in

Hoe te investeren in OpenAI ChatGPT in 2024

ChatGPT van OpenAI vertegenwoordigt een van de meest recente technologische ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Maar is er een goede reden om te investeren in een technologie die zo controversieel is geworden?

Deze opkomende technologie vertegenwoordigt een nichesubsector van de AI-industrie die bekend staat als generatieve AI: systemen die tekst, afbeeldingen of geluiden kunnen genereren in reactie op aanwijzingen van gebruikers.

Volgens Precedence Research zal de wereldwijde AI-markt naar verwachting groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 19 procent, tot 2,57 biljoen dollar in 2032. De exacte impact van OpenAI’s ChatGPT op deze sector is moeilijk te voorspellen, maar S&P Global suggereerde in december 2023 dat de totale omzet van de generatieve AI-markt als geheel tot 2028 een CAGR van 57,9 procent zal zien, van 3,7 miljard dollar vorig jaar naar 36,36 miljard dollar in 2028
.

ChatGPT-technologie

ChatGPT, gemaakt door het technologielab OpenAI in San Francisco, is een generatieve AI-softwaretoepassing die gebruikmaakt van een machine learning-techniek genaamd human feedback reinforcement learning (RLHF) om gesprekken na te bootsen die door mensen zijn geschreven op basis van een breed scala aan gebruikersprompts.

De AI van ChatGPT leert taal door te trainen op teksten die van het internet zijn verzameld, waaronder online encyclopedieën, boeken, wetenschappelijke tijdschriften, nieuwssites en blogs.

Op basis van deze training genereert de AI-chatbot tekst door voorspellingen te doen over welke woorden (of tokens) kunnen worden samengevoegd om de meest geschikte reactie te produceren
.

Meer dan een miljoen mensen hebben in de eerste week van de lancering interactie gehad met ChatGPT voor gratis openbare tests op 30 november 2022. Velen waren onder de indruk van de ogenschijnlijk natuurlijke taalvaardigheden van de chatbot, niet alleen in het begrijpen van vragen, maar ook van de mensachtige antwoorden.

De gebruikers hadden het gevoel dat ze in gesprek waren met een mens
.

ChatGPT is niet alleen een uitstekende gesprekspartner, maar kan ook boeiende korte verhalen schrijven, boeiend marketingmateriaal ontwikkelen, ingewikkelde wiskundige problemen oplossen en zelfs code maken in verschillende programmeertalen.

De controverse en de successen van ChatGPT

Natuurlijk heeft OpenAI ook voor veel controverse gezorgd, zoals zorgen over de vernietiging van banen en gerichte desinformatiecampagnes.
En laten we de vreemde en plotselinge verwijdering, zij het kort, van OpenAI CEO Sam Altman niet vergeten.
Er zijn
veel rechtszaken binnengekomen. Verschillende media, waaronder de New York Times, hebben rechtszaken aangespannen tegen OpenAI wegens inbreuk op het auteursrecht, en sommige eisers eisen ook economische schadevergoeding van de publieke technologiepartner Microsoft (NASDAQ: MSFT). Daarnaast heeft de Authors Guild, die een groep vooraanstaande auteurs vertegenwoordigt, een class action-rechtszaak aangespannen tegen OpenAI waarin wordt gevraagd om een licentiesysteem waarmee auteurs zich kunnen afmelden voor het gebruik van hun boeken om AI te trainen en dat AI-bedrijven zou dwingen te betalen voor het materiaal dat ze gebruiken
.

Ondanks deze zorgen is er nog steeds veel opwinding rond generatieve AI-technologie. Veel investeerders vragen zich af of het mogelijk is om te investeren in OpenAI’s ChatGPT en of er andere manieren zijn om te investeren in generatieve AI
.

Hoe te investeren in OpenAI ChatGPT

OpenAI wordt momenteel niet beursgenoteerd, maar als Microsoft een grote positie in het bedrijf zou innemen, zouden investeerders indirecte blootstelling aan OpenAI kunnen krijgen door aandelen van Microsoft te kopen.

Wie op zoek is naar directe blootstelling, moet uitkijken voor nieuws over een beursintroductie (IPO). Eind maart 2024 zijn er geen plannen voor een OpenAI IPO in het verschiet
.

OpenAI heeft tussen 2016 en januari 2024 in zes financieringsrondes $11,3 miljard opgehaald.
De drie belangrijkste investeerders zijn de technologie-investeringsmaatschappij Thrive Capital, de risicokapitaalonderneming Andreessen Horowitz en de revolutionaire technologie-investeringsmaatschappij Founders Fund.

Conclusies

OpenAI’s ChatGPT is slechts een van de vele opkomende technologieën op het gebied van kunstmatige intelligentie. Ondanks meningsverschillen en zorgen is de potentiële impact ervan op de sector aanzienlijk. Investeerders die geïnteresseerd zijn in deze technologie moeten de beschikbare mogelijkheden zorgvuldig evalueren en uitgebreid onderzoek doen voordat ze financiële beslissingen nemen
.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

invest 30

De 5 belangrijkste chroomproducerende landen in 2024

invest 10

Kapitaalverhoging: een uitdaging voor jonge mijnbouwbedrijven