in

Metaverse Facebook versus Metaverse Crypto: alles wat u moet weten

Facebook bloedt geld en waarde. De reden? De metaverse, die sinds Facebook in oktober 2021 zijn bedrijfsnaam veranderde in Meta, is zijn strategische langetermijndoel. Het feit is dat, hoewel het metaversum schijnbaar de aandacht van CEO Mark Zuckerberg op een zeer grote manier heeft getrokken, het tot nu toe niets anders heeft gedaan dan het sociale netwerkbedrijf massa’s geld kosten.

Van begin 2019 tot september 2022 investeerde Meta 36 miljard dollar in Reality Labs, de metaverse- en VR-divisie. In dezelfde periode boekte Reality Labs echter een operationeel verlies van $ 30,7 miljard, terwijl de aandelenkoers van Meta daalde van 378,69 in september 2021 tot een dieptepunt van 90,79 eind oktober, een daling van 76%. Deze daling veegde effectief $ 700 miljard van de waarde van Meta weg, waarbij het bedrijf in november aankondigde dat het 11.000 banen (of 13% van zijn wereldwijde personeelsbestand) zou verliezen.

Maar ondanks deze verliezen blijft Meta inzetten op het metaversum, zelfs in het licht van aanhoudende scepsis. En hoewel het misschien niet veel tastbaar succes voor Meta heeft opgeleverd, heeft het waarschijnlijk de cryptocurrency- en blockchain-industrie geholpen, waarbij Zuckerberg’s steun van het metaversum helpt om de zichtbaarheid en acceptatie van gedecentraliseerde versies van de metaverse te vergroten.

Facebook’s Metaverse zet een jaar op: beloftes maar geen producten

Toen Meta eind oktober zijn winstrapport over het derde kwartaal publiceerde, noemde een Wall Street-analist het een “treinwrak”, zo groot was de financiële schade die het beschreef. Meta rapporteerde zelfs een daling van de nettowinst met 52% tussen Q3 2022 en Q3 2021, evenals een stijging van 19% in kosten en uitgaven.

Er zijn een aantal redenen voor meta’s eenjarige recessie, van dezelfde macro-economische druk die de cryptocurrency-markt schaadt tot groeiende concurrentie van rivaliserende start-ups zoals Tik Tok en Snapchat.

Misschien is de meest voor de hand liggende oorzaak echter de voortdurende investering van het bedrijf in de metaverse, die nog niets anders dan een verlies heeft opgeleverd.

De metaverse divisie, Reality Labs, verloor alleen al in 2022 $ 9,4 miljard en Meta voorspelt dat die verliezen in 2023 zullen toenemen. In een verklaring die in oktober werd vrijgegeven: “We verwachten dat de operationele verliezen van Reality Labs in 2023 jaar-op-jaar aanzienlijk zullen groeien.”

Alleen al uit deze financiële informatie is het vrij veilig om af te leiden dat Meta heel weinig heeft geproduceerd in termen van een levensvatbaar metaversum-gerelateerd product dat mensen of bedrijven daadwerkelijk willen gebruiken. Om eerlijk te zijn, heeft het echter nieuwe VR-headsets ontwikkeld voor de metaverse en verschillende services, waaronder een Meta Quest for Business-service die afgelopen oktober werd onthuld.

Het idee achter dit specifieke concept is een virtuele samenwerkingsruimte van bedrijven en werknemers, een beetje zoals een Microsoft Teams met virtuele kantoorruimtes. Meta heeft zelfs samengewerkt met Microsoft voor het product (dat nog moet worden uitgebracht), wat betekent dat het een VR-ervaring voor Teams zal bieden, waardoor werknemers kunnen communiceren en zelfs toegang hebben tot Microsoft-applicaties via de Meta Quest Pro-headset.

Meta
werkte ook samen met professionele dienstverlener Accenture, dat het VR-aanbod van het socialemediabedrijf heeft getest en zal samenwerken met Meta en Microsoft om andere bedrijven aan te moedigen dieper in het metaversum te duiken. Maar terwijl Meta echte VR-producten begint te hebben die bedrijven kunnen gebruiken voor virtueel vergaderen en werken, hebben waarnemers betoogd dat deze op dit moment vrij primitief blijven, voor zover ze geen tastbare verbetering bieden ten opzichte van bestaande telewerk- en conferentietools.

Wat individuele consumenten betreft, heeft Meta eigenlijk VR-headsets uitgebracht sinds het Oculus in 2014 overnam. Het bracht bijvoorbeeld Oculus Quest 2 (nu bekend als Meta Quest 2) uit in oktober 2020, waardoor een aantal VR-gebaseerde games beschikbaar zijn voor gewone publieksleden, evenals een verscheidenheid aan sociale apps.

De mate waarin mensen de Meta Quest 2-headset daadwerkelijk kopen, is echter onduidelijk, met betrouwbare verkoopcijfers die alleen beschikbaar zijn tot november 2021, waaruit blijkt dat er tot dan toe ongeveer 10 miljoen eenheden van de headset waren verkocht. Vergeleken met de twee miljard gebruikers die door Facebook worden gemeld, is dit slechts een druppel op een gloeiende plaat, terwijl de verkoop van VR-headsets in het algemeen wereldwijd in 2022 is gedaald, wat aangeeft dat de zaken de laatste tijd zijn vertraagd.

Meta heeft onthuld dat zijn Meta Quest-winkel (waarmee gebruikers apps voor zijn VR-headset kunnen kopen) tot nu toe $ 1,5 miljard aan totale inkomsten heeft bereikt, dus het doet op zijn minst iets met VR. Maar aan de andere kant is $ 1,5 miljard niet veel voor zo’n groot bedrijf, terwijl het ook volledig de vraag is of die inkomsten alleen interesse vertegenwoordigen voor VR-entertainment in plaats van het metaverse, wat een veel ambitieuzer en allesomvattend concept is waar mensen blijkbaar “leven” en “werken” in VR.

Crypto meeliften op meta’s inspanningen

Meta gaat echter ongetwijfeld vooruit met zijn inzet op het metaversum, ten goede of ten kwade. Het heeft nieuwe producten gepland, waaronder Meta Horizon Worlds (waarmee mensen vrienden kunnen bellen die VR spelen), evenals een nieuwe consumentgerichte headset die gepland staat voor dit jaar. En hoewel het moeilijk te zeggen is of het ooit echt zal profiteren van zijn inzet op het metaversum, lijdt het geen twijfel dat het op verschillende manieren heeft geprofiteerd van codering.

Toen het zijn naamsverandering naar Meta aankondigde, veroorzaakte het een grote rally onder de cryptocurrencies van platforms die verband houden met het metaversum, zoals Decentraland, Sandbox en Axie Infinity (onder anderen). Het is duidelijk dat deze rally is vervaagd in het kielzog van de bearmarkt van 2022, maar het feit blijft dat dergelijke platforms veel meer zichtbaarheid en tractie hebben dan voordat Facebook zijn weddenschap op de metaverse maakte.

De Sandbox heeft bijvoorbeeld partnerschappen gevierd met een breed scala aan grote namen na de verandering van Facebook, met onder meer Warner Music Group, HSBC en Forbes die aanwezig zijn in de virtuele wereld. Hetzelfde geldt voor Decentraland, dat ook banden heeft met Netflix, Samsung, La Liga, Hershey’s en Skechers.

Het punt hier is dat, door van de metaverse zijn langetermijndoel te maken, Facebook / Meta een zeer, zeer groot aantal andere bedrijven en merken heeft gedwongen om te onderzoeken hoe ze dit nieuwe gebied kunnen benutten. Zoals hierboven geïllustreerd, hebben ze vervolgens contact opgenomen met bestaande metaverse-platforms, waardoor de omvang en het bereik van de laatste in het proces zijn toegenomen.

Veel bedrijven hebben ook geprobeerd om het ontluikende gebied van de metaverse en Web3 op hun eigen specifieke manieren aan te boren. Misschien wel het meest opvallende voorbeeld hiervan is in de mode-industrie, die bijna elk groot modehuis en merk de afgelopen 12 maanden of zo heeft zien duiken in niet-fungibele tokens en daarbuiten. Dit omvat namen als Nike, Balenciaga, Jimmy Choo, Dolce &Gabbana, Gucci, Louis, Nike, adidas, Prada, Balenciaga, Tommy Hilfiger en Ralph Lauren, van wie velen bestaande platforms hebben gebruikt om NFT en andere elementen van het metaversum te gebruiken.

Ethereum is waarschijnlijk de grootste begunstigde van deze instroom geweest, omdat het de overgrote meerderheid van crypto-NFT’s herbergt. Een dashboard van Dune Analytics laat eigenlijk zien dat merk-NFT’s die op Ethereum worden gehost honderden miljoenen dollars aan inkomsten hebben gegenereerd voor hun respectieve bedrijfseigenaren, wat betekent dat ze al geen kleine zaak zijn.

Het is zeer de vraag of dergelijke volumes nooit zouden zijn bereikt zonder Facebook, dat door Meta te worden het metaversum tot een slagveld heeft gemaakt voor bedrijven die de toekomst willen domineren. En ongeacht welke bedrijven uiteindelijk het metaversum domineren, het is al duidelijk dat crypto de belangrijkste winnaar zal zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

pexels leeloo thefirst 8919573

Cryptocurrency winter: wanneer het zal eindigen

invest crypto 42

Lage rendementen op cryptocurrency: hier zijn de redenen