Bitcoin is een cryptocurrency ontwikkeld in 2009 door Satoshi Nakamoto, de naam gegeven aan de onbekende maker (of makers) van deze virtuele valuta. Transacties worden vastgelegd in een blockchain, die de transactiegeschiedenis voor elke eenheid toont en wordt gebruikt om eigendom te bewijzen.
Het kopen van een bitcoin is iets anders dan het kopen van een aandeel of obligatie omdat bitcoin geen bedrijf is. Als gevolg hiervan zijn er geen zakelijke balansen of 10-K-formulieren om te beoordelen. En in tegenstelling tot beleggen in traditionele valuta’s, wordt bitcoin niet uitgegeven door een centrale bank of ondersteund door een overheid, vandaar monetair beleid, Inflatiecijfers en maatstaven van economische groei die doorgaans van invloed zijn op de waarde van de valuta zijn niet van toepassing op bitcoin. Bitcoin-prijzen worden daarentegen beïnvloed door de volgende factoren:
Het - aanbod van bitcoins en de marktvraag hiernaar
De - kosten van het produceren van een bitcoin via het mijnbouwproces
De - beloningen die worden uitgegeven aan bitcoin-mijnwerkers voor het verifiëren van transacties op de blockchain
Het - aantal concurrerende cryptocurrencies De beurzen
- waarop het handelt
- Regulering van de verkoop ervan
- Zijn interne governance
KEY POINTS
- Het kopen van een bitcoin is anders dan het kopen van een aandeel of obligatie omdat het geen bedrijf is. Als gevolg hiervan zijn er geen zakelijke balansen of 10-K-formulieren om te beoordelen.
- In tegenstelling tot beleggen in traditionele valuta’s, wordt bitcoin niet uitgegeven door een centrale bank of ondersteund door een overheid, dus monetair beleid, inflatiecijfers en metingen van economische groei die doorgaans de waarde van de valuta beïnvloeden, zijn niet van toepassing op bitcoin.
- De prijs van Bitcoin wordt beïnvloed door factoren zoals: het aanbod van bitcoins en de marktvraag ernaar, het aantal concurrerende cryptocurrencies en de beurzen waarop het handelt.
Aanbod en vraag
Landen zonder vaste wisselkoersen kunnen de hoeveelheid in omloop zijnde valuta gedeeltelijk beheersen door de disconteringsvoet aan te passen, reserveverplichtingen te wijzigen of openmarkttransacties uit te voeren.Met deze opties kan een centrale bank mogelijk de wisselkoers van een valuta beïnvloeden.
Het aanbod van bitcoin wordt op twee verschillende manieren beïnvloed.
Ten eerste kunt u met het bitcoin-protocol nieuwe bitcoins maken tegen een vaste koers. Nieuwe bitcoins worden op de markt geïntroduceerd wanneer miners blokken van transacties verwerken, en de snelheid waarmee nieuwe munten worden geïntroduceerd, is ontworpen om in de loop van de tijd te vertragen. Voorbeeld: de groei vertraagde van 6,9% (2016) naar 4,4% (2017) naar 4,0% (2018). 1 Dit kan scenario’s creëren waarin de vraag naar bitcoin sneller toeneemt dan het aanbod toeneemt, wat de prijs kan opdrijven. De vertraging in de groei van de bitcoin-circulatie is te wijten aan de halvering van de bulkpremies die worden aangeboden aan bitcoin-mijnwerkers en kan worden beschouwd als een kunstmatige inflatie voor het cryptocurrency-ecosysteem.
Seconde kan het aanbod ook worden beïnvloed door het aantal bitcoins dat het systeem toestaat te bestaan. Dit aantal is beperkt tot 21 miljoen, waar zodra dit aantal is bereikt, mijnbouwactiviteiten geen nieuwe bitcoins meer zullen creëren. Bijvoorbeeld. Het aanbod van Bitcoin bereikte 18,1 miljoen in december 2019, wat neerkomt op 86,2% van het bitcoin-aanbod dat uiteindelijk beschikbaar zal worden gesteld. Zodra 21 miljoen bitcoins in omloop zijn, zijn de prijzen afhankelijk van de vraag of het als praktisch wordt beschouwd (gemakkelijk bruikbaar in transacties), legaal en in trek, wat wordt bepaald door de populariteit van andere cryptocurrencies. Het kunstmatige inflatiemechanisme van halveringspremies in bulk zal niet langer een impact hebben op de prijs van cryptocurrency. Bij de huidige aanpassingssnelheid van de blokpremie zal de laatste bitcoin echter pas rond het jaar 2140 worden gedolven.
competitie
Hoewel bitcoin misschien wel de bekendste cryptocurrency is, zijn er honderden andere tokens die strijden om de aandacht van de gebruiker. Hoewel bitcoin nog steeds de dominante optie is als het gaat om marktkapitalisatie, behoren altcoins zoals ether (ETH), XRP, bitcoin cash (BCH), litecoin (LTC) en EOS vanaf januari 2020 tot de naaste concurrenten. 2 Bovendien zijn er voortdurend nieuwe initial Coin-aanbiedingen (ICO’s) aan de horizon, vanwege relatief weinig toetredingsdrempels. Het overvolle veld is goed nieuws voor beleggers, omdat wijdverspreide concurrentie de prijzen laag houdt. Gelukkig voor bitcoin geeft de hoge zichtbaarheid het een voorsprong op zijn concurrenten.
Kost van productie
Hoewel bitcoins virtueel zijn, zijn het nog steeds gemaakte producten en hebben ze echte productiekosten, waarbij elektriciteitsverbruik veruit de belangrijkste factor is. Bitcoin-mining, zoals het wordt genoemd, is gebaseerd op een ingewikkeld cryptografisch wiskundig probleem dat alle miners concurreren om op te lossen: de eerste die dit doet, wordt beloond met een blok vers geslagen bitcoins en eventuele geaccumuleerde transactiekosten. Sinds het laatste blok werd gevonden. De eigenaardigheid van bitcoin-productie is dat, in tegenstelling tot andere geproduceerde goederen, het bitcoin-algoritme je in staat stelt om gemiddeld slechts één blok bitcoins te vinden, eens in de tien minuten.
Onderzoek heeft aangetoond dat de marktprijs van bitcoin in feite nauw verband houdt met de marginale productiekosten.
Beschikbaarheid op valutawissels
Net zoals aandelenbeleggers aandelen verhandelen op indices zoals NYSE, Nasdaq en FTSE, handelen beleggers in cryptocurrency cryptocurrencies op Coinbase, GDAX en andere beurzen. Net als traditionele valuta-uitwisselingen kunnen beleggers met deze platforms cryptocurrency / valutaparen verhandelen (bijv. BTC / USD of bitcoin / AMERIKAANSE dollar).
Hoe populairder een uitwisseling wordt, hoe gemakkelijker het is om extra deelnemers aan te trekken, om een netwerkeffect te creëren. En door gebruik te maken van zijn invloed op de markt, kan het regels opstellen die bepalen hoe andere valuta’s worden toegevoegd. De release van het SAFT-raamwerk (Simple Agreement for Future Tokens) probeert bijvoorbeeld te definiëren hoe ICO’s kunnen voldoen aan de effectenregelgeving. De aanwezigheid van Bitcoin op deze beurzen impliceert een niveau van naleving van de regelgeving, ongeacht het juridische grijze gebied waarin cryptocurrencies opereren.
Voorschriften en juridische kwesties
De snelle stijging van de populariteit van bitcoin en andere cryptocurrencies heeft toezichthouders ertoe aangezet om te bespreken hoe dergelijke digitale activa moeten worden geclassificeerd. Terwijl de Securities and Exchange Commission (SEC) cryptocurrencies classificeert als effecten, beschouwt de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) bitcoin als een grondstof. Deze verwarring over welke toezichthouder de regels voor cryptocurrencies zal bepalen, heeft onzekerheid gecreëerd, ondanks stijgende marktkapitalisaties. Daarnaast is de markt getuige geweest van de lancering van veel financiële producten die bitcoin als onderliggende waarde gebruiken, zoals exchange-traded funds (ETF’s), futures en andere derivaten.
Dit kan de prijzen op twee manieren beïnvloeden. Ten eerste biedt het bitcoin toegang tot beleggers die het zich niet kunnen veroorloven om een echte bitcoin te kopen, waardoor de vraag toeneemt. Ten tweede kan het de prijsvolatiliteit verminderen door institutionele beleggers die geloven dat bitcoin-futures overgewaardeerd of ondergewaardeerd zijn, in staat te stellen hun aanzienlijke middelen te gebruiken om te wedden dat de prijs van bitcoin in de Tegengestelde richting.
Bereik en stabiliteit van governance
Sindachtig bitcoin niet wordt bestuurd door een centrale autoriteit, vertrouwt het op ontwikkelaars en miners om transacties te verwerken en de blockchain veilig te houden. Softwarewijzigingen zijn consensusgestuurd, wat de bitcoin-gemeenschap frustreert, omdat fundamentele problemen meestal lang duren om op te lossen.
De kwestie van schaalbaarheid is een bijzonder pijnpunt geweest. Het aantal transacties dat kan worden verwerkt, hangt af van de grootte van de blokken, en bitcoin-software kan momenteel slechts ongeveer drie transacties per seconde verwerken. Hoewel dit geen probleem was toen er weinig vraag was naar cryptocurrencies, vrezen velen dat lage transactiesnelheden beleggers in de richting van concurrerende cryptocurrencies zullen duwen.
De gemeenschap is verdeeld over hoe het aantal transacties het beste kan worden verhoogd. Wijzigingen in de regels voor het gebruik van de onderliggende software worden “forks” genoemd. “Soft forks” gaan over regelwijzigingen die niet gepaard gaan met het maken van een nieuwe cryptocurrency, terwijl wijzigingen in de hard fork-software resulteren in nieuwe cryptocurrencies. De hard forks van bitcoin in het verleden omvatten bitcoin cash en bitcoin goud.
Moet je investeren in Bitcoin?
Veel vergelijkt de snelle appreciatie van bitcoin en andere cryptocurrencies met de speculatieve bubbel die in de zeventiende eeuw door de Tulpenmanie in Nederland is ontstaan. Hoewel het grotendeels belangrijk is voor toezichthouders om beleggers te beschermen, zal het waarschijnlijk jaren duren voordat de wereldwijde impact van cryptocurrencies echt voelbaar is.