De Ethereum Merge zou al in augustus 2022 kunnen plaatsvinden, maar second-tier oplossingen (L2) werken al aan het opschalen van Ethereum. Arbitrum is een van de belangrijkste L2-oplossingen die het Ethereum-mainnet ontlasten van congestie en hoge gastarieven.
Word lid van de cryptocurrency-revolutie, één nieuwsbrief tegelijk. Meld je nu aan om dagelijks nieuws en marktupdates rechtstreeks in je inbox te ontvangen, samen met onze miljoenen andere abonnees (dat klopt, miljoenen houden van ons!) – waar wacht je nog op?
Indice dei contenuti:
Wat is Arbitrum?
Arbitrum is een tweede niveau blockchain voor Ethereum die optimistische rollups gebruikt als schaaltechnologie. transacties verwerken op zijn eigen sidechain en de nieuwe staat van de keten doorgeven aan het Ethereum mainnet.
Dat stelt Arbitrum in staat om een doorvoer van maximaal 40.000 transacties per seconde te bereiken tegen aanzienlijk lagere gaskosten dan het Ethereum-mainnet.
In een notendop betekenen optimistische rollups dat een transactie wordt uitgevoerd op Arbitrum en alleen de uitvoer ervan wordt geregistreerd op de L1-keten. De optimistische rollup-naam kan als volgt worden gedecodeerd:
- Rollup: Transacties op Arbitrum worden gegroepeerd in één transactie die is geregistreerd op het PF-mainnet.
Dit bespaart op gaskosten en voorkomt congestie van het hoofdnet.
- Ottimist: Rollups zijn optimistisch omdat ze worden verondersteld correct en geldig te zijn (d.w.z. zonder dubbele uitgaven). Nodes hebben een incentive om alleen geldige transacties te verzenden. De geldigheid van een transactie kan maximaal zeven dagen worden betwist.
Omdat transacties niet worden berekend op het Ethereum-mainnet, is een minimale hoeveelheid gegevens vereist voor opslag en statusberekening. Als gevolg daarvan is Ethereum minder verstopt en dalen de gasbelastingen.
Arbitrum kunt u EVM-compatibele slimme contracten uitvoeren en wordt beschermd door het Ethereum-mainnet.
Arbitrum vs Optimism vs ZK-Rollups
Arbitrum is niet de enige L2-oplossing die optimistische rollups gebruikt. Omtimity (OP) is een andere tweederangs keten die zijn OP-token in juni 2022 lanceerde met een airdrop. Arbitrum en Optimism hebben veel overeenkomsten:
- Validators vertrouwen op ETH en worden gestimuleerd om eerlijk te handelen.
- Rollups zijn optimistisch omdat ze worden verondersteld geldig te zijn op het moment van transactie.
- Both forward only calldatas with hashes of confirmed rollup blocks to the mainnet.
- DApps op beide ketens kunnen hun eigen validators selecteren. Omdat transacties lokaal worden gevalideerd in plaats van vanaf alle knooppunten, hoeven knooppunten minder met elkaar te communiceren, waardoor de transactiedoorvoer toeneemt.
Both hebben volledige nodes, accumuleren transacties op het hoogste niveau en validatieknooppunten die de status van de keten bewaken.
De belangrijkste verschillen zijn:
- Once gebruikt allround fraudebewijs, Arbitrum gebruikt multi-round fraudebewijs. Emphey, Optimism test transacties in een ronde op de layer-one keten, Arbitrum doet het in verschillende off-chain rondes.
- Omtimtimism is compatibel met EVM. As is Arbitrum, maar Arbitrum heeft ook een eigen Arbitrum Virtual Machine (AVM).
- Optimism heeft een Solidity compiler, Arbitrum ondersteunt alle EVM programmeertalen.
Zoals je kunt zien, zijn de verschillen meestal technisch en van weinig belang voor de dagelijkse gebruiker. Arbitrum heeft echter een aanzienlijk groter ecosysteem met meer total value locked (TVL) ($ 1,5 miljard versus $ 300 miljoen) en actievere DApps.
Er zijn ook een paar verschillen tussen Arbitrum en ZK-rollup oplossingen:
- Arbitrum stelt dat het op de lange termijn lagere gastarieven zal krijgen omdat ZK-rollups cryptografisch bewijs moeten indienen bij L1 om hun transactie te valideren. Dit is complexer en dus duurder.
- Optimistische rollups zijn altijd compatibel met EVM; SK-rollups zijn dat niet (volgens Arbitrum).
- Optysetting rollups hebben een betrouwbare zichtbaarheid, maar niet alle ZK-rollups doen dat, dus sommige transacties zijn mogelijk niet traceerbaar van begin tot eind.
- Arbitrum geeft toe dat overbrugging een betere ervaring is op ZK L2’s omdat er geen wachttijd van zeven dagen is om geld op te nemen om er een te hebben.
Arbitrum Team, Investeerders en Roadmap
Arbitrum is geïnitieerd door Offchain Labs, een New Yorks ontwikkelingsbedrijf opgericht door Ed Felten en Steven Goldfeder zit achter de ontwikkeling van Arbitrum. Offchain Labs ontving in totaal $ 123,7 miljoen in drie investeringsrondes van 2019 tot 2021.
Een eerste reekshoofdronde in 2019 bracht $ 3,7 miljoen op en werd geleid door Pantera Capital. De Serie A-ronde in april 2021 bracht $ 20 miljoen op, waarbij Series B in augustus 2021 een extra $ 100 miljoen ophaalde bij Lightspeed Venture Partners en andere investeerders zoals Polychain Capital, Ribbit Capital, Redpoint Ventures, Pantera Capital, Alameda Research en Mark Cuban.
Arbitrum Beta Mainnet werd gelanceerd in mei 2021, gevolgd door de lancering van het mainnet in augustus 2021 en sidechain-ondersteuning in Q1 van 2022. Er draaien momenteel meer dan 80 DApps op Arbitrum. Volgens Arbiscan heeft Arbitrum vanaf juni 2022 meer dan 720.000 unieke adressen en groeit het snel. Tussen 50.000 en 100.000 transacties per dag worden verwerkt en Arbitrum heeft bijna $ 1,5 miljard aan totale waarde vergrendeld.
Arbitrum Token en Potentiële Airdrop
Arbitrum heeft nog geen token. Aangezien concurrent Optimism zijn OP-token met een airdrop lanceerde, zal Arbitrum in de toekomst waarschijnlijk een native Arbitrum-token introduceren. Als u in aanmerking wilt komen voor een Arbitrum airdrop-token, moet u verbinding maken met het Arbitrum-ecosysteem en enkele van de onderstaande Arbitrum DApps gebruiken. Hier is ook onze gids voor airdrops genaamd What Are Crypto Airdrops.
Hoe arbitrum te gebruiken
U kunt Arbitrum gebruiken met een paar eenvoudige stappen:
- Verbinding maken met de officiële Arbitrumbrug.
- Transfer eTH to Arbitrum.
- Voeg het Arbitrum-netwerk toe aan uw portfolio.
- Log in op DApps op Arbitrum via de Arbitrum One portal.
De beste DEX op Arbitrum
De beste gedecentraliseerde uitwisselingen (DEX) op Arbitrum zijn:
- SushiSwap: a Uniswap fork.
- GMX: een gedecentraliseerde plek en een eeuwigdurende uitwisseling.
- Curva: een enorme stablecoin exchange.
- Uniswap: de pionier van het AMM-mechanisme.
- Balancer: concurrent van SushiSwap en Uniswap.
SushiSwap
SushiSwap (SUSHI) is een gedecentraliseerde uitwisseling (DEX) gelanceerd als een vork van Uniswap. Het is een van de grootste gedecentraliseerde beurzen op de markt en heeft een totale vergrendelde waarde van meer dan $ 300 miljoen op Arbitrum. Gebruikers kunnen verschillende tokens uitwisselen, lenen en uitlenen en liquiditeit verschaffen zonder de bewaring van hun geld op te geven.
GMX ·
GMX is een gedecentraliseerde spot en eeuwigdurende beurs die trots is op zijn lage swapkosten en de diepe liquiditeit die de handel zonder slippage garandeert. GMX verschilt van traditionele orderboekmodellen doordat het geen handelsparen ondersteunt. In plaats daarvan biedt liquiditeit via zijn multi-asset GLP (GMX Liquidity Provider) om transacties uit te voeren. Gebruikers handelen tegen de automated market maker (AMM), die prijzen krijgt via een orakel.
De prijs van GLP-tokens wordt afgeleid van de totale waarde van de activa in de pool gedeeld door het totale aanbod. Wanneer de liquiditeitsverschaffer activa aan de liquiditeitspool toevoegt, GLP-tokens munten en wanneer de liquiditeit wordt verwijderd, worden deze GLP-tokens verbrand. Daarom worden de kosten verlaagd wanneer het aanbod van een actief in een pool laag is, wat een stimulans vormt om de activiteit aan de pool toe te voegen.
Daarnaast ontvangen GLP-houders esGMX, die na een jaar kunnen worden omgezet in GMX-tokens. Ze ontvangen ook 70% van de omzet van het platform. BMX-tokens kunnen worden ingezet om esGMX te ontvangen, een aandeel van 30% in de inkomsten van het platform, en vermenigvuldigingspunten voor GMX. Deze ingewikkelde tokenontwerp en gokprikkels stelden GMX in staat om het op een na grootste protocol over Arbitrum te worden met meer dan $ 300 miljoen aan totale waarde vergrendeld.
Curve
Curve (CRV) is een DEX stablecoin en een van de belangrijkste beurzen voor de stablecoin exchange. Het was een van de eerste uitwisselingen die het AMM-model populair maakte. Curve is beschikbaar op bijna elke relevante blockchain en beschikt over een TVL van meer dan $ 150 miljoen op Arbitrum, waardoor het een van de grootste protocollen in het ecosysteem is.
Uniswap
Uniswap (UNI) is een gedecentraliseerde exchange en een van de grootste TVL DEX in DeFi. Hoewel het aanzienlijk minder TVL op Arbitrum heeft dan zijn rivaal Sushiswap, heeft Uniswap het AMM-principe uitgevonden waarmee gebruikers kunnen handelen zonder tegenpartij en alleen tegen een pool van liquiditeit die wordt gecontroleerd door een slim contract. Su Arbitrum heeft Uniswap een TVL van meer dan $ 50 miljoen vanaf juni 2022.
Balancer
Balancer (BAL) is een andere DEX, die gedeelde pools en slimme pools gebruikt voor tokenuitwisseling. Balancer werkt op dezelfde manier als Uniswap en Curve en stelt iedereen in staat om tokenpools te maken met automatisch aangepaste poolgewichten. Its TVL op Arbitrum kleiner dan die van zijn concurrenten, maar Balancer heeft nog steeds meer dan $ 15 miljoen aan totale vergrendelde waarde.
The best arbitrum bridge
Synapse
Synapse (SYN) is een cross-chain brug die verschillende L1 en L2 blockchains met elkaar verbindt. Cross-chain multi-party compute validators beschermen de Synapse bridge en het ecosysteem wordt aangedreven door de Synapse – SYN token. De SYNapse DAO gebruikt SYN als een stimulans voor liquiditeitsverschaffers om de cross-chain functionaliteit van het protocol mogelijk te maken en als een subsidie om te betalen voor gas dat wordt uitgegeven door netwerkvalidators. Synapse is een van de belangrijkste bruggen voor Arbitrum naast de officiële Arbitrum brug en heeft een TVL van bijna $30 miljoen.
De beste leenprotocollen op Arbitrum
De beste leenprotocollen op Arbitrum zijn:
- dForce: a DeFi infrastructure protocol.
- Stargate Finance: een volledig composable liquiditeitsprotocol.
- Aave: een populaire geldmarkt.
- Vesta Finance: a loan protocol.
dForce
dForce (DF) zet zich in voor het leveren van DeFi-infrastructuur op het web3 door middel van leningen, handel en stakingsdiensten. dForce is een community-gedreven DAO met dForce USD (USX) als stablecoin in het hart van zijn protocolmatrix. Deze algoritmische stablecoin implementeert een pool- en vault-gebaseerd model met een hybride rentebeleid. Het wordt aangedreven door protocol-naar-protocol integraties en een cross-chain brug om adoptie te vergemakkelijken. dForce biedt ook leningen, stakingen, handel en overbruggingsdiensten als onderdeel van zijn alles-in-één DeFi-infrastructuuroplossing.
Stargate Finance
Stargate Finance (STG) is een volledig composable liquidity protocol. Het stelt gebruikers in staat om bronnen over te dragen via blockchain en toegang te krijgen tot de uniforme liquiditeitspools van het protocol met een onmiddellijk gegarandeerd doel. De belangrijkste producten van Stargate zijn cross-chain transfers, het verstrekken van liquiditeit aan het omnichain-protocol, yield farming voor TSG-beloningen en het ontvangen van veSTG, het governance-token van het protocol. Stargate Finance heeft meer dan $ 100 miljoen in TVL op Arbitrum.
Aave ·
Aave (AAVE) is een DeFi-geldmarktprotocol en leenplatform waarmee gebruikers verschillende crypto-activa kunnen lenen en uitlenen. Gebruikers kunnen hun crypto-activa in verschillende liquiditeitspools deponeren en er rente over verdienen of lenen tegen hun bestaande crypto-holdings als onderpand. Aave is een van de grootste leenprotocollen in gedecentraliseerde financiën en heeft meer dan $ 30 miljoen aan totale waarde vergrendeld op Arbitrum.
Vesta Finance
Vesta Finance (VSTA) is een leenprotocol waarmee gebruikers maximale liquiditeit kunnen krijgen tegen hun cryptogaranties zonder rente te betalen. Gebruikers kunnen verschillende cryptocurrencies als onderpand en gemengde VST storten, een stablecoin gekoppeld aan de USD.
De beste NFT-markt op Arbitrum
Treasure DAO
Treasure DAO (MAGIC) is een NFT-markt die de kloof tussen NFT en DeFi wil overbruggen. Its Bridgeworld metaverse is het vlaggenschipproduct van het protocol en biedt DeFi-functies zoals MAGIC-token-staking en -mijnbouw, liquiditeitsvoorziening en NFT-handel op de markt. Treasure DAO werkt ook aan een groeiend aantal partnerships met andere DeFi protocollen en NFT projecten.
B beste DApps op Arbitrum
Sommige van de beste DApps op Arbitrum zijn:
- Dopex: een gedecentraliseerd optieprotocol.
- Beefy Finance: een aggregator van retouren.
- Sperax USD: een algoritmische en crypto-collateralized hybride stablecoin.
- Jones DAO: an options liquidity protocol.
Dopex ·
Dopex (DPX) is een gedecentraliseerd optieprotocol. Heeft tot doel de liquiditeitsvoorziening te maximaliseren en tegelijkertijd de verliezen voor optieschrijvers tot een minimum te beperken. Dopex heeft een systeem van kortingen voor verliezen geïmplementeerd op basis van opties die voor elk tijdperk worden uitgeoefend. Object schrijvers ontvangen kortingen op basis van hun procentuele verliezen en worden betaald in het rDPX protocol kortingstoken. Dit stelt optieschrijvers in staat om deel te nemen aan geavanceerde handelsstrategieën die verder gaan dan normale hedging. Dopex biedt ook constante innovatie in de vorm van zijn Atlantische opties en heeft partnerschappen met verschillende DeFi-protocollen zoals OlympusDAO en Jones DAO.
Beefy Finance
Beefy Finance (BIFI) is een multi-chain performance optimalisatieplatform, waar gebruikers samengestelde rente kunnen verdienen op hun crypto-activa. Beefy Finance verdeelt gewelfde gebruikersfondsen over het hele DeFi-ecosysteem en past verschillende beleggingsstrategieën toe om het hoogst mogelijke rendement te garanderen. Het BIFI-token is het “dividend-subsidiabele” deel van de omzet in Beefy Finance waarmee tokenhouders winst maken.
Sperax USD
Sperax USD (USD’s) is een algoritmische stablecoin en een crypto-collateralized stablecoin hybride. Het heeft een APY auto-compounding van 11%. Het SPA-governance-token kan worden ingezet om protocolkosten en een deel van de USD-zelfteruggave- en stakingsprikkels te ontvangen.
Jones DAO
Jones DAO (JONES) is een rendementsmaximalisatie- en liquiditeitsprotocol voor opties. Het is gebouwd op Dopex en biedt met één klik toegang tot optiestrategieën voor gebruikers die hun investeringen in opties niet onafhankelijk willen beheren. Jones DAO biedt kluizen voor meerdere activa en risicoprofielen.