Diversificatie: Het opnemen van verschillende soorten niet-gerelateerde activa in de portefeuille wordt beleggingsdiversificatie genoemd.
Het is een strategie om het risico op verliezen te minimaliseren in geval van onaangename prijsbewegingen.
Voorbeeld: Stel dat u in het verleden aandelen hebt gekocht voor Rs 50.000.
Net als vandaag daalde de koers van dit aandeel met 5%. In dezelfde periode kocht u ook goud-ETF’s van Rs 50.000. De koers van de ETF is met 8,5% gestegen ten opzichte van vandaag. Het netto-effect is dat uw portefeuille met 3,5% is gestegen.
Hoewel de koers van het aandeel met 5% daalde, werd dit verlies gecompenseerd door 8,5% winst van Goud ETF’s.
Dit is een voorbeeld van een gediversifieerde portefeuille met twee niet-gerelateerde activa (aandelen en goud).
Indice dei contenuti:
Wanneer beleggingen diversifiëren?
In het bovenstaande voorbeeld zou Uncle Sam kunnen zeggen, … ” als u alleen in goud-ETF’s had belegd, zou uw winst 8,5% zijn geweest in plaats van 3,5% … “.
Oom heeft geen ongelijk, maar als het om beleggen ging wist je niet dat de aandelen zich slecht zouden gedragen.
Wat is dan de les?
Wanneer “we niet zeker zijn over de toekomstige prestaties van onze activiteiten”, is het het beste om het geld te verdelen in verschillende niet-gerelateerde activiteiten. Deze strategie moet door beleggers worden gebruikt bij het doen van onzekere investeringen.
Wat zijn onzekere investeringen? Die beleggingen waarbij de belegger onvoldoende ” persoonlijk onderzoek ” heeft uitgevoerd.
Er kunnen twee belangrijke redenen zijn waarom mensen geen onderzoek doen voordat ze beleggingen kopen: (a) bij gebrek aan knowhow en / of (b) gebrek aan tijd.
Als u in deze twee categorieën valt, is dit een aanwijzing dat de beleggingsdiversificatiestrategie voor u noodzakelijk is.
De strategie: diversificatie van beleggingen
De beleggingsportefeuille moet ten minste twee niet-gerelateerde activa bevatten. Als u een aandelenbelegger bent, zou uw strategie er als volgt uit moeten zien:
Er zijn weinig afhaalmaaltijden uit de bovenstaande infographics. De belangrijkste gevolgtrekking is deze: ” de portefeuille van de beleggers mag nooit 100% aandelen hebben “. Andere meer onderscheidende gevolgtrekkingen zijn deze:
- Eigen vermogen (Max-Min): De maximaal toegestane limiet van de blootstelling aan aandelen is 75%. Dat gezegd hebbende, is het ook waar dat een belegger zijn aandelenblootstelling onder geen enkele voorwaarde onder 25% mag verminderen. Lees ook: De economie werkt in cycli.
- Overgewaardeerde markt: In een tijd waarin Sensex en Nifty all-time highs bereiken, is dit het moment waarop het gewicht van aandelen minimaal zou moeten zijn (d.w.z. 25% niveaus). Dit is niet het moment om te kopen. Het is tijd om te verkopen en winst te maken. Verkoop aandelen en gebruik dit fonds om “andere activa” te kopen.
- Ondergewaardeerde markt: Wanneer Sensex en Nifty bloeden, is dit het moment om aandelen te kopen. Dit is niet het moment om aandelen te verkopen. Dit is het moment waarop het gewicht van de voorraad maximaal moet zijn (dat wil zeggen op niveaus van 75%). Verkoop op dit moment “andere activa” en koop goede daden. Lees ook: Waarom beleggen in de bearmarkt.
- Andere activa: Wanneer het gewicht van aandelen in de portefeuille afneemt, zal het gewicht van andere activa toenemen en vice versa. De verhouding tot het eigen vermogen is omgekeerd evenredig. Andere activa kunnen zijn zoals obligaties, deposito’s, etc. Lees: Hoe activa op te bouwen.
Wat in de vorige vier punten is gezegd, wordt ” portefeuillebalancering “ genoemd. Afhankelijk van de marktomstandigheden verandert het gewicht van het eigen vermogen in de portefeuille. Een daaropvolgende stijging of daling van het aandelengewicht verandert ook het gewicht van “overige activa”.
Dus wat kunnen we concluderen uit deze leer?
Beleggingsdiversificatie is een dynamische activiteit. Hoe belangrijk het ook is om verschillende activaklassen in uw portefeuille op te nemen, het is net zo belangrijk om uw “portefeuille in evenwicht” te houden, afhankelijk van de marktomstandigheden.
Marktomstandigheden
Over het algemeen kunnen er twee soorten marktomstandigheden zijn, overgewaardeerd of ondergewaardeerd. Hoe beoordeel je of de markt boven of ondergewaardeerd is? Hier zijn enkele indicatoren:
- Overgewaardeerde markt: Dit is een marktconditie waarin goede daden (aandelen) overgewaardeerd zullen worden. Koop nu dus minder aandelen. In deze toestand verkopen professionele beleggers aandelen en kopen ze andere activa van betere waarde. Voor nieuwe beleggers is dit het moment om weg te blijven van aandelen. Omdat? Omdat de beurscorrectie op elk moment kan plaatsvinden. Houd geld in contanten of koop activa zoals obligaties, deposito’s, enz. Op deze momenten.
- Ondergewaardeerde markt : Dit is een marktconditie waarin goede aandelen worden verhandeld tegen ondergewaardeerde prijsniveaus (bijv. jaar 2008-09). Dit is de beste tijd om blue chip-aandelen te kopen. Onder deze voorwaarden kopen professionele beleggers maximaal aandelen. Voor nieuwe beleggers is dit het moment om de beurs te betreden. Organiseer zoveel mogelijk geld (liquideer andere activa) en gebruik het om goede daden te kopen.
Overgangsfase
Maar waar we het over hebben gehad, gaat over de twee uitersten. Hier is de markt op zijn hoogst of laagst. Maar de markt blijft over het algemeen niet op deze randvoorwaarden.
Ze handelen vaak ergens tussenin. We kunnen het een markttransitiefase noemen. Meestal blijft onze markt in dit stadium.
Wat moet onze beleggingsdiversificatiestrategie zijn in tijdelijke markttijden? Dit zijn momenten waarop het vaak moeilijk is om te beoordelen waar de index naartoe gaat (omlaag of omhoog).
Dit is de fase waarin diversificatie van beleggingen het meest nodig is. Op deze momenten zou onze portefeuille er als volgt uit moeten zien:
In een overgangsfase is het voor een lekenbelegger erg moeilijk om te beoordelen of een aandeel overgewaardeerd of ondergewaardeerd is (Lees: Hoe te beleggen in de aandelenmarkt).
Daarom moet u in dit stadium uiterst voorzichtig zijn bij het beleggen in aandelen. Hoe doe je dat? Beleggen in de volgende soorten beleggingsfondsen.
- Indexfondsen: In dit geval mogen indexfondsen geen sectorspecifieke index volgen. Het moet bredere indices volgen zoals Nifty, Sensex, BSE100, BSE LargeCap etc. Het voordeel van dergelijke indexfondsen is dat hun portefeuille zeer goed gediversifieerd is. Wat? Omdat ze aandelen bevatten van een grote verscheidenheid aan bedrijven en sectoren. Lees: index vs actieve fondsen.
- Multi Cap-fondsen: Deze beleggingsfondsen omvatten alle soorten aandelen in uw portefeuille. Hun criterium is om elk aandeel van een paraplu met grote, middelgrote en kleine kapitalisatie op te nemen, die ondergewaardeerd zijn. Dit is misschien wel het beste type beleggingsfonds voor een lekenbelegger voor altijd. Lees: Soorten beleggingsfondsen.
- ETF’s: Exchange Traded Funds (ETF’s) zijn in feite indexfondsen waarvan de aandelen op de beurs zijn genoteerd. Ja, we kunnen eenheden etf’s kopen zoals we aandelen kopen met behulp van online handelsplatforms. Als u iemand bent die van aandelen houdt, kunt u in voorbijgaande markttijden ETF’s kopen / verkopen op indices. Lees: Over Exchange Traded Funds (ETF’s).
Soorten activa voor beleggingsdiversificatie
Hier zullen we enkele soorten activa bespreken waarop we ons geld kunnen verdelen bij het beleggen. Ik zal proberen dit uit te leggen aan de hand van twee hypothetische voorbeelden. Het eerste voorbeeld illustreert een overgewaardeerd marktscenario en het tweede vertegenwoordigt een ondergewaardeerde markt.
Voorbeeld 1: Overgewaardeerde markt
- Sensex: Vandaag is het 12, 19 december. Sensex wordt verhandeld op 40.600 niveaus. Op 28 november 1919 bereikte Sensex een all-time high van 41.100 levels. Dit is een sterke hint van overwaardering.
-
Bbp-groei
- : In de afgelopen 8 maanden is de bbp-groei gestaag afgenomen. Op 19 juni was het bijna 8% van de markt. Maar op 19 november daalde het naar 4,5%. Wanneer de bbp-groeicijfers dalen, verzwakt Sensex over het algemeen. Maar de markt is nog steeds bullish. Het is een teken van overschatting.
- Rente: Van 19 februari tot 19 augustus daalde het rendement op 10-jarige staatsobligaties van 7,68% naar 6,33%. Maar sinds 19 augustus laat de rente een stijgende lijn zien. Wanneer de rente stijgt, begint Sensex over het algemeen te dalen. Maar de markt is nog steeds bullish. Het is een ander teken van overwaardering.
Dit zijn duidelijke tekenen van overwaardering van de markt.
Hoe moet een nieuwe belegger een goed gediversifieerde portefeuille opbouwen in dergelijke marktomstandigheden?
Stel dat je Rs.1.00.000 beschikbaar hebt om te investeren. Hoe verdeelt u dit geld om een goed gediversifieerde portefeuille te hebben? Aangezien de markt overgewaardeerd lijkt (op zijn hoogtepunt), zou de verdeling tussen aandelen en andere activa er als volgt uit moeten zien:
Assets: Aandelen (25%)
Directe aandelen: Omdat de markt overgewaardeerd is, zal het kopen van large-cap aandelen een vergissing zijn. Dit is het moment waarop de mogelijkheid mogelijk alleen beschikbaar is voor mid- en small-cap aandelen. Als u weet hoe u aandelen moet analyseren, ga dan uw gang en koop een paar hoogwaardige mid / small cap-aandelen. [Opmerking: in een overgewaardeerde markt vereisen directe investeringen in aandelen uiterste zorg]. Maar bij gebrek aan deze knowhow is het beter om vast te houden aan beleggingsfondsen.
Aandelenbeleggingsfondsen: Er zijn aandelenfondsen die zich alleen richten op mid- en small-capaandelen. In overgewaardeerde marktomstandigheden is het beter om deze beleggingsfondsen te kopen in plaats van grote indexfondsen of large-cap fondsen. Lees: Over small- en midcapfondsen.
Overige activiteiten (75%)
Obligaties: In een overgewaardeerde markt is het kopen van vastrentende instrumenten zoals obligaties een goede gok. Staats- of bedrijfsobligaties bieden hoge en redelijke rendementen met een lager risico. Lees ook: Hoe koop je direct staatsobligaties. Er zijn ook op schulden gebaseerde beleggingsfondsen die voornamelijk beleggen in GOI’s en bedrijfsobligaties. Lekenbeleggers kunnen dergelijke beleggingsfondsen kopen.
Obligatie-ETF’s : Edelweiss AMC lanceert india’s eerste corporate bond ETF. Deze ETF koopt alleen obligaties met een AAA-rating die zijn uitgegeven door bedrijven in de publieke sector. Deze ETF zal voor een gewone man een handigere manier zijn om in staatsobligaties te beleggen. Lees: Over Bharat-obligaties.
Vaste stortingen
: Er kunnen twee soorten vaste stortingen zijn. De ene wordt uitgegeven door banken en de andere door bedrijven. Bankdeposito’s zijn een van de veiligste beleggingsopties. Zakelijke deposito’s zijn ook veilig, maar ze hebben een aantal inherente risico’s ingebouwd. Beleggen in bedrijfsdeposito’s met een geaccrediteerde rating van A + en hoger zou moeten werken. Lees: Hoe waardeer je vaste deposito’s.
Goud: Er zijn twee manieren om in goud te beleggen, fysiek of via ETF’s. Beide opties zijn even goed. Maar voordat u in goud belegt, moet er rekening mee worden gehouden dat de aanhoudtijd meer dan 10 jaar moet zijn. Omdat? Want in dit tijdsbestek is de appreciatie van de goudprijs behoorlijk. Lees: Wat is e-Gold.
Onroerend goed: Net als fysiek goud biedt fysiek eigendom ook een goede diversificatie voor een op aandelen gebaseerde portefeuille. Omdat? Omdat de aandelenmarkt en goud/vastgoed een verwaarloosbare correlatie hebben. Mensen die geen grote sommen geld kunnen investeren, moeten proberen kleinere appartementen in kleine steden te kopen. Lees: Gids voor vastgoedbeleggingen.
REIT: In ons voorbeeld heeft de belegger slechts Rs.100.000 beschikbaar om te investeren. Met zo’n klein bedrag kun je geen fysieke woning kopen. Voor dergelijke beleggers is er de mogelijkheid om aandelen van REIT-fondsen te kopen. Dit zijn net beleggingsfondsen, maar in hun portefeuille zijn er alleen onroerend goed dat inkomsten genereert. Lees: Wat is REIT.
Contant geld: Hier bedoel ik met contant geld dat geparkeerd staat op een spaarrekening of contante beleggingsfondsen. Totdat de belegger heeft besloten waar hij het geld wil beleggen, kan hij inactief blijven op de spaarrekening van de bank. Een beter alternatief voor de spaarrekening zijn liquide middelen. Lees: Alternatieven voor het opslaan van airco.
Voorbeeld 2: Ondergewaardeerde markt
Sensex: Een van de best zichtbare indicatoren van een ondergewaardeerde markt is Sensex zelf. 2008-09 zag een van de ergste beurscrashes aller tijden. Gedurende deze tijd kelderde Sensex met 56% in slechts 12 maanden.
In januari 2008 bereikte Sensex een recordhoogte van 20.000 niveaus. In januari 2009 bereikte het de bodem van 8.900 niveaus.
Hoe bouw je een gediversifieerde portefeuille op in de momenten van januari 2009?
Eerlijk gezegd is dit het moment waarop u zich het minst zorgen kunt maken over diversificatie. Omdat? Want vanaf dit punt kan de beurs alleen maar stijgen.
Maar de gouden regel van diversificatie staat u niet toe om meer dan 75% in aandelen te beleggen. Dus, voor een persoon die Rs 100.000 voor beleggingen heeft, zou zijn beleggingsportefeuille er in januari 2009 als volgt uit moeten zien:
Assets: Aandelen (75%)
Blue chip-aandelen: Er is geen beter moment om blue chip-aandelen te kopen wanneer de index een dieptepunt heeft bereikt. Omdat? Want de prijs waartegen deze aandelen worden verhandeld is veel lager dan de intrinsieke waarde. Maar alle goede aandelen noteren onder hun intrinsieke waarde tijdens de beurscrash, waarom alleen blue chips targeten? Want dit zijn de titels die als eerste terugkeren naar zijn hoogtepunt. Daarnaast is de garantie dat de koers terugkomt honderd procent voor deze aandelen.
Overige activiteiten (25%)
Houd contant geld: in deze markttijden hoeft de belegger zich geen zorgen te maken over het elders investeren van geld. De focus moet absoluut liggen op het kiezen van goede aandelen tegen geweldige prijzen. Maar 25% van het geld moet elders worden geparkeerd. Waar te doen? Of ga voor bankdeposito’s of liquide middelen. Houd uw geld bij de hand, u weet misschien niet wanneer u het nodig hebt om de beste aandelen te kopen.
Laatste woorden
Waarom investeer je geld? Wat het doel ook is, een van de doelen van beleggen is om het verwachte rendement te behalen.
Marktpiek
Maar bedenk dit, de markt is op zijn hoogtepunt (zeg Sensex @ 40.000) en Raj’s portefeuille is zwaar met zware Sensex-aandelen. In deze markt euforie kopen de meesten graag aandelen, toch? Maar wat gebeurt er met zo’n portemonnee als de Sensex zichzelf corrigeert? De waarde van de portefeuille zal gemakkelijk met 10-15% dalen.
Gezien het feit dat de markt al op zijn hoogtepunt was, was een correctie vrijwel zeker. Toch gaven mensen als Raj er de voorkeur aan om zwaar aandeelhouder te blijven.
Wat zeggen onze regels voor beleggingsdiversificatie ons in deze tijden? Wees de lichtste in termen van eerlijkheid (Max 25%). Voor deze mensen, zelfs als de markt instort, is hun verlies minimaal. Omdat? Omdat ze geen individuele aandelen hebben. Ook is hun deelname alleen in indexfondsen, etc. Zie hier.
Marktfonds
Evenzo, wanneer de markt op zijn limiet is, wat doen mensen zoals Raj dan? Ze zijn zo bang voor de aandelenmarkt dat ze al hun bezittingen met verlies verkopen.
Wat zeggen onze regels voor beleggingsdiversificatie ons in deze tijden? Zwaarder zijn in aandelen (Max 75%). De portefeuille zit vol met blue chip-aandelen die tegen ongelooflijke prijzen zijn gekocht. Voor deze mensen zal de verdiensten maximaal zijn. Omdat? Want de komende tijd zal de koers van dergelijke aandelen alleen maar duizelingwekkend zijn. Zie hier.