Airdrops zijn een methode om tokens te distribueren naar gebruikers of potentiële gebruikers. Meer recent zijn ze gebruikt om DAO’s te creëren door eigendom en verantwoordelijkheid over te dragen van een kernteam naar zijn gedecentraliseerde gebruikers.
Kan worden gebruikt om een aantal verschillende dingen te doen:
- Als loyale klanten
- Genereert enthousiasme rond een project
- Ident potentiële klanten die openstaan voor nieuwe producten of diensten
- Het moedigt volgers aan om bepaalde activiteiten uit te voeren die het project helpen groeien, of het nu gaat om het delen van berichten op sociale media of het maken van een account op een platform.
Wie had het idee?
Het is niet duidelijk wie specifiek het concept van airdrop heeft uitgevonden. OmiseGO, een op Ethereum gebaseerde bankdienst, claimde in 2017 de eer voor de techniek na het distribueren van zijn tokens naar volgers.
Hoe werken airdrops?
Er zijn meestal twee verschillende typen:
- Aangekondigd: Airdrops met een vaste datum en tijdsinterval voor release zijn ontworpen om buzz te genereren tussen de crypto-gemeenschap en hebben vaak specifieke taken om in aanmerking te komen.
- Zonder kennisgeving: deze airdrops omvatten het selecteren van wallet-adressen en het willekeurig vrijgeven van tokens zonder dat de gebruiker weet waar ze vandaan komen. Dit worden meestal gebruikt om klanten te verrassen en te verrassen.
Hoe kom je erachter?
Een ambachtelijke forumindustrie is ontstaan om mensen te helpen ontdekken hoe ze kunnen deelnemen aan airdrops. Bedrijven gebruiken ook hun eigen distributiekanalen zoals Telegram en Medium om gebruikers te informeren over aankomende drops.
Wie gebruikt airdrops?
Het is populair voor grote en kleine projecten. Binance, een van de grootste exchanges ter wereld, gebruikte de techniek in 2017 om het bewustzijn te vergroten. Dfinity een blockchain-project van slimme contracten gaf het equivalent van $ 35 miljoen token weg in een airdrop.
In 2020 heeft de gedecentraliseerde uitwisseling Uniswap UNI-tokens gemaakt en gedistribueerd naar iedereen die de service gebruikte. Het doel was om het DEX-protocol te decentraliseren.
UNI-houders stemmen nu over wat te doen met UNI-tokens in hun schatkist en welke wijzigingen ze in het protocol moeten aanbrengen.
Zoals kregen mensen met een Ethereum Name Service webadres in 2021 een airdrop toen dat protocol naar decentralisatie ging.
Dauw je weet wel?
Wanneer Uniswap in september 2020 400 UNI-tokens lanceerde op elk affiliate-adres, werden de tokens gewaardeerd op tussen de $ 3 en $ 4. Op hun hoogtepunt, in mei 2021, verkochten ze voor bijna $ 45.
Limitations with airdrop
Met de stijgende populariteit van airdrops zijn ook de zorgen over hun geldigheid als een manier om een community op te bouwen toegenomen. Sommige critici hebben gezegd dat het willekeurige karakter van tokendistributie weinig doet om een actieve gemeenschap te bevorderen.
Veel airdrop-ontvangers klampen zich vast aan tokens en doen weinig om het netwerk te onderhouden en te laten groeien nadat de eerste buzz is verdwenen.
In de Verenigde Staten riep de praktijk vragen op over belastingverplichtingen en of deze neerkomen op inkomsten of vermogenswinsten.
Daarnaast zien sommigen binnen Web3 dat mensen niet om projecten geven, maar gewoon middelen willen die ze voor geld kunnen inwisselen. Projecten zoals MetaMask en OpenSea zijn bijvoorbeeld overspoeld met oproepen om hun projecten te tokeniseren en airdrop-tokens naar gebruikers te sturen.
De toekomst
Airdrops zijn een steeds populairdere vorm van marketing geworden voor blockchain-projecten en bootstrapping voor projecten op weg om DAO te worden.
Maar, amerikaanse regelgeving kan het voor Amerikaanse projecten moeilijk maken om luchtlanceringen aan te bieden.
Een meer doordachte benadering van tokendistributie lijkt te zijn waar de industrie naartoe gaat. Maar voorlopig blijft de populariteit van airdrops bestaan.