We hebben “meer waakzaamheid” nodig tegen de toenemende protectionistische druk. De ECB waarschuwt dat zij in haar maandbericht ruim de ruimte besteedt aan de beoordeling van wereldwijde trends in protectionisme. Uitgaande van een onderscheid tussen maatregelen (bijvoorbeeld tarifaire en niet-tarifaire) en protectionistische druk, onderstreept de Eurotower dat er tot op heden “geen belangrijk bewijs is van een toename van de eerste, maar tegelijkertijd zijn er duidelijke tekenen van een intensivering van de laatste in bepaalde regio’s van de wereld (zelfs als de steun voor globalisering solide blijft in opkomende markteconomieën).
Gezien het opvallende verlies aan welzijn dat een toename van protectionisme met zich mee zou brengen – merkt het Instituut van Frankfurt op – vereist dit meer waakzaamheid bij het tegengaan van druk in dit opzicht op internationaal niveau”. Hoewel er tot op heden, zo merkt de ECB op, “geen significant bewijs is van een toename van concrete maatregelen” in deze zin, is het noodzakelijk om “de eisen voor dergelijke maatregelen in te dammen”.
“De steun voor globalisering – legt het Instituut van Frankfurt uit – verzwakt in verschillende regio’s van de wereld en dit is niet verwonderlijk, omdat protectionistische druk de neiging heeft te versterken in tijden van economische en financiële spanningen. Daarom is het in de toekomst van groot belang om de roep om maatregelen in dit verband te blijven tegengaan”. De impact van protectionisme op de economische groei, legt de ECB uit, “is aanzienlijk negatief”, maar “de omvang ervan varieert sterk van land tot land en hangt in fundamentele mate af van de macro-economische context”.
De ECB kondigt vervolgens aan dat in 2009 zeven eurolanden het plafond van 3% van de tekortquote zullen overschrijden en daarmee de regels van het Stabiliteitspact zullen overtreden. Volgens het instituut in Frankfurt is “de snelle verslechtering van de begrotingssaldi, die breed gedragen is binnen het eurogebied, toe te schrijven aan de aanzienlijke vertraging van de economie, verdere dalingen van de inkomsten en fiscale stimuleringsmaatregelen die door veel regeringen zijn genomen.” Bovendien, legt de Eurotower uit, “hebben veel regeringen grote potentiële verplichtingen aangegaan in verband met het verstrekken van garanties aan banken en zullen ze de leiding moeten nemen over kapitaalinjecties om de financiële sector te ondersteunen.
Om het vertrouwen van het publiek in de houdbaarheid van de rekeningen te versterken – concludeert hij – is het daarom van essentieel belang dat regeringen zo snel mogelijk opnieuw een geloofwaardige verbintenis tot begrotingsdoelstellingen vaststellen”. Het instituut in Frankfurt waarschuwt vervolgens dat de wereldeconomie “door een fase van ernstige recessie gaat”. “De merkbaar negatieve impact van de financiële onrust op de reële economische activiteit blijft geaccentueerd door een scherpe krimp van de internationale handel”, legt de Europese Centrale Bank uit, die benadrukt dat “de vooruitzichten voor de internationale economische groei uiterst onzeker blijven en de risico’s naar beneden zijn gekanteld.”