Het is de prijsvolatiliteit die beleggen in aandelen zo riskant maakt. Maar waarom fluctueert de beurskoers?
Er kunnen verschillende kleine en grote redenen zijn voor prijsvolatiliteit. Maar het belangrijkste dat alle prijsvolatiliteit veroorzaakt, is de vraag naar en het aanbod van aandelen.
Wanneer de vraag naar een aandeel laag is (meer verkopers dan kopers), zal de prijs dalen. Wanneer de vraag naar een aandeel hoog is (minder verkopers dan kopers), zal de prijs stijgen. Dus eigenlijk is het de verandering in de vraag die alle schommelingen in de aandelenkoersen veroorzaakt.
Dus als we als belegger kunnen begrijpen welke factoren de vraag naar aandelen beïnvloeden, kunnen we bijna begrijpen waarom de aandelenkoers fluctueert.
Laten we een beetje ingaan op de economie van aanbod-aanbod- en prijsrelaties om te begrijpen hoe de vraag de prijs beïnvloedt.
Indice dei contenuti:
Verhouding vraag en aanbod
Wat kunnen we begrijpen uit de bovenstaande infographics? We zullen een hypothetisch voorbeeld gebruiken om dit te begrijpen:
Op punt nummer één (1) is het aandelenaanbod Q1 en de prijs P1. Op dit punt werd dit aandeel een paar dagen geruild. We kunnen zeggen dat het zijn evenwicht heeft gevonden in punt 1.
Toen zei het bedrijf dat de winst in het laatste kwartaal met 5% is gestegen. Dit leidde tot de vraag naar zijn acties. Deze toename van de vraag wordt weergegeven in punt twee, punt 2.
Dit is belangrijk om te begrijpen. Wanneer de vraag naar de dimensie van stap 1 naar punt 2 gaat, vindt er een gelijktijdige verschuiving plaats op de as van de hoeveelheid van Q1 naar Q2.
Hoe heeft dit kunnen gebeuren? De aanvankelijke toename van de vraag zoog aandelen in korte tijd uit de markt. Hierdoor ontstond een voorwaarde voor particulier aanbod op de markt (2T <1T).
Dus hoe heeft de markt zich aangepast aan deze verandering? De koers van het aandeel is gestegen.
Dit verklaart waarom de toegenomen vraag de aandelenkoers opdrijft.
Dat gezegd hebbende, wil ik dit ook op tafel brengen dat het begrijpen van de volatiliteit van aandelenkoersen een moeilijke vraag is. Experts vinden het ook moeilijk om prijsbewegingen te beoordelen en te voorspellen. Dus als je dat niet kunt, geef jezelf dan niet de schuld.
Als de aandelenkoers zo moeilijk te voorspellen is, hoe geven technische analisten dan kortetermijnhandelsadvies?
Dat is een zeer terechte vraag. De gehele aandelenhandelsactiviteit is gebaseerd op het model van het “momentum van de aandelenkoers”.
Weten deze mensen (handelaren) echt in welke richting de prijs zal gaan? Ja en nee.
Ja, want soms kunnen handelaren gelijk hebben. Maar nogmaals, het is een gok van hun kant. Ervaren handelaren bestuderen de bewegingen van aandelenkoersen zeer nauwkeurig. Veel dichterbij dan jij en ik ooit zullen doen.
Wanneer prijsbewegingen zo goed worden geobserveerd, begint zich een trend te vormen. Aandelenhandelaren plaatsen hun weddenschappen op basis van trends.
Maar aandelen volgen niet altijd hun trends. Dus ik zei dat prijsvoorspelling een gok is.
Voor beleggers is het belangrijkste om te weten welke factoren de aandelenkoers beïnvloeden. In plaats van tijd te besteden aan het bestuderen van prijsmodellen, is het beter om de fundamentals en macro-economie van aandelen te bestuderen . Omdat?
Want dit zijn de twee belangrijkste factoren die uiteindelijk van invloed zijn op de trend van de vraag naar voorraden.
Laten we meer lezen om te begrijpen …
Factoren die van invloed zijn op de trend van de vraag naar aandelen …
De koers van het aandeel fluctueert door de veranderende vraag. Welke invloeden hebben ze nodig?
- Interne factor: de fundamenten van stock’s business.
- Externe factor : macro-economie.
Wat bedoel ik met interne factoren? Aandelen bedrijfsfundamentals zoals omzet, winst, eigen vermogen, activa, winstgevendheid enz. Dit zijn zaken die controle hebben over het bedrijf. De verbetering van deze factoren zal uiteindelijk de prijs van zijn aandelen op de aandelenmarkt opdrijven.
Wat bedoel ik met externe factor? Macro-economische factoren zoals economische activiteit, bbp-groei, rentetarieven, inflatie, valutawaardering enz. Ze zijn iets dat geen controle heeft over het bedrijf. Ze moeten ermee leven.
Maar veranderingen in deze factoren beïnvloeden uiteindelijk de prestaties van het bedrijf en dus de aandelenkoers in de markt.
Over het algemeen zijn het deze interne en externe factoren die een belangrijke rol spelen bij koersschommelingen.
Ik heb het niet over dagelijkse prijsbewegingen. Ze worden ook veroorzaakt door de onevenwichtigheid tussen vraag en aanbod. Maar dagelijkse bewegingen zijn klein, ze kunnen in een fractie van een procentpunt zijn. Het zal dus niet effectief zijn om in te gaan op de details van dergelijke kleine bewegingen.
Waar we het hier over gaan hebben, zijn de belangrijkste correcties (of trends) en wat ze veroorzaakt …
# 1. Fundamentals van Stock Business …
Beleggers verwachten dat de beurskoers continu zal stijgen. De trend zou in ieder geval op de lange termijn opwaarts moeten zijn. Hoe gaat dit gebeuren?
De prijs zal alleen stijgen als de bedrijfsfundamentals de zaak ondersteunen. Hoe gezond de macro-economie ook is (externe factoren), ze zullen ineffectief blijken totdat de onderliggende waarde van het aandeel sterk is.
Wat betekent een sterk onderliggend bedrijf?
- Hoog vermogen,
- Lage schuld,
- Hoge winstgevendheid,
- Robuuste groei en
- Sterke liquiditeitspositie.
Hoe helpen deze factoren? Al deze factoren samen dragen bij aan hogere winsten.
Bedrijven waarvan de winst met de tijd groeit, zullen zeker de prijs zien stijgen. Maar als belegger moeten we weinig details over winst begrijpen.
Er zijn twee soorten absolute winstwaarde waar we ons zorgen over zullen maken:
- Winst na belastingen (PAT) .
- Winst per aandeel (EPS) .
Over een bepaalde periode zijn dit de twee belangrijkste factoren die direct van invloed zijn op de aandelenkoers.
Laten we eerst beginnen met PAT…
# 1,1 Winst (PAT) …
Bedrijfswinsten hebben een sterke invloed op de marktprijs van haar aandelen. Naarmate de winst groeit, zal ook de marktprijs groeien. Wanneer de winst daalt, zal de marktprijs ook dalen.
Dus is het voldoende om de winst van het bedrijf in de afgelopen vijf jaar te analyseren en een aankoopbeslissing te nemen? Nee waarom? Ik geef een voorbeeld.
Eén ABC-bedrijf rapporteerde zijn nettowinst (PAT) als volgt:
- Rs. 1.000 Crore in het boekjaar 2015-16.
- Rs 1.200 crore in het boekjaar 2016-17.
- Rs.1.440 crore in het boekjaar 2017-18.
Wat kunnen we begrijpen van de bovenstaande waarden? Er is een duidelijke groeitrend. Uniform groeipercentage van PAT op 12,9% per jaar in de afgelopen 3 jaar.
Dit is een eerste duidelijk teken dat de onderliggende waarde van het aandeel sterk is. Maar het is erg belangrijk voor beleggers om de financiële relaties te verdiepen.
Stoppen op PAT-niveau kan leiden tot beoordelingsfouten. Wat? Laten we meer lezen…
Hoewel ABC’s
PAT groeit, maar verrassend genoeg, daalde de marktprijs van ABC in dezelfde periode (3 jaar).
- Rs.400 in het fiscale jaar 2015-16
- Rs.380 in het fiscale jaar 2016-17.
- RS.362 in het boekjaar 2017-18.
Hoe is dit mogelijk? Hoewel het bedrijf zijn nettowinst met 12,9% per jaar verhoogt, daalt de marktprijs van zijn aandelen nog steeds. Wat is er aan de hand?
Om dit te begrijpen, laten we de aandelenkoersformule bekijken …
# 1.2 Aandelenkoers Formule …
We kennen deze formule allemaal, toch? Deze formule maakt niet rechtstreeks gebruik van PAT. Het heeft een tint PAT, maar in de vorm van EPS.
Volgens deze formule is de prijs van een effect een veelvoud van P / E maal de EPS.
Wat is P/E? Koerswinstverhouding. In normale tijden proberen aandelen hun K/W-niveau te handhaven.
Als er geen belangrijk goed nieuws of slecht nieuws is dat de activiteit van bedrijven beïnvloedt, proberen de acties de P / E-niveaus te handhaven. Laten we er voor de eenvoud van uitgaan dat de K/W constant blijft tijdens normale werkuren.
Dus nu in deze situatie, als de prijs van een effect omhoog moet, wat moet er dan stijgen? ..EPS. Wat is EPS? EPS = “PAT” / “Aantal uitstaande aandelen”. Hoe zal de winst per aandeel toenemen?
PAT moet sneller stijgen dan de groei van de uitstaande voorraadaantallen.
Wat betekent het? Om dit te begrijpen moeten we dieper graven in de EPS …
#1.3 Winst per aandeel (EPS) ..
In ons vorige voorbeeld zagen we dat hoewel het ABC-bedrijf zijn PAT de afgelopen 3 jaar met 12,9% per jaar verhoogde, de marktprijs nog steeds daalde. Wat zou de reden kunnen zijn? ..EPS. Wat? Zien…
Eén ABC-bedrijf rapporteerde zijn nettowinst (PAT) als volgt:
- Rs. 1.000 Crore in het boekjaar 2015-16.
- Rs 1.200 crore in het boekjaar 2016-17.
- Rs.1.440 crore in het boekjaar 2017-18.
Maar tegelijkertijd gaf het bedrijf ook nieuwe aandelen op de markt uit, waardoor de winst per aandeel werd geliquideerd. Wat?
Wanneer het bedrijf nieuwe aandelen uitgeeft, neemt het aantal uitstaande aandelen toe. Dit vermindert EPS (EPS = PAT/Nos of share).
Laten we eens kijken hoe de uitgifte van nieuwe aandelen ABC heeft beïnvloed:
- 100 Crore Nos zijn uitstaande aandelen in FY 2015-16.
- 125 Crore Nos zijn uitstaande aandelen in FY 2016-17.
- 158 Crore Nos is uitstaande aandelen in FY 2017-18.
We zien dat het aantal uitstaande aandelen voor ABC met 16% per jaar toeneemt (sneller dan de PAT-groei).
Als gevolg hiervan neemt de EPS van ABC af in tegenstelling tot de PAT:
- Rs.10 / aandeel EPS in boekjaar 2015-16.
- Rs. 9,6/aandeel per aandeel in boekjaar 2016-17.
- Rs.9.1 / Aandeel per aandeel winst per aandeel in boekjaar 2017-18.
Naarmate het bedrijf zijn winst liquideert door meer marktaandeel uit te geven, neemt de winst per aandeel af. De impact van EPS is direct op de marktprijs van haar aandelen.
Een van de
sterkste bedrijfsfundamentals die de marktprijs van aandelen beïnvloedt, is de winst. Maar laat je niet misleiden door de term winst.
Wat een belegger zou moeten zien is niet alleen winst (PAT) maar ook groei van EPS en EPS.
Als het gaat om de prestaties van de aandelenkoers, heeft niets meer invloed op de aandelenkoers dan de basistrend van EPS.
Hoewel “aandelenkoersgroei” ook “beter kan presteren dan hun EPS-groeipercentages”, maar dergelijke gevallen zijn zeldzaam.
#2. Macro-economie…
Wat we tot nu toe hebben gezien, zijn de oorzaken die de aandelenkoers beïnvloeden, afkomstig van binnen het bedrijf.
Maar bedrijven kunnen niet los van de rest van de wereld functioneren. Er zijn macro-economische krachten die ook van invloed zijn op de prestaties van het bedrijf, en dus op de prijs van zijn aandelen.
Wat zijn de belangrijkste macro-economische factoren die de grootste invloed hebben op koersschommelingen?
- Rente.
- Bruto binnenlands product BBP).
- inflatie.
- Buitenlandse directe investeringen (BDI).
- Verstrekking van geld.
- Beursindex.
- Industrie/sector gezondheid.
Laat me enkele externe factoren uitleggen die van invloed zijn op de aandelenkoers.
#2.1 Rentetarieven
De Reserve Bank of India (RBI) heeft controle over de rentetarieven. Ze kunnen de rente verhogen of verlagen om de economische activiteit in het land te stimuleren. Wanneer de rente stijgt, hebben bedrijven minder leningen nodig. Hun prestaties zullen dus afnemen en vice versa. Het betekent lage prestaties, minder winst (EPS). Dit zal de prijs van zijn aandelen doen dalen.
#2.2 Bbp-groei
Als de economie van het land booming is (snelle bbp-groei), zal dit ook worden weerspiegeld in de aandelenkoers. Evenzo, wanneer de bbp-groei vertraagt, zal dit een negatief effect hebben op de aandelenkoers. Omdat? Want hoge groeicijfers zijn een indicator dat de winst (EPS) van goede bedrijven in de loop van de tijd ook zal toenemen. Hogere winsten leiden uiteindelijk tot een hogere beurskoers.
#2.3 Inflatie
Wanneer de inflatie hoog is, stijgt de prijs van goederen en diensten sneller. Consumenten tonen weerstand tegen stijgende prijzen, waardoor de omzet van het bedrijf daalt. Lage verkopen betekenen lagere winsten. Om de inflatie onder controle te houden, verhoogt RBI bovendien de rente. Dit heeft verder invloed op de activiteit (zie punt 2.1 hierboven). Daarom zijn hoge en aanhoudende inflatiepercentages schadelijk voor de aandelenkoers op de middellange en lange termijn.
# 2.4 IO
In juni 2018 steeg de aandelenkoers van Idea Cell in één dag met ongeveer 2%. Omdat? Vanwege de aankondiging van de Indiase regering dat 100% FDI is toegestaan in de telecommunicatiesector van het idea-type. Door deze regel is het doel van Vodafone om Idea Cellular over te nemen duidelijk geworden. Omdat Vodafone een telecomgigant is, is de aandelenkoers van Idea gestegen, gezien het als goed nieuws.
#2.5 Geldaanbieding
Wat is geldhoeveelheid? Totaal geld in omloop in India op een bepaald moment. Geschat wordt dat op 18 december de totale geldhoeveelheid (M3) in India 1,45,985 miljard roepies bedroeg. Op 18 november was deze waarde 1.45.447 miljard roepies. Toen, tussen november en december, nam de geldhoeveelheid toe. Het betekent dat mensen meer geld in de hand hadden om uit te geven. Wanneer dit gebeurt, wordt waargenomen dat mensen meer geld in aandelen pompen . Omdat? Vanwege de geschiedenis van aandelen biedt het hogere rendementen dan op schulden gebaseerde opties. Meer geld in aandelen, betekent hogere aandelenkoersen.
#2.6 Beursindex
Wanneer belangrijke beursindices (zoals NSE en BSE) stijgen, zal ook de koers van andere aandelen dit pad volgen. De prestaties van de beursindex worden over het algemeen sneller beïnvloed door externe stimuli (zoals inflatie, rentetarieven, enz.).
# 2.7 Sector / Industrie
Alle aandelen opereren in hun eigen sector/industrie. DLF is actief in de vastgoedsector. TCS is actief in de IT-sector. Tien jaar geleden was onroerend goed booming in India. Dit effect werd ook waargenomen bij aandelen die actief zijn in deze sector (zoals DLF, Unitech, enz.). Maar vandaag vertraagt deze sector. Geen enkel aandeel kan goed presteren als zijn industrie niet gezond is. Een zwakke sector duwt uiteindelijk ook zijn aandelenkoers omlaag.
Conclusie…
De koers van het aandeel fluctueert door de onevenwichtigheid tussen vraag en aanbod. De factor die de vraag beïnvloedt, zijn de fundamenten van bedrijven.
De aandelenkoers kan ook fluctueren als gevolg van externe krachten. Voorbeeld: De schuldencrisis van 2008-2009 in de VS verminderde aandelen over de hele wereld.
<Terug
Volgende>