in

ZKSync: wat het is en hoe het werkt

ZKSync is een zero-knowledge rollup scaling oplossing (zk-rollup) op de Ethereum blockchain. De downsizing van Ethereum layer-two (L2) richt zich op twee oplossingen: zero-knowledge rollups en optimistische rollups.
In onze duik in het gedecentraliseerde applicatie-ecosysteem (DApps) van Ethereum L2s, na het arbitrum-ecosysteem en het Optimism-ecosysteem te hebben onderzocht als onderdeel van optimistische rollups, wenden we ons nu tot zkSync – een zero-knowledge rollup scaling-oplossing voor Ethereum.

Wat is ZKSync?

ZKSync is een tweede niveau blockchain voor Ethereum die zk-rollups gebruikt als schaaltechnologie. Like optimistische rollups, zk-rollups rollup transacties van het Ethereum mainnet en stuurt transactiebewijs naar Ethereum. Dit betekent dat honderden transacties in één zijn gegroepeerd, die wordt geverifieerd en beschermd door Ethereum.
Zero kennisbestendige systemen hebben proactieve cryptografische beveiliging. ZK-rollup-oplossingen controleren bijvoorbeeld of een bepaalde transactie waar is zonder bewijs te onthullen.

In eenvoudige bewoordingen volgen zk-rollups een “vertrouw me op dit” benadering. Hoewel dit voor een leek inconsistent lijkt, wordt zero-knowledge evidence beschouwd als een van de meest veelbelovende schaal- en privacyoplossingen voor Ethereum. Hier is een korte video waarin het zk-bewijs in meer detail wordt uitgelegd:

Een van de voordelen van de technologie van zkSync zijn de lage gassnelheden op de L2 blockchain. Gastarieven kunnen tot 100 keer lager zijn dan Ethereum, terwijl ze de beveiliging van het ETH-mainnet erven.

Daarnaast brengt zkSync een update uit met zijn V2-versie voor een doorvoer van meer dan 100.000 transacties per seconde (TPS) zodra horizontale partitionering van ETH2-gegevens beschikbaar is, geschat aan het einde van 2022. Dit wordt mogelijk gemaakt door zkPorter, een protocol dat zk-rollup en sharding combineert. zkSync 2.0 ondersteunt ook willekeurige smart contract-mogelijkheden via Solidity en Zinc, de interne programmeertaal.

ZKSync vs Rollup vs Optimism vs Starkware

ZKSync heeft twee belangrijke concurrenten: L2’s die optimistische rollups gebruiken (Arbitrum en Optimism) en een andere L2-oplossing die zk-proof scaling-technologie gebruikt (Starkware). Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen zkSync en optimistische rollups:

 • De on-chain verwerkingssnelheid op zk-proof oplossingen is hoger omdat er geen wachttijd is waarin de transactie kan worden betwist.
 • ZK-tests vereisen echter veel meer rekenkracht, dus ze zijn minder geschikt voor DApps met veel on-chain activiteit.
 • Optypistic rollups execute smart contracts directly on the Ethereum network, zk-rollups niet.

Er zijn ook verschillen tussen zkSync en Starkware, beide zk-proof oplossingen:

 • Starkware begon eerder (05/2018 ten opzichte van 12/2019) en heeft tot nu toe meer geld opgehaald.
 • Starkware is verder in ontwikkeling (Series C Round gesloten) en heeft een groter ecosysteem.
 • Starkware heeft iets hogere en snellere rollup-technologie dan zkSync.

Budgetable, beide zk-proof oplossingen hebben haalbare benaderingen voor het schalen van Ethereum. zkSync wordt beschouwd als het meest “basis” ecosysteem, terwijl Starkware veel geweldige supporters en technologische knowhow achter zijn product heeft.

Team ZKSync, investeerders en roadmap

ZKSync is opgericht door Matter Labs, een in Duitsland gevestigd bedrijf dat werkt aan de inkrimping van Ethereum. Hij begon in december 2019 aan de zkSync-oplossing te werken en bracht in juni 2020 zijn zkSync v1.0 uit. Deze eerste iteratie kon worden opgeschaald naar 300 transacties per seconde.

De ontwikkeling van zkSync 2.0 zag de introductie van de alpha-versie van zkEVM, die compatibiliteit van Ethereum Virtual Machine (EVM) in de rollup-omgeving mogelijk maakte. Daarnaast werkt zkSync met de ontwikkeling van zkPorter, een sharding-oplossing, aan het verhogen van de doorvoer van 3.000 tps (in versie 1.1) naar 20.000 tps.
Matter Labs haalde in september 2019 $ 2 miljoen op in een seed-ronde en nog eens $ 6 miljoen in een Series A-ronde in februari 2021 van cryptobedrijven zoals Binance, Aave, Curve en Coinbase Ventures. Its Series B-stijging in november 2021 zag nog eens $ 50 miljoen opgehaald door durfkapitaalfondsen zoals a16z, Dragonfly en Placeholder. In januari 2022 werd het bedrijf ondersteund met nog eens $ 200 miljoen door BitDAO.

Token ZKSync en Potential Airdrop

ZKSync heeft nog geen native token. Het bedrijf vermeldt echter expliciet op zijn tokenomics-pagina dat er een native zkSync-token zal zijn dat zal worden gebruikt voor het uitzetten en om een validator te worden in het zkSync-netwerk. Supers van het zkSync-netwerk kunnen waarschijnlijk worden beloond met een airdrop, vergelijkbaar met de Optimism airdrop.
Interesse in het ontvangen van een airdrop? Bekijk onze gids over wat cryptografische airdrops zijn.

Hoe ZKSync te gebruiken

U kunt zkSync gebruiken door de volgende stappen uit te voeren:

 1. Link uw browsergebaseerde portemonnee aan de zkSync-portemonnee.
 2. Financier uw account en activeer het.
 3. Geld overmaken naar een andere zkSync-account (optioneel).
 4. Ontdek het zkSync-ecosysteem.

U kunt een gedetailleerde handleiding voor het gebruik van het zkSync-ecosysteem vinden in de officiële tutorial.

De beste DeFi DApps op ZKSync

Sommig van de beste DeFi DApps op zkSync zijn:

 • Curve: een stablecoin exchange.
 • Yearn Finance: een yield optimizer.
 • ZigZag: een niet-custodial exchange.
 • Mute.io: een AMM-uitwisseling en launchpad
 • Taker Protocol: DAO-based liquidity protocol

Volgens @ZK_Daily, een op zkSync gericht educatief account, zijn er meer dan 100 projecten die voortbouwen op zkSync:

U kunt een gedetailleerd overzicht van het zkSync-ecosysteem vinden op de officiële zkSync-ecosysteemsite.

Curve

Curve (CRV) is een stablecoin decentralized exchange (DEX) die een van de eerste exchanges was, naast Uniswap, die het AMM-model populariseerde. Hoewel Curve op zkSync nog niet de massive total value locked (TVL) heeft die het op andere blockchains heeft, kan het groter worden naarmate zkSync populairder wordt.

Yearn Finance

Yearn Finance (YFI) is een yield-compounding protocol dat verschillende beleggingsstrategieën gebruikt om een ROI op zijn kluizen te genereren.

Yearn Finance werd voor het eerst populair op de Ethereum blockchain en verspreidde zich uiteindelijk naar andere ketens. Het ondersteunt momenteel Ethereum, Fantoma en Arbitrum op zijn platform, maar gebruikers hebben toegang tot Yearn op zkSync via Argent, een wallet-provider.

ZigZag

ZigZag is een op zkSync gebaseerde gedecentraliseerde niet-custodial orderboekbeurs, die spothandel aanbiedt op basis van zk-rollups. Dankzij zk-proof technologie kunnen handelaren tokens ruilen en zich rechtstreeks vanuit hun portemonnee bezighouden met spothandel zonder gaskosten te betalen, volgens het project. ZigZag biedt ook een van de twee bruggen die live zijn en zkSync verbinden met Ethereum.

Mute.io

Mute (MUTE) is een AMM-uitwisselings-, landbouwplatform en IDO-platform. Het is puur gebaseerd op zk-rollups en wordt bestuurd door een DAO. Mute biedt razendsnelle transacties, limietorders en verbeterde privacy, terwijl het tegelijkertijd gaskosten bespaart dankzij zk-technologie, aldus het project.

Taker Protocol

Taker Protocol is een dao-gebaseerd liquiditeitsprotocol voor crypto-activa. Hiermee kunnen gebruikers verschillende soorten crypto-activa liquideren en huren, waaronder niet-fungibele tokens (NFT), synthetische activa en tokens. Gebruikers kunnen ook deelnemen aan NFT-leningen en -verhuur. Taker Protocol is momenteel beschikbaar in testnet.

De beste zkSync Bridge

Sommige van de meest populaire bruggen naar zkSync zijn ZigZag en Orbiter Finance.

Orbiter

Orbiter is een gedecentraliseerde cross-rollup layer-two bridge die zkSync en Ethereum met elkaar verbindt. Het maakt ook overdrachten mogelijk tussen zkSync en andere L2-ketens zoals Arbitrum, optimism, Polygon en Immutable X. Orbiter draagt Ethereum-native activa onmiddellijk en veilig en tegen zeer lage kosten over aan de afzender.

De beste NFT Marketplace en tools op zkSync

zkSync heeft verschillende NFT-marktplaatsen die al live zijn:

 • Reddio: het stelt ontwikkelaars in staat om NFT’s in te sluiten in hun web- en mobiele apps zonder gaskosten.
 • Homespace: een gedecentraliseerd metaversum met NFT-gebaseerde economie.
 • Tevaera: een gedecentraliseerde metaverse met behulp van NFT-technologie.
 • tofuNFT: een NFT-marktplaats gericht op GameFi.
 • OpenStars: een play-to-earn space strategy game.
 • Mintsquare: een NFT-platform.

Reddio

Reddio bouwt economische infrastructuur voor blockchains door ontwikkelaars in staat te stellen gebruiksvriendelijke applicaties te bouwen. Het doel is om bedrijven van elke omvang in staat te stellen NFT’s in hun apps in te sluiten zonder gaskosten te betalen.

Homespace

Homespace is een futuristisch virtueel wereldplatform dat NFT’s en kunstmatige intelligentie combineert. Het doel is om een persoonlijke virtuele wereld te creëren, waar gebruikers het huis van hun dromen kunnen ontwerpen op het gedecentraliseerde platform. Meubels en decoraties kunnen worden toegevoegd als NFT’s of niet-NFT-formaat. Bovendien zullen ze ook kunnen reizen naar openbare virtuele werelden met uitgaansgelegenheden, onderwijsinstellingen en gamezones.

TofuNFT

TofuNFT is een NFT-marktplaats gericht op GameFi en verzamelobjecten. Het is beschikbaar op 21 blockchains op het moment van schrijven en zal in de toekomst ook op zkSync worden gelanceerd.

Tevaera

Tevaera is een gamified metaverse met utility NFT’s. In het zogenaamde Tevaverse bouwen spelers digitale beschavingen in een 3D-omgeving met VR-ervaring en gebruiken ze de utility NFT’s als in-game assets. Tevaera beweert de eerste gamified en gedecentraliseerde metaverse op zkSync te zijn en zal in de toekomst een TEVA-token lanceren.

Mintsquare

Mint Square is een NFT-marktplaats, die NFT-handel mogelijk maakt met goedkopere transacties en snellere bevestigingstijd. Het doel is om de beste multi-chain ZK-rollup te bouwen en de volgende 100 miljoen mensen aan boord te krijgen om NFT’s te slaan en te verhandelen. Mint Square is ook beschikbaar op StarkNet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

pexels ivan babydov 7788009

Lancering van Astral Pioneers: biedt Metaverse Land Ownership &Mining

invest crypto 11

Solana prijsverwachting 2022, 2030 en 2040