in

Bitcoin ETF’s: wat het is en hoe het werkt

Een ETF staat voor een op de beurs verhandeld fonds en vertegenwoordigt een verhandelbaar financieel instrument dat zijn waarde ontleent aan een mandje activa in een marktindex. Een andere naam voor een op de beurs verhandeld fonds is een tracker omdat het de marktbewegingen van de activa in een index volgt.

Een ETF kan bijvoorbeeld worden ingesteld om de S &P 100-index te volgen die de top 100-aandelen in de Verenigde Staten bevat op basis van marktkapitalisatie.

Net als bij aandelen kan een ETF op een beurs worden verhandeld, vandaar de naam “exchange-traded fund”.

Simpel gezegd, een ETF is vergelijkbaar met een belegging in beleggingsfondsen, alleen omdat het de flexibiliteit biedt die gepaard gaat met verhandelbare effecten waarmee de ETF net als een aandeel kan worden gekocht en verkocht.

Het verschil tussen beleggen in een beleggingsfonds en beleggen in een ETF is dat de ETF geen eigendom geeft aan de onderliggende activa in de index. Daarom, als u belegt in een ETF die de S &P100 volgt, bezit u geen van de effecten in het activamandje van de index. Dit is een voordeel voor ETF’s omdat het de kosten van het beheer van aandelen vermindert, zoals in het geval van een beleggingsfonds.

Wat is een Bitcoin ETF?

Een Bitcoin ETF
is dus een ETF die de beweging van de Bitcoin-markt volgt.

In plaats van bitcoin te kopen van een cryptocurrency-uitwisseling,
te leren over koude en hete portefeuilles en een manier te vinden om portefeuilles veilig op te slaan, kan een belegger Bitcoin ETF-aandelen kopen en dezelfde blootstelling aan Bitcoin krijgen als iedereen die Bitcoin koopt van een crypto-uitwisseling.

Wat zijn de voordelen van Bitcoin ETF’s?

Met een Bitcoin ETF kan een belegger nog steeds genieten van blootstelling aan de Bitcoin-markt zonder de risico’s die gepaard gaan met het bezit van het digitale activum. Bovendien kan de belegger short gaan op de Bitcoin-markt als hij gelooft dat de prijs van Bitcoin op het punt staat te dalen.

In een traditionele crypto-uitwisseling is dit niveau van flexibiliteit ongekend. Het is ook aanzienlijk veiliger en sneller om een bitcoin ETF te kopen bij een gerenommeerde online broker dan rechtstreeks bij een online crypto-uitwisseling te kopen. De meeste crypto-uitwisselingen missen voldoende liquiditeit en sommige ondersteunen peer-to-peer-transacties, waardoor tegenpartijrisico’s mogelijk zijn.

Het feit dat Bitcoin ETF’s het proces van beleggen in cryptocurrencies voor reguliere particuliere beleggers en zelfs institutionele beleggers vereenvoudigen, heeft de vraag naar cryptocurrency-gerelateerde financiële instrumenten verhoogd en het aantal verzoeken aan de Securities and Exchange Commission voor de lancering van Bitcoin ETF’s verhoogd.

Bitcoin ETF’s zullen naar verwachting de acceptatie van Bitcoin-investeringen vergroten, aangezien openbare bedrijven zoals Tesla en Square kijken naar het kopen van Bitcoin als een investering in hun balansen.

Wat zijn de nadelen van Bitcoin ETF’s?

Er zijn verschillende nadelen aan het beleggen in bitcoin ETF’s in vergelijking met het kopen van Bitcoin.

Om te beginnen beweegt de prijs van Bitcoin sterk en handhaaft een volatiele trend gedurende de handelsperiode. In tegenstelling tot traditionele markten, werkt de cryptocurrency-markt 24/7, 365 dagen per jaar. Voor beleggers die blootstelling aan Bitcoin via ETF’s zoeken, kan dit een nadeel zijn, omdat Bitcoin ETF’s alleen kunnen worden verhandeld tijdens markthandelsperioden. Een ETF-belegger kan mogelijk moeten wachten tot de markt opengaat om meer Bitcoin ETF’s te downloaden of te kopen, waardoor het risico op winstderving of aanzienlijke verliezen toeneemt.

Bitcoin ETF’s brengen ook een beheervergoeding in rekening die duur kan zijn, afhankelijk van de uitgaven van de ETF-manager. Het bezitten van bitcoins daarentegen is gratis. De beheervergoeding van Bitcoin ETF’s wordt meestal betaald aan de professionals die verantwoordelijk zijn voor het beheer van de investering namens de klant.

Het is ook waarschijnlijk dat een Bitcoin ETF andere onderliggende activa in zijn holdingportefeuille kan hebben. In dat geval, als de prijs van Bitcoin met 50% stijgt, zal het op de beurs verhandelde fonds de waarde van bitcoin niet nauwkeurig weergeven, omdat de uiteindelijke waarde van de ETF’s andere activa van de groep vertegenwoordigt. Daarom, terwijl een Bitcoin ETF blootstelling aan de Bitcoin-markt kan geven, kan het niet noodzakelijkerwijs de prijs van Bitcoin nauwkeurig volgen.

Ook geeft het bezitten van Bitcoin op een crypto-uitwisseling of cold wallet u de flexibiliteit om het te kunnen inwisselen voor andere cryptocurrencies. Het is onmogelijk om dit met een ETF te doen, omdat de ETF geen cryptocurrency is.

Het bezitten van Bitcoin wordt geleverd met gedecentraliseerde controle over fondsen, een kwaliteit die moeilijk te bereiken is met een Bitcoin ETF, omdat een ETF uiteindelijk wordt gereguleerd en gecontroleerd door de overheid.

Waar zijn Bitcoin ETF’s beschikbaar?

Momenteel zijn er geen Bitcoin ETF’s in de Verenigde Staten. Hoewel Europa een aantal crypto-trackingproducten heeft die werken als ETF’s, is Canada het eerste rechtsgebied dat officieel een Bitcoin ETF goedkeurt.

De Purpose Bitcoin ETF werd voorgesteld en goedgekeurd in februari 2021 en had epische handel op de eerste dag tegen $ 64 miljoen aandelen. Naast de Purpose Bitcoin ETF hebben toezichthouders in Canada ook een tweede Bitcoin ETF in het land goedgekeurd, de ETF van Evolve Funds Group.

Zijn er ETF’s voor andere cryptocurrencies?

Naast de twee Bitcoin ETF’s heeft Canada onlangs ook drie Ethereum ETF’s goedgekeurd. Evolve ETF’s, Purpose Investments en CI Global Asset Management hebben allemaal goedkeuring gekregen om Ethereum ETF’s in Canada te lanceren.

QR Capital, een blockchain-investeringsmaatschappij in Brazilië, is ook van plan om een ethereum exchange-traded fund vrij te geven na goedkeuring van de marktregulator.

Geschiedenis van Bitcoin ETF’s

De reis naar Bitcoin
ETF-goedkeuring door toezichthouders is lang en verraderlijk geweest, vooral voor bedrijven in de Verenigde Staten die Bitcoin ETF-producten voor hun klanten willen lanceren.

De Winklevoss-tweeling was een van de eersten die in 2013 een petitie lanceerde voor een Bitcoin ETF. Hun petitie werd afgewezen door de SEC, waarna ze in 2018 nog een aanvraag indienden bij de toezichthouder. Het werd opnieuw afgewezen.

De SEC noemde het feit dat Bitcoin wordt verhandeld op grotendeels ongereguleerde beurzen als een reden voor afkeuring. Naast de Winklevoss-tweeling zijn andere entiteiten die hun voorstellen door de SEC hebben afgewezen, Bitwise en Wilshire Phoenix. De stap van Canadese en Braziliaanse marktregulatoren om crypto-ETF’s goed te keuren is de nieuwste ontwikkeling in de geschiedenis van Bitcoin ETF’s en een zucht van verlichting voor beleggers die hongerig zijn naar blootstelling aan de cryptocurrency-markt.

Conclusie: legitimeer investeringen in cryptocurrencies

Bitcoin
ETF’s hebben een lange weg afgelegd en recente ontwikkelingen met de goedkeuring van de Purpose Bitcoin ETF in Canada en de Evolve Fund Group ETF, om nog maar te zwijgen van de Ethereum ETF van Brazilië, is een welkome onderbreking voor de cryptocurrency-markt in het algemeen.

Over het algemeen blijven beleggers optimistisch over de toekomstige acceptatie van Bitcoin en crypto-ETF’s in de VS, zelfs als institutioneel kapitaal naar de crypto-ruimte blijft stromen. Bitcoin ETF’s vertegenwoordigen een belangrijke stap in de richting van het legitimeren van cryptocurrency-investeringen.

0 Opmerkingen
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
pexels breakingpic 3305 1

Crypto FUD: wat het is en hoe het werkt

pexels roger brown 5698697

Maker en Taker: Alles over kosten op cryptocurrency-uitwisselingen?