in

Stablecoin Djed: Is Cardano een Ethereum killer?

De uitdrukking “Ethereum-moordenaar” is een soort doorlopende crypto-grap geworden. In de loop der jaren is het gebruikt om een breed scala aan Ethereum-rivalen te beschrijven, maar de meeste hiervan zijn uit de boot gevallen. Dit omvat EOS, een voormalige “moordenaar” die beroemd meer dan $ 4 miljard ophaalde tijdens zijn ICO, maar die zijn native token zag dalen van $ 22,71 in april 2018 tot $ 1,07 vandaag, te midden van een relatief gebrek aan gebruik.

Deze lijst bevat waarschijnlijk ook Cardano, opgericht in 2015 door Ethereum mede-oprichter Charles Hoskinson en gelanceerd in 2017. Gedurende enkele jaren ging het werk aan Cardano door in de context van ambitieuze beweringen over wat hij zou doen, zonder dat deze beweringen ooit echt werden onderbouwd. Dat komt omdat, hoewel het netwerk veel inloggegevens achter zich had en een aantal interessante technische basisprincipes, het nooit echt gebruik heeft gemaakt, zelfs niet nadat het in september 2021 slimme contracten had ingeschakeld.

Dit alles zal echter mogelijk veranderen, aangezien vorige maand een belangrijke mijlpaal was voor Cardano en zijn ontwikkeling. Namelijk, de Cardano Djed (DJED) -gebaseerde algoritmische stablecoin werd gelanceerd, waardoor het cryptocurrency-ecosysteem iets krijgt – d.w.z. een stabiele stablecoin – dat schreeuwt sinds de ineenstorting van de aarde in mei 2022. En gezien het feit dat DJED aanzienlijke hoeveelheden ADA in zijn reserves gebruikt, zou de lancering ook kunnen betekenen dat ADA de komende maanden een aantal grote prijsstijgingen zal genieten.

Djed Stablecoin lanceert, ADA Price Rallies

Op 31 januari lanceerde Cardano code maintainer COTI Djed op de Cardano blockchain. Als een algoritmische stablecoin wordt de prijs van DJED dicht bij $ 1 gehouden door te branden en te slaan en zijn Shen reserve-token (SHEN), terwijl ADA ook wordt gebruikt om de waarde ervan te ondersteunen. Interessant is dat Djed aanzienlijk overgecollateraliseerd is, waarbij SHEN en ADA worden gehouden in een verhouding van tussen 400% en 800% van de nominale waarde van DJED.

Volgens de white paper van Djed maakt dit het “het eerste stablecoin-protocol waar stabiliteitsclaims op een nauwkeurige en wiskundige manier worden vermeld en bewezen.” Dergelijke claims waren genoeg om aanzienlijke interesse in Djed te genereren toen het werd gelanceerd, met de stablecoin nu op een circulerende voorraad van 1,9 miljoen.

Belangrijker is dat de komst van Djed een grote toename van de vraag naar ADA heeft veroorzaakt, niet in de laatste plaats omdat de laatste een van de belangrijkste reservetokens is. Dus aan de ene kant hebben de reserves van DJED nu ongeveer 30,17 miljoen ADA opgeslokt, een stijging van 20,1 miljoen op 31 januari. Tegelijkertijd verwachten beleggers nu dat de lancering van Djed in de loop van de tijd een stijging van de prijs voor Cardano zal signaleren, dus gingen ze door en kochten ADA in de dagen na de lancering van de stablecoin. Dit omvat ook grote investeerders (ook bekend als “walvissen”), waarbij Cardano de afgelopen dagen getuige was van een toenemend aantal transacties ter waarde van ten minste $ 100.000.

In feite ging de ADA-prijs van een dieptepunt van $ 0,35 in de week voor de lancering van Djed naar een zevendaags hoogtepunt van $ 0,413 op 2 februari, een stijging van 18%. Dit heeft ADA in deze tijd tot een van de best presterende munten gemaakt en biedt mogelijk een teken van dingen die komen gaan.

Wat belangrijk is om op dit moment op te merken, is dat de reserves van DJED onvermijdelijk parallel zullen groeien met de groeiende vraag naar stablecoins. De DEX’s op basis van Cardano MuesliSwap en Minswap hebben de stablecoin al genoteerd, terwijl hetzelfde de Bitrue-uitwisseling heeft gecentraliseerd. Het aantal beurzen dat de stablecoin ondersteunt, zal waarschijnlijk in de loop van de tijd gestaag groeien, waardoor er meer DJED’s moeten worden geslagen.

Op hun beurt zullen andere ADA’s uit de circulatie worden genomen en in de reserves van Djed worden geplaatst. In theorie zal dit de prijs van ADA in de loop van de tijd verhogen.

Natuurlijk moet worden benadrukt dat slechts 0,09% van het circulerende aanbod van ADA op dit moment uit de circulatie is gehaald. Dit is grotendeels te wijten aan het feit dat Djed net is gelanceerd en een zeer klein aanbod heeft, op 1,9 miljoen (ter waarde van ongeveer $ 1,9 miljoen). Maar zoals we hebben geleerd van de cryptocurrency-markt, kan de vraag naar stablecoins erg groot zijn, waarbij TerraClassicUSD (USTC) een marktkapitalisatie van ongeveer $ 18,7 miljard heeft voor de crash in mei.

Nu is USTC slechts $ 318,5 miljoen waard, wat wijst op de leegte die het achterliet na zijn ineenstorting. Met andere woorden, er is een geweldige opening en kans voor een nieuwe stablecoin om de cryptocurrency-markt te bedienen. En gezien zijn beweringen dat hij “wiskundig verklaarde en bewezen” stabiliteit heeft, zou Djed uiteindelijk die stablecoin kunnen worden.

Djed zal ook extra vraag uitnodigen in de mate dat het mogelijkheden biedt om rendement te behalen. Dit zal komen van de storting van DJED zelf en de zustertoken SHEN met de verschillende DEXs die ze al vermelden. MuesliSwap heeft bijvoorbeeld verklaard dat het rendementen tussen 10% en 15% zal bieden voor opbrengstlandbouw via de DJED / ADA- en SHEN / ADA-liquiditeitspools op zijn platform.

Als zodanig zal er een extra bron van vraag zijn naar DJED en ADA, iets dat de waarden van elk in de komende maanden zal helpen opdrijven.

Cardano op de up

Misschien wel het belangrijkste punt van alles hierin is dat de lancering van Djed Cardano meer nut biedt aan het crypto-ecosysteem dan ooit tevoren. De komst van de stablecoin zou de acceptatiegraad in de komende maanden aanzienlijk kunnen versnellen, waarbij de totale waarde van het geblokkeerde netwerk groeit van $ 48,95 miljoen op 1 januari tot $ 102 miljoen vandaag, een stijging van meer dan 100% in ongeveer een maand.

Ja, de waarde van Cardano als netwerk is sinds de lancering van Djed zelfs verdubbeld en zal waarschijnlijk blijven groeien. Dit komt deels door Djed zelf, maar ook door de constante ontwikkeling van Cardano getuigt regelmatig.

Met name het layer one-netwerk heeft een grote update gepland voor deze maand. Dit zal zijn Plutus smart contract-taal updaten, zodat het “ECDSA- en Schnorr-cryptografische handtekeningen ondersteunt om het voor ontwikkelaars gemakkelijker te maken om cross-chain apps te bouwen.”

Met andere woorden, Cardano zal profiteren van een grotere interoperabiliteit tussen zichzelf en andere ketens, zoals Bitcoin en Ethereum. Dit zal mogelijk de gebruikerspool voor de Djed stablecoin uitbreiden, wat bij uitbreiding uiteindelijk meer vraag (en een hogere prijs) voor ADA betekent. Tegelijkertijd betekent cross-chain compatibiliteit dat meerdere ontwikkelaars ondersteuning voor Cardano kunnen opnemen bij het maken van dApps. Nogmaals, dit zal resulteren in een toenemend gebruik van Cardano in de loop van de tijd.

Zelfs vandaag telt het ecosysteem van Cardano ongeveer 1.200 apps en projecten die zich op zijn netwerk ontwikkelen, naast meer dan 115 projecten die al lopen. Tegelijkertijd draaien er 5.689 Plutus-scripts (d.w.z. Cardano’s versie van slimme contracten) op het netwerk, tegen iets meer dan 3.200 medio september.

In combinatie met de lancering van Djed wijst dit alles op een ecosysteem dat niet alleen groeit, maar ook zal gedijen in de komende maanden en jaren. En hoewel het nog steeds hyperbolisch zou zijn om Cardano een “Ethereum-killer” te noemen, is het nu misschien eerlijk om te zeggen dat het bezig is een echte rivaal te worden.

0 Opmerkingen
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
pexels tima miroshnichenko 7567486

Cryptocurrency-staking: de belangrijkste risico’s

paypal

PayPal account: alles wat u moet weten