in

Wat is de intrinsieke waardeformule? Probeer deze calculator online [Ben Graham]

De intrinsieke waardeformule kan helpen bij het schatten van de “reële waarde” van aandelen. Maar waarom zou je je zorgen maken over ‘intrinsieke waarde’? Waarom niet gewoon aandelen kopen tegen een beschikbare marktprijs?

Want aandelen zijn alleen winstgevend als ze worden gekocht tegen een prijs die lager is dan de intrinsieke waarde.

Benjamin Graham (The Guru to Warren Buffett) stelt zelfs dat aandelen moeten worden gekocht met een ” korting ” op hun intrinsieke waarde.

Wat betekent korting? Stel dat de marktprijs van een aandeel Rs.100 is. Na de schatting blijkt de intrinsieke waarde Rs.90 te zijn. In een paar maanden daalde de marktprijs van dit aandeel van Rs.100 naar Rs.80.

Op dit prijsniveau wordt het aandeel verhandeld met een korting van 11,1% ten opzichte van de intrinsieke waarde [(90-80)/90].

Marktprijs

De marktprijs is de huidige prijs van een aandeel waartegen u het kunt kopen en verkopen. Er is hier geen sprake van vooringenomenheid. Warren Buffett moet net als wij ook aandelen op de beurs kopen tegen zijn ‘marktprijs’.

Maar het verschil tussen ons en Buffett ligt in het besef van intrinsieke waarde. Warren Buffett zal nooit een aandeel kopen zonder de intrinsieke waarde ervan te kennen. Omdat? Omdat het alleen die aandelen koopt die beschikbaar zijn tegen een korting op hun intrinsieke waarde [Marktprijs lager dan intrinsieke waarde].

Intrinsieke waarde (ondergewaardeerde aandelen)

Warren Buffett wil aandelen kopen tegen een prijs onder de intrinsieke waarde. Dergelijke aandelen worden ondergewaardeerd genoemd . Wat is het nut van ondergewaardeerde aandelen? De prijs van dergelijke aandelen heeft een sterkere neiging om in de loop van de tijd te stijgen.

Er kunnen twee fasen van prijsverhoging zijn:

  1. Nivellering met intrinsieke waarde: De eerste fase zal zijn wanneer de markt erkent dat de huidige aandelenkoers ondergewaardeerd is.

    In dit geval zullen er meer kopers zijn voor dit aandeel dan de verkopers. Dan zal de prijs beginnen te stijgen. Dit opwaartse momentum in prijzen zal aanhouden zolang de marktprijs gelijk is aan de intrinsieke waarde. Lees meer over het concept van de intrinsieke waarde van aandelen.

  2. Naar overwaardering: De prijs van ondergewaardeerde aandelen zal stijgen totdat deze het niveau van zijn intrinsieke waarde bereikt. Het is als een logische groei. Maar vaak brengt het voorwaartse momentum de prijs boven het intrinsieke waardeniveau. Dit is waar aandelen overgewaardeerd beginnen te raken. Meer informatie over het identificeren van ondergewaardeerde aandelen.

Voor potentiële beleggers moet het doel zijn om een ondergewaardeerd aandeel te identificeren en het met een “korting” te kopen. Dergelijke aandelen hebben een groter potentieel om deltarendementen te leveren, zoals benadrukt in de bovenstaande infographic.

Intrinsieke waardeformule

Er is een boek over waardebeleggen genaamd “The Intelligent Investor”. Dit boek is geschreven door Benjamin Graham (The Guru to Warren Buffett). In dit boek noemde hij een formule. Deze formule kan worden gebruikt om de intrinsieke waarde te schatten.

De formule ziet er als volgt uit:

V = EPS x (8,5 + 2 g) – (i)

  • V = intrinsieke waarde.
  • EPS = Winst per aandeel.
  • 8,5 = Veronderstelde eerlijke koers/winstverhouding van aandelen.
  • g = veronderstelde toekomstige groeisnelheid (7-10 jaar).

In het jaar 1962 heeft Benjamin Graham de bovenstaande formule bijgewerkt om deze flexibeler te maken voor toekomstig gebruik. Hij voegde een “vermenigvuldigingsfactor” toe aan de oorspronkelijke formule. Hij noemde de multiplierfactor de rentefactor. Na deze kleine aanpassing ziet de bijgewerkte formule er als volgt uit:

  • 4.4 = AAA-rente op bedrijfsobligaties in het jaar 1962.
  • Y = AAA-rente op bedrijfsobligaties in de VS tot op heden.

Ben Graham’s formule bijgewerkt voor India

De bovenstaande formule heeft veel beperkingen. Experts in fundamentele analyse van aandelen geven er de voorkeur aan om meer gedetailleerde berekeningen te maken om de intrinsieke waarde te schatten. Meer informatie over gedetailleerde voorraadanalyse in MS Excel.

In de bovenstaande formule van Benjamin Graham is er een factor “4,4”. Dit maakt het geschikt voor het verhandelen van aandelen alleen in de Verenigde Staten. Er moet een andere factor zijn voor Indiase aandelen, toch? Omdat?

Want in de noemer zit een factor “Y”. Wat is Y? Rente van AAA-bedrijfsobligaties die in een land actief zijn (voor ons is het India). De teller moet dus ook voor India worden veranderd.

Dus ik dacht erover om een iets andere vorm van deze formule te gebruiken voor het analyseren van mijn voorraad. Maar het probleem was dat ik nergens het rendement van India’s AAA-bedrijfsobligaties in 1962 kon vinden. Dus ik dacht dat ik de volgende aanname zou gebruiken om de multiplierfactor opnieuw te configureren:

De herziene benjamin graham intrinsieke waarde formule ziet er dus als volgt uit:

[Intrinsieke waardecalculator gebaseerd op de formule van Benjamin Grahams]

Rekenmachine

Conclusie

De intrinsieke waardeformule van Benjamin Graham is slechts een startpunt voor de waardering van aandelen. Het kan slechts een ruw beeld geven van de intrinsieke waarde van aandelen. Maar men moet zijn beslissing niet alleen op deze formule baseren.

Het is het beste om de werkelijke waarde van aandelen te controleren met behulp van meer gedetailleerde fundamentele analysetools. Persoonlijk gebruik ik mijn werkblad voor voorraadanalyse om een meer gedetailleerde analyse van mijn voorraad uit te voeren.

Geselecteerde artikelen :

  • Intrinsieke waarde volgens de restinkomensmethode.
  • Intrinsic Value Calculator: Gebaseerd op vrije kasstroom.
  • Het verschil tussen nominale waarde, boekwaarde en intrinsieke waarde.
  • Intrinsieke waarde gebruikt Absolute PE methode.
Investimenti 3

Beste Forex Brokers in Singapore

Investimenti 25

Hoe waardevallen te identificeren bij het beleggen in aandelen?