in

Discounted cash flow (DCF): Hoe de DCF-methode te gebruiken voor voorraadwaardering? [Rekenmachine]

Discounted cash flow (DCF) is een van de meest nauwkeurige financiële modellen die worden gebruikt om de  intrinsieke  waarde van aandelen te schatten. Deze methode van waardering van aandelenkoersen wordt gebruikt door experts zoals Warren Buffett enz.

Wat maakt het discounted cash flow (DCF) model nauwkeuriger? Het zijn de statistieken die door dit financiële model worden gebruikt die de schattingen nauwkeuriger maken.

Twee unieke maatstaven die in DCF worden gebruikt, zijn de vrije kasstroom (FCF) en de gewogen gemiddelde kapitaalkosten (WACC). We zullen later meer zien. Laten we daarvoor het DCF-analyseproces bespreken.

Verdisconteerd cashflowproces (DCF)

Voordat ik inga op het deel over het berekenen van DCF, wil ik het proces kort uitleggen. Het zal u helpen een algemeen idee te krijgen van DCF-analyse in zijn geheel.

  1. FCF (Verleden): Het DCF-proces begint met de berekening van de vrije kasstroom (FCF) voor de laatste 5 jaar.

    Aangezien FCF niet direct wordt weerspiegeld in de financiële rapporten van het bedrijf, moet het afzonderlijk worden berekend door beleggers. Ik schreef een apart artikel over het berekenen van de vrije kasstroom. U leest het voordat u verder gaat met DCF-berekeningen.

    • (1.a) FCF-groei (verleden): Zodra de FCF van de afgelopen 5 jaar is berekend, moeten deze waarden worden gebruikt om de FCF-groeisnelheid (CAGR) te berekenen die in het verleden door het bestand is weergegeven.

      Hoe te berekenen.

    • (1.b) FCF-groei (

    • toekomst): Op basis van de FCF CAGR van de afgelopen 5 jaar moet worden uitgegaan van de toekomstige groeisnelheid (CAGR). Deze groeisnelheid zal vertellen in welk gemiddeld tempo de FCF de komende 5 jaar zal groeien. Hoe te berekenen.
  2. FCF (Future) : In #1 hebben we de FCF van het lopende jaar. In #1.b krijgen we de FCF groei voor de komende 5 jaar.

    Met behulp van deze twee getallen berekenen we de FCF voor de komende 5 jaar in de toekomst.

  3. Eindwaarde (TV) : we huren FCF alleen in voor de komende 5 jaar. Maar het bedrijf zal fcf blijven genereren, zelfs na het 5e jaar. Dus, voor meer dan het 5e jaar, worden alle FCF’s die door het bedrijf worden gegenereerd eindwaarde genoemd. Dit moet worden berekend met behulp van een tv-formule.
    • (3.a) TV-groeipercentage: Om tv te berekenen, moet eerst een geschikte groeisnelheid worden verondersteld. Beschouw deze groeisnelheid als een snelheid waarmee de FCF van het bedrijf in de toekomst na het vijfde jaar zal groeien.
    • (3.b) WACC: We moeten ook de gewogen gemiddelde kapitaalkosten (WACC) voor het bedrijf berekenen. De WACC zal functioneren als een “disconteringsvoet” om de contante waarde van toekomstige FCF’s en tv’s te berekenen.
  4. Contante waarde (PV): Alle toekomstige FCF’s en tv’s moeten correct worden verdisconteerd om hun contante waarde te berekenen. De som van alle huidige waarden van toekomstige FCF’s geeft de intrinsieke waarde.

DCF Rekenmachine

Stadia van DCF-analyse

Wat we hierboven hebben gezien, is slechts een kleine beschrijving van het Discounted Cash Flow (DCF) -proces. Nu zullen we meer details zien. We gaan eigenlijk door en doen een DCF-analyse voor een aandeel.

1. Vrije kasstroom (laatste 5 jaar)

Free Cash Flow (FCF) is een verbeterde versie van de nettowinst (PAT). Wat gemakkelijk te vinden is in het kasstroomoverzicht van het bedrijf is PAT. Maar FCF moet apart van beleggers worden berekend. Warren Buffett noemt de vrije kasstroom als ‘inkomsten van de eigenaar’. Het was Buffett die het gebruik van de vrije kasstroom voor voorraadanalyse populariseerde.

FCF Rekenmachine

Om met meer succes discounted cash flow (DCF) analyse op aandelen te kunnen toepassen, is een juiste schatting van de toekomstige vrije kasstroom van het bedrijf belangrijk. Lees: Hoe de vrije kasstroom te schatten.

(1.a) FCF growth rate (past)

Zodra u de FCF’s van de afgelopen 5 jaar hebt berekend, is de volgende stap het berekenen van de geannualiseerde groeisnelheid (CAGR). Het berekenen van de CAGR is eenvoudig. Ik zal je laten zien hoe je het in Excel kunt doen met behulp van de RRI-functie. Bekijk de onderstaande schermafbeelding voor meer informatie. De Excel-formule voor CAGR is = RRI (nper, pv, fv)

(1.b) FCF growth rate (future)

Op basis van de groeisnelheid waarmee de FCF de afgelopen 5 jaar is gegroeid
, kunnen we aannemen dat de FCF in de komende 5 jaar in de toekomst in hetzelfde tempo zal groeien. Dus, in het beschouwde voorbeeld, zal het groeipercentage van FCF voor de toekomst 5,952% (CAGR) zijn voor de komende 5 jaar.

In het geval dat de analist er niet zeker van is dat het groeipercentage uit het verleden in de toekomst kan worden nagebootst, kan dit als een adequate correctiefactor worden beschouwd. Stel dat de analist slechts 75% zeker is, in welk geval het juiste groeipercentage 4,46% zal zijn (= 75% x 5,92%).

Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar de correctiefactor van 100% en doorgaan met onze berekeningen.

2. Vrije kasstroom (toekomst)

In stap #1 en #1.b hebben we twee kritische getallen. Ten eerste de vrije kasstroom van het lopende jaar (zoals op 19 maart). De tweede is de verwachte groei van de vrije kasstroom (CAGR) in de komende vijf jaar.

  • FCF (19 maart) : Rs.15.985 Crore.
  • FCF-groei (komende 5 jaar): 5,952%.

We zullen deze twee cijfers gebruiken om een FCF te extrapoleren en te voorspellen die voor de komende 5 jaar wordt verwacht. Laten we eens kijken hoe toekomstige FCF-nummers eruit zien in Excel.

Voorbeeld :

    FCF (31-mrt-21)

  • = FCF (31-mrt-20) * (1 + FCF groeisnelheid).
  • FCF (31, 21 maart) = 16.937 * (1 + 5.952%) = 17.945

3. Eindwaarde (TV)

Om de eindwaarde te berekenen, gebruiken we de 5e jaars FCF (31-Mar-24) zoals getoond in het bovenstaande voorbeeld (Rs.21.344 Crore). Dit zal fungeren als het basisjaar voor alle toekomstige kasstromen die dit bedrijf zal genereren (de zogenaamde eindwaarde).

Maar om tv te berekenen hebben we nog twee cijfers nodig: (a) tv-groeisnelheid en (b) WACC.

De formule voor de eindwaarde is TV = FCF / (WACC – Groeisnelheid) . Laten we eens kijken hoe terminalwaarde (tv)-nummers eruitzien in Excel. In dit geval is de eindwaarde: TV = 21.344 / (9,11% – 3,5%) = 3,80,461.

(3.a) TV groeisnelheid (verwacht)

Aangenomen mag worden dat de groei van tv minimaal 3,5% per jaar is. Ik heb het aantal bewust zo laag gehouden. Dit geeft ons een meer conservatieve intrinsieke waarde.

[Opmerking: hoe lager de groeisnelheid van tv, hoe lager de intrinsieke waarde.]

(3.b) Gewogen gemiddelde kapitaalkosten (WACC)

Wat is WACC? Kijk dan hier. De bewerking in Excel van de WACC ziet er als volgt uit:

  • WACC = Kosten van Kapitaal + Kosten van Schuld.
  • WACC = E / (E + D) x

  • Ce + D / (E + D) x Cd.
    Risicovrije rente (Rf

  • ): Het rendement op een 10-jarige staatsobligatie kan worden gebruikt als een risicovrije rente (huidige Rf).
  • Stock Beta (B) : meet de volatiliteit van de aandelenkoers ten opzichte van de referentie-index (Nifty, Sensex, BSE 500 enz.). U kunt de bèta van elk aandeel van economictimes krijgen.
  • Risicopremie (Rp): geeft het verwachte rendement van beleggers boven de risicovrije rente aan. Ik ging er bijvoorbeeld van uit dat het op 6% lag.
  • Kosten van schuld vóór belastingen (Cpt): Dit is de rentevoet die een geldschieter het bedrijf in rekening brengt voor een lening in het algemeen. Ik ging ervan uit dat het bedrijf 8,2% rente (1,5% boven Rf) betaalt op zijn leningen.
  • Effectief belastingtarief (Tr): Alle bedrijven moeten belasting betalen aan de overheid over hun winst. Het effectieve belastingtarief (Tr) is de gemiddelde betaalde inkomstenbelasting, maar het bedrijf op zijn winst. Ik ging er bijvoorbeeld van uit dat het op 25% was.
  • Totaal eigen vermogen (E): Dit aantal zal beschikbaar zijn in de jaarrekening van het bedrijf. De som van het aandelenkapitaal en de reserves is het totale vermogen.
  • Totale schuld (D): Deze waarde is ook beschikbaar in de balans van het bedrijf. De som van alle langlopende en kortlopende leningen vertegenwoordigt de totale schuld van het bedrijf. Lees: Bedrijven zonder schulden.

3. Contante waarde (PV)

In dit stadium is het noodzakelijk om de contante waarde van alle toekomstige kasstromen te berekenen. Wat zijn de toekomstige kasstromen? FCF voor de komende 5 jaar (berekend in #2) en eindwaarde (berekend in #3).

Om de contante waarde te berekenen, moeten alle 6 bovenstaande kasstromen correct  worden verdisconteerd. Wat wordt de kortingsfactor? WACC (berekend in # 3.b).

Formule : PV = FCF / (1 + WACC) ^ (N).

  • FCF: vrije kasstroom of eindwaarde (zeg 20.145).
  • WACC: gewogen gemiddelde kapitaalkosten (zeg 9,11%).
  • N: aantal toekomstige jaren in de toekomst (zeg 4 jaar)
  • PV: contante waarde (= 20.145 / (1 + 9.11%) ^ 4 = 14.214).

Laten we eens kijken hoe de hele berekening van de huidige waarde eruit ziet in Excel:

De totale contante waarde (PV) van alle toekomstige kasstromen in dit voorbeeld is Rs.2.98.737 Crore.

Intrinsische waarde

Nu we de contante waarde van alle toekomstige kasstromen van het bedrijf hebben berekend, hoe kunnen we dan controleren of het ondergewaardeerd of overgewaardeerd is?

Om deze controle uit te voeren, moeten we andere berekeningen uitvoeren. We zullen het huidige waardegetal moeten omrekenen naar de contante waarde per aandeel (PVPS). Hoe doe je dat? Gebruik de volgende formule: PVPS = total PV / aantal uitstaande shares .

Ons de PVPS wordt berekend, wordt het de intrinsieke waarde per aandeel. Nu kunnen we de intrinsieke waarde vergelijken met de huidige aandelenkoers. Als de huidige koers lager is dan de intrinsieke waarde, is het aandeel ondergewaardeerd. Als de huidige koers hoger is dan de intrinsieke waarde, is het aandeel overgewaardeerd.

Veiligheidsmarge concept

De nauwkeurigheid van de berekende intrinsieke waarde hangt af van twee belangrijke factoren, (1) van de geschatte toekomstige kasstromen en (2) van de berekende WACC.

Indien een belegger 100% zeker is van zijn berekening van deze twee getallen, past hij een multiplicatiefactor van één (1) toe op de berekende intrinsieke waarde.

Als het vertrouwen niet zo hoog is, is het raadzaam om een adequate vermenigvuldigingsfactor te gebruiken. Ik gebruik over het algemeen een vermenigvuldigingsfactor van 2/3 (0,667) in mijn schattingen.

Eerst pas ik de vermenigvuldigingsfactor toe op de berekende intrinsieke waarde en vergelijk deze vervolgens met de huidige prijs om te beoordelen of het aandeel ondergewaardeerd is of niet.

Conclusie

Het berekenen van de intrinsieke waarde van aandelen met behulp van het DCF-model is niet voor iedereen eenvoudig. Maar dit is ook waar dat de DCF-methode een van de beste manieren is om de intrinsieke waarde van aandelen te schatten.

Maar zoals je hebt gezien, vereist het schatten van de intrinsieke waarde met behulp van DCF verschillende stappen. Het vereist ook een dieper inzicht in de financiële relaties van bedrijven.

De procedure is waterdicht, maar heeft zijn beperkingen. Vaak ligt de beperking op het begrip van de belegger van de cijfers in de jaarrekening.

Ik heb een model voor mezelf ontwikkeld. Ik noem het Mijn Inventaris  Analyse Werkblad. Dit werkblad kan de intrinsieke waarde van acties schatten op basis van DCF en andere methoden.

Werkblad voorraadanalyse

Investimenti 21

Het kopen van een ziektekostenverzekering in de jaren 40 is een must

Investimenti 39

INDIVIDUELE PERSOONLIJKE BALANS (GESCHIKT VOOR SALARISMEDEWERKER)