In het webinar daily market commentary van vandaag hadden we verschillende vragen over de daling van Braziliaanse aandelen, zoals Petrobras ( PBR ), en de Braziliaanse valuta, de real. De real is sinds januari bijna 20% gedaald ten opzichte van de dollar, wat niet zo erg is als een daling tijdens de bearmarkt van 2015, Maar het blijft zorgwekkend.
Opkomende markten zijn vaak een leidende indicator
We geven om de prestaties van valuta’s en aandelen van opkomende markten (EM) omdat ze vaak dienen als een vroege indicator van bredere marktrisico’s. Wijdverspreide dalingen in opkomende valuta’s, waaronder de reële, Turkse lira en Chinese yuan, gingen vooraf aan de bearish schokken die de markt in de tweede helft van 2015 ondervond. Het verband tussen opkomende valuta’s, aandelen en de Amerikaanse economie is in eerste instantie misschien niet duidelijk, maar het is wel belangrijk.
Wanneer de Waarde van de Amerikaanse dollar (USD) stijgt, voelen internationale beleggers zich vaak aangetrokken tot USD-activa, waaronder obligaties en aandelen die beschikbaar zijn op Amerikaanse beurzen.
De kapitaalstroom van opkomende economieën naar USD-activa betekent dat die valuta’s worden verkocht en de USD wordt gekocht. Als alles gelijk is, zal dit de waarde van valuta van opkomende markten verlagen, wat een terugkoppelingslus van usd-activa kan veroorzaken. Ontoereikend fiscaal en monetair beleid in veel opkomende economieën heeft dit probleem verergerd.
Als de waarde van de opkomende valuta daalt, wordt de invoer duurder, stijgt de rente en kan de inflatie binnen de opkomende economie versnellen.
Het slechtste scenario resulteert in een valuta-appreciatie. In feite is de “real” de opvolger van een oudere valuta toen Brazilië zichzelf in 1994 moest hernoemen. Dit kan een groot probleem worden voor opkomende markten en kan overslaan naar ontwikkelde economieën zoals de Verenigde Staten en de Europese Unie.
Een bepaalde schaal is belangrijk om te begrijpen waarom dit een zorg is voor beleggers. De tweede, zevende, negende, elfde en achttiende grootste economieën ter wereld zijn allemaal EM.
Ze zijn misschien “opkomend” maar samen zijn ze veel groter dan de VS.
Tot nu toe dit jaar hebben centrale banken in Turkije, Rusland, Argentinië en India met enig succes ingegrepen om de daling van de valutawaarden een halt toe te roepen. De kosten hiervan zijn het verhogen van de rentetarieven (de argentijnse referentierente is 40%), wat tot stagflatie kan leiden. Brazilië heeft zich tot het IMF gewend voor hulp, wat vrijdag bijdroeg aan een waardestijging van 5% van de real.
De echte stap van vrijdag is een goed teken, maar kan de rally duren? De strijd tegen inflatie en dalende activawaarden in opkomende markten is misschien nog niet verslagen, maar het kan vroeg genoeg zijn voor het IMF en de ontwikkelde markten om een crisis te voorkomen als ze snel handelen. Het komt erop neer dat, Hoewel de ellende van de opkomende markten de bredere wereldeconomie nog niet lijkt te schaden, is het de moeite waard om te kijken om een nieuwe verstoring in 2015-stijl te voorkomen.