in

Staking Validator: hoe de beste te kiezen

Er zijn talloze stakingsplatforms in de DeFi-ruimte (gedecentraliseerde financiën) en deelnemers hebben tegenwoordig keuze te over als het gaat om het maximaliseren van hun inkomsten.

Staking wordt steeds populairder in de DeFi-ruimte, omdat het niet alleen tokenhouders helpt beloningen te verdienen op de tokens die ze bezitten, maar ook platformbeveiliging ondersteunt en helpt bij het bereiken van decentralisatie.

Het proces omvat het blokkeren van digitale tokens voor een bepaalde periode om bij te dragen aan de algehele prestaties en veiligheid van het respectieve blockchain-netwerk.

Gecommitteerde bronnen worden gebruikt door validators op de blockchain om meer autoriteit te vestigen over een Proof-of-Stake (PoS) blockchain. Een PoS-blockchain met meerdere validators bereikt daarom een grotere mate van decentralisatie en sterke ondersteuning die bestand is tegen aanvallen.

Maar hoe kies je een goede stakingsvalidator om naar te streven? Welnu, in deze gids leert u de do’s en don’ts om een goede stakingsvalidator te kiezen.

Wat is een Staking Validator?

De blockchain, of het nu in een Proof-of-Stake (PoS) of Proof-of-Work (PoW) -netwerk is, moet worden bijgewerkt en onderhouden door een gedecentraliseerde groep knooppunten of computerservers die op verschillende geografische locaties zijn gedistribueerd.

Deze nodes of servers nemen de verantwoordelijkheid voor het valideren van elke transactie en het bijwerken van de status van de blockchain. In een PoS-blockchain worden deze knooppunten terecht validators genoemd en werken ze gezamenlijk om de veiligheid van de blockchain te waarborgen door de beschikbaarheid, nauwkeurigheid van het gedistribueerde grootboek en de geldigheid van elke transactie te waarborgen.

Omdat het een PoS-blockchain is, concurreren veel validators om het volgende blok te publiceren; De winnende validators worden echter gekozen op basis van het aantal tokens dat ze aan het netwerk hebben toegezegd als garantie voor hun beschikbaarheid.

Voor hun inzet en als stimulans voor hun voortdurende deelname, worden validators beloond met blokbeloningen die meestal nieuw geslagen tokens op het netwerk zijn. Validators ontvangen ook stakingskosten die door netwerkgebruikers worden betaald bij elke transactie.

Daarom, net zoals miners op een PoW-blockchain concurreren op basis van de capaciteit van hun ASIC-machines, hebben PoW-blockchains validators die concurreren op basis van het gewicht van de inzet van de validator.

Naast beloningen is een andere stimulans voor goed gedrag de straffen die worden geleden door validators die de regels van het netwerk overtreden. Een validator die bijvoorbeeld twee blokken tegelijk valideert, verliest zijn weddenschap automatisch in een proces dat “cut” wordt genoemd.

Wat is het verschil tussen delegeren en valideren?

Alle PoS-blockchains geven tokenhouders het recht om de blockchain te valideren en blokken toe te voegen, waardoor de veiligheid en geldigheid van de keten wordt verhoogd. Echter, met de hoge niveaus van concurrentie, hoe kunnen regelmatige tokenhouders beloningen verdienen door hun tokens in te zetten? Nou, dat is waar delegators binnenkomen.

Voor tokenhouders die geen validator willen zijn of niet in staat zijn om als validator op te treden vanwege het gewicht van hun weddenschap, kunnen ze hun tokens delegeren aan een validator met meerdere weddenschappen, waardoor de inzet van die validator wordt verhoogd. In ruil daarvoor kan de tokenhouder een aandeel hebben in de beloningen die door de validator worden verdiend. In dit geval is de tokenhouder een delegator.

Let op; Een dergelijke delegatie omvat echter niet het verzenden van tokens naar de portemonnee van een validator. Een delegerende partij kan de rechten in hun token overdragen zonder die tokens van de ene portemonnee naar de andere te verplaatsen. Tokens kunnen worden opgeslagen in een slim contract waarmee een validator ze kan gebruiken terwijl de delegator het eigendom behoudt.

Dankzij de diensten van de validator
verdient de delegator een beloning die evenredig is met de verhouding van zijn aandeel tot het totale aandeel van de validator. De validator zal ook een extra vergoeding in rekening brengen om de delegator toe te staan deel te nemen aan het zwembad.

Wat zijn de goede eigenschappen in een validator?

Bij het bekijken van een lijst met validators kan het moeilijk zijn om erachter te komen waar u munten precies naartoe moet wijzen. Er zijn echter enkele kwaliteiten waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een validator:

Hoge uptime

Hoewel PoS-blockchains niet de eerste invoer van geavanceerde hardware vereisen, hebben validators nog steeds technische knowhow nodig om een validatieknooppunt op te zetten met beperkte onderbrekingen. Het stakingsproces vereist immers knopen met 100% uptime om een beter stakingsrendement te garanderen. Vrijwel alle validators hebben industrieel internet nodig.

betrouwbaar

De betrouwbaarheid van een validator is gerelateerd aan hun niveau van zelfgerelateerde ratio. Een betrouwbare validator heeft een hoge ratio omdat het laat zien hoeveel ze te verliezen hebben.

Frequente updates

Een validator van goede kwaliteit moet ook zijn knooppunten up-to-date houden om mazen in de wet te voorkomen voor een aanval die kan leiden tot een straf op hun weddenschap. De beste validators hebben een website of aanwezigheid op sociale media om hun delegators regelmatig bij te werken.

Lage kosten (maar niet nul)

Ten slotte, aangezien token-staking draait om het maken van winst, kan een validator die een hoge vergoeding in rekening brengt, het rendement beperken dat u als delegator ontvangt. Validators met lage kosten kunnen helpen het rendement te maximaliseren.

Een belangrijk voorbehoud is dat u een validator moet kiezen met ten minste enkele kosten. Kies je voor een validator met 0% kosten, dan kom je vaak niet in aanmerking voor toekomstige airdrops. Bovendien zijn validators die adverteren met 0% kosten soms oplichters (ze zullen hun kosten exponentieel verhogen in wat neerkomt op een aas en een schakelaar).

Kun je wedden met een trade?

Ja, je kunt je tokens inzetten met een exchange.

Het voordeel is dat u zich geen zorgen hoeft te maken over sleutelbeheer of het stakingsproces. Omdat de privésleutels van het token echter worden opgeslagen in de portemonnee van de exchange, hebt u geen recht op airdrops met betrekking tot dat project, en staken met gecentraliseerde platforms is contraproductief voor het bereiken van decentralisatie.

Ten slotte bieden beurzen over het algemeen kleinere AMY’s dan zelfstandige validators.

Waarom is het beter om een validator te kiezen die niet in de top 10 staat?

Validators in de top 10 zijn meestal sterk gecentraliseerd en hoewel ze snelle en gemakkelijke diensten aanbieden, helpt het bijdragen aan hun deelname niet om decentralisatie te bereiken.

Het kiezen van validators op een lager niveau helpt de mate van decentralisatie van het netwerk te behouden. Bovendien ontvangen validators op laag niveau vaak airdrops om hun voortdurende deelname te stimuleren.

Wat gebeurt er als mijn validator wordt bestraft?

Wanneer een validator wordt bestraft, wordt zijn deelname of garantie geblokkeerd en kan deze niet worden verplaatst voor de geblokkeerde periode. Omdat een sanctie wordt opgelegd wanneer er sprake is van schadelijk gedrag, kan die sanctie variëren. Dit zal van invloed zijn op de totale winst die door deze validator wordt gemaakt, wat op zijn beurt van invloed zal zijn op het rendement dat wordt behaald door staking.

Houd er rekening mee dat over het algemeen elk type validatieboete alleen van invloed is op uw prijzen, niet op het hoofdbedrag van de inzet. Uw munten blijven hoe dan ook uw munten.

Hoe lang duurt het om te wedden met een validator?

Staken met een validator is eenvoudig en kan beginnen zodra u tokens met die validator vastlegt.

Sommige cryptocurrencies hebben een periode van “opwarming” of “afkoeling” waarbij je geen beloningen verdient, maar dat is te verwachten.

Wat zijn de grootste validatiebedrijven?

Enkele van de grootste validatiebedrijven zijn beurzen zoals Binance en Coinbase. Sommige bedrijven die ook optreden als protocolontwikkelaars zijn Chorus One, Figment Network en Cryptum Labs. U kunt ook kiezen voor individuele validatiebedrijven zoals Chainflow of Everstake.

Houd er rekening mee dat hoewel de grootste validators ongeëvenaarde betrouwbaarheid bieden, ze niet helpen bij decentralisatie (ze kunnen mogelijk te veel van een netwerk beheren), en sommige cryptocurrencies ontmoedigen afgevaardigden om te wedden met de top 10 validators door hen de toegang tot voordelen zoals airdrops te ontzeggen. Voor sommige mensen is het de moeite waard om te weten dat hun munten zijn vergrendeld met massale picketing-operaties, maar anderen geven er de voorkeur aan om te helpen decentraliseren en toegang te krijgen tot airdrops.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

pexels rodnae productions 8369770

Ledger Live: wat het is en hoe passief inkomen te verdienen

pexels alphatradezone 5833756

De beste Crypto-creditcards