Waarom was de beursgang van Deliveroo zo’n flop? Laten we bespreken wat beleggers ontmoedigde
de beursgang van Deliveroo is aangeprezen als een van de meest verwachte beursdebuten voor de City of London. Alleen al een blik op de aandelenkoers van Deliveroo laat echter pijnlijk zien dat de verwachtingen niet overeenkwamen met de realiteit.
Initieel werd de IPO-waardering van Deliveroo vastgesteld tussen 390p en 490p, wat betekent dat de maaltijdbezorggigant in de running was voor een prijs van maximaal £ 8,8 miljard toen het naar de beurs ging. Helaas was veel van het nieuws over de beursgang van Deliveroo dat in de pers kwam niet vol optimisme over de vooruitzichten van het bedrijf. Op het laatste moment werd de koersvork van het aandeel haastig verlaagd tussen 390p en 410p, waardoor £ 1 miljard effectief van de potentiële merkwaarde werd gewist.
Zoals we zagen met de uiteindelijke IPO-prijs van Deliveroo, bleek dit ook ambitieus. Aandelen maakten hun debuut op 390p, maar daalden al snel als gevolg van een maag die 30% kolkte. Uiteindelijk was de beursgangsdatum van Deliveroo van 31 maart er een om snel te vergeten voor het bedrijf en zijn investeerders. De aandelenkoers van Deliveroo sloot de sessie af op 284p, wat betekent dat degenen die het aanbod om de aandelen te pakken vóór de beursgang accepteerden, een verlies van ongeveer 27,1% zouden hebben gemaakt.
Tot overmaat van ramp gingen honderden Deliveroo-chauffeurs in Londen in staking om te protesteren tegen de beloning, een onwelkome dosis negatieve publiciteit die een geweldige kans overschaduwde.
Maar waarom verliep de beursgang van Deliveroo zo slecht en is er enig vooruitzicht dat het bedrijf zich de komende weken en maanden zal herstellen?
Waarom mislukte de beursgang van Deliveroo?
De onwelkome ontvangst die Deliveroo op de FTSE heeft gekregen, is nauwelijks een goed voorteken voor de City of London, die momenteel zijn imago na de Brexit wil cultiveren en een aantal techbedrijven wil aantrekken om succesvolle IPO’s te runnen.
Maar de reden waarom de beursgang van Deliveroo niet goed werd ontvangen, kan worden gekoppeld aan de dual-class aandelenstructuur, iets dat relatief onbekend is in Londen en vaker voorkomt op buitenlandse beurzen. Dit vermindert effectief de stem van alledaagse beleggers als het gaat om beslissingen die van invloed zijn op de langetermijnstrategie van een bedrijf en geeft oprichters veel meer invloed wanneer er wordt gestemd.
Dat heeft een aantal spraakmakende Britse beleggingsondernemingen ertoe aangezet om te zeggen dat ze niet betrokken zouden zijn bij de beursgang van Deliveroo, waaronder Aviva Investors en Aberdeen Standard.
Veel van deze gerenommeerde fondsbeheerders hebben ook hun bezorgdheid geuit over de werknemersrechten van Deliveroo. Omdat ze als zelfstandige worden aangemerkt, hebben ze momenteel geen recht op een minimumloon of op loon tijdens vakantie en ziekte. Die praktijk is de afgelopen maanden opnieuw onder de loep genomen, niet in de laatste plaats na een spraakmakende uitspraak over Uber-chauffeurs in het Britse Hooggerechtshof.
Het hebben van een Deliveroo IPO in 2021 had ook een uiterst slimme zet moeten zijn.
De coronaviruspandemie heeft ervoor gezorgd dat restaurants in het Verenigd Koninkrijk afhankelijk zijn van afhaalbedrijven om voedsel te helpen bezorgen, waarbij restauranthouders gedwongen zijn te sluiten vanwege lockdownmaatregelen. Hoewel de vraag naar zijn diensten toeneemt – waarbij het bedrijf samenwerkt met supermarkten om supersnelle boodschappen te bezorgen – heeft Deliveroo nooit een jaarlijkse winst gemaakt en staat het vanaf 2020 £ 223,7 miljoen in het rood. Als de Uber-uitspraak uiteindelijk een effect zou hebben op het bedrijfsmodel van het bezorgbedrijf, zou elke poging tot winstgevendheid in de toekomst nog ongrijpbaarder kunnen blijken.
Analyst aanbevelingen zijn vrij slecht op het terrein en het lijkt erop dat slechts één strateeg momenteel het aandeel in de gaten houdt. Volgens de FT hebben ze momenteel een onderhoudsrating, maar geloven ze dat de aandelenkoers van Deliveroo het potentieel heeft om dit jaar met 16,8% te stijgen, waardoor de aandelenkoers op 310p komt.
Veelgestelde vragen over Deliveroo
- Hoe kan ik aandelen Deliveroo kopen?
Progoo aandelen zijn beschikbaar op tal van online handelsplatforms. Ze zijn beschikbaar in de vorm van contracts for difference, een populair type derivaten. Dit betekent dat u kunt speculeren op de prijs van de ROO zonder de onderliggende waarde zelf te bezitten. Een voordeel hiervan is dat u shortposities kunt innemen als u dat wilt.
-
Is het de moeite waard om IPO-aandelen te kopen?
In sommige gevallen kan de aangeboden initiële aandelenkoers zeer betaalbaar blijken te zijn, vooral op de lange termijn. Maar het hele proces van een beursgang kan extreem volatiel zijn, omdat het enige tijd kan duren voordat de markt beslist wat voor soort waardering geschikt is voor het bedrijf in kwestie. Zoals we de afgelopen weken met Deliveroo hebben gezien, opent dit de mogelijkheid van een dramatische daling na het openbaar worden.
- Kan je een beursgang kopen voordat deze naar de beurs gaat?
Er zijn tal van pre-IPO investeringsplatforms, en in sommige gevallen zal een bedrijf proberen aandelen aan te bieden aan enkele van zijn meest loyale klanten. Dat is wat Deliveroo heeft gedaan, door £ 50 miljoen aan aandelen opzij te zetten voor degenen die hun app al hebben gedownload en gebruikt. Klanten konden maximaal £ 1.000 aan aandelen claimen, op voorwaarde dat de meest loyale Deliveroo-gebruikers op de eerste rij zouden zitten als het aanbod overtekend was.
- Dit lijkt belangrijk te zijn geweest voor de oprichter en CEO van Deliveroo, Will Shu, die zou hebben gezegd:
“Te vaak worden gewone mensen uitgesloten van IPO’s en zijn de enige deelnemers institutionele beleggers. Ik wilde zoveel mogelijk klanten de kans geven om aandeelhouder te worden.”
Hoeveel heeft Amazon geïnvesteerd in Deliveroo?
Het is interessant om op te merken dat Amazon een minderheidsbelang in Deliveroo bezit. Dit werd afgerond na een vrij lange strijd met de Britse Competition and Markets Authority. Gevreesd werd dat de twee bedrijven uiteindelijk een te grote controle over de markt zouden krijgen, waardoor de consument minder keuze zou hebben.
Wanneer de beursgang van Deliveroo werd onthuld, werd aangekondigd dat Amazon van plan was zijn belang in het bedrijf te verminderen van 16% naar slechts 11,5%. Het bedrijf bevestigde dat het alle investeerders die al een belang in ROO hadden, had gevraagd om een klein deel van hun belang te verkopen ter ondersteuning van de beursgang.