in

Wat is de eenvoudigste crypto wallet?

Als u transacties wilt uitvoeren op een blockchain-netwerk zoals Bitcoin of Ethereum, hebt u eerst een plek nodig om uw cryptocurrency op te slaan. Deze opslaglocatie wordt een cryptocurrency wallet genoemd.

Er zijn drie soorten crypto wallets:

 • Paper Wallets
 • Hardware wallets
 • Software (online) Wallets

In deze gids zullen we de 3 verschillende soorten crypto-portefeuilles verkennen, evenals het verschil tussen bewaar- en niet-bewaarportefeuilles en warme en koude portefeuilles.

Wat is de eenvoudigste crypto wallet?

WAT IS EEN CRYPTO WALLET?

Met een blockchain-portemonnee kunnen gebruikers cryptocurrency-activa opslaan, beheren en verhandelen. Het stelt gebruikers ook in staat om te communiceren met DeFi (gedecentraliseerde financiën) en NFT’s (niet-fungibele tokens) uit te wisselen.

De belangrijkste functie van een crypto-portemonnee is om uw privésleutel op te slaan, wat nodig is om transacties uit te voeren op elk blockchain-netwerk.

Het is belangrijk op te merken dat uw cryptocurrency nooit op een portemonnee zelf wordt opgeslagen, maar op een blockchain (zoals Bitcoin of Ethereum). De privésleutel in uw portemonnee ontgrendelt eenvoudig uw blockchain-adres, waar de cryptocurrency daadwerkelijk wordt opgeslagen.

Voordat we de verschillende soorten cryptocurrency-portefeuilles verkennen, laten we even de tijd nemen om te begrijpen wat precies “openbare” en “privé” sleutels zijn.

OPENBARE SLEUTEL VERSUS PERSOONLIJKE SLEUTEL

Wanneer u uw crypto-portemonnee voor het eerst opent, krijgt u automatisch een openbare sleutel en een privésleutel toegewezen.

 • Een openbare sleutel is een grote reeks cijfers waarmee de eigenaar cryptocurrency kan ontvangen door gevoelige gegevens te versleutelen.
 • De belangrijkste functie van een privésleutel is om zowel transacties als het eigendom van een wallet-adres te verifiëren. Een private key verkrijgt dit met een algoritme dat gevoelige data ontsleutelt en versleutelt.

Een publieke sleutel is als een mailbox waar iedereen dit adres kan zien en er mail (crypto) naartoe kan sturen.

Alleen de eigenaar van dit postvak heeft echter de sleutel om het te openen en berichten te ontvangen. Deze sleutel is vergelijkbaar met de “private key” in cryptocurrencies.

Zelfs als de persoonlijke sleutel
en de openbare sleutel wiskundig aan elkaar zijn gekoppeld, is het onmogelijk om een privésleutel alleen van een openbare sleutel af te leiden.

Geef uw privésleutel nooit aan iemand prijs. Als je dat doet, kan die partij al je cryptocurrency stelen.

Opmerking: De meeste moderne wallets gebruiken “seed phrases” in plaats van private keys. Een seed phrase is een lange reeks willekeurige woorden die zijn gekoppeld aan een privésleutel.

BEWAARPORTEMONNEES EN NIET-BEWAARPORTEMONNEES: WAT ZIJN DE VERSCHILLEN?

Alle crypto wallets zijn er in twee vormen: custody en non-case.

 • In een custody wallet bevat een exchange uw private key voor u. Een populair voorbeeld van zo’n uitwisseling is Coinbase. Custody wallets staan geen interactie met Web3 toe omdat een gebruiker geen directe toegang heeft tot zijn sleutels.
 • In onbewaakte portefeuilles (soms self-custody wallets genoemd) heeft de gebruiker directe toegang tot zijn sleutels en dus volledige controle over zijn digitale activa. Met deze controle kunnen eigenaren van niet-houder wallets rechtstreeks communiceren met een blockchain. Met self-custody wallets wordt crypto verhandeld op gedecentraliseerde cryptocurrency-uitwisselingen (DEXs), zoals Uniswap. 

Dit artikel zal zich voornamelijk richten op de drie verschillende soorten portefeuilles zonder houder.

PAPIEREN PORTEMONNEES: HOE WERKEN ZE?

 • Een papieren portemonnee is een gedrukt stuk papier waarop uw privésleutel is geschreven.
 • Papieren portefeuilles zijn het beste voor gebruikers die zelden van plan zijn om te communiceren met hun eigen cryptocurrencies.
 • Papieren portemonnees zelf zijn niet veilig.

Het eerste type crypto wallet op onze lijst is het eenvoudigste: de papieren crypto wallet.

Een papieren portemonnee is gewoon een afgedrukt (of handgeschreven) vel papier waarop uw privésleutel en mogelijk scanbare QR-codes zijn geschreven.

Hoewel papieren portefeuilles volledig zijn losgekoppeld van zowel het internet als de blockchain, vertegenwoordigen de sleutels erop eigenlijk sleutels op de blockchain die nog steeds actief zijn en kunnen worden gebruikt om de cryptocurrency te lokaliseren.

Een van de grootste nadelen van papieren portemonnees is het feit dat ze op papier worden opgeslagen. Als de kaart nat wordt of verbrandt in een brand, kunt u uw privésleutel (of seed phrase) niet lezen en is representatieve codering voor altijd verloren. Een water-/brandkluis is vereist voor de veilige opslag van een papieren portemonnee.

Papieren portefeuilles maken het transactieproces met blockchain-netwerken ook vervelend: een Bitcoin-privésleutel is een 256-bits tekenreeks.

HARDWARE WALLETS: HOE WERKEN ZE?

 • Hardware wallets zijn fysieke apparaten die de persoonlijke sleutel opslaan.
 • Hardware wallets kunnen worden verbonden of losgekoppeld van internet.
 • Hardware wallets

 • bieden een veiligere plek om cryptocurrencies op te slaan dan papieren wallets.

In blockchain-technologie is een hardware wallet
een cryptocurrency wallet die privésleutels opslaat op een hardwareapparaat, zoals een USB-drive.

De hardware wallet heeft kenmerken van zowel “hot” als “cold” wallets (waar we het binnenkort over zullen hebben).

Hardware wallets
zijn als papieren portefeuilles omdat ze hun eigenaren in staat stellen om hun privésleutels veilig offline op te slaan.

Naast het offline beveiligen van uw privésleutels (waar ze nooit kunnen worden gehackt), kunnen gebruikers met de meeste hardware wallets blockchain-transacties ondertekenen en bevestigen door eenvoudig hun apparaat op een computer aan te sluiten.

Nadat een transactie is voltooid, kan een gebruiker zijn apparaat loskoppelen en hoeft hij zich geen zorgen te maken dat het constant verbonden is met internet. Deze constante verbinding maakt een portfolio kwetsbaar voor bedreigingen.

Twee van de meest populaire hardware wallet providers zijn Ledger en Trezor.

SOFTWARE WALLETS: HOE WERKEN ZE?

 • Software wallets zijn zowel het meest efficiënte als riskante type wallet.
 • Software wallets

 • omvatten browser extensie wallets, mobile app wallets en desktop app wallets.

Software wallets
zijn de meest populaire wallets in de cryptocurrency wereld. Dit type portemonnee is altijd verbonden met internet. Deze constante connectiviteit stelt gebruikers in staat om naadloos en snel te communiceren met DeFi-protocollen. Lenen en lenen, wedden, tokens verhandelen en handelen op DEX (gedecentraliseerde cryptocurrency-uitwisselingen) is een fluitje van een cent met een softwareportemonnee.

Deze connectiviteit heeft echter echt enkele nadelen. Omdat een software wallet constant verbonden is met het internet, loopt deze voortdurend het risico gehackt te worden.

Bedreigingen voor software wallets zijn niet beperkt tot cyberspace.

Als u een ontgrendeld apparaat verliest of verliest waarop uw portemonnee zit, kan de herstellende partij heel gemakkelijk toegang krijgen en de cryptocurrency uit uw portemonnee afvoeren. Het is daarom belangrijk om elk apparaat dat een software wallet bevat altijd beveiligd te hebben met een wachtwoord.

Laten we de verschillende soorten van deze online portefeuilles verkennen.

3 SOORTEN SOFTWARE WALLETS

Er zijn drie hoofdtypen software wallets.

 1. Web wallets
 2. Mobiele
 3. portemonnees

 4. Desktop portemonnees

Web wallets (portemonnees met browserextensies)

Web wallets komen in de vorm van een webbrowser extensie. De software die een webportemonnee aandrijft, wordt opgeslagen in uw internetbrowser, wat beveiligingsrisico’s met zich mee kan brengen.

Als u cryptocurrencies wilt verhandelen op een cryptocurrency-uitwisseling, hoeft u alleen maar de website van dat protocol te bezoeken en uw portemonnee te koppelen. De transactie is ingesteld op het protocol, maar bevestigd op de portemonnee. Een portemonnee voor browserextensies is de snelste en gemakkelijkst te gebruiken manier om te communiceren met blockchain-technologie.

Web wallets zijn vaak het doelwit van malware, dus het is belangrijk om een gezonde computer te hebben voordat je er een downloadt. Beveiligingsmaatregelen, zoals het scannen van uw computer voordat u portemonnees voor browserextensies downloadt, kunnen helpen risico’s te beperken.

Mobiele

portemonnees

In een mobiele portemonnee worden uw cryptografische sleutels opgeslagen op uw echte telefoon. Dit type portemonnee wordt geleverd in de vorm van een applicatie, die meestal wordt gedownload van de Google Play Store voor Android of De App Store van Apple voor iPhone.

Veel mobiele wallets hebben een ingebouwde browser waarmee je verbinding kunt maken met gedecentraliseerde applicaties (dApps). MetaMask en Exodus zijn twee populaire mobiele wallets.

Desktop portemonnees

Een desktop wallet is
precies hetzelfde als een mobiele wallet met één uitzondering: je private key wordt opgeslagen op een desktop applicatie in plaats van een mobiele applicatie.

2-factor authenticatie wordt aanbevolen voor zowel mobiele als desktop wallets.

HOT WALLET VERSUS COLD WALLET: WAT ZIJN DE VERSCHILLEN?

“Soms verwijzen mensen naar een portemonnee gewoon als een ‘warme’ of ‘koude’ portemonnee.”

 • Een hot wallet is elke wallet die altijd verbonden is met het internet, en dus altijd het risico loopt gehackt te worden.
 • Een cold wallet is elke wallet die niet verbonden is met het internet. Een papieren portemonnee zou een voorbeeld zijn van een cold wallet.

Hardware wallets
delen de kenmerken van zowel warme als koude wallets. Wanneer een USB-flashstation niet is verbonden met internet, wordt een hardware wallet beschouwd als een cold wallet. Zodra de USB is aangesloten op een computer die is verbonden met internet, wordt het een hot wallet.

BITCOIN PORTEMONNEE VS ETHEREUM PORTEMONNEE

De Ethereum blockchain is niet compatibel met de Bitcoin blockchain. Om deze reden moet u een portemonnee voor elk netwerk hebben als u met beide netwerken wilt communiceren.

Electrum en Mycelium zijn twee veelgebruikte Bitcoin-portefeuilles, terwijl MetaMask en Coinbase beide populaire op Ethereum gebaseerde portefeuilles bieden.

Het derde meest populaire blockchain-netwerk is Binance. Dit netwerk heeft ook een eigen wallet: Trust Wallet.

WELK TYPE CRYPTO-PORTEMONNEE IS HET BESTE VOOR MIJ?

Het bepalen van het type portefeuille dat bij u past, hangt af van een paar factoren.

Hoe vaak ga je interactie hebben met de blockchain?

Als u populaire cryptocurrencies zoals BTC of ETH wilt kopen om lang vast te houden, is een wallet-oplossing voor koude opslag misschien het beste voor u. Een voorbeeld van een koude opslag is een USB-flashstation. Wanneer codering wordt bewaard op apparaten zoals deze, is uw portemonnee niet verbonden met internet en loopt u dus geen risico om te worden gehackt.

Als u van plan bent om cryptocurrencies te verhandelen en / of regelmatig te communiceren met gedecentraliseerde financiële applicaties, kan een software wallet uw beste optie zijn. Binnen dit soort wallets bieden desktop- en mobiele applicaties de beste beveiliging.

Heb je de neiging om dingen gemakkelijk te verliezen of te vergeten?

Als u de neiging heeft om dingen te verplaatsen en over het algemeen niet goed georganiseerd bent, wilt u misschien een bewaarportemonnee overwegen. In tegenstelling tot portefeuilles zonder houder, kunt u, als u uw wachtwoordgegevens voor een bewaarportemonnee vergeet, deze ophalen via uw makelaar.

AFHAALRESTAURANT

 • Het belangrijkste doel van een crypto wallet is het opslaan van een private key.
 • In een custody wallet beschermt een exchange uw private key voor u.
 • In een wallet zonder houder bent u alleen verantwoordelijk voor het beheer van uw privésleutel.
 • Drie soorten crypto-portefeuilles zijn papieren portefeuilles, softwareportefeuilles en hardwareportefeuilles.
 • Hot wallets

 • zijn altijd verbonden met het internet, terwijl cold wallets kunnen worden losgekoppeld van het internet.

VEELGESTELDE VRAGEN

Welk type crypto wallet is het beste?

Cold storage wallets zijn het beste voor gebruikers van cryptocurrency die van plan zijn om eenvoudigweg te investeren in cryptocurrencies voor de lange termijn. Hot wallets zijn het beste voor gebruikers van cryptocurrency die vaak interactie hebben met de blockchain.

Wat zijn de drie soorten wallets?

De drie soorten crypto wallets zijn papieren wallets, software wallets en hardware wallets.

Wat zijn de 4 soorten cryptocurrency?

4 populaire soorten cryptocurrency zijn bitcoin, ether, solana en polygoon. Al deze cryptocurrencies zijn de native munten van een blockchain-netwerk.

Wat is een cryptocurrency wallet?

Een cryptocurrency wallet wordt gebruikt om privésleutels op te slaan. Crypto-portefeuilles kunnen hardware, software of papier zijn.

Wat is een portfolio met browserextensies?

Een portemonnee voor browserextensies is een cryptocurrency-portemonnee die een privésleutel opslaat in een internetbrowser, zoals Chrome. Dit type crypto wallet is het meest gebruiksvriendelijk maar ook het minst veilig.

Wat is het veiligste type crypto wallet?

Hardware wallets worden over het algemeen beschouwd als het veiligste type crypto wallet. Deze wallets kunnen offline worden opgeslagen en zijn daarom niet onderhevig aan risico’s van hackers en malware.

0 Opmerkingen
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
pexels carlos pernalete tua 730647 1

Kunnen crypto wallets in beslag worden genomen?

pexels anna nekrashevich 6802042

Kan ik Bitcoin naar een niet-Bitcoin-adres sturen?