Menu
in

Wat is ISO 14001?

ISO 14001 is een norm die beschrijft hoe een organisatie van elke omvang een effectief milieubeheersysteem kan opzetten. Deze normen leggen uit hoe best practices moeten worden gebruikt bij het gebruik van een milieubeheersysteem.ISO 14001 is een van de subsets van ISO 14000 die door de Internationale Organisatie voor Normalisatie (ISO) zijn gepubliceerd. Normen worden periodiek bijgewerkt.   Normen  ISO 14001 werd voor het eerst geïntroduceerd in 1996, met de nieuwste versie uitgebracht in 2015.

Behalve ISO 14001

ISO 14001 maakt deel uit van ISO, een niet-gouvernementele en onafhankelijke groep van normalisatieorganisaties uit landen over de hele wereld. Vertegenwoordigers van lidorganisaties werken samen om vrijwillige en relevante normen te ontwikkelen die innovatie ondersteunen en oplossingen bieden voor de milieu-uitdagingen waarmee organisaties en burgers over de hele wereld worden geconfronteerd.  Begin 2018 ISO heeft 22180 normen en gerelateerde documenten gepubliceerd, die van toepassing zijn op bijna alle sectoren, van technologie tot landbouw.

De impact van ISO 14001-normen

ISO 14001-normen zijn een reeks vrijwillige richtlijnen die zijn ontworpen om vervuiling te verminderen en industrieel afval te verminderen door de invoering van een milieubeheersysteem. Het doel van de normen is om de hulpbronnenefficiëntie te verbeteren, afval te verminderen en de kosten voor de organisatie te verlagen.ISO 14001-normen bepalen dat een organisatie de reikwijdte van haar milieubeheersysteem moet definiëren en documenteren.    Gebruikers die normen aannemen, moeten ook de risico’s bepalen die moeten worden aangepakt om ervoor te zorgen dat het systeem de beoogde resultaten kan bereiken.

Bedrijven moeten duidelijke en welomschreven acties ondernemen om zich aan hun aangegeven milieubeheersysteem te houden en tijdig wijzigingen aan te brengen wanneer dat nodig is. 

Hoewel normen vrijwillig zijn, kunnen bedrijven die ze toepassen voordelen behalen buiten een milieuvriendelijkere bedrijfsvoering. Bedrijven die aan deze normen voldoen, zullen bijvoorbeeld eerder voldoen aan door de overheid opgelegde milieuvoorschriften of deze overtreffen. Op deze manier kan naleving van ISO-normen helpen het effect van wettelijke sancties te minimaliseren.

Bovendien kan de naleving van iso-normen helpen het effect van wettelijke sancties te minimaliseren. Bovendien kan de naleving van iso-normen helpen het effect van wettelijke sancties te minimaliseren. Bovendien kan de naleving van iso-normen helpen het effect van wettelijke sancties te minimaliseren. Bovendien kan de naleving van iso-normen helpen het effect van wettelijke sancties te minimaliseren. Bovendien kan de naleving van iso-normen helpen het effect van wettelijke sancties te minimaliseren.

Bovendien kan de naleving van iso-normen helpen het effect van wettelijke sancties te minimaliseren.    Het aannemen van deze normen geeft aan consumenten aan dat een bedrijf milieubewust is, wat zijn merkimago bij het grote publiek kan verbeteren en kan leiden tot een grotere vraag naar zijn producten.