De voorraadvergelijkingstool was een van mijn eerste tools die ik in Excel ontwikkelde. De afgelopen dagen hebben we hem online meer ervaren gemaakt. Nu kan deze tool voorraadgegevens automatisch herstellen door op een knop te klikken.
Het werkblad heeft ook weinig beperkingen.
Het werkt alleen op MS EXCEL. Om het te gebruiken, moet je een fatsoenlijke internetverbinding hebben. Het werkblad heeft een lijst met 1002 titels beschikbaar voor vergelijking.
Voorheen had deze tool een statische database. Ik stuurde drie updates (eens in de 30 dagen) naar de nieuwe gebruikers. Maar nu is de afhankelijkheid van 3 updates weg. Nieuwe gebruikers kunnen op een knop klikken om voorraadgegevens uit onze database bij te werken.
Op dit moment werken we onze database één keer per week (elke vrijdag) bij. Maar naarmate we meer vertrouwd raken met databasebeheer, zullen we de inhoud ervan vaker bijwerken.
Zelfs toen deze tool een statische database had, vond ik het geweldig. Zelfs vandaag de dag is dit een van mijn eerste tools die ik gebruik bij het onderzoeken van mijn voorraad.
In dit artikel leg ik uit hoe ik de actievergelijker voor mezelf gebruik.
Op deze manier kunt u ook zelf een idee krijgen van de functies en het gebruik ervan.
De voorraadvergelijkingstool wordt niet als een onafhankelijk product verkocht. U kunt het kopen als een pakket in de productkar. Mijn productkar heeft ook andere tools zoals een spreadsheet voor aandelenanalyse, een vergelijkingstool voor beleggingsfondsen, enz.
Product winkelwagen
Thema ‘s
- Nut van de aandelenvergelijkingstool.
- Kenmerken van het instrument.
- # 1.
Algemene gegevens.
- #2. Prijsevaluatie.
- #3. Grootte van het bedrijf.
- #4. In het verleden behaalde resultaten.
- #5. Prijsevaluatierapporten.
- #6. Financiële gezondheid.
- #7. Rentabiliteit.
- # 8. Groeicijfers.
- # 1.
- Hoe de voorraadvergelijkingstool te gebruiken.
Indice dei contenuti:
Stock Compare Tool Utility
Terwijl we
van plan zijn om in aandelen te beleggen, worden we geconfronteerd met een fundamentele vraag: “willen we een actieve of passieve belegging doen“? Wat is actief beleggen? Wanneer een belegger zelf aandelen moet analyseren en ze vervolgens direct moet beleggen, is het een actieve investering. Terwijl passief beleggen wordt gedaan via een derde partij (externe expert), zoals beleggingsfondsen, Exchange Traded Funds (ETF’s) enz.
Zodra we
deze basisvraag hebben beantwoord, hebben we twee soorten beleggingsopties voor ons: beleggingsfondsen en aandelen. Als de keuze een gemeenschappelijk fonds is, heb je niet zoveel zelfonderzoek en betrokkenheid nodig. Maar bij direct beleggen in aandelen volg ik een aanpak in drie fasen:
De drie fasen
- Stap #1 (screening): Ik begin over het algemeen met mijn stock screener. Het is een webapplicatie met een database van meer dan 3.800 aandelen. We kunnen deze screener gebruiken om onze acties te identificeren door verschillende filters toe te passen. Ik richt me meestal op die winstgevende aandelen (hoge ROE, RoCE) die handelen tegen lage P / E, lage P / b enz.
- Stap 2 (vergelijking): Dit is waar mijn aandelenvergelijkingstool om de hoek komt kijken. Laten we zeggen dat de bovenstaande screener me vijf titels van hoge kwaliteit heeft gegeven (hoog inkomen / winst, hoge winstgevendheid, enz.). Ik gebruik aandelenvergelijking om deze 5 aandelen te vergelijken op basis van meer dan 40 parameters. Zo selecteer ik mijn beste aandeel uit de vijf.
- Stap 3 (detailanalyse) – Een gedetailleerde analyse wordt uitgevoerd vanuit het werkblad voorraadanalyse. Goede aandelen verkregen uit de “voorraadvergelijkingstool” worden geanalyseerd met behulp van het werkblad voorraadanalyse. Dit is een van de unieke Excel-gebaseerde tools. Het is het meest waardevolle product in onze productkar.
Kenmerken van de “Stock Comparison Tool”
De stockvergelijkingstool kan five acties tegelijk vergelijken. Dit werkblad heeft een dynamische database die één keer per week (op zaterdag) kan worden bijgewerkt. De tool bevat ook de tabbladen technieken van de vijf geselecteerde titels in een eenvoudig en intuïtief formaat. Meer informatie over het gebruik van deze tool.
De spreadsheet kan aandelen vergelijken op basis van meer dan 40 parameters. Laat me je de verschillende parameters en hun relevantie laten zien en uitleggen.
# 1. Algemene gegevens
- #1 Grootte: Er zijn 1002 nummertitels in de werkbladdatabase. Al deze aandelen zijn ingedeeld in vijf soorten op basis van hun marktkapitalisatie. Vijf soorten zijn: (a) Zeer Groot, (b) Groot, (c) Middelgroot, (d) Klein en (e) Zeer Klein. Categorisatie geeft gebruikers een beter gevoel van dimensie.
- Sector 2 : De naam van een bedrijf spreekt vaak niet over de aard ervan als activiteit. Dus een algemeen idee krijgen, verdieping van de sector waarin het opereert, helpt.
- #3 Datum: De datum die hier wordt gegeven, is de dag waarop de bladdatabase voor het laatst is bijgewerkt. Dit geeft gebruikers het gevoel dat de prijsgegevens waarnaar ze verwijzen behoren tot welke periode.
- #4 Prijs: Hier worden drie soorten prijsgegevens gegeven. De eerste is de huidige prijs. De volgende twee cijfers zijn de “maximum van 52 weken” prijs en de prijs “minimum van 52 weken”. Deze vertegenwoordigen twee extreme prijsbewegingen over een periode van het afgelopen jaar. Door de “huidige prijs” te vergelijken met “52 W hoog en laag” krijgt u inzicht in de huidige hoge of lage prijs.
- Handelsvolume : De aandelen die het vaakst op de aandelenmarkt worden verhandeld, hebben een hoog volume. Idealiter belegt u liever in aandelen met een “hoog volume”. Alle aandelen zijn ingedeeld in drie soorten op basis van hun handelsvolumes (Hoog, Gemiddeld en Laag).
# 2. Prijsevaluatie
- # 1. EV / Aandeel : Dit is de bedrijfswaarde (EV) van een bedrijf uitgedrukt in vorm per aandeel. EV is niets meer dan de juiste marktkapitalisatie voor schuld en liquiditeit (EV = Mcap + Debt-Cash). Dit is een meer realistische weergave van de werkelijke waarde van een bedrijf dan marktkapitalisatie. Meer informatie over bedrijfswaarde.
- #2. EPS x 15: Benjamin Graham stelt dat een koers/winstverhouding van 15 of lager aangeeft dat de huidige koers op redelijke niveaus wordt verhandeld. Met behulp van deze analogie zal het vermenigvuldigen van de huidige WINST per aandeel van een bedrijf met 15 ons de eerlijke prijs geven. Lees meer over aandelen voor defensieve beleggers.
- #3. BVPS x 1.5 : Net als de PE15-regel geloofde Benjamin Graham ook in de BVPS1.5-regel. Als de huidige prijs 1,5 keer of minder is dan de “boekwaarde per aandeel (BVPS),” kunnen de aandelen een eerlijke prijs hebben. Meer informatie hierover in de boekwaarde van de aandelen.
- # 4 @ PEG = 1 – Dit is een belangrijke statistiek voor de aandelenvergelijkingstool. Een effect waarvan de PEG kleiner is dan of gelijk is aan één (1) kan als een billijke prijs worden behandeld. Dus deze statistiek in de vergelijkingstabel laat zien wat? Het vertelt ons wat de prijs van het aandeel moet zijn, zodat de PEG als ten minste één (a) aankomt. Lees in dit artikel meer over het PEG-rapport.
#3. Bedrijfsgrootte
- #1 Marktwaardering: Het is interessant om aandelen te vergelijken op basis van hun marktwaardering. Het geeft het idee dat welk aandeel het meest wordt gewaardeerd door de markt. De parameters waarmee de marktwaardering wordt vergeleken zijn (a) de marktkapitalisatie en (b) de waarde van het bedrijf. Lees: boekwaarde, vs marktwaarde.
- #2. Verkoop, winst en NW: De beste maatstaf voor de grootte van een bedrijf is gebaseerd op de fundamenten. Als ik het over fundamentals heb, gaat het vooral om omzet, nettowinst (PAT) en boekwaarde (eigen vermogen). De vergelijking van voorraden volgens deze 3 parameters geeft ons de echte schatting van het volume. Waarom is grootte belangrijk? Omdat het ook een indicator is van zijn marktaandeel ten opzichte van zijn concurrenten. Meer informatie over MOAT-bedrijven.
- #3. Liquiditeit: Hoewel liquiditeit zelf niet erg belangrijk is voor analisten, kunnen we het nog steeds gebruiken als een maat voor de omvang. Een bedrijf dat rijk lijkt aan liquiditeit wordt gewaardeerd door beleggers. Hoewel een meer geschikte maatstaf voor de gezondheid van het bedrijf liquiditeitsratio’s zijn.
- #4. Cashflow: Het eerste wat beleggers graag zien in een bedrijf is hun vermogen om ‘positieve cashflow’ te genereren. Cashflow wordt ook gebruikt door analisten om de intrinsieke waarde van een bedrijf te meten (zoals in het DCF-model). Een van de beste maatstaven voor de kasstroom van een bedrijf is (a) de kasstroom uit bedrijfsactiviteiten en (b) de vrije kasstroom.
# 4. In het verleden behaalde resultaten
Vijf bedrijven worden vergeleken op basis van hun historisch rendement (CAGR). Voor het gemak en het gemak van het begrip worden retourcijfers gepresenteerd in vijf delen: (a) laatste 3 maanden, (b) laatste 12 maanden, (c) laatste 5 jaar en (d) laatste 10 jaar. Het vergelijken van vijf aandelen op basis van hun prestaties in het verleden is een van mijn favoriete bezigheden. Meer informatie over het meten van beleggingsrendementen in Excel.
#5. Prijsevaluatierapporten
In nummer 2 hierboven zagen we de waardering van de aandelenkoers op basis van hun intrinsieke waarde. Hier kunnen we aandelen vergelijken op basis van rapporten die ook de ruwe prijsbeoordelingen suggereren. Enkele ratio’s die we hier gebruiken om een vergelijking te maken zijn P/E, P/B, PEG, Dividend Yield, etc. Hoewel een meer gedetailleerd artikel over prijsevaluatierapporten hier is. Ga je gang en lees het ook alsjeblieft.
# 6. Financiële gezondheid
- #1 Altman Z-Score : Geeft bedrijven een score. De laagste score is nul (0) en stijgt. Hoe hoger de score, hoe beter. Een bedrijf met een hoge score heeft geen dreiging van faillissement. Het betekent dat een bedrijf met een hoge score nooit een IJsvogel, een Yes Bank, een DHFL, etc. zal worden. Vuistregel: Een veilig bedrijf is een bedrijf met een score van 5 of hoger. De negatieve Z-score is een duidelijk teken van een faillissement dat binnenkort zal plaatsvinden.
- #2. Piotroski F-Score : De F-score van het bedrijf is gebaseerd op 9 parameters. Elke parameter neemt een punt voor het bedrijf op zijn naleving. Naar mijn mening is F-score een van de krachtigste hulpmiddelen voor het meten van de financiële gezondheid van een bedrijf. Meer informatie over de 9 parameters van de F-score.
- #3. D/E en ICR ratio: Schuld alleen is niet slecht. Maar wanneer het schuldniveau een drempel overschrijdt, begint het een reden tot bezorgdheid te worden. Een van de maatstaven van deze drempel is de verhouding Schuld-Eigen vermogen ( D / E ) en Interest-Coverage ( ICR ). Het vergelijken van bedrijven in dezelfde sector met behulp van de D/E ratio en ICR geeft een goed inzicht in hun schuldniveaus. Lees meer over het schuldenvrije bedrijf.
- #4. Current ratio: Meet het vermogen van het bedrijf om zijn huidige verplichtingen te betalen. Het niet betalen van de aansprakelijkheid leidt tot een faillissement. Current ratio (CR) = Vlottende activa / Kortlopende verplichtingen. Als CR een of meer is, betekent dit dat de vlottende activa van het bedrijf zijn kortlopende verplichtingen kunnen dekken. Lees: Huidige intrinsieke waarde van een bedrijf.
- #5. Dividend Payout Ratio (DRP): meet het aandeel van zijn nettowinst (PAT) dat het bedrijf deelt met zijn aandeelhouders. Grote blue chip-bedrijven delen meer winst als dividend, dus hun DPR is hoog. Groeiende bedrijven geven er de voorkeur aan om hun winst te behouden, dus hun DPR is laag.
# 7. Rentabiliteit
De aandelenvergelijkingstool gebruikt verschillende statistieken om de winstgevendheid van een bedrijf te controleren. De winstgevendheidsmeting wordt uitgevoerd tegen de totale activa, het totale eigen vermogen, het geïnvesteerde kapitaal, het bedrijfsresultaat en de nettowinst (PAT) van het bedrijf. Van dit alles geven analisten het meeste gewicht aan ROA, ROE en RoCE. Meer informatie over het analyseren van de winstgevendheid van een bedrijf.
Het vergelijken van bedrijven op basis van deze winstgevendheidsstatistieken geeft een duidelijk beeld van hun intrinsieke kracht (bedrijfswinstgevendheid).
Een op productie gebaseerd bedrijf zal bijvoorbeeld minder winstgevend zijn dan een op diensten gebaseerd bedrijf. Evenzo een bedrijf dat actief is op het gebied van “levering van openbare diensten” – zoals elektriciteit, water, enz. Het zal een lagere winstgevendheid hebben. Evenzo zullen franchisebedrijven relatief hogere winstgevendheidscijfers laten zien.
Aanbevolen lectuur: Zeer winstgevende bedrijven die actief zijn in India.
# 8. Groeicijfers uit het verleden
Wat is het nut achter het zien van de cijfers van de groei in het verleden? Het geeft een idee van de toekomstige groeivooruitzichten van het bedrijf. Welke parameters moeten we selecteren om de groeicijfers te beheersen? Het belangrijkste getal is winst (winst). Maar we moeten ook de gerelateerde parameters controleren die uiteindelijk leiden tot winst voor het bedrijf.
Ook het zien van groeicijfers voor slechts een kwartaal of jaar is niet genoeg. Om een duidelijke langetermijnvisie te hebben, moeten de groeicijfers van de afgelopen 3, 5 en 10 jaar worden gezien.
Deze spreadsheet gebruikt groeicijfers voor statistieken zoals totale omzet, bedrijfswinst, winst per aandeel (EPS) en boekwaarde.
Hoe gebruik ik de voorraadvergelijkingstool?
U kunt de volgende stappen als leidraad gebruiken. Maar zelfs voordat u het bestand kunt gebruiken, moet u macro’s voor het werkblad inschakelen wanneer daarom wordt gevraagd.
Als de
prompt ‘Macro’s inschakelen’ niet wordt weergegeven nadat u het bestand hebt geopend, wijzigt u de macro-instelling in het vertrouwenscentrum.
- Stap #1: Ga eerst naar het blad met de naam “Namen”. Hier in dit tabblad vind je een lijst met 1002 nos titels. Dit zijn acties die met deze tool kunnen worden vergeleken. De lijst met acties is zorgvuldig geselecteerd. U vindt hier bijna alle kwaliteitsaandelen.
- Stap 1.1: U kunt de database elke zaterdag upgraden. Klik op de knop “Actiegegevens bijwerken” om de nieuwe gegevens te herstellen.
- Stap 2: Wis de inhoud van de kolommen gemarkeerd als COL5 en COL6. Houd er rekening mee dat er 1002 rijen met getallen zijn die moeten worden gewist. Om de inhoud te wissen, selecteert u alle 1002 rijen van COL5 en COL6, klikt u met de rechtermuisknop en klikt u vervolgens op “Inhoud wissen”.
- Stap #3: U moet “Ja” en “nummer de Ja’s van 1 tot 5” plaatsen. Bekijk deze videogids om te leren hoe u JA kunt zetten en ze vervolgens van 1 tot 5 kunt nummeren. Houd er rekening mee dat deze videogids afkomstig is uit de vorige versie. Raak dus niet in de war als je blad er net even anders uitziet. Gebruik deze video voor “Ja en de nummering ervan”.
Stap 4: Het eindrapport kan worden gecontroleerd in de twee onderstaande bladen.
Conclusie
Deze tool geeft een compleet beeld van een bedrijf. Te beginnen met prijs, prijswaardering, grootte, rendement, prestaties uit het verleden, financiële gezondheid, winstgevendheid, groeipercentages: de spreadsheet raakt alle relevante statistieken aan.
Aangezien de “voorraadvergelijkingstool” vijf acties kan vergelijken op basis van deze statistieken, verhoogt dit de waarde voor de gebruiker verder. Zoals ik al eerder zei, is dit werkblad een van mijn eerste ontwikkelingen, maar zelfs vandaag de dag lijkt het nut ervan toe te nemen.