in

Kan ik mijn Bitcoins terugkrijgen van oplichters op Instagram?

 • Sinds oktober 2021 ziet het Identity Theft Resource Center (ITRC) een sterke toename van slachtoffers van Instagram-accountovernames. Onlangs hebben criminelen slachtoffers misleid tot bitcoin-zwendel.
 • Volgens rapporten van de ITRC maken oplichters Instagram-berichten over bitcoin-investeringen om andere gebruikers aan te trekken.

  Zodra iemand op de link klikt, is zijn geld op en worden zijn Instagram-inloggegevens gecompromitteerd. Vervolgens wordt het slachtoffer geblokkeerd van zijn Instagram-account en wordt het account gebruikt om meerdere links naar nep-bitcoin-investeringen te plaatsen.

 • Om bitcoin-zwendel en een gehackt Instagram-account te voorkomen, deel je nooit de inloggegevens van je Instagram-account met iemand anders. Bescherm uw account met een sterk wachtwoord en tweefactorauthenticatie.

  Als een Instagram-post te mooi klinkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo.

 • Als je

 • Instagram-account wordt gehackt, controleer je je e-mail op een bericht van Instagram en vraag je een inloglink aan, evenals een beveiligings- of ondersteuningscode, van het sociale mediabedrijf.

Het Identity Theft Resource Center (ITRC) ontving elke maand honderden verzoeken met betrekking tot gehackte Instagram-accounts, vier keer het aantal verzoeken in vergelijking met een normale maand.

De ITRC is van mening dat criminelen zich voordoen als mensen die op de contactlijst van hun slachtoffer staan en hun persoonlijk identificeerbare informatie (PII) stelen. In sommige van de laatste rapporten zijn Instagram-accounts gehackt vanwege bitcoin-zwendel.

Wie zijn de doelen?

Instagram-gebruikers

Wat is de zwendel?

Volgens rapporten aan de ITRC post de “vriend” van een slachtoffer (wiens account werd gedetecteerd) op Instagram hoeveel geld ze verdienen door te investeren in Bitcoin.

Zodra het slachtoffer interesse toont, wordt hen gevraagd een video te maken waarin staat hoeveel geld ze hebben verdiend. Vervolgens wordt hen gevraagd om hun Instagram-inloggegevens op te geven en geld te sturen, zodat ze ook deel kunnen uitmaken van de investering. Ze worden echter geblokkeerd voor hun account en hun contactgegevens worden gewijzigd. De oplichter gebruikt vervolgens het gecompromitteerde account om te beginnen met posten op de bitcoin-zwendel.

Wat ze willen

Identiteitscriminelen zijn op zoek naar uw geld, evenals uw Instagram-inloggegevens. Volgens Digital Shadows bedragen de kosten van een gehackt Instagram-account op het dark web $ 45. Voor de context, de prijs van een sofinummer (SSN) op het dark web is slechts $ 2.

Hoe te voorkomen dat u wordt opgelicht

 • Deel je Instagram-inloggegevens nooit met iemand anders. Als onderdeel van de bitcoin-zwendel proberen oplichters vertrouwen op te bouwen met slachtoffers en praten ze over hoeveel geld je zou kunnen verdienen. Hoewel oplichters overtuigend kunnen zijn, mogen wachtwoorden, pincodes, codes of andere soorten gevoelige informatie nooit met iemand worden gedeeld.
 • Gebruik een sterk en uniek wachtwoord. De ITRC moedigt u aan om een unieke wachtwoordzin van meer dan 12 tekens te gebruiken, omdat het het voor hackers moeilijker maakt om uw account te kraken. Ook zijn wachtwoordzinnen gemakkelijker te onthouden.
 • Gebruik multi-factor authenticatie (MFA) voor uw account. MFA geeft je een extra beveiligingslaag, waardoor het voor criminelen moeilijker wordt om je Instagram-account te hacken. Om MFA op Instagram te gebruiken, gaat u naar “Instellingen“, “Beveiliging” en tikt u op “Tweefactorauthenticatie“. Tik op “Aan de slag” en selecteer “Authenticator App” of “Sms”. De ITRC stelt voor om een authenticator-app te gebruiken, omdat sms-berichten kunnen worden vervalst.
 • Zorg ervoor dat het e-mailadres dat aan uw account is gekoppeld, veilig is. Een beveiligd e-mailaccount is een account met beveiligingsverbeteringen om extra bescherming te bieden. Als het niet veilig is, kan het voor hackers veel gemakkelijker worden om toegang te krijgen tot uw account en andere accounts die aan die e-mail zijn gekoppeld. Het is ook een goed idee om uw e-mail te beschermen met MFA.
 • Negeer elke aanbieding op Instagram die te mooi lijkt om waar te zijn. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook.

Als je Instagram-account
wordt gehackt door een bitcoin-zwendel, controleert u 1) uw e-mailaccount op een bericht van Instagram, vraagt u een inloglink aan van Instagram en vraagt u een beveiligingscode of ondersteuning aan bij Instagram. 

0 Opmerkingen
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
pexels karolina grabowska 5980745

Hoe lang duurt het om Bitcoin te verzenden?

pexels anna nekrashevich 6801647 1

Zal Tron $ 1, $ 10 of $ 100 bereiken?