in

KAARSMODELLEN: hoeveel zijn er en hoe ze werken

WAT IS EEN KAARS?

Heel eenvoudig, een kandelaar is een plot van prijs in de loop van de tijd. Dit kan elk tijdsbestek zijn. Een kandelaar van één minuut is bijvoorbeeld een plot van elke verhandelde prijs van een effect of activum tijdens dat interval van één minuut.

Evenzo is een 5-minutenkandelaar een grafiek van alle prijzen die aandelen in 5 minuten tijd worden verhandeld.

Dit is allemaal basisinformatie totdat je je realiseert dat kandelaars een verhaal vertellen van kopers en verkopers in die periode.

HOE KANDELAARPATRONEN IN DE HANDEL TE LEZEN

De waarde van kandelaars, die al eeuwen bestaan, zit in het verhaal dat ze vertellen. Zoals u kunt zien in de bovenstaande afbeelding, toont een enkele kandelaar de opening, hoog, laag en sluiting van de prijsactie gedurende dat tijdsbestek.

Met het blote oog lijkt dit misschien irrelevant. Voor de getrainde kandelaarkaartlezer is al deze informatie echter zeer, zeer nuttig bij het nemen van beslissingen. Daarom.

Stel je voor dat een aandeel opent op $ 1 op een kandelaar van 1 minuut, maar wordt getroffen door veel verkoopdruk tijdens het eerste kwartaal van het tijdsinterval. Tijdens de eerste 15 seconden handelt het onder de openingsprijs. Dit vormt de onderste lont van de kaars.

Dan, voor de komende 30 seconden, komt de vraag binnen en beweegt de aandelenkoers richting stijgend naar $ 1,50. Het is veilig om aan te nemen dat de stieren in die periode de verkopers hebben kunnen overtreffen.

Met nog 15 seconden te gaan in de formatie van de kaars, keert de verkoop van druk echter terug. Dit duwt de koers van het aandeel naar $1,25 en vormt de bovenste lont van de candle.

Misschien namen de stieren de winst en kwamen de beren weer op het toneel.

Wat overblijft is een kaars van besluiteloosheid, waar we het later over zullen hebben. Het is een grafisch patroon dat steeds opnieuw voorkomt.

Er kunnen veel implicaties zijn voor dit type kaars. Het vertelt je dat noch beren noch stieren de volledige controle hebben. Ongeacht het type kaars of implicatie, het punt is dat elke kaars een verhaal te vertellen heeft. Het is ook belangrijk dat deze grafische patronen steeds opnieuw worden herhaald. Het onthult een strijd tussen beide marktkrachten en waar het aandeel naartoe zou kunnen gaan.

Het is immers de “harde rechterrand” van de grafiek waar we altijd op proberen te anticiperen. Grafische modellen helpen ons daarbij.

SOORTEN KAARSMODELLEN

Over het algemeen zijn er slechts drie brede categorieën van kandelaarpatronen: bullish patronen, bearish patronen of besluiteloosheid. De meeste van deze modellen vereisen de vorming van meer dan één kandelaar om een patroon te creëren – en er zijn veel van dergelijke patronen.

In feite zijn er hele boeken geschreven over allerlei kaarsmodellen die op de markt te zien zijn. En hoewel ze zeer informatief zijn en waarde kunnen toevoegen aan uw handelsbeslissingen, kan de gemiddelde handelaar de talloze patronen ontmoedigend vinden. Om deze reden proberen de meeste opvoeders de soorten kaarsmodellen samen te vatten in de meest populaire.

Hier zijn enkele voorbeelden van de meest populaire bullish en bearish kandelaarcombinaties die u zou kunnen zien. Misschien ken je er al een paar?

Bullish candlestick grafiek patronen

Een bullish candlestick patroon is er een die een bullish karakter impliceert – vrij eenvoudig, toch? Dit kan een neerwaartse trendomkering zijn of een voortzetting van een uptrend.

Voor een enkele kandelaar
, echter, stel dat het een bullish kandelaar is wanneer het “groen sluit”. Wat je zoekt is een kaars die hoger sluit dan hij opent, in wezen. Het voorbeeld dat we hierboven gaven is vergelijkbaar.

Een marubozu kaars treedt bijvoorbeeld op wanneer de prijs opent op dieptepunten (no/small wick) en sluit op highs (no/small wick). We beschouwen deze candlesticks meestal als zeer bullish omdat de bulls gedurende het hele tijdsinterval de controle hadden.

Merk op hoe sterk de groene en bullish omkeerkaars is op deze grafiek. Het was genoeg om voorbij de hele rode kaars te komen die eraan voorafging – en de lonten zijn superklein. Dit vertelt ons dat de vraag sterk was tijdens de vorming van de kaars.

Bearish candlestick grafiek patronen

In tegenstelling tot bullish candlesticks, zijn bearish candlestick patronen precies wat je zou aannemen. Ze onthullen dat de beren de controle hadden tijdens het tijdsinterval waarin het kaarspatroon werd gevormd. Op dezelfde manier kunnen ze een omkeerpatroon vertegenwoordigen na een sterke uptrend of een voortzettingspatroon tijdens een downtrend.

Voor bearish candlesticks, stel dat de prijs hoger opent dan het sluit. Met andere woorden, de beren namen op een gegeven moment de controle over nadat de kaars was geopend en duwden de prijs lager naarmate de kaars zich vormde.

Naast alleen kandelaars zijn er veel modellen van combinatie van bearish kandelaars. Deze creëren een reeks kaarsen die per se een bearish “event” produceren.

Shooting Star Candelabrum Chart Modellen

Verdergaand met enkele van de meest populaire kandelaardiagramsjablonen, laten we eens kijken naar het shooting star candelabrum-model.

Niet voor niets gaan de meeste handelaren ervan uit dat dit een bearish candlestick patroon is. Wanneer genomen in de context van een uptrend, signaleert de aanwezigheid van een vallende ster vaak een omkering. Veel tegendraadse handelaren zien ze graag bovenop een parabolisch ras.

Naarmate de prijs stijgt, wilt u een kaars met een groot volume zien die onderaan begint, omhoog gaat en vervolgens weer naar beneden gaat naar waar het begon. Laat een mooie lange dekstaart achter. Dit vertelt ons dat de zwaartekracht, net als bij een echte vallende ster, de prijs van het aandeel terug naar de aarde brengt.

Handelaren zoeken ze zodat ze vervolgens een shortpositie kunnen innemen en de maximale kaars kunnen riskeren, ervan uitgaande dat deze niet hoger gaat.

Net zoals je zou verwachten, vindt de vallende ster plaats aan het einde van een uptrend, waardoor je de mogelijkheid hebt om aandelen te verkorten, in afwachting van een omkering. Na de vorming van de kaars van de vallende ster wordt een korte positie gestart op de onderste pauze, met het risico op de bovenkant van de kaars van de vallende ster.

Modellen van hamerkandelaars

Hamerkaarspatronen lijken enigszins op vallende sterren omdat ze vaak omkeringen signaleren. In feite kunnen ze bullish of bearish zijn, afhankelijk van de context.

Een hamerkaarspatroon signaleert vaak een omkering van een downtrend, net zoals een vallende ster aan de andere kant van een trend dat doet. Zowel de hamers als de kaarsen van vallende sterren zien er hetzelfde uit, nietwaar?

In het voorbeeld van het Hammer candlestick-model hebben we verkopers die capituleren voor sterkere handen die hun aandelen kopen. Dit laat een lange bodem lont achter en signaleert een omkering. Om deze handel te nemen, koopt u eenvoudig de uitbraak over de hamerkaars nadat deze zich heeft gevormd, met het risico tot de bodem van de lont.

Omgekeerde hamerpatronen kunnen ook omkering signaleren in een downtrend. Het betekent simpelweg dat verkopers niet in staat zijn geweest om de aandelenkoers te blijven duwen. Zodra ze zich dit realiseren, geven ze het op en beginnen ze hun posities af te dekken, waardoor de prijs hoger wordt geduwd.

Doji kandelaar modellen

Doji-kandelaars
worden vaak kaarsen van besluiteloosheid genoemd. Ze kunnen rood of groen op een grafiek verschijnen, maar ze worden niet bepaald als bullish of bearish beschouwd. Ze wijzen meestal op een patstelling tussen de twee krachten.

Net als het bovenstaande voorbeeld, is wat meestal wordt gevonden in een doji-kandelaar een zeer smal lichaam met lonten aan beide uiteinden. Vergelijkbaar met wat hierboven werd besproken, informeert dit de grafieklezer dat zowel beren als stieren een touwtrekken creëerden terwijl deze kaars zich vormde, en geen van beide echt won, ondanks dat de kaars groen of rood sloot.

Als u echter het doji-kandelaarmotief in bepaalde contexten ziet, kan dit een omkering signaleren. We bespreken dit in onze doji tutorial.

Ter vergelijking: doji-kaarsen zijn smal met lange lonten. Idealiter wil je wachten tot de volgende kaars zich vormt na een doji om een beslissing te nemen over wie de overhand heeft – stier of beren. Dit houdt u veilig in uw handelsbeslissingen.

Cheat Sheet Kandelaar Modellen

Om te voorkomen dat je overweldigd raakt, hebben we voor jou een spiekbriefje gemaakt van de meest populaire kaarsmodellen. Idealiter houdt u het bij de hand tijdens het handelen om uw grafische oog te trainen.

Na verloop van tijd zou je moeten verwachten dat je deze patronen herkent in plaats van te moeten verwijzen naar het spiekbriefje van het kandelaarpatroon. Naarmate je een titel steeds uitgebreider ziet worden, wordt het een tweede natuur voor je om deze patronen te gaan spotten.

We hebben de meest populaire patronen opgesplitst in bullish en bearish candlestick patronen in dit spiekbriefje. We raden u aan de volgende aanpak te volgen om ze te leren:

  1. Kies een kant (bullish of bearish)
  2. Focus op 2-3

  3. kaarsmodellen gedurende 2-3 maanden
  4. Identificeer alle voorbeelden die u van deze sjablonen kunt vinden
  5. Documenteer waardoor het model werkt of mislukt
  6. Maak een lijst met beleidsregels die u kunt gebruiken om gedisciplineerd te blijven terwijl u configuraties verhandelt
0 Opmerkingen
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
pexels alesia kozik 6770610

DRAAIPUNTEN: wat ze zijn en waar ze voor zijn

invest crypto 25

WAT IS EEN DRIEHOEKSMODEL?