in

Bitcoin en regulering: naar een evenwichtige en gecoördineerde aanpak


Cryptocurrencies, vooral Bitcoin,
worden geconfronteerd met meer toezicht door de regelgeving, en dit is niet vreemd. Waarschuwingen van regelgevende waakhonden over de hele wereld kwamen te midden van een wild volatiele race voor Bitcoin en andere cryptocurrencies. Bitcoin-prijzen verviervoudigden in 12 maanden en bereikten een recordhoogte van meer dan $ 40.000 op 8 januari na onder $ 30.000 te zijn gedaald.   

Dit voedt de bezorgdheid van financiële toezichthouders over het ontbreken van een robuust en duidelijk regelgevingskader voor deze snel evoluerende cryptomarkt.

Regelgevers over de hele wereld richten zich op cryptocurrencies en zijn steeds meer op zoek naar een stabiel kader voor regelgeving en monitoring. 

De kwesties die naar voren komen zijn: waarom is regulering van de cryptocurrency-markt absoluut noodzakelijk en wat zou de beste regelgevende aanpak moeten zijn?

Bestaande lappendeken van regelgeving


De regulering van cryptocurrencies
in veel landen blijft nog steeds achter, terwijl de regelgevende puzzel van cryptocurrencies verre van compleet is.

Veel rechtsgebieden hebben gekeken naar de regulering van cryptocurrency-gerelateerde operaties. Daarbij hebben ze echter verschillende benaderingen gekozen over hoe ze verder moeten gaan om ze te reguleren, wat heeft geleid tot een lappendeken van regelgeving.  


Deze benaderingen variëren van een totaal en totaal verbod, tot een
afwachtende benadering van hoe dingen uitpakken, terwijl anderen een soort regelgeving hebben geïntroduceerd. Grote landen en instanties zijn doorgegaan met het invoeren van regelgeving voor slechts één gebied of aspect van de cryptocurrency-industrie tegelijk.  En de gebieden van cryptocurrency-regulering variëren van het ene land tot het andere, volgens de prioriteiten en waarden van elke natie.


Veel van de
grote landen hebben nog geen specifieke wetgeving of regelgevingsrichtlijnen ingevoerd voor de sector als geheel, terwijl andere landen een stapsgewijze aanpak volgen. Kijkend naar de G7-landen, bevinden ze zich in verschillende stadia van het implementeren van cryptocurrency-regelgeving, het herzien van bestaande wetten en het verkrijgen van meer duidelijkheid voor investeerders en bedrijven in de ruimte. 

Maar dit is aan het veranderen.

Maar waarom is regulering van cryptocurrency nodig?

Er is een toenemend geloof onder regelgevers over de hele wereld dat cryptocurrencies in een of andere vorm hier zijn om te blijven en een steeds meer genormaliseerde rol blijven spelen voor beleggers. We zijn dus ver voorbij het stadium waarin landen cryptocurrencies volledig kunnen verbieden of een afwachtende houding kunnen aannemen. 

We hebben een punt bereikt waarop regelgevers actie moeten ondernemen, gemotiveerd door de groeiende interesse in cryptocurrency wereldwijd en de inherente risico’s die gepaard gaan met digitale activa omdat ze grotendeels ongereguleerd zijn. Cryptocurrencies moeten daarom de regelgevende radar betreden en dezelfde normen handhaven als de rest van de financiële wereld. 

Main flow adoptie

Er is een groeiende belangstelling van institutionele beleggers voor cryptocurrencies en de verwachting is dat dit zal doorgaan, veroorzaakt door het groeiende aantal nieuwe use cases en de bredere acceptatie door banken en traditionele financiële instellingen. Dit heeft een sterk groeiend aantal particuliere beleggers en bijgevolg mainstream adoptie aangetrokken. 


Bitcoin en andere cryptocurrencies worden
steeds meer gezien als een legitieme hedge tegen de zwakte van fiat-valuta en het risico van inflatie en lage rendementen van traditionele veilige havens zoals staatsobligaties. Als gevolg hiervan kijken beleggers beter naar cryptocurrencies. Deze kunnen dus niet langer over het hoofd worden gezien door toezichthouders.  

Bescherming voor beleggers

Hoewel hun totale marktwaarde nog steeds beperkt is in vergelijking met fiat-valuta’s, worden Bitcoin en andere cryptocurrencies door centrale banken en toezichthouders niet beschreven als een valuta, maar veel meer als een zeer volatiel en speculatief activum. De volatiliteit van cryptocurrencies is grotendeels een functie van verminderde marktvolumes en geconcentreerde holdings, waarschijnlijk in handen van enkele early adopters die bekend staan als “walvissen”. Retailbeleggers moeten worden beschermd tegen buitensporige volatiliteit. Het bieden van een regelgevingskader zal beleggers en belanghebbenden beschermen

interactie

Dichter bij de echte wereld Een ander argument voor meer regelgeving is dat cryptocurrencies op steeds grotere schaal deel gaan uitmaken van het bestaande financiële systeem en steeds meer worden geïntegreerd in de bestaande financiële infrastructuur. Cryptocurrencies hebben in oktober vorig jaar een stap voorwaarts gezet in real-world interactie, toen PayPal aangekondigd dat zijn Amerikaanse klanten kunnen kopen, vier cryptocurrencies verkopen of houden: Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash en Litecoin. 

Bestrijding van illegale activiteiten

Vanwege het grensoverschrijdende grensoverschrijdende karakter en het gebrek aan toezichthoudende toezichthouders vermoeden zij dat deze cryptocurrencies kunnen worden gebruikt voor criminele activiteiten zoals het witwassen van geld. Hoeveel Bitcoins afkomstig zijn van een crimineel bevel is moeilijk te voorspellen.  Schattingen lopen uiteen van 1% tot 44%. Regelgevers moeten daarom garanties bieden en exploitanten verplichten strikte regels te volgen om te bestrijden illegale activiteiten.

Veranderende houding ten opzichte van regelgeving


Maar de houding van regelgevers over de hele wereld
verandert. Recente ontwikkelingen hebben ambtenaren over de hele wereld, waaronder de G7, ECP-president Christine Lagarde en de Britse CFA, ertoe aangezet hun zorgen te uiten over de ongereguleerde groei van Bitcoin en andere cryptocurrencies. 

De algemene regelgevende trend in 2021 zal zijn dat overheden en regelgevers gunstiger zullen zijn ten opzichte van cryptocurrencies, waardoor cryptocurrencies steeds meer een consumentvriendelijk en minder risicovol product worden.

Regelgevers erkennen in toenemende mate dat cryptocurrency hier is om te blijven, zich bewust van het ware potentieel van de crypto-industrie, met hun acties dienovereenkomstig aangepast. Ze benadrukten de noodzaak om hun werk voor strengere en robuustere regelgeving voor cryptocurrencies op te voeren en een veel verbeterd regelgevingslandschap te creëren om cryptocurrency-markten te beheersen. 

Bijeenkomst van de G7

Tijdens de recente bijeenkomst begin januari herhaalden de ministers van Financiën van de G7 en de presidenten van de centrale banken hun steun voor hun gezamenlijke verklaring over digitale betalingen die in oktober werd uitgegeven, waarin de noodzaak werd benadrukt om cryptocurrencies te reguleren. Zij bespraken de voortdurende reacties op het evoluerende landschap van crypto en andere digitale activa en het werk van de nationale autoriteiten om het gebruik ervan voor kwaadaardige doeleinden en activiteiten te voorkomen.  Illegaal.

ECB-president Christine Lagarde

Tijdens diezelfde G7-bijeenkomst waarschuwde Christine Lagarde, president van de ECB , beleggers voor het risico van deze cryptocurrencies zoals Bitcoin. Hij verwierp ook de claim van Bitcoin als valuta. Volgens haar is er een dringende noodzaak om wetgeving met betrekking tot cryptocurrencies te implementeren.  

“Bitcoin is een zeer speculatieve asset, die een aantal leuke zaken en een aantal interessante en totaal verwerpelijke witwasactiviteiten heeft uitgevoerd.” Christine Lagarde

Britse Autoriteit voor financieel gedrag


In het Verenigd Koninkrijk
heeft de Financial Conduct Authority (FCA) consumenten en particuliere beleggers streng gewaarschuwd voor risicovolle investeringen in cryptocurrency en de golf van gerelateerde oplichting in de sector. De zorgen van FCA omvatten prijsvolatiliteit, de complexiteit van de aangeboden producten en het gebrek aan regelgeving voor consumentenbescherming voor veel van de producten.  Consumenten kunnen geen beroep doen op de Britse regelgeving voor “cryptocurrency-weddenschappen die hard worden”.

“Als consumenten in dit soort producten investeren, moeten ze bereid zijn al hun geld te verliezen.” 

Ook de


De regulering van Crypto door de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen
zal een topprioriteit zijn voor het team van Biden. De regering-Biden moet een hernieuwde focus leggen op de regulering en handhaving van de cryptocurrency-markt. De nieuwe Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen – voormalig voorzitter van de Federal Reserve – beschreef Bitcoin als een “zeer speculatieve” en onstabiele waardeopslag.    ” toen hij in 2017 nog bij de Fed zat.

Nieuwe regelgevingsinitiatieven

Vanuit het perspectief van de G7 hebben we al enkele interessante voorbeelden gezien van regelgevende initiatieven in zowel de EU als het VK, terwijl de nieuwe regering-Biden zeker met haar voorstellen komt.

Europese Commissie: Verordening markten voor crypto-activa


De
Europese Commissie heeft onlangs haar eerste ontwerp voor markten in crypto-activa of MiCA gepubliceerd. Een pakket wetgevingsvoorstellen voor de regulering van crypto-activa, waarbij enkele financiële markten worden bijgewerkt.  De ontwerpverordening moet een duidelijk rechtskader creëren voor cryptocurrencies en meer in het algemeen voor Distributed Ledger Technology (DLT), het verschaffen van duidelijkheid over de regelgeving aan de sector en het waarborgen van uniforme wetgeving inzake cryptocurrencies in de hele EU.

Zij wil innovatie ondersteunen en tegelijkertijd een veilig en betrouwbaar kader voor cryptocurrencies creëren, met hetzelfde niveau van bescherming voor consumenten en beleggers als traditionele financiële producten. Het wetgevingsproces voor MICA binnen de EU zal worden voortgezet voordat dit een definitieve verordening wordt. De verwachting is dat deze ontwerpverordening binnen een periode van 1,5 tot 2 jaar in wetteksten zal worden afgerond.  

Basisprincipes

MiCA wil hetzelfde veilige kader creëren als wat we al kennen van klassieke financiële diensten. Dit komt tot uiting in veel van de principes die MiCA oplegt aan emittenten en aanbieders van cryptocurrency-diensten, zoals het verbod op handel met voorkennis en marktmanipulatie. 

MiCA creëert voornamelijk een nieuw licentiesysteem voor uitgevers van cryptovaluta en dienstverleners op Europees niveau. Het voorziet in materiële gedragsregels en vele aspecten van consumentenbescherming. MiCA introduceert ook een nieuw EU-breed paspoort voor exploitanten die in hun eigen lidstaat een vergunning hebben gekregen op grond van de MiCA-regeling.  

Proefproject voor marktinfrastructuren


De
Europese Commissie heeft daarom een proefregeling voorgesteld voor marktinfrastructuren die willen proberen transacties in financiële instrumenten in de vorm van cryptoactiva te onderhandelen en af te wikkelen. Het proefproject staat vrijstellingen van bestaande regels toe en stelt regelgevers en bedrijven in staat innovatieve oplossingen met behulp van blockchain te testen. 

Voor andere cryptoactiva die niet kwalificeren als “financiële instrumenten”, zoals utility tokens of betalingstokens, heeft de Commissie een nieuw specifiek kader voorgesteld dat alle andere EU-regels en nationale regels die momenteel van toepassing zijn op de uitgifte, handel en opslag van dergelijke cryptovalutaactiva, zou vervangen. De voorgestelde verordening heeft niet alleen betrekking op entiteiten die cryptocurrencies uitgeven, Maar ook bedrijven die diensten verlenen rondom deze cryptocurrencies, zoals bedrijven die digitale wallets beheren, maar ook cryptocurrency exchanges.

Britse schatkist: cryptografisch consultatiedocument

Het Britse ministerie van Financiën heeft een consultatiedocument gelanceerd met een aantal voorstellen gericht op de cryptogemeenschap. Met de raadpleging lanceert het ministerie van Financiën een “regelgevende benadering van cryptoassets en stablecoins” voor 2021.  Het doel van dit consultatiedocument is om feedback van belanghebbenden te verzamelen over de regelgevende aanpak van de overheid voor cryptocurrencies en stablecoins in betalingen en investeringen, evenals het gebruik van blockchain- of gedistribueerde grootboektechnologie op financiële markten.


Meer in het algemeen is het VK van plan een ”
geleidelijke en evenredige aanpak” te volgen ten aanzien van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van cryptocurrency. De aanpak van het VK wordt ondersteund door de wens om te voorkomen dat “onevenredige of buitensporig belastende regelgevende entiteiten” worden toegepast, met name wanneer de risico’s voor de financiële stabiliteit laag zijn, waarbij het belang van een op risico’s gebaseerde benadering van regelgeving wordt benadrukt. 

Het ministerie van Financiën is van plan om tot 21 maart 2021 inzichten te verzamelen van de “industrie en belanghebbenden” in de cryptosfeer. De ontvangen input zal worden meegenomen in de reactie van de regering, die meer details zal bevatten over hoe de voorgestelde aanpak in de wet kan worden geïmplementeerd. De wetgeving zou de vorm aannemen van beginselen op hoog niveau, waarbij het aan financiële regelgevers wordt overgelaten om gedetailleerde vereisten te specificeren door middel van regels of gedragscodes. 

Focus op stablecoins

De raadpleging is met name gericht op de ontwikkeling van een “robuust regelgevingskader” voor stablecoins, die volgens de Britse regering meer “urgente” risico’s en kansen hebben. Stabiele munten kunnen “een aantal risico’s vormen voor consumenten en, afhankelijk van hun verspreiding, voor de stabiliteit van het financiële stelsel.  Voorlopig wordt niet voorgesteld om andere soorten cryptoasset verder te reguleren, behalve met betrekking tot financiële promoties (waarover zij reeds overleg heeft gepleegd en te zijner tijd verslag zal uitbrengen).

Deze aanpak staat in schril contrast met de wetgevingsvoorstellen van de Europese Commissie die al een uitgebreid kader bevatten om de hele cryptocurrency-industrie (MiCA) te reguleren, evenals een proefregime voor het creëren en testen van digitale beveiligingsinfrastructuur.

Regering-Biden

Het regelgevingslandschap heeft nieuwe onzekerheid gekregen na de overdracht van de macht in Washington aan president Joe Biden en een democratisch gecontroleerd Congres.

De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden heeft alle federale regelgevingsvoorstellen van de Trump-regering bevroren, inclusief enkele controversiële regels voorgesteld door voormalig minister van Financiën Steve Mnuchin over zelf-gehoste crypto-portefeuilles, totdat zijn nieuwe regering ze kan onderzoeken. Voormalig minister van Financiën Steven Mnuchin heeft zware kritiek gekregen van insiders van cryptocurrency met zijn privacyvijandige regelgevingsvoorstellen. 

President Biden stelt een team van financiële leiders samen dat meer duidelijkheid en richtlijnen voor crypto-regelgeving moet bieden, duidelijke regels voor de hele crypto-industrie moet krijgen en betere coördinatie tussen instanties zoals SEC, CFTC, en het nieuwe team biedt verklaarde ondersteuning voor een redelijk en even evenwichtig cryptocurrency-regelgevingsmodel.

Drie leden van Biden’s financiële staf op hoog niveau, waaronder Janet Yellen, de nieuwe Amerikaanse schatkist en voormalig Fed-voorzitter, Gary Gensler, het nieuwe hoofd van de Securities Exchange Commission (SEC) en voormalig voorzitter van de US Commodity Futures Trading Commission (CFTC), en professor Chris Brummer als de nieuwe voorzitter van de CFTC hebben allemaal een bewezen begrip van hoe blockchain- en cryptocurrency-activa eigenlijk werken.

Yellen heeft beloofd om een grondige herziening van cryptocurrency-markten uit te voeren in samenwerking met vele andere bank- en financiële toezichthouders, in de hoop een effectieve reeks regels vast te stellen die “kwaadaardige en illegale activiteiten” beperken en tegelijkertijd krachtige fintech-innovaties ondersteunen op basis van blockchain-technologieën.

Welke regelgevingsaanpak is echt nodig?

Ondanks deze nieuwe regelgevende initiatieven zijn er nog steeds veel uitdagingen. De kern van de juridische uitdaging is hoe cryptocurrencies te definiëren; als valuta, beveiliging op gelijke voet met aandelen en opties, verhandelbare grondstof of een nieuwe eigen activaklasse. Het oplossen van de netelige kwesties van legaliteit, belastingen en handelsregels zal tijd kosten, wat bijdraagt aan de onzekerheid en volatiliteit van de wereldwijde cryptocurrency-markt.  

Om werkelijk doeltreffend te zijn, gezien het grensoverschrijdende karakter ervan, vereist elke toekomstige regelgeving een evenwichtige en vooral mondiale aanpak. Slimme en goed doordachte regelgeving, die op doeltreffende wijze op uniforme wijze wordt gecommuniceerd en toegepast, kan bijdragen tot het creëren van een gelijk speelveld en innovatie en verdere algemene acceptatie mogelijk maken. 

Evenwichtige aanpak

Het bieden van een evenwichtig regelgevingskader moet voor rechtsgebieden noodzakelijk zijn om zichzelf te beschermen tegen misbruik, waarbij wordt erkend dat rechtszekerheid ook kan worden geboden door middel van een regelgevingsregime, dat op zijn beurt de sector in staat zal stellen te gedijen. Alleen al het onderzoeken van cryptocurrencies voor regelgevingsdoeleinden kan de onderliggende technologie en het innovatieve karakter ervan frustreren.  De werkelijke waarde van cryptocurrencies is niet de valuta zelf, Maar de potentieel disruptieve technologie die ze mogelijk maakt, die het potentieel heeft om innovaties te stimuleren. Verder, omdat met cryptocurrencies de onderliggende technologie zich veel sneller kan ontwikkelen dan regelgeving zich ontwikkelt, moet elke regelgeving zich continu kunnen ontwikkelen. 

Gecoördineerde globale aanpak

Wereldwijde regelgeving blijft in de voorhoede van de recente G7-bijeenkomst. ECB-president Lagarde benadrukte ook de noodzaak voor landen om samen te werken om Bitcoin te reguleren.  In plaats van te concurreren in termen van wie het meest aantrekkelijke regelgevingsregime voor de cryptocurrency-industrie kan bieden, zoals we in het verleden hebben gezien, Meer wereldwijde samenwerking en coördinatie op het gebied van regelgeving en multilaterale actie zijn dringend nodig. Naarmate cryptocurrencies verder in de mainstream komen, riep Lagarde vervolgens op om regelgeving voor Bitcoin en andere valuta’s “wereldwijd” overeen te komen, mogelijk in de G7- of G20-groepen van rijke landen. 

We zijn er nog niet!

Als dit op deze manier gebeurt, zal dergelijke evenwichtige en gecoördineerde regelgeving investeerders helpen beschermen, toenemende concurrentie mogelijk maken, cryptocurrency-criminaliteit aanpakken, de potentiële mogelijkheid van verstoring van de wereldwijde financiële stabiliteit verminderen en voortdurende innovatie stimuleren.

Kijkend naar deze recente regelgevingsinitiatieven, kan worden geconcludeerd dat er nog steeds grote verschillen zijn in elke aanpak. De voorstellen van de Europese Commissie zijn het dichtst bij de inwerkingtreding door te voldoen aan zowel de evenwichtsvereisten als de alomvattende en uniforme aanpak in de EU-landen. In het VK lopen ze weliswaar nieuwe regelgeving in, maar ze lopen nog steeds grotendeels achter op alle nieuwe ontwikkelingen die plaatsvinden op het gebied van crypto.   En voor De Verenigde Staten moeten nog steeds wachten tot de regering-Biden in actie komt. We zijn er nog niet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Investimenti 16

Hoe aandelen van PayPal Holdings Inc. (PYPL) te kopen

Investimenti 40

Forex handelen in Zimbabwe