in

Wordt Bitcoin het grootste cryptocurrency smart contract platform?

Slimme contracten zijn de levensader van het cryptocurrency-ecosysteem. Als zelfuitvoerende programma’s drijven ze alles aan, van cryptocurrency-transacties tot muziek royalty’s en supply chain management. Met andere woorden, ze vormen de basis voor beweringen dat blockchain-technologie aanleiding geeft tot een gedecentraliseerde en meer open wereldeconomie, waarin Web3, niet-fungibele tokens, DeFi en metaverses allemaal een steeds belangrijkere rol zullen spelen.

Hoewel dergelijke claims steeds vaker voorkomen, zijn de meeste mensen binnen het cryptocurrency-ecosysteem gewend geraakt aan het denken aan de nieuwe economie op basis van slimme contracten in termen van Ethereum, Cardano, Solana of een willekeurig aantal proof-of-stake-netwerken. De afgelopen weken en maanden is er echter een nieuw verhaal ontstaan, waarin de Bitcoin-blockchain zelf de onderliggende laag wordt van een ecosysteem op basis van slimme contracten.

Grotendeels veroorzaakt door de lancering van het NFT Ordinals-protocol in januari, heeft dit verhaal zich gemanifesteerd in de groei van Stacks, een laag twee-netwerk dat slimme contracten naar Bitcoin brengt. Het native STX-token is tot nu toe een van de best presterende tokens van 2023, met een toename van 50% in één week, 230% in de afgelopen 30 dagen en 366% sinds het begin van het jaar (op het moment van schrijven).

De groeiende acceptatie en het verkeer zijn samengesmolten met andere pogingen om Bitcoin in meer dan alleen een winkel van waarde te veranderen, en gezien de recente vooruitgang lijkt het erop dat het precies dat kan doen.

Wat is Stacks? Hoe verandert het Bitcoin in een slim contractplatform?

Zoals uitgelegd op zijn website, is Stacks een laag twee netwerk dat “slimme contractfunctionaliteit naar Bitcoin brengt, zonder Bitcoin zelf te wijzigen.” Het beheert zijn eigen knooppunten, heeft zijn eigen native token en stelt ontwikkelaars in staat om slimme contracten en dApps (gedecentraliseerde apps) erop uit te voeren, maar alle transacties worden uiteindelijk verrekend op de onderliggende Bitcoin-blockchain.

Als zodanig biedt het extra functionaliteit en grotere schaalbaarheid voor Bitcoin, maar zorgt het er ook voor dat de laatste het “meest gedecentraliseerde, veiligste en meest onveranderlijke blockchain-netwerk” in het cryptocurrency-ecosysteem blijft.

Stacks verschilt van veel tier two-oplossingen (bijv. “sidechains” zoals Polygon en Optimism) omdat het zijn hele geschiedenis op de Bitcoin-blockchain registreert. Om deze reden beweert het net zo onveranderlijk te zijn als Bitcoin zelf en robuuster dan twee andere niveaus voor andere blockchains.

Sinds de lancering in 2019 is Stacks gestaag gegroeid in termen van gebruik en het aantal apps dat erop draait. Het vermeldt momenteel 88 apps op zijn website, waaronder open-source DeFi-platforms zoals Alex en op berichten gebaseerde sociale netwerken zoals Console. Wat betreft de totale vergrendelde waarde (een maat voor hoeveel cryptocurrency is opgeslagen op zijn apps), dit blijft bescheiden op $ 353 miljoen. Dat gezegd hebbende, is dit cijfer sinds het begin van het jaar met meer dan 250% gestegen, wat aangeeft hoe snel Stacks groeit.

Waarom STX Rally? En wat zijn ordinalen?

Wat betreft de reden waarom de groei van Stacks de afgelopen weken is versneld, is dit grotendeels het gevolg van een nieuw verhaal dat in januari opdook en sindsdien pas is ontstaan. Dat is het verhaal rond bitcoin-gebaseerde NFT’s, dat begon op 21 januari, toen ontwikkelaar Casey Rodarmor Ordinals lanceerde, een protocol dat “native digitale artefacten van de Bitcoin-blockchain” mogelijk maakt.

De lancering van het Ordinals mainnet veroorzaakte een golf van opwinding, controverse en activiteit toen het eind vorige maand arriveerde. Het heeft niet-fungibele bitcoin-gebaseerde tokens mogelijk gemaakt, waarbij tal van waarnemers opmerkten dat het ook de geboorte markeerde van een nieuw tijdperk, waarin Bitcoin meer wordt dan alleen een cryptocurrency.

Misschien wel het meest opwindende aan de lancering van Ordinals is dat het al een toestroom van nieuwe Bitcoin-gebruikers heeft aangetrokken. Volgens gegevens verzameld door Dune Analytics zijn er tot nu toe iets meer dan 210.000 ordinale inscripties gemaakt, die aangeven hoe populair ze in de toekomst kunnen worden – en andere op Bitcoin gebaseerde NFT’s.

Het punt om hier te maken is dat de haast om deze NFT’s te maken wijst op de grote vraag naar Bitcoin als de basislaag voor nieuwe cryptocurrency-services, digitale items en al het andere. Dit werd ook aangegeven door hoe sterk Stacks (STX) toenamen in de nasleep van de lancering van Ordinals, omdat de markt erkende dat Stacks ook konden helpen bij het creëren van een nieuw Bitcoin-gebaseerd ecosysteem in combinatie met protocollen zoals Ordinals.

Het werd ook aangegeven door het meest recente nieuws dat Yuga Labs – de makers van de NFT Bored Ape Yacht Club-serie – zijn eigen verzameling op Bitcoin gebaseerde NFT’s zal lanceren. En het zal waarschijnlijk niet het eerste bedrijf zijn dat dit jaar dit doet.

Waarom Bitcoin het grootste smart contracts-platform in cryptocurrency kan worden

Onnodig te zeggen dat er een grote vraag is naar een cryptocurrency-ecosysteem dat zich in Bitcoin heeft gevestigd, en niet alleen van gebruikers. Die vraag – misschien wel de meest gevraagde – zal komen van ondernemers, startups en bedrijven, die een nieuwe golf van NFT- en DeFi-apps willen gebruiken om de marktkapitalisatie van $ 500 miljard van Bitcoin aan te boren.

Zoals hierboven vermeld, blijft Bitcoin de veiligste blockchain in de cryptocurrency-industrie, gezien het uitgebreide netwerk en het constante gebruik van een proof-of-work consensusmechanisme. Bovendien, met een vaste limiet van slechts 21 miljoen BTC, blijft het ook het “moeilijkste” geld in het ecosysteem, waarschijnlijk deflatoir in de loop van de tijd.

Dit betekent dat, als het technologisch haalbaar wordt om slimme contracten en verschillende dApps op de Bitcoin-blockchain uit te voeren, de meeste gebruikers en ontwikkelaars ervoor zullen kiezen om dit te doen. Ze zullen de veiligheid en onveranderlijkheid van Bitcoin verkiezen boven zijn proof-of-stake rivalen, en tier twee-netwerken zoals Stacks zullen hen helpen die beveiliging en onveranderlijkheid te benutten.

En het is niet alleen Stacks, omdat andere platforms slimme contracten naar Bitcoin brengen, een bewijs van hoe gretig mensen zijn om er gebruik van te maken als een solide basis voor een app-ecosysteem. Dit omvat de internetcomputer, die vorig jaar op protocolniveau met Bitcoin is geïntegreerd, waardoor gebruikers IC-gebaseerde slimme contracten kunnen uitvoeren die transacties uitvoeren met BTC op de Bitcoin-blockchain.

Wanneer ze worden toegevoegd aan bestaande tweederangsoplossingen zoals het Lightning Network en Liquid Network, onthullen dergelijke platforms dat Bitcoin echt het potentieel heeft om een belangrijk niveau van afwikkeling voor slimme contracten en apps te worden. Ja, het is misschien traag en niet erg schaalbaar, maar met Stacks en innovaties zoals het Ordinals-protocol heeft Ethereum misschien nog een nieuwe rivaal om mee te concurreren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

refugees gd410e74f9 1280

Zal XYO Coin $ 1 bereiken?

pexels antoni shkraba 5583964

Waar kan ik Neteller gebruiken? Complete gids voor het gebruik van digitale portemonnee