spotify-gebruikers stijgt tot meer dan 75 miljoen, met 20 miljoen betalende abonnees. Van hun kant bedragen de vergoedingen 3 miljard dollar. In hetzelfde jaar ging de groep in Frankrijk een partnerschap aan met de groep Bouygues, waardoor het aantal abonnees met 150% kan toenemen. Het maakt echter nog steeds geen winst ondanks een waardering van meer dan $ 8 miljard. Dus zelfs in 2015 besloot Spotify om te concurreren met het YouTube-platform en lanceerde het videostreaming.
- 2016: Het aantal gebruikers bereikt 100 miljoen, maar slechts een derde van de abonnees betaalt en de groep lijdt steeds belangrijkere verliezen waardoor het een situatie van kwetsbaarheid beleeft.
- 2017: De groep heeft wereldwijd 50 miljoen betalende abonnees. In hetzelfde jaar tekende hij een associatie met een licentieovereenkomst met Universal Music Group. In juni waren er 140 miljoen gebruikers. De verliezen zijn echter nog steeds aanzienlijk, ondanks de stijging van de omzet. In hetzelfde jaar deden Spotify en Tencent Holdings een cross-share acquisitie en gingen ze een partnerschap aan met als doel hun geografische bereik te ontwikkelen.
Voordelen en sterke punten van Spotify-aandelen als aandelenactivum
Om te weten of de aandelen van Spotify op de lange termijn kunnen stijgen, moet je de sterke punten van dit bedrijf begrijpen en begrijpen, evenals de kansen die zich voordoen. Dus hier is een samenvatting van de sterke punten van Spotify, die leunen op een opwaartse trend.
In de eerste plaats heeft de Spotify-groep een interessante positie op de markt voor streamingmuziek, aangezien zij de pionier is op dit gebied van activiteit en ook de nummer één in de wereld wat betreft het aantal gebruikers.
Spotify verleidt ook betaalde gebruikers of gratis diensten dankzij het gebruiksgemak in vergelijking met sommige van zijn concurrenten. Naast de smartphone-applicatie en het programma voor computers, tablets en andere media, hebt u zelfs toegang tot Spotify via de website, uitgerust met een ergonomische en speelse interface. Het feit dat u gratis en zonder contract naar muziek kunt luisteren, is ook een echte kracht voor dit bedrijf, die wordt vergoed door de verkoop van advertentieruimte.
Spotify heeft zich ook gerealiseerd dat het gebruik van sociale media om zichzelf bekend te maken een kwaliteitsstrategie is. Dankzij zijn leeslijsten biedt het zijn platform een sociaal aspect dat het in staat stelt om zowel huidige gebruikers te behouden als nieuwe te winnen.
Spotify is niet van plan om trouw te blijven aan de diensten die het momenteel aanbiedt, maar het onderzoekt de mogelijkheid om, na de recente lancering van een streaming nieuwsdienst, live content uit te zenden en ook zijn video-on-demand-service te ontwikkelen.
Tot slot, als het gaat om de sterke punten van Spotify, zullen we er ook op wijzen dat de lengte in het veld en de ervaring het een betrouwbare tussenpersoon maken voor artiesten en productiebedrijven. Op deze manier kan de groep prijzen onderhandelen met artiesten en het vertrouwen van adverteerders verdienen als het gaat om hun advertentieruimteservice.
Nadelen en zwakke punten van Spotify-aandelen als beursgenoteerd actief
Natuurlijk hebben de aandelen van Spotify niet alleen voordelen, en het is ook noodzakelijk om rekening te houden met de mogelijkheden van een neerwaartse evolutie van dit aandeel op de lange termijn. Dus hier presenteren we nu de zwakke punten van dit bedrijf en de mogelijke bedreigingen die de winstgevendheid kunnen beïnvloeden.
Ten eerste staat Spotify bekend om zijn lage beloning voor artiesten dankzij de gratis basisservice, wat een probleem op de lange termijn kan zijn als zijn concurrenten een hoger loon bieden.
Aan de andere kant, hoewel de muziekbibliotheek van Spotify zeer compleet is, is deze nog steeds beperkt omdat de artiesten hun catalogi splitsen.
Er wordt ook opgemerkt dat het bedrijfsmodel van Spotify, dat de toegang tot de gratis service voor abonnementsgebruikers vermindert, de komende jaren kan leiden tot een vertraging van de gebruikersgroei.
Natuurlijk kan de felle concurrentie van deze sector van activiteit, en met name van zijn concurrenten in volle ontwikkeling zoals Apple, Amazon of Google, de bekendheid van Spotify beïnvloeden en ervoor zorgen dat het de positie van nummer één in deze sector van activiteit verliest, vooral omdat deze bedrijven ook een grote populariteit genieten bij het publiek.
De steeds vaker voorkomende illegale downloads vormen, ondanks de maatregelen die zijn genomen om dit fenomeen in te dammen, ook een ernstig probleem voor bedrijven in de sector, die hun abonnees in de loop van de tijd zouden kunnen zien afnemen.
Tot slot zullen we benadrukken dat Spotify geen winst blijft maken. Het verminderen van verliezen en het genereren van nieuwe winst is een van de belangrijkste doelen voor de komende jaren.
Samenvattend is het interessant om de sterke en zwakke punten van de Spotify-groep te vergelijken om de groeikansen van hetzelfde en dus van zijn aandelen op de beurs te bepalen.
Veelgestelde vragen
Hoe en in welk jaar is Spotify gemaakt?
Het bedrijf Spotify AB werd opgericht in 2006 met de oprichting van het programma met dezelfde naam. Daniel Ek, de voormalige technisch directeur van Stardoll, en Martin Lotentzon, mede-oprichter van TradeDoubler, richtten dit bedrijf op in Zweden. Het hoofdkantoor van het bedrijf bevindt zich momenteel in Luxemburg, terwijl het hoofdkantoor voor onderzoek en ontwikkeling zich in Stockholm bevindt. Het was echter in 2008 toen het bedrijf Spotify werd gelanceerd voor openbare toegang.
Hoe evolueren de financiële resultaten van de Spotify Group?
De evolutie van de financiële resultaten van de Spotify-groep is al enkele jaren vrij positief. Als we geïnteresseerd zijn in de laatste jaren, zullen we een stijging van de omzet zien, maar aan de andere kant een daling van de nettowinst. Spotify boekte in 2019 zelfs een omzet van 6,764 miljard euro, of een stijging van 28,62% ten opzichte van 2018. Het nettoresultaat bedroeg in 2019 echter -186 miljoen euro, dat wil zeggen 58,76%. extra tekort ten opzichte van 2018.
Is het een goed moment om Spotify-aandelen te kopen?
Er is echt geen ideaal moment om de aandelen van een bedrijf als Spotify te kopen. Voordat u deze aandelen koopt, moet u ervoor zorgen dat de opwaartse kansen aanzienlijk zijn. Om dit te doen, kunt u technische analyse en fundamentele analyse gebruiken en de signalen vergelijken die u krijgt.