in

Op de G8 een eerbetoon aan de Abruzzen keuken

Een zeker originele en smakelijke manier om de aardbevingsslachtoffers van Abruzzo te helpen, is door de typische producten van deze prachtige regio naar de G8-tafel te brengen. In een gebied waar ongeveer een derde van de bedrijven actief is in de landbouw, weegt agrifood uiteindelijk ongeveer 15% van het regionale bbp.
Dus wat is er beter dan de groten van het landgoed de producten van de plaats aan te bieden?
En zo zal het in feite zijn, omdat de president van de Republiek, Giorgio Napolitano, zijn gasten een menu op basis van lokale producten zal aanbieden.
“Warme tomaat met giuncata di Rivisondoli en basilicum” “Maccheroncini alla chitarra con ragu’ all’abruzzese” zijn de eerste gangen die gepland staan voor het evenement dat als tweede gang vergezeld zal gaan van “kalfsvlees in korst met zomertruffel van de Colline del Sangro” en gebakken aardappelen, trossen sperziebonen en gevulde aubergine als bijgerecht. Er zullen typische kazen uit Abruzzo zijn, terwijl er als dessert de “Cupola di Collemaggio” zijn, een eerbetoon aan de basiliek van L’Aquila ernstig beschadigd door de aardbeving, en “Sassi d’Abruzzo”, “Cellucci Villesi” en “Bocconotti Frentani”. Onder de wijnen van het grondgebied de Cerasuolo Montepulciano d’Abruzzo Doc en Montepulciano d’Abruzzo Doc Riserva 2004. Bijna al deze producten zijn opgenomen in de lijst van traditionele specialiteiten onderzocht door de regio die kan rekenen op 143 specialiteiten met een rijk erfgoed van kazen waaronder de pecorino d’Abruzzo, de caciofiore aquilano en de incanestrato van Castel del Monte.

Het bekend maken van Abruzzo-voedingsproducten via de G8 betekent het bevorderen van de aankoop ervan en het opnieuw opstarten van de lokale economie, ook via toerisme. De aardbeving van 6 april heeft een sterke negatieve impact op het toeristenseizoen waarvoor er een aanzienlijke daling is in het aantal boekingen van accommodaties in agrotoerismebedrijven, in schril contrast met voorgaande jaren. Een daling die zeer uitgesproken is in de provincie L’Aquila en in het heuvelachtige binnenland van het Abruzzengebied, terwijl het gelukkig minder voelbaar is in het kustgebied. In moeilijkheden zijn 600 Abruzzo-boerderijen geleid voor 46 procent door vrouwen, waarvan 333 catering bieden, 521 accommodatie gegarandeerd door 5714 bedden, volgens Istat-gegevens met betrekking tot 1 januari 2008.

0 Opmerkingen
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties

GGO’s, de EU is niet verplicht om ze te kweken

Wijzigingen in het ABI-statuut