in

Nieuwkomer in de eurozone

Na toetreding tot de Europese Unie, op 1 mei 2004, vanaf de eerste januari van dit jaar, trad Slowakije ook toe tot de eurozone, waarbij de kroon werd vervangen door de euro tegen een wisselkoers van 1 euro = 30,1260 Skk.


Zo kunnen vanaf 17 januari alleen euromunten en -bankbiljetten worden gebruikt voor contante betalingen, hoewel banken de oude nationale valuta gedurende een bepaalde periode tegen een vaste koers zullen blijven inwisselen voor de nieuwe Europese munt: bankbiljetten tot eind 2009 en munten tot juni van hetzelfde jaar.
Daarom is wat was beloofd door de “roodbruine” uitvoerende macht die, door de mond van de sociaal-democraat Robert Fico, de overgang naar de Europese berg had beloofd tijdens de verkiezingen van juni 2006, bereikt.

Dit is een doelstelling die Bratislava heeft kunnen bereiken in een tijd van weinig cruciaal belang, aangezien de Europese paraplu door veel oosterse landen wordt gezien als een soort reddingsboei, tegen de ernstige economische crisis die ook deze landen doormaken.
Dus op 8 januari vliegen de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, en de EU-commissaris voor Economische Zaken, Joaquin Almunia, naar Bratislava om de toetreding van Slowakije tot de eurozone te vieren.

Algemeen dus het enthousiasme dat de aanvankelijke scepsis temperde, vooral van de Slowaakse bevolking die vreesde dat de komst van de euro een willekeurige prijsstijging zou kunnen veroorzaken. Om de zogenaamde dure euro te vermijden, heeft premier Fico dus een zorgvuldige monitoring van productprijzen en energietarieven aangekondigd, met bijzondere aandacht voor die van gas en water, die blijkbaar in heel 2009 ongewijzigd zullen blijven, terwijl die van elektriciteit met slechts 0,11% zullen stijgen.

De enige onbekende factor blijft de inflatie, die in november ongeveer 4,9% bedroeg, het enige zwakke punt in een over het algemeen vrij solide economie die voornamelijk gebaseerd is op de auto- en elektronica-industrie.
Ten slotte, wat het “uiterlijk” van de Slowaakse euro’s betreft, werd besloten om op de 1- en 2 euromunten het patriarchale kruis op drie heuvels te imponeren dat voorkomt in het nationale embleem van Slowakije, de munten van 10 en 20 cent zullen worden gewijd aan het kasteel van Bratislava, terwijl de berg Krivan, symbool van de Slowaakse soevereiniteit, Het zal verschijnen op de munten van 1, 2 en 5 cent.
Nou wat kan ik zeggen, welkom Slowakije!

Op de munten van €
1 en €2 staat het patriarchale kruis op drie heuvels aan de nationale “kant”, die op het nationale embleem van Slowakije staat. De munten van 10, 20 en 50 cent tonen het kasteel van Bratislava, terwijl de onderste 1, 2 en 5 cent de berg Kriváň in het Tatra-bereik bevatten, een symbool van de soevereiniteit van de Slowaakse natie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pirelli, 2008 negatief afgesloten

Het belastingschild is terug!