in

Wat is short selling en hoe het werkt in Crypto

Niet alle grote crypto-uitwisselingen stellen u in staat om cryptocurrencies short te verkopen met behulp van marge, waardoor u een cryptocurrency kunt lenen om deze te verkopen voordat u deze later terugkoopt (om deze terug te geven). Hier zijn echter enkele van de belangrijkste beurzen waarmee u cryptocurrencies short kunt verkopen:

 • Binance

 • Kraken

 • Ftx

 • Huobi

 • KuCoin

Onderzoeken hoe u cryptocurrencies kunt short verkopen (met marge) op al deze beurzen valt buiten het bestek van dit artikel.

We zullen echter kijken naar het proces van het shorten van BTC op zowel Binance als Kraken, om een voorbeeld te geven van hoe het meestal werkt.

Met Binance moeten gebruikers eerst een margerekening openen. Dan moeten ze het volgende doen:

 • Onderpand overboeken van uw spotrekening naar uw margerekening. Bijvoorbeeld, met de 3x marge aangeboden door Binance, het storten van $ 10.000 (of 10.000 BUSD) is uw margerekening $ 30.000 (of 30.000 BUSD) waard.

 • Kies op de
  handelspagina BTC/USD (of BTC/BUSD) de optie Limietorder en selecteer het tabblad Cross 3x. Klik vervolgens onder BTC verkopen op Lening.

 • Selecteer vervolgens de hoeveelheid BTC die u wilt lenen door de equivalente prijs in te voeren. Klik vervolgens op BTC-verkoopmarge.

 • Ervan uitgaande dat de prijs van BTC $ 10.000 is, zou een margerekening ter waarde van $ 30.000 u in staat stellen om twee bitcoins te lenen en te verkopen.

  Je zou niet meer kunnen lenen (bijvoorbeeld drie bitcoins), omdat $ 10.000 als onderpand moet worden gehouden.

 • Na het verkopen van twee bitcoins, zou je een extra $ 20.000 in je account hebben. U moet echter twee BTC later retourneren, dus hopelijk zal de prijs van bitcoin snel dalen tot een punt waarop u 2 BTC kunt kopen, retourneren en een goede geavanceerde winst kunt hebben.

 • Om dit te doen, klikt u op het tabblad Terugbetaling onder BTC kopen.

  Stel de prijs en het bedrag in (bijvoorbeeld 2 BTC) en klik vervolgens op BTC-marge kopen. Op deze manier sluit u uw shortpositie en maakt u hopelijk winst.

Dit zijn de basisprincipes van hoe short selling werkt op Binance. U moet er echter rekening mee houden dat de uitwisseling administratiekosten en rente in rekening brengt, waarbij bitcoin een dagelijkse rente van 0,02% heeft (gelijk aan 7,3% per jaar). Daarom moet rekening worden gehouden met extra kosten bij het short selling van cryptocurrencies op marge.

Met Kraken kunt u het volgende doen om een cryptocurrency short te verkopen (zie ook de ondersteuningspagina’s van Kraken voor meer informatie):

 • Meld u aan bij uw account en klik op het tabblad Handel. Eenmaal in Trade, kies het paar waarmee u short wilt gaan (bijv. BTC / USD) en klik vervolgens op het Kraken-terminalpictogram (ziet eruit als een grafiek) in de rechterbovenhoek.

 • Eenmaal in de Kraken-terminal veegt u naar rechts, naar de handelsmodule. In eerste instantie zal deze module waarschijnlijk worden uitgeschakeld – klik op Verbinden om het in te schakelen. Kies vervolgens Verkopen, Beperken en stel vervolgens de hefboom in. Geef ook op hoeveel BTC u wilt lenen (en verkopen) en tegen welke prijs, klik vervolgens op Controleren en verkopen.

Hoeveelheid specificeert de
hoeveelheid BTC die u gaat lenen en Prijs specificeert de prijs waartegen u het zult verkopen.

 • Nadat u op Controleren en verkopen hebt geklikt, is uw bestelling geplaatst. Het kan een minuut of twee duren voordat de order door de markt wordt uitgevoerd, maar zodra dit het geval is, ontvangt u de opbrengst van de verkoop en bent u verplicht om de shortpositie binnen 365 dagen te sluiten.

 • Om een shortpositie op Kraken te sluiten, heb je een van de twee opties: stort gewoon BTC op je Kraken-account of koop gewoon (op Kraken) de hoeveelheid BTC die je hebt geleend.

Margestortingen, liquidaties en risico’s

In een bear (of oververhitte) markt, kunt u worden vergeven voor het aannemen dat de prijzen bijna gegarandeerd zullen dalen. Hoewel de cryptocurrency-markt notoir volatiel is, betekent deze volatiliteit ook dat deze van tijd tot tijd dramatisch kan toenemen. Dit creëert een enorm risico voor short sellers.

Wanneer u short verkoopt, of het nu op Kraken of een ander platform is, moet u voorzichtig zijn met margestortingen. Kortom, uw onderpand moet een waarde behouden die evenredig is (een “margeniveau” genoemd) met de prijs van de cryptocurrencies die u verkoopt. Dus als de prijs van een shorted cryptocurrency voldoende stijgt, moet u meer geld als onderpand storten om uw positie te behouden. Als u dat niet doet, zal de beurs uw positie liquideren, wat betekent dat u uw onderpand verliest.

Met andere woorden, shorten kan erg duur zijn als dingen niet op jouw manier gaan. In feite zijn verliezen wanneer u short gaat potentieel onbeperkt, omdat de cryptocurrency die u shortt geen limiet heeft op hoe hoog de prijs kan stijgen. Zorg er dus voor dat je er zeker van bent dat het verder zal zinken voordat je het kortsluit.

Verschillende manieren om cryptocurrencies short te verkopen: futures en verkoop uw holdings

Een andere veel voorkomende manier om cryptocurrency short te verkopen, is door futures-contracten te verkopen. Via een futures-contract kunt u bijvoorbeeld overeenkomen om bitcoins te verkopen voor $ 10.000. Als het onder de $ 10.000 valt op het moment dat het contract wordt gesloten, maakt u winst.

Verschillende beurzen bieden futures trading aan. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

 • Binance

 • Kraken

 • Ftx

 • Bitfinex

 • BitMEX

 • Doorbit

Net als bij margin short selling, zullen futures-contracten ook onderhoudskosten vereisen als ze zijn aangegaan met behulp van hefboomwerking. Dergelijke contracten hebben meestal vaste vervaldatums (d.w.z. datums waarop ze moeten worden afgewikkeld), hoewel Binance en FTX eeuwigdurende futures-contracten bieden, die voor onbepaalde tijd doorgaan, totdat de contracthouder het wil sluiten.

Vergelijkbaar met het verkopen van futures-contracten is het kopen van putopties. Deze vertegenwoordigen de optie – maar niet de verplichting (zoals bij futures) – om een bepaalde cryptocurrency op of buiten een bepaalde datum te verkopen. Nogmaals, als u denkt dat de prijs van een munt zal dalen, zijn ze een andere manier om deze short te verkopen en mogelijk winst te maken.

Ten slotte, als u al een cryptocurrency bezit, kunt u deze indirect short verkopen door deze tegen een hogere prijs te verkopen en terug te kopen nadat deze is gedaald. Hoewel technisch gezien geen short selling, kan deze methode eigenlijk winstgevend zijn, vooral als u denkt dat de cryptocurrency in kwestie weer zal stijgen na het bereiken van de bodem van zijn daling.

En over dalingen gesproken, bitcoin en de bredere cryptocurrency-markt blijven dalen terwijl we deze woorden schrijven. Dus hoewel short selling zijn risico’s kan hebben, is het voorlopig misschien wel het enige spel in de stad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

pexels vlada karpovich 4050315

Beste online blockchain- en cryptocurrency- en IRL-cursussen

investimento

3 dingen die mensen falen dapper