in

Taproot, bitcoin update: wat het is, hoe het werkt, wat er nieuw is

Op zondag 14 november arriveerde Taproot, de langverwachte update van Bitcoin, geactiveerd bij blok 709.632, en opende de deur voor ontwikkelaars om nieuwe functies te integreren die de privacy, schaalbaarheid en beveiliging op het netwerk zullen verbeteren.

De update stokte in juni, toen meer dan 90% van de miners ervoor koos om hun steun te “melden”.

Sindsdien heeft een geplande wachttijd tussen vergrendeling en activering node-operators en miners de tijd gegeven om volledig te upgraden naar de nieuwste versie van Bitcoin Core, 21.1, die de samengevoegde code voor Taproot bevat. Pas als dit is gebeurd, kunnen ze de nieuwe regels afdwingen die hen in staat stellen het nieuwe type transactie te gebruiken.

Wat is penwortel?

Taproot is een smeltkroes van verschillende technische innovaties in de geschiedenis van bitcoin in één update.

Het werd voor het eerst voorgesteld door Greg Maxwell in 2018. Sindsdien zijn de drie bitcoin enhancement proposals (GIP’s) die Taproot hebben gecodeerd geschreven door Pieter Wuille, Tim Ruffing, A.J. Townes en Jonas Nick en in oktober 2020 samengevoegd tot Bitcoin Core.

Aan de basis van de update staan de “handtekeningen van Schnorr”. Bitcoin heeft een ECDSA-cryptoschema gebruikt voor zijn “digitale handtekeningen” waarbij een gebruiker een transactie ondertekent met zijn privésleutel om het verzenden ergens anders goed te keuren.

Taproot-updates voor een ander schema genaamd Schnorr. Elke transactie die Taproot gebruikt, gebruikt nu dit nieuwe schema voor digitale handtekeningen en voegt nieuwe functies toe die zijn ontworpen om de privacy, beveiliging en schaal van Bitcoin-transacties te vergroten.

Naast het feit dat ze kleiner en sneller zijn dan ECDSA, hebben Schnorr-handtekeningen het extra voordeel dat ze “lineair” zijn, een combinatie die de privacy van Bitcoin-transacties zal vergroten en lichtere en complexere “slimme contracten” mogelijk maakt (een contract gecodeerd met zelfuitvoerbare regels).

Penwortel zal veel positieve gevolgen hebben voor verschillende projecten in het ecosysteem. Transacties met meerdere tekens, waarvoor meer dan één ondertekenaar in een groep nodig is om een transactie te ondertekenen, zijn bijvoorbeeld goedkoper en gebruiken minder gegevens.

Privacy

Taproot maakt deel uit van een grotere inspanning van ontwikkelaars over de hele wereld met een missie om de privacy van Bitcoin te verbeteren, omdat de transactiegeschiedenis zeer openbaar is. Een nieuwsgierige gebruiker kan zoeken naar elke transactie die ooit op Bitcoin is verzonden met behulp van een openbare blokverkenner als Mempool.space.

Dit is nog steeds het geval met Taproot, maar de details van sommige complexere transacties (vaak “slimme contracten” genoemd) kunnen verborgen zijn. Terwijl bliksemnetwerktransacties op dit moment bijvoorbeeld opvallen op de blockchain, biedt Taproot de mogelijkheid om op elke andere transactie te lijken, waardoor de transactieprivacy verder wordt verbeterd.

Schaalbaarheid

Een ander probleem dat Taproot naar verwachting zal aanpakken, is de beperkte transactieruimte van Bitcoin, waardoor schaalbaarheid een groot probleem is voor de digitale valuta. Ontwikkelaars kunnen deze limiet niet zomaar verhogen zonder de decentralisatie van Bitcoin te verstoren, dus ze zijn altijd op zoek naar manieren om de momenteel beschikbare blokruimte efficiënter te gebruiken.

Omdat Schnorr-handtekeningen kunnen worden gebruikt om meerdere handtekeningen in één te combineren, kunnen ze helpen de hoeveelheid gegevens die in de blockchain is opgeslagen te verminderen. Deze vermindering van de gegevensgrootte kan de schaalbaarheid van MuSig2 vergroten, bijvoorbeeld een multisignature-schema ontwikkeld door Blockstream-onderzoekers, waarvoor een aantal handtekeningen voor een transactie vereist zijn.

Wat te verwachten van Bitcoin en Taproot

Tot nu toe rapporteert iets meer dan de helft van de bekende Bitcoin-knooppunten ondersteuning voor de update. De anderen gebruiken verouderde software, wat betekent dat ze de nieuwe regels van taproot nog niet kunnen toepassen, althans totdat ze zijn geüpgraded naar Bitcoin Core 21.1. Maar toch zal het netwerk goed blijven werken.

Alle miners die niet hebben geüpgraded naar de nieuwe software zullen niet in staat zijn om met succes te minen op het netwerk en zullen de kans missen om nieuwe blokbeloningen te verdienen. Maar de ontwikkelaars hebben veel gedaan om ervoor te zorgen dat miners een goede kans hebben om te upgraden. In feite heeft meer dan 90% van de mijnwerkers al aangegeven dat ze van plan zijn om te upgraden naar de nieuwe software, daarom kon Taproot in juni “crashen” en waarom er een vertraging van 5 maanden was voor de activering.

Activering betekent echter niet dat al het werk is gedaan. Gebruikers kunnen het nieuwe type transactie niet verzenden of ontvangen totdat hun specifieke Bitcoin-portemonnee dit ondersteunt en de meeste portefeuilles het nog steeds niet ondersteunen. Wallet-ontwikkelaars moeten nieuwe code voor hun wallets schrijven om dergelijke transacties mogelijk te maken.

Als de geschiedenis een gids is, kan het maanden of jaren duren voordat portemonnees op de trein springen. Het duurde bijvoorbeeld ongeveer twee jaar voordat de laatste relatief grote update van Bitcoin, SegWit, 50% acceptatie bereikte.

Om nog maar te zwijgen, hoewel Taproot de mogelijkheid biedt van meer gecompliceerde gebruiksscenario’s (zoals het maken van privé Lightning Network-transacties die er niet anders uitzien dan reguliere transacties), moeten ontwikkelaars die tools nog steeds maken en afzonderlijk implementeren.

Het belangrijkste om in gedachten te houden is dat Taproot nieuwe ontwikkelingen en nieuwe oplossingen mogelijk zal maken. Het geeft ontwikkelaars een uitgebreide toolbox om mee te werken terwijl ze blijven ontwerpen, herhalen en bouwen. Sommige van deze projecten zijn al in de maak. Velen moeten nog worden ingebeeld.

invest 60

TribeOne Prijsvoorspelling 2022, 2025, 2030

investimenti 48

Wat is BABYDOGE? Functies, tokens en prijsvoorspelling