in

Starkware, StarkNet en StarkEx: wat ze zijn en hoe ze werken

Starkware is opgericht in 2018 en bouwt StarkEx, beide tweede niveau (L2) schaaloplossingen voor Ethereum met behulp van zero-knowledge rollup-technologie.
Starkware is een van de twee belangrijkste zk-rollup-oplossingen die momenteel op de markt zijn naast zkSync en maakt deel uit van het L2-ecosysteem dat optimistische rollup-oplossingen zoals Optimism en Arbitrum omvat.

In deze starkware ecosysteemgids onderzoekt CoinMarketCap Alexandria:

 • Wat is Starkware
 • Een vergelijking tussen Starkware en andere L2 blockchains
 • Sorgeware’s investors and its roadmap
 • Token Starkware en potentiële airdrop
 • Hoe gebruik je StarkEx en StarkNet
 • The Starkware ecosystem

Wat is Starkware?

Starkware is een in Israël gevestigd bedrijf dat blockchains op het tweede niveau voor Ethereum bouwt met zk-STARK voor computationele beveiliging.
Insinvented by Starkware, zk-STARK (Zero-Knowledge Scalable Transparent Arguments of Knowledge) zijn schaalbare en transparante cryptografische bewijzen die lichtgewicht hash-functies gebruiken om de computationele integriteit betrouwbaar te verifiëren.

In eenvoudige bewoordingen is het een testsysteem dat beweert sneller en schaalbaarder te zijn dan andere, terwijl het afhankelijk is van kleinere maar veiligere cryptografische aannames.
Like zkSync en optimistische rollup-oplossingen, starkware rolt transacties in batches op en toont de geldigheid van transacties aan door middel van cryptografisch bewijs. Starkware bouwt twee hoofdproducten: StarkNet en StarkEx.

Wat is StarkNet?

StarkNet is een gedecentraliseerde tweede-level blockchain zonder autorisatie op basis van zk-rollup.

Net als zijn rivalen L2 voert StarkNet transacties uit en verzendt transactiegegevens naar het Ethereum-mainnet in batches, beschermd door STARK-bewijs. StarkNet profiteert daarom van de veiligheid en composability van Ethereum, maar kan transacties op Ethereum schalen dankzij de EVM-compatibiliteit. StarkNet Alpha is op 29 november 2021 live gegaan op het Ethereum mainnet.

Wat is StarkEx?

StarkEx is een tweede niveau schaaloplossing die is afgestemd op specifieke DApps, met name DeFi-handelstoepassingen zoals dYdX, DeversiFi en Immutable X, een NFT-blockchain.

In het algemeen is StarkEx een geautoriseerde versie van StarkNet, een laag twee die is afgestemd op gebruik door protocollen, terwijl StarkNet een gedecentraliseerde zk-rollup is waarmee iedereen zijn slimme contracten erop kan implementeren zonder toestemming.
StarkEx kan momenteel worden gebruikt in drie databeschikbaarheidsmodi: DApps kunnen ervoor kiezen om hun gegevens on-chain op te rollen in de zkRollup-modus, deze off-chain te verwerken in een optie genaamd Validium, of een hybride van de twee genaamd Volition te gebruiken.

dYdX vertrouwt bijvoorbeeld op de zkRollup-modus om snelle en goedkope transacties aan zijn handelaren aan te bieden, terwijl DeversiFi, Immutable X en Sorare de Validium-modus gebruiken.

Dit wordt mogelijk gemaakt door Cairo, de programmeertaal die wordt gebruikt door Starkware-producten. Daarnaast zorgt Shared Prover (SHARP) technologie ervoor dat de kosten van gas tussen transacties in een batch gedeeld kunnen worden, wat resulteert in zeer lage gastarieven op Starkware.

Starkware vs Optimistische rollups

Starkware is een van de toonaangevende zk-rollup oplossingen die er op dit moment zijn. Het concurreert echter ook met optimistische rollups. Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen Starkware en optimistische rollups:

 • Starkware heeft geen betwistingsperiode voor transacties, omdat ze zonder bewijs als geldig kunnen worden geverifieerd.
 • de STARK cryptografische bewijzen van Starkware worden als ingewikkelder beschouwd dan de beveiliging die wordt gebruikt door optimistische rollups.
 • Optypistic rollups execute smart contracts directly on the Ethereum network, zk-rollups niet.

Starkware vs zkSync

Hier zijn de verschillen tussen Starkware en zkSync, een andere zk-proof L2-oplossing:

 • SORTH computationele beveiliging is complexer, maar wordt beschouwd als een iets superieur product ten opzichte van zkSync.
 • Starkware heeft het grootste ecosysteem en de StarkEx L2-oplossing wordt al gebruikt door verschillende grotere DeFi-protocollen zoals DeversiFi en Celer.

In een multichain-toekomst kan worden aangenomen dat Starkware en zkSync hoogstwaarschijnlijk naast elkaar zullen bestaan en verschillende protocollen en use cases zullen dienen.

Starkware Team, investeerders en roadmap

Starkware is een Israëlisch bedrijf opgericht in 2018 dat zich richt op zk-rollup-technologie en Ethereum blockchain scaling. Het is opgericht door Eli Ben-Sasson, mede-uitvinder van STARK-tests en hoogleraar informatica. Ben-Sasson was ook betrokken bij de oprichting van ZCash, een op privacy gerichte cryptocurrency. Andere medeoprichters zijn Alessandro Chiesa, Michael Riabzev en Uri Kolodny.
Starkware bracht in juni 2020 de V1-versie van StarkEx uit, de eerste commerciële versie van STARK-technologie en werd gebruikt door Deversifi. De V2-versie volgde in december 2020 en omvatte door Caïro gegenereerde STARK-proeven, ERC-721-ondersteuning en snellere connectiviteit met het Ethereum-mainnet. In de toekomst is Starkware van plan om StarkNet in verschillende fasen te lanceren, wat zal zorgen voor interoperabiliteit tussen verschillende applicaties en een grootschalige implementatie.

Starkware heeft tot nu toe $ 165,5 miljoen opgehaald in verschillende investeringsrondes. De zaadronde van mei 2018 bracht $ 6 miljoen op, gevolgd door een Serie A-verhoging van $ 30,5 miljoen met de betrokkenheid van crypto VC-fondsen zoals ConsenSys, Dragonfly Capital en nog veel meer. In juni 2021 sloot het bedrijf een Serie B-verhoging van $ 75 miljoen af met de betrokkenheid van Paradigm, Alameda Research, Three Arrows Capital en anderen. In november 2021 werd Starkware gewaardeerd op $2 miljard in de Series C-ronde van $50 miljoen. De ronde werd vergezeld door Sequoia, Alameda Research, Founders Fund, Paradigm en Three Arrows Capital. Het bedrijf telt ook Ethereum mede-oprichter Vitalik Buterin als investeerder.

Wil er een Starkware STK en Airdrop token zijn?

Like zkSync heeft Starkware momenteel geen token. Hoe dan ook, een artikel over CryptoBriefing in geruchten over tokendrops noemt Starkware als een van de mogelijkheden.

Het artikel vermeldde dat het team “het idee niet volledig afwees. Op de StarkWare Discord-server beantwoorden teamleden vaak vragen over een token met “geen opmerkingen”. Een van de belangrijkste initiatieven van StarkWare is om StarkNet te decentraliseren, en een populaire methode om dit te doen is om een governance-token uit te geven.

Hoewel er geen garanties zijn dat er een Starkware airdrop-token zal optreden, bekijk dan onze gids die uitlegt wat cryptografische airdrops zijn en hoe u eraan kunt deelnemen.

Hoe gebruikt u StarkEx

U kunt StarkEx L2-technologie gebruiken in verschillende DeFi Dapps:

 • Verbinding maken met dYdX en uw StarkEx L2-account financieren.
 • Financier uw Onveranderlijke X-account via StarkEx
 • Een L2-account aanmaken op DeversiFi

B beste StarkEx DApps

dYdX

dYdX is een gedecentraliseerde uitwisseling voor futures trading. Handelaren kunnen zich rechtstreeks vanuit hun portefeuille bezighouden met het verhandelen van niet-custodial futures. Dank bij StarkEx biedt dYdX een snellere transactiesnelheid, lagere handelskosten en een lagere minimale handelsgrootte dan normaal gesproken mogelijk is op een DEX.
Het gebruik van StarkEx kan dYdX ook gaskosten elimineren, waardoor de uitwisseling een legitiem alternatief is voor gecentraliseerde uitwisselingen. De beurs richt zich op derivaten en margehandel.
Meer informatie over onze diepe duik in dYdX.

Immutable X

Immutable X is een level two scaling oplossing voor NFT op Ethereum. Het is gebouwd op StarkEx, waardoor het gasbelastingen kan elimineren en de transactiesnelheid van de keten kan verhogen.

Immutable X wil zichzelf positioneren als de “NFT blockchain” van de toekomst, met verschillende Web3-games en gedecentraliseerde NFT-gebaseerde applicaties. Immutable X ondersteunt momenteel blockchain-games zoals Illuvium, Gods Unchained, Guild of Guardians en anderen.

Bekijk onze lijst met de beste play-to-earn (P2E) blockchain games.

DeversiFi

DeversiFi is een gedecentraliseerde uitwisseling op basis van StarkEx. Gebruikers kunnen tokens uitwisselen op de beurs, opslaan in hun DeversiFi-portemonnee en investeren in verschillende producten voor rendement. Dank tot StarkEx-technologie kan DeversiFi ook een gasvrije markt bieden voor tokenlanceringen.

Sorare

Sorare is een toepassing met een voetbalthema met partnerschappen met 245 voetbalteams, waaronder enkele van ’s werelds grootste namen van Real Madrid, Liverpool tot Paris Saint-Germain en meer. Biedt een wereldwijd fantasievoetbalspel met NFT digitale verzamelobjecten van ruilkaarten die dankzij StarkEx zonder gaskosten kunnen worden verzameld en ingewisseld.

Hoe Gebruik je StarkNet

StarkNet bevindt zich nog in de alfafase en kan niet worden gebruikt als andere oplossingen van niveau twee. Hoe je ook nog steeds kunt communiceren met StarkNet DApps – om dit te doen, heb je een warme portemonnee nodig. Momenteel zijn er twee wallet-opties beschikbaar en een komt binnenkort.

 • Argent X, de eerste StarkNet wallet
 • Braavos, een zelfbeveiligende oplossing
 • MetaMask, een populaire portemonnee die binnenkort StarkNet zal ondersteunen

Argent X

Argent was de eerste DeFi wallet die op StarkNet werd geïmplementeerd en heeft meer dan 3,5 miljoen transacties. Het is niet alleen een bewaaroplossing, maar biedt ook kluizen voor gebruikers om rendement te behalen op hun crypto-activa. Arsenal wordt gesteund door grote investeerders zoals Paradigm, Index Ventures en anderen.

Hoe Argent te gebruiken

U kunt Argent gebruiken met een paar eenvoudige stappen:

1. Download Argent uit de App Store of Play Store

2. Klik op “Create new portfolio”

3. Kies een gebruikersnaam

4. Klik op “Opwaarderen” om geld te storten op uw account of op “Ontvangen” om uw adres te delen

5. Activeer uw account door te storten. Na de eerste storting op Ethereum kunt u de L2-keten gebruiken voor toekomstige stortingen

Braavos

Braavos is een andere StarkNet native DeFi wallet met een ingebouwde multimedia NFT-speler. Het is zelfbezit en stelt gebruikers in staat om hun crypto- en NFT-tokens op één plek te beheren.

Hoe braavos te gebruiken

U kunt Braavos gebruiken met een paar eenvoudige stappen:

1. Download de Braavos extensie voor Firefox of Chrome

2. Maak een wachtwoord aan en noteer de seed phrase van 12 woorden

3. Tokens verzenden en ontvangen op Alpha testnet. Braavos werkt net als andere web wallets zoals Metamask, dus de UX zou bekend moeten lijken voor ervaren DeFi-gebruikers

Metamask

Metamask heeft een strategisch partnerschap aangekondigd met Starkware, waardoor het de eerste zk-L2 is die wordt ondersteund door de populaire web wallet:

Om Starkware op Metamask te gebruiken, moet u Metamask Flask en Starknet Snap installeren. Metamask raadt ontwikkelaars echter alleen aan om de nieuwe integratie te proberen, die nog steeds in Alpha zit en bugs bevat. Als je het wilt proberen, biedt Meta een handleiding voor het installeren van Starknet Snap.

Beste StarkNet DApps

StarkNet is momenteel alleen beschikbaar op testnet. Volgens @Astralytica, een Twitter-account dat gegevens en educatieve inhoud op zk-rollup biedt, zijn er momenteel meer dan 120 projecten in aanbouw op StarkNet.

Sommige van de beste live applicaties op starknet testnet zijn:

StarkGate

StarkGate is de officiële tokenbrug van Ethereum naar Starknet. Tijdens de huidige Alpha-versie is StarkGate beperkt tot maximale stortingen van 0,25 ETH en 50 DAI. U vindt hier de volledige documentatie over de brug.

Orbiter Finance

Orbiter Finance is een gedecentraliseerde cross-rollup brug met slimme contracten alleen aan de bestemmingszijde en bouwt de toekomstige multi-rollup infrastructuur van Ethereum. Het is beschikbaar voor zowel Optimistische als zk-rollups. Meer informatie over Orbiter Finance vindt u in de Veelgestelde vragen over Orbiter Finance.

LayerSwap

LayerSwap is een andere symbolische brug voor L2-ketens zoals Starkware, zkSync, Optimism en Arbitrum. LayerSwap noemt zijn bridgetechnologie Bransfer en belooft dat Bransfer het “gemakkelijk en veilig maakt om uw crypto-uitwisselingsaccounts te verbinden”. Meer informatie over LayerSwap vind je hier.

Defi

Alpharoad

Alpharoad is een non-custodial DeFi platform en gedecentraliseerde uitwisseling. Het stelt gebruikers in staat om rendement te behalen met zijn Alpha Road-investeringsstrategieën en zal NFT aanbieden als een financieel nut. Gebruikers kunnen hun crypto-activa uitwisselen met Alpharoad AMM.

mySwap

mySwap was een van de eerste protocollen die op StarkNet werd gelanceerd. Het is een geautomatiseerde gedecentraliseerde uitwisseling op basis van market makers (AMM) voor token swaps, momenteel op het testnet.

JediSwap

JediSwap is een andere op AMM gebaseerde DEX voor token swaps en liquiditeitsverschaffing. Gebruikers kunnen een liquiditeitspool (LP) betreden door twee activa te verstrekken of hun tokens te “zappen” om met één klik in de pool te worden opgenomen.

xBank Finance

xBank Finance is een liquiditeitsmarkt op StarkNet. Gebruikers kunnen kredietverstrekkers zijn door activa te deponeren op de xBank-depositomarkten of leners door een storting te doen en hun crypto-activa als onderpand te gebruiken. De vereffenaars leggen veiligheid en functionaliteit op aan xBank en de gouverneurs nemen deel aan het protocol governance proces.

Yagi

Yagi is een overgaveplatform en netwerk van bewaarders die protocolacties automatiseren. Gebruikers kunnen rendement behalen op hun crypto-activa door ze in kluizen te deponeren. Gebruik geautomatiseerde protocolacties kunnen gebruikers deelnemen aan prestatiemogelijkheden. Yagi maakt on-chain transparantie van uitvoeringsvereisten mogelijk en kan worden beheerd door slechts twee slimme contractfuncties te creëren.

Starcombo

Starcombo is een tool waarmee gebruikers strategieën voor opbrengstoptimalisatie kunnen bouwen, genaamd “combo’s” op verschillende DeFi-protocollen. Een combinatie stelt gebruikers in staat om toegang te krijgen tot DeFi-protocollen en verschillende beleggingsstrategieën te combineren in één transactie op Starknet. Starcombo is tot nu toe alleen geïntegreerd met Jediswap en Myswap en brengt geen kosten in rekening voor zijn combo’s.

Nft

Aspect

Aspect is de eerste NFT-marktplaats gebouwd op StarkNet. Beweert tot 100 keer lagere commissies te bieden voor NFT-transacties en heeft een volledig versierde markt. Gebruikers kunnen NFT kopen of verkopen op Starknet Alpha Testnet en nieuwe NPV’s maken door visuele assets te uploaden. Aspect is ook geïntegreerd in het Argent DeFi-portfolio.

Briq

Briq is een 3D-blok NFT-protocol dat modulaire en interoperabele NFT bouwt. De Briqs zijn “NFT-materie” die kan worden gebruikt om NFT’s te maken die “sets” worden genoemd, die kunnen worden geassembleerd, gecombineerd en neergehaald om te worden hergebruikt.

Bitmapbox

Bitmapbox is een 2D block building game op StarkNet. Gebruikers kunnen de blokken gebruiken om een NFT op niveau 1 te maken of nieuwe on-chain games te maken. De blokken zijn standaard ERC-1155 NFT en de creaties zijn ERC-721.

Mintsquare

Mintsquare is een sectionele NFT-markt. Het is beschikbaar op zowel StarkNet als zkSync 2.0. Mintsquare wil zoiets worden als “OpenSea of L2 zk-rollups” met als doel “de volgende 100 miljoen mensen in te zetten om NFT-activa te slaan en uit te wisselen”. Fino maakt Mintsquare het minten van nieuwe NFT’s mogelijk door multimedia-inhoud vanaf het bureaublad te uploaden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

pexels vazhnik 7871504

Top 5 Metaverse Game Tokens Onder $5

pexels cup of couple 6956905

IPFS: wat het is en hoe het werkt