in

Wat is volatiliteit?

Wat is volatiliteit en hoe beïnvloedt het u?

Volatiliteit op de financiële markten wordt gedefinieerd als de snelheid waarmee de prijs van een actief stijgt of daalt, gegeven een bepaalde reeks rendementen. Het wordt vaak gemeten door te kijken naar de standaarddeviatie van jaarlijkse rendementen over een bepaalde periode.

Kortom, volatiliteit is een maat voor het risico van een bepaalde belegging en wordt gebruikt in activaprijzen om schommelingen in rendementen te meten. Dat wil zeggen, wanneer de volatiliteit hoog is, zijn de handelsrisico’s groter en vice versa. Wanneer volatiliteit wordt gebruikt bij het bepalen van de prijs van financiële activa, kan dit helpen bij het inschatten van schommelingen die zich op korte termijn kunnen voordoen.

Als de prijs van een actief in korte tijd snel fluctueert, wordt het als zeer volatiel beschouwd.

Van een actief waarvan de prijs over een langere periode langzamer beweegt, wordt gezegd dat het een lage volatiliteit heeft.

Open een handelsaccount in 1 minuut
Profiteer van handelsmogelijkheden

Soorten volatiliteit

Volatiliteit is een van de factoren die beleggers op financiële markten analyseren bij het nemen van handelsbeslissingen. Er zijn twee belangrijke benaderingen van volatiliteit, elk met zijn voor- en nadelen:

    Impliciete volatiliteit

  • :
    De term impliciete volatiliteit beschrijft de geschatte volatiliteit van een actief en is een gemeenschappelijk kenmerk van de handel in opties.

    Impliciete volatiliteit weerspiegelt hoe de markt ziet waar de volatiliteit in de toekomst zou moeten zijn, maar voorspelt niet de richting waarin de prijs van het activum zal bewegen. Over het algemeen neemt de impliciete volatiliteit van een actief toe in een bearmarkt omdat de meeste beleggers verwachten dat de prijs in de loop van de tijd zal blijven dalen. Het daalt in een bullmarkt omdat handelaren geloven dat de prijs in de loop van de tijd zal stijgen.

    Dit komt door de algemene overtuiging dat bearmarkten inherent risicovoller zijn dan bullmarkten. Impliciete volatiliteit is een van de maatstaven die handelaren gebruiken om toekomstige schommelingen in de prijs van een actief te schatten op basis van verschillende voorspellende factoren.

  • Gerealiseerde /historische volatiliteit: Gerealiseerde volatiliteit,
    ook bekend als historische volatiliteit, is een manier om statistisch te meten hoe het rendement van een bepaald activum of een bepaalde marktindex wordt verspreid wanneer het over een bepaalde periode wordt geanalyseerd. Normaal gesproken wordt historische volatiliteit gemeten door de gemiddelde afwijking van een financieel instrument ten opzichte van de gemiddelde prijs over een bepaalde periode vast te stellen. Standaarddeviatie is meestal de meest voorkomende maat voor gerealiseerde volatiliteit, hoewel er andere methoden worden gebruikt om deze statistiek te berekenen. Risicovolle effecten zijn er een met een hoge historische volatiliteitswaarde, hoewel het in sommige soorten transacties niet noodzakelijkerwijs een negatieve factor is, omdat zowel bullish als bearish omstandigheden riskant kunnen zijn. Met betrekking tot deze twee maatstaven dient historische (retrospectieve) volatiliteit als een basismaatstaf, waarbij impliciete (prospectieve) volatiliteit de relatieve waarden van activaprijzen definieert.

Als de twee statistieken vergelijkbare waarden laten zien, wordt een activum beschouwd als redelijk geprijsd op basis van historische normen. Om deze reden zoeken handelaren naar afwijkingen van dit evenwicht om te bepalen of activa overgewaardeerd of ondergewaardeerd zijn.

Het standaarddeviatiemodel voor het beoordelen van financiële volatiliteit

Standaarddeviatie is een maat die wordt gebruikt om statistisch het niveau van spreiding of variabiliteit rond de gemiddelde prijs van een financieel actief te bepalen, waardoor het een geschikte manier is om marktvolatiliteit te meten.

In het algemeen is dispersie het verschil tussen de gemiddelde waarde van een actief en de werkelijke waarde ervan. Hoe groter de dispersie of variabiliteit, hoe groter de standaarddeviatie. Hoe kleiner de variatie, hoe lager de standaarddeviatie. Analisten gebruiken standaarddeviatie vaak als een middel om het verwachte risico te meten en te bepalen hoe significant een prijsbeweging is.

Bij het berekenen van de standaarddeviatie van de volatiliteit is het noodzakelijk om de variantie van een dataset van de prijzen van een onderliggende waarde af te leiden. De standaarddeviatie is de vierkantswortel van variantie.

Ter illustratie beschouwen we de prijs van een onderliggende waarde die een uniforme rally heeft doorgemaakt van $ 1 naar $ 10 over 10 handelsperioden. De standaarddeviatie wordt afgeleid in de volgende stappen:

  1. Bereken het gemiddelde voor de 10 handelsdagen. Dit wordt gedaan door de prijzen bij elkaar op te tellen ($ 1, $ 2…. Bij $ 10) en vervolgens delen door 10 (in dit geval het totale aantal prijzen). De som van 55 gedeeld door 10 zal $ 5,5 zijn.
  2. Bepaal de afwijking van het gemiddelde in elke periode. Dit is het verschil tussen de slotkoers en het gemiddelde. Op de 7e dag wijkt de prijs van $ 7 bijvoorbeeld af van het gemiddelde van $ 5,5 van 2,5.
  3. Plaats de afwijking van elke periode. Alle periodes met negatieve afwijkingen worden in het kwadraat geëlimineerd.
  4. Voeg de afwijkingen in het kwadraat toe. Volgens ons voorbeeld is de som $ 82,5
  5. Deel de som door het aantal perioden, in dit geval 10. Dit wordt $ 8,25.
  6. De standaarddeviatie is de vierkantswortel van dit getal. In dit geval is de standaarddeviatie $ 2,75, wat weerspiegelt hoe waarden rond de gemiddelde prijs zijn verdeeld, waardoor handelaren inzicht krijgen in hoeveel de prijs van het activum kan afwijken van het gemiddelde.

Zoals de bovenstaande berekening laat zien, gaat standaarddeviatie als risicomaat ervan uit dat de dataset een normale verdeling volgt, of wat een belcurve wordt genoemd.

In een dergelijk scenario, zoals hierboven, valt 68% van de gegevens binnen een standaarddeviatie; 95% valt in twee standaarddeviaties en 99,7% van de gegevens valt in drie standaarddeviaties. Maar er zijn enkele beperkingen aan het gebruik van standaarddeviatie als een maat voor volatiliteit.

Om te beginnen zijn prijzen of rendementen nooit uniform en worden ze onderbroken door perioden van scherpe pieken in beide richtingen. Dit betekent dat de standaarddeviatie zelf kan fluctueren afhankelijk van de perioden die bij de berekening in aanmerking worden genomen.

Er is ook de bètamethode (β) voor het meten of berekenen van volatiliteit. Bij deze methode wordt de volatiliteit van een onderliggende waarde gemeten ten opzichte van andere gerelateerde activa. De volatiliteit van Apple-aandelen kan bijvoorbeeld worden gemeten tegen de algehele volatiliteit van andere aandelen in de technologiesector of zelfs een volledige benchmark-aandelenindex. Lees meer over hoe dit volatiliteitswaarderingsmodel wordt berekend en wat het betekent in onze gids voor risicobeheer.

Waarom is volatiliteit belangrijk?

Volatiliteit beïnvloedt het sentiment van handelaren

Marktsentimentanalyse is een essentieel onderdeel van financiële data-analyse. Prijzen van activa die op financiële markten worden verhandeld, bewegen meestal dagelijks op en neer, een natuurlijk effect van het stochastische gedrag van de financiële markt.

Ondanks deze prijsbewegingen blijven honderden miljoenen beleggers over de hele wereld hun geld riskeren op de financiële markt, in de hoop in de toekomst rendement te behalen. Volatiliteit op de financiële markten is van belang voor beleggers, aangezien hoge volatiliteitsniveaus vaak de mogelijkheid van enorme winsten of aanzienlijke verliezen met zich meebrengen ten koste van grotere onzekerheid.

Als de volatiliteit extreem hoog is, kunnen beleggers ervoor kiezen om weg te blijven van de markten uit angst hun geld te verliezen. Anderen kunnen zich bezighouden met risicovollere transacties in de hoop hogere winsten te maken.

Volatiliteit beïnvloedt handelskosten

Volatiliteit is een kwestie van beleggen in het leven en drijft of beïnvloedt de verschillende beslissingen die beleggers in de markt moeten nemen. Over het algemeen impliceert een hoge volatiliteit een hoog inherent risico, maar het betekent ook een hoge kans op beloning. Er wordt geld verdiend met prijsveranderingen op de markten, maar hoge volatiliteit brengt ook extra risico’s met zich mee.

In CFD-markten zoals Forex verbreedt hoge volatiliteit doorgaans de spreads van de onderliggende activa. Dit kan een directe impact hebben op het totale winstpotentieel of de beleggingsdoelen.

De hoge volatiliteit tijdens de publicatie van belangrijke economische nieuwsberichten en gebeurtenissen in de onderliggende activa is hiervan een bewijs.

In de handel in opties heeft hoge volatiliteit het effect van stijgende premies (wat in wezen de kosten van een optiecontract zijn). Dit komt door de waargenomen grotere kans dat een zeer volatiel activum een relevante uitoefenprijs zal bereiken en daarom in het geld zal vervallen.

Bovendien kan volatiliteit van invloed zijn op kapitaalallocatie en beslissingen over het herbalanceren van portefeuilles. Doorgaans krijgen minder volatiele activa een hoger percentage van het kapitaal toegewezen dan meer volatiele activa. Dit kan dalen tot de positiegrootte, waarbij beleggers waarschijnlijk meer volatiele activa zullen verhandelen voor kleinere partijen. Volatiele activa kunnen ook de prestaties van een totale portefeuille veranderen en dit kan beleggers ertoe aanzetten om opnieuw in evenwicht te komen om stabiliteit te bereiken.

Volatiliteitsindicatoren

Om de optimale in- en uitstappunten voor de handel te bepalen, kunt u de volatiliteit op de markten volgen. Dit kan worden gedaan met behulp van een keuze aan tools, waaronder:

  • VIX (CBOE Volatiliteit Index),
  • ATR (gemiddeld reëel interval),
  • en Bollinger bands.

Het symbool voor de ticker VIX is de naam van de Chicago Board Options Exchange (CBOE) volatiliteitsindex, vaak aangeduid als een angstindex of angstindicator. Deze index meet de verwachting van de volatiliteit van de aandelenmarkt op basis van opties in de S&P 500-index. Over het algemeen, wanneer VIX-waarden in hun tienerjaren zijn, duidt dit op een lage volatiliteit, terwijl een waarde boven 30 een hogere volatiliteit in de markt aangeeft.

Ontwikkeld door J. Welles Wilder Jr., kan de ATR-indicator, of mid-range real range, worden toegepast op elk forex paar, ETF, aandelen, grondstoffen of futures contracten. Deze indicator berekent het “reële bereik” en creëert de ATR als het 14-daags exponentieel voortschrijdend gemiddelde (EMA) van het reële bereik. Om het reële interval te berekenen, wordt de hoogste waarde gebruikt die door een van de drie vergelijkingen wordt gegenereerd:

  • Werkelijke bandbreedte = sluiting van de vorige dag minus het dieptepunt van de huidige dag
  • Werkelijke actieradius = het hoogtepunt van de huidige dag minus het minimum van de huidige dag
  • Werkelijk interval = het hoogtepunt van de huidige dag minus het slot van de vorige dag

Lage
ATR-waarden duiden op een variabele markt met een lage volatiliteit, terwijl een grotere ATR een hogere volatiliteit aangeeft.

Bollinger-banden, gemaakt door John Bollinger, zijn ook een nuttige indicator voor het monitoren van de volatiliteit op de markten en kunnen worden toegepast op elke grondstof- of aandelengrafiek. Het bestaat uit 2 banden of lijnen die 2 standaarddeviaties boven en onder het 20-daags voortschrijdend gemiddelde liggen. De 20-daagse MA verschijnt als een lijn tussen de twee bands. Bij een hogere volatiliteit zullen de banden groter worden en in periodes van lage volatiliteit zal de ruimte tussen de banden krimpen.

Op volatiliteit gebaseerde derivaten

Naast het beleggen in aandelen, valuta’s of grondstoffen, kiezen sommige handelaren ervoor om te beleggen in het concept van volatiliteit door middel van een reeks derivatenbeleggingen. Deze omvatten exchange-traded notes (ETN’s), die vergelijkbaar zijn met ETF’s (exchange-traded funds), maar eigenlijk ongedekte schuldnota’s zijn.

Een van die afgeleiden is VIX, het tickersymbool voor de Chicago Board Options Exchange Market Volatility Index. Deze index dient als een maat voor hoeveel handelaren bereid zijn te investeren in het kopen of verkopen van opties in de S &P 500-index.

De VIX wordt vaak een angstindex of angstindicator genoemd. De grootste en meest populaire beleggingen met betrekking tot VIX zijn iPath S&P 500 VIX Short-Term Futures ETN (VXX) met longposities in futurescontracten.

Als u wilt handelen op volatiliteit op de financiële markt of deze als hedge wilt gebruiken, zijn VIX-gerelateerde ETN’s acceptabele instrumenten.

Veelgestelde vragen over de belangrijkste volatiliteit

  • Hoe kan ik volatiliteit verhandelen?

    Er zijn verschillende methoden die worden gebruikt om volatiele markten te verhandelen, maar misschien is een van de meest populaire de straddle-methode. Deze straddle-strategie maakt gebruik van lopende orders om te profiteren van de volatiliteit die vaak volgt op belangrijke persberichten zoals bedrijfswinstrapporten of economische rapporten van de overheid. Daarin plaatst een handelaar een long pending en een short pending aan weerszijden van een consoliderende prijs vóór de verwachte nieuwsgebeurtenis. Dit stelt de handelaar in staat om de resulterende beweging in het activum vast te leggen, ongeacht de richting die het na het nieuws inslaat.

  • Wat veroorzaakt marktvolatiliteit?

    Er zijn talloze theorieën over de oorsprong van volatiliteit op de markten en het is waarschijnlijk dat elk van hen een kern van waarheid heeft. Het is al eerder opgemerkt dat economische releases en bedrijfsnieuws volatiliteit veroorzaken, evenals analistennota’s en winstresultaten. Sommigen hebben opgemerkt dat hoewel dit waar is, de reden achter de volatiliteit afkomstig is van short sellers en geautomatiseerde handelsrobots. Eén benadering stelt dat volatiliteit het resultaat is van psychologische krachten in de markt, waar volatiliteit optreedt wanneer er een enorme verandering is in het beleggerssentiment en / of perceptie. Ongeacht wat volatiliteit veroorzaakt, het is zeker dat het bestaat en handelaren moeten een manier vinden om er succesvol mee om te gaan.

  • Kan ik profiteren van marktvolatiliteit?

    U kunt profiteren van elk type markt als u weet hoe. Ervaren handelaren die te maken hebben gehad met volatiliteit kunnen u vertellen dat er een aantal strategieën zijn die kunnen helpen bij het genereren van goede rendementen tijdens perioden van volatiliteit. Een daarvan is om klein te beginnen, en een compliment is kieskeurig zijn met uw transacties. Aangezien volatiliteit problemen op de markten kan veroorzaken, is het ook belangrijk om niet te zelfverzekerd te zijn en bereid te zijn om zich aan te passen en snel van richting te veranderen indien nodig. Haal de opwinding uit uw handel, blijf gefocust, houd uw transacties in de gaten en als u alleen maar kleine winsten kunt behalen, neem dan genoegen.

Het laatste woord

Hoewel sommige mensen een negatief beeld hebben van de volatiliteit op de financiële markten, kan het het winstpotentieel zelfs verhogen als kortetermijntransacties goed worden voorspeld.

Cryptocurrencies, zoals Bitcoin en Ethereum, zijn extreem volatiel, maar dit is precies wat hun handel de afgelopen jaren zo winstgevend heeft gemaakt. Zodra u de volatiliteit begrijpt en hoe deze de activaprijzen beïnvloedt, kunt u profiteren van deze prijsbewegingen.

Open een handelsaccount in 1 minuut
Profiteer van handelsmogelijkheden

Investimenti 35

Forex versus futures

Investimenti 27

Broker Tickmill: beoordelingen [2021 Beoordelingen]