in

Synthetische tokens: wat ze zijn en hoe ze werken

Het Synthetix-platform verpakt indices in een token op het Ethereum-protocol dat net als een aandeel op een blockchain is, om een lang verhaal kort te maken. Een “synth” is de index in kwestie. De waarde ervan wordt ondersteund door SNX-tokens.

SNX-tokens worden geslagen wanneer een gebruiker, een staker genaamd, onderpand neerlegt met Mintr, een applicatie voor interactie met SNX-contracten. Wanneer een SNX-staker echter een synthetisch token maakt, creëert het er ook “schuld” mee. Om uit hun positie te komen, moet de staker haar terugbetalen door Synth te verbranden. Dus als u bijvoorbeeld 10 USD als onderpand plaatst, heeft u 10 sUSD (synthetische USD). Om uit uw positie te komen, moet u in ruil daarvoor 10 sUSD “verbranden”.

Naarmate de markten fluctueren, zal de schuld van een staker ook fluctueren, omhoog of omlaag, afhankelijk van de toestand van de markt.

Op het moment van schrijven wordt Synthetix getest met het Ethereum-netwerk om gebruikers in staat te stellen hun ETH-tokens als onderpand te wijzen. Dit betekent dat stakers SNX-tokens kunnen lenen op basis van het aantal ETH-tokens dat ze als het ware “inzetten”. Zonder hun ETH-tokens te hoeven verkopen.

In plaats daarvan zou een ETH-staker sETH (synthetische Ethereum) creëren. Het nadeel is dat sETH-stakers geen commissies of beloningen verzamelen op hun sETH, maar het voordeel is dat ze geen risico’s nemen. Aan de andere kant kunnen sUSD-stakers deelnemen aan wat ontwikkelaars ‘gemeenschappelijke schuld’ noemen, maar het draagt duidelijk de risico’s van schulden met zich mee.

Wat Synthetix op het spel staat

Laten we eens kijken hoe geslagen tokens worden gebruikt.

Het voordeel van synthetische activa is dat het houders van activaklassen in staat stelt om te communiceren met andere activa waartoe ze anders geen toegang zouden hebben. Dit betekent dat een olieaandeelhouder zijn oliepositie kan inruilen voor bijvoorbeeld een Bitcoin-positie. Of een Bitcoin-houder kan zijn positie inwisselen voor Zilver.

Synth stakers hebben een stimulans om inzetten in te stellen en SNX op sommige manieren te slaan. Elke transactie die u met SNX doet, genereert een commissie. Deze vergoeding wordt vervolgens toegevoegd aan een pool waar de stakers wekelijks hun aandeel claimen. Deze kosten worden weergegeven op alle transacties, dus u bent zich nooit bewust van uw bijdrage. Daarnaast heeft Synthetix een inflatoire geldhoeveelheid. In de loop van 4 jaar tussen 2019 en 2023 zal het aanbod van SNX toenemen van de basis van 100.000.000 tot meer dan 200.000.000, vergezeld van een vast vervalpercentage tot september 2023, waar dit tarief zal veranderen in een “permanent” jaarlijks tarief van 2,5%. Deze aanbieding wordt verdeeld onder stakers op voorwaarde dat ze voldoen aan de beoogde garantieratio’s.

Het Synthetix-platform fungeert als een soort financiële Rosetta Stone, waardoor stakers de ene positie naar de andere kunnen vertalen. De bedoeling hiervan is volgens de ontwikkelaars om de frictie- en liquiditeitsproblemen op andere beurzen op te lossen. Wisselkoersen tussen activa worden bepaald door een orakel. Op Oracle gebaseerde financiële berekeningen brengen een aantal eigen risico’s met zich mee. Het orakel is geen persoon in het geval van Synthetix, het is een algoritme dat de ruilwaarde bepaalt. Dit vereist vertrouwen in het orakel vanaf het allereerste begin. Dit algoritme wordt onderhouden door de node operators van Chainlink. Synthetix-ontwikkelaars zijn van plan om alle Oracle-gegevens van onafhankelijke node-operators te houden naarmate het platform groeit.

Voor- en nadelen

De meest voor de hand liggende zwendel hier is vertrouwen in het orakel. Als u hier veel kapitaal in investeert, is er veel vertrouwen te stellen in wat in wezen de scheidsrechter van de marktwaarheid is. Ik moet denken aan het oude spreekwoord “vertrouw maar verifieer”. Het verschil tussen het Synthetix-orakel en het traditionele orakel is het gedecentraliseerde karakter van het onderhoud ervan.

Nu het orakel niet gecentraliseerd is, is het mogelijk om de werking ervan te manipuleren. Ik denk niet dat het verrassend is om te ontdekken dat de gemeenschap het orakel kan updaten of herwerken in het geval dat het vermogen om de prijs te meten begint te falen of anderszins een slecht meetsysteem wordt. Een ander probleem hiermee zou echter de consensus van de gemeenschap over de wijziging ervan zijn. Het biedt zeker een unieke reeks uitdagingen.

De voordelen hier zijn echter erg interessant en potentieel enorm. Synthetix is een van de meest complexe protocollen gebouwd met Ethereum. DeFi-indices bieden stakers een ontsnapping en alternatief voor traditionele beurzen. Naar mijn mening is Synthetix zoals het er nu uitziet een proof of concept dat je daadwerkelijk een alternatief financieel systeem kunt runnen versus het huidige systeem dat wordt gedomineerd door Wall Street-trawanten. Op Wall Street speel je iemand anders in de kaart die veel tijd en geld heeft uitgegeven om namens hen wetten te maken. Maar zoals het er nu uitziet, is Synthetix voor iedereen.

De Blockchain-ificatie van financiën

Synthetix is echt uniek en het dichtste dat we er momenteel bij hebben, zijn door activa ondersteunde tokens. PAX-goud komt in gedachten, omdat het een door goud gesteunde cryptocurrency is. 1 PAX token staat gelijk aan een ounce fijn troje goud. Een terugkeer naar de gouden standaard van de oude school. Hoewel er papieren aandelen voor goud zijn, moet je ze kopen van een tussenpersoon die, zelfs als er geen kosten waren, nu gewoon onhandig is. Nu kunt u tokens verkrijgen vanuit het comfort van uw smartphone. Op dit moment denk ik dat dit afhangt van voorkeur en vertrouwen. Wilt u liever een machine om u te helpen bij financiën of een persoon?

Er zijn veel andere door activa gedekte tokens die er zijn. Inclusief, maar niet beperkt tot, intellectueel eigendom, onroerend goed en grondstoffen. Een use case zou zijn voor energietypes. Dat zou een bedrijf dat energie nodig heeft, en we zeggen een persoon met zonnepanelen op hun eigendom, in staat stellen om tokens als gelijken te verhandelen. Asset-backed tokens zijn veelbelovend op hun eigen manier, maar Synthetix is een beetje unieker omdat het een “beveiliging” is die wordt weergegeven in de vorm van tokens, en de waarde van dat aandeel wordt bepaald door het oordeel van een orakel van een index.

Er is echt niet veel verschil tussen een asset-backed token en een effect, het is gewoon het uitsnijden van financiële tussenpersonen die al generaties lang extra kosten toevoegen aan financieel beheer. Blockchains automatiseren dit simpelweg. In dit opzicht is Synthetix een stap in de richting van de blockchain-ificaton van financiën, en niet bepaald klein. Ik denk niet dat het verrassend zou zijn om te zien dat meer projecten zoals Synthetix het gebied van financiën efficiënter en toegankelijker maken door de verspillende kosten van menselijk management en zijn poortwachtersmachtstructuur te elimineren ten gunste van zeer toegankelijke en geautomatiseerde.

0 Opmerkingen
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
pexels visual tag mx 2566581

Blockchain: alles wat u moet weten over het nieuwe internet

invest crypto 45

Waar komt de waarde van Bitcoin vandaan?