in

Wat kunnen beurscrashes uit het verleden ons leren?

De VS zijn momenteel in de greep van financiële onrust als gevolg van COVID-19, met de beurscrash begin maart. Het coronavirus heeft alles beïnvloed, van de arbeidsmarkt tot de aandelenmarkt, en er is geen duidelijk einde in zicht. Maar dit is niet de eerste keer dat de aandelenmarkt donkere dagen kent.

De aandelenmarkt heeft in de loop van de decennia vele malen voor vele uitdagingen gestaan, waaronder de Grote Depressie. Het begrijpen van de geschiedenis van marktcrashes kan beleggers helpen standvastig te blijven tijdens deze huidige onrust en is een goede herinnering dat we het allemaal zullen redden.

Chronologie van de drie eerdere marktcrashes

September 1929 – Na jaren van koersstijgingen in de Verenigde Staten begonnen de aandelen te dalen. Een maand later, op Black Monday (28 oktober) en Black Tuesday (29 oktober), daalde de Dow Jones Industrial Average (DJIA, ook bekend als “de Dow”) met meer dan 25%, waarmee de Grote Depressie en jaren van hoge werkloosheid in de Verenigde Staten begonnen.

Oktober 2008 – In één week daalde de DJIA met 17% als gevolg van een subprime hypotheekcrisis. En de S&P-index daalde bijna 19%. Na 17 maanden hebben de Amerikaanse aandelenmarkten meer dan 50% van hun waarde verloren. Dit leidde tot de sluiting van banken en begon de Grote Recessie.

Maart 2020 – De DJIA verloor in maart 4.786 punten door de verspreiding van het coronavirus. En het noteerde zijn slechtste kwartaal sinds 1987.

Wat gebeurde er na de drops?

  1. Zwarte Maandag en dinsdag 1929 begonnen de ernstigste beurscrisis in de Verenigde Staten tot nu toe. De Dow heeft in ongeveer 34 maanden 89% van zijn pre-crisispiek verloren.
  2. De Grote Recessie van 2008-2009 luidde een marktdaling van 53% in ten opzichte van 17-maands hoogtepunten.
  3. Recente marktbewegingen veroorzaakt door het coronavirus hebben ervoor gezorgd dat de Dow tussen 11 februari en 12 maart 28% heeft verloren.

    Omdat het virus nog steeds vaccinvrij is, is er een mogelijkheid dat er verdere marktomwentelingen komen.

Hoe zijn marktcrashes gerelateerd aan recessies?

Een beurscrash hoeft niet per se een recessie in gang te zetten. De Amerikaanse economie bestaat uit meer dan alleen de aandelenmarkt. De economie omvat ook andere dingen, waaronder werkgelegenheids- en werkloosheidscijfers, het bruto binnenlands product (bbp) en de nationale consumptiegraad (hoeveel we al het geld uitgeven).

Een recessie is per definitie twee opeenvolgende kwartalen van een dalend bbp. Voor een context, het Amerikaanse bbp kromp met ongeveer 27% tijdens de Grote Depressie. Tijdens de Grote Recessie kromp het BBP met slechts ongeveer 5%.

Een periode van beursdaling is niet hetzelfde als een recessie. Een langdurige daling van de markt in de loop van een paar weken kan echter een indicator zijn dat andere delen van de economie het niet goed doen.

Effect van het coronavirus op de economie

Vandaag de dag kunnen veel mensen door het coronavirus hun huis niet uit om te winkelen en geld uit te geven. Dit betekent lagere uitgaven voor consumenten en bedrijven zijn minder winstgevend. Sommige bedrijven zijn zelfs gedwongen te sluiten vanwege staatssluitingen van niet-essentiële activiteiten.

Met bedrijven die sluiten en minder verdienen, hebben ze minder geld om werknemers te betalen. Dit resulteerde in veel ontslagen en ontslagen mensen die ontslagen werden. Dit betekent op zijn beurt dat mensen minder inkomen hebben en dus nog minder uitgeven. Het is een vicieuze cirkel.

Nu lijkt dit misschien heel ver van de aandelenmarkt, maar het is eigenlijk nauw met elkaar verbonden. Wanneer mensen minder uitgeven, kunnen beursgenoteerde bedrijven minder inkomsten boeken. Dit beïnvloedt hun prestaties en winstniveaus.

Ook wanneer mensen zien dat de markt daalt, kan dit een golf van angst veroorzaken. Beleggers kunnen het vertrouwen in de markt verliezen, wat ertoe kan leiden dat ze hun geld volledig terugtrekken, van aandelen naar obligaties gaan of er zelfs voor zorgen dat ze hun beleggingen opschorten.

Hoe herstelde de aandelenmarkt zich na de crash?

1929: De Grote Depressie laat zich over de hele wereld voelen. In die tijd waren er niet veel van de garanties die we momenteel hebben in zowel de beleggings- als de bankwereld. Het effect bleef dus bestaan. Het duurde 25 jaar voordat de aandelenmarkt de hoogtepunten bereikte die het bereikte voordat de depressie begon.

2008: Na 2008 had de beurs minder dan vier jaar nodig om volledig te herstellen.

Vandaag: Op dit moment heeft de Federal Reserve drastische maatregelen genomen om verdere marktdalingen te voorkomen. Tot nu toe. De Amerikaanse overheid heeft drie fiscale stimuleringswetten vrijgegeven die op verschillende manieren worden geleverd om bedrijven en particulieren te helpen deze pandemie te overwinnen.

Het is onmogelijk om te zeggen wanneer de aandelenmarkt pre-COVID-19-niveaus zal bereiken. Maar voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve zegt dat hij klaar en bereid is om ongekende actie te ondernemen om de economie en de aandelenmarkt te stabiliseren.

Wat beleggers kunnen doen tijdens dit incident

Elke belegger is anders en heeft andere doelen, maar er zijn enkele best practices voor marktcrashes.

Als u nu niet van uw beleggingen hoeft te leven, probeer dan uw geld op de beurs te houden. Het delven van geld zal de markt alleen maar negatief beïnvloeden en kan een verlies voor u als belegger blokkeren.

Als u wilt beleggen tijdens een neergang van de markt en op zoek bent naar individuele bedrijven, kijk dan eens naar de sectoren van de aandelenmarkt die het meest zijn getroffen door het virus. Misschien vind je op dit moment geweldige deals. Gebruik zelfgestuurde effectenmakelaars zoals TD Ameritrade of Merrill Edge om aandelen te kopen waar u potentieel ziet.

Cruiseschepen hebben het bijvoorbeeld moeilijk gehad en hun waarde is afgenomen. Dit betekent dat u aandelen tegen een lagere prijs kunt nemen en houden. Andere industrieën die nu overwegen te kopen, zijn luchtvaartmaatschappijen, hotels en reisbureaus.

Een goede herinnering voor elke belegger is dat er in het verleden ernstige marktdalingen en ernstige recessies zijn geweest. Wat er nu gebeurt, is niet ongekend. De Verenigde Staten overleefden de Grote Depressie en de Grote Recessie, en de aandelenmarkt bleef elke keer intact. Onthoud dit tijdens het observeren van marktschommelingen. Het zal je helpen de storm te doorstaan.

Investimenti 19

IQ Option Toernooien: Gratis Leren [tutorial]

Investimenti 42

Beleggingsrisico 101