in

Toegestaan kapitaal: waarin verschilt het van het gestorte kapitaal?

“Toegestaan aandelenkapitaal”
en “gestort aandelenkapitaal” zijn twee termen die wij beleggers moeten kennen. Omdat? Omdat wijzigingen in het aantal van deze statistieken van invloed kunnen zijn op ons beleggingsrendement (lees hier).

Het bedrijf heeft kapitaal nodig om zijn activiteiten te vestigen en zijn activiteiten te beheren.

Waar komt het kapitaal van de onderneming vandaan? Kan het op drie manieren?

Eerst kan het bedrijf marktaandeel uitgeven. Dit type opgebouwd fonds wordt sociaal kapitaal genoemd. Hier vinden de termen toegestaan kapitaal en gestort kapitaal hun relevantie. We zullen er meer over lezen in dit artikel.

De tweede vorm van kapitaalgeneratie kan bestaan uit het inhouden van de winst van de onderneming. In onze balans wordt het weergegeven als “Reserves” of ingehouden winsten.

Lees: Hoe het bedrijf ingehouden winsten gebruikt.

De derde vorm van kapitaalgeneratie is schuld. Hier wendt het bedrijf zich tot banken of NBFC, etc. en zoekt naar leningen. Lees: Over schuldenvrije bedrijven.

Voordat we het geautoriseerde en gestorte kapitaal vanuit het oogpunt van de beleggers gaan bekijken, laten we een inleiding geven tot het toegestane kapitaal en proberen te visualiseren hoe het gerelateerd is aan zijn andere entiteiten.

Rapport: toegestaan, uitgegeven, ingeschreven en gestort kapitaal

  • Geautoriseerd kapitaal (AC): Wanneer een bedrijf wordt opgericht en geregistreerd, wordt een juridisch document opgesteld dat een Memorandum of Association (MOA) wordt genoemd. Het toegestaan kapitaal wordt aangegeven in MOA. Volgens de MOA is het maximale kapitaal dat een bedrijf kan aantrekken door aandelen aan het publiek uit te geven, beperkt als toegestaan kapitaal. De wijziging van AC kan worden gemaakt met toestemming van de aandeelhouders. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat AC Rs.100 Crore is voor een bedrijf.
  • Uitgegeven kapitaal (IC): Wanneer de behoefte zich voordoet, kan een bedrijf zijn eigen aandelen uitgeven en kapitaal genereren van aandeelhouders. Maar het geplaatste kapitaal zal minder zijn dan het toegestane kapitaal. Stel bijvoorbeeld dat het bedrijf aandelen heeft uitgegeven ter waarde van Rs.75 Cr op een totale AC van Rs 100 Cr.
  • Geplaatst kapitaal (SC): De Vennootschap kan haar eigen aandelen op de markt uitgeven, maar het is niet noodzakelijk dat alle uitgegeven aandelen door beleggers worden ingenomen/ingeschreven. Hoewel voor goede bedrijven uitgegeven aandelen ook te veel kunnen worden onderschreven in IPO’s. Het geplaatste kapitaal maakt dus deel uit van het geplaatste kapitaal dat mensen tijdens de beursgang om aankoop hebben gevraagd. Stel bijvoorbeeld dat het bedrijf aandelen ter waarde van Rs.75 Cr heeft uitgegeven waarop alleen Rs.70 Cr is ingeschreven. Dit is een voorbeeld van een getekende beursgang.
  • Gestort kapitaal (PuC): Er kunnen drie fasen van inschrijving voor aandeelhouders zijn. Het betekent dat aandeelhouders het bedrijf in drie fasen moeten betalen. Deze stappen kunnen (a) on-demand, (b) on-board en (c) on-call zijn. Stel dat weinig abonnees de laatste termijnen niet hebben kunnen betalen. In dat geval zal het gestorte kapitaal lager zijn dan het geplaatste kapitaal. Neem bijvoorbeeld het gestorte kapitaal als Rs.65 Cr. van de totale inschrijving van Rs.70 Crore.

Voorbeeld

Stel dat het bedrijf ABC werd opgericht met een toegestaan kapitaal van bijvoorbeeld Rs.100 Crore verdeeld in 10 crore-aandelen van Rs.10 elk (nominale waarde). De Vennootschap heeft 7,5 crore aandelen uitgegeven aan het publiek met de bedoeling om kapitaal ter waarde van Rs.75 crore (geplaatst kapitaal) aan te trekken. Lees: op aandelen uitgegeven tegen een premie.

Het geld wordt in de volgende termijnen bij het publiek geïnd:

  • Rs.3: op aanvraag.
  • Rs.5: op volkstuin.
  • Rs.2: Bij de laatste oproep.

Ten tijde van de openbare uitgifte van aandelen in IPO, werd vastgesteld dat slechts 7,0 crore-aandelen door het publiek waren ingeschreven, wat een geplaatst kapitaal van Rs.70 Crore betekent. Het saldo van 0,5 miljoen aandelen kreeg geen verzoek.

Bovendien werd van het totale geplaatste kapitaal slechts Rs.65 Crore (gestort kapitaal) betaald. Een schematische weergave van de kapitaalstructuur wordt weergegeven in de bovenstaande infographic.

Om het interessanter te maken, laten we eens kijken hoe de bovengenoemde kapitaalstructuur is geschreven in het rekeningboek (balans) van het bedrijf. De wijze waarop de boeking geschiedt, geeft veel duidelijkheid over het begrip toegestaan kapitaal versus gestort kapitaal.

Wat gebeurt er met het aandelenkapitaal waarop niet is ingeschreven bij de beursgang

?
Allereerst
moet eraan worden herinnerd dat alle IPO’s ten minste 90% moeten zijn onderschreven op de sluitingsdatum van het aanbod. Als deze drempel niet wordt bereikt, zal het bedrijf al het geld aan investeerders moeten terugbetalen. Beleggers zullen geen verliezen zien.

Ten tweede, als 90% of meer van de beursgang wordt ingeschreven, wat gebeurt er dan met het kapitaalsaldo (10%)? Er kunnen twee dingen worden gedaan:

  • Verlaging van de uitgifteprijs: Als aandelen tegen een premie worden uitgegeven, kan het bedrijf de uitgifteprijs verlagen. De verlaging van de prijs zou meer investeerders kunnen aantrekken en daardoor zou de hele beursgang onderschreven kunnen worden. In dit geval zal de uitgevende instelling echter minder kapitaal genereren dan het doel.
  • Abonnees zullen kopen: Underwriters zijn in feite investeringsbanken die de IPO voor het bedrijf beheren. Het bedrijf kan zijn abonnees vragen om de uitgeschreven aandelen voorlopig te kopen.

Balans van de onderneming

Om deze discussie over de kapitaalstructuur praktischer te maken, laat me u een momentopname van Reliance Industries (RIL) zien. In de momentopname ziet u twee dingen: (a) Balans en (b) Kapitaalstructuurschema.

We zullen deze twee momentopnamen gebruiken om een correlatie te zien tussen de manier waarop de cijfers in de balans worden weergegeven en de manier waarop het bedrijf zijn aandelen heeft uitgegeven (toegestaan kapitaal, versus uitgegeven, versus gestort kapitaal).

In de snapshot zie je heel duidelijk drie cijfers:

  • Toegestaan kapitaal: Het maatschappelijk kapitaal van RIL is Rs.14.000 Crore. De nominale waarde van elk RIL-aandeel is Rs.10. Dit betekent dat het totale aantal aandelen dat beschikbaar is voor uitgifte met RIL 1.400 crore is (= 14.000 / 10). Nu zullen we zien, van deze 1.400 crore-aandelen, hoeveel er al door RIL is uitgegeven voor de inschrijving.
  • Geplaatst kapitaal: Het RIL-kapitaalplanningsrapport toont een geplaatst kapitaal van Rs.6.338,69 Crore. Bij een nominale waarde van Rs.10/aandeel is het totale aantal aandelen uitgegeven door RIL op datum 633.869 crore-aandelen. Het betekent dat RIL slechts 45,27% (= 633.869/1400) van het totale toegestane kapitaal heeft uitgegeven.
  • Gestort kapitaal – u kunt in de balans zien, wat het laat zien is het gestorte kapitaal van het bedrijf. Voor een bedrijf dat zo bekend is als RIL hebben het geplaatste kapitaal en het gestorte kapitaal vaak dezelfde waarde. Omdat? Want de IPO’s van deze bedrijven zijn vaak overtekend.

Hoe wordt er verantwoord als aandelen tegen een premie worden uitgegeven in IPO’s?

Wat betekent het als aandelen tegen een premie worden uitgegeven? In dit geval worden de aandelen uitgegeven boven de nominale waarde.

Uitgifteprijs = nominale waarde + premie

Wanneer een bedrijf zijn premium aandelen uitgeeft, wordt het aldus gegenereerde fonds iets anders in de balans van het bedrijf weergegeven. We zullen dit begrijpen aan de hand van een hypothetisch voorbeeld van een bedrijf. 

  • Nominale waarde = Rs.10 per aandeel.
  • Aantal uitgegeven aandelen = 10 crore nummer.
  • Uitgifteprijs = Rs.15 per aandeel.  
  • Prijs = Rs.5 (15-10).

In dit geval zijn er twee posten in het eigen vermogen. Eerst, aandelenkapitaal van Rs.100 crore (10 crore no x nominale waarde van Rs.10). Second , Share Premium Account van Rs.50 crore (10 crore no x Rs.5 premium prijs).

Laat me u laten zien hoe Reliance Industries een vermogensbreuk in hun balans laat zien. In de balans van RIL wordt het totale eigen vermogen weergegeven als Rs.4.05.322 (= 6339 + 398983). Van deze Rs.4.05.322 wordt een deel geboekt als “aandelenkapitaal” (Rs 6.339 Cr) en het saldo wordt weergegeven als “overige deelnemingen” (Rs.3,98,983 Cr).

Het is in het segment “andere aandelen” dat we kunnen zien dat een van de pauzes wordt geteld als “aandelenpremie“. Voor RIL wordt Rs.46.306 Crore verantwoord als een share premium account.

Zie “aandelenkapitaal” vanuit het perspectief van een belegger

Wanneer de balans van een bedrijf van jaar tot jaar een sporadische toename van het aandelenkapitaal laat zien, is dit vaker wel dan niet een slecht teken. Omdat? Want door de toename van het aandelenkapitaal geeft het bedrijf meer aandelen uit. De uitgifte van meerdere aandelen verwatert de waarde van bestaande aandeelhouders.

Dat gezegd hebbende, is het ook waar dat het uitgeven van nieuwe aandelen niet altijd een slechte zaak is. Dit geldt vooral voor goed geleide bedrijven. Zo’n bedrijf, bij het uitgeven van meerdere aandelen, uit hun mandje van geautoriseerd aandelenkapitaal, weten aandeelhouders dat het wordt gedaan voor het langetermijnbelang van alle belanghebbenden (zie hier).

Wat kan het langetermijnbelang van aandeelhouders zijn:

  • Stijging van het dividendrendement in de loop van de tijd.
  • Verbeterde ROE en ROCE van het bedrijf, wat resulteert in een grotere kapitaalgroei in de komende tomes.

Maar slechts een paar bedrijven kunnen bogen op dit onderscheid. Voor de meeste andere bedrijven is de uitgifte van aandelen ongebreideld en wordt deze vaak verkeerd beheerd.

Verduidelijking van eigendom

Wanneer meerdere aandelen worden uitgegeven, worden bestaande aandeelhouders benadeeld. Omdat? Omdat op deze manier hun proportionele aanspraak op de winst (eigendom) van het bedrijf wordt verminderd. Zo wordt hun deelname minder waardevol. Dit is de reden waarom, voordat een bedrijf meer aandelen aan het publiek kan uitgeven, het de goedkeuring van de meerderheid van zijn huidige aandeelhouders nodig heeft.

Maar helaas is er voor de meeste overheidsbedrijven, binnen het bestuur zelf, een meerderheidsbelang. Het betekent dat kleine particuliere beleggers zoals u en ik worden weggeblazen. Weinig kunnen we zeggen of doen wanneer het bedrijf besluit kapitaal aan te trekken door meer aandelen uit te geven en ons eigendom te verwateren.

Alternatieve manier om naar de toename van het aandelenkapitaal te kijken

Zolang het aandelenkapitaal niet abominabel toeneemt, hoeven wij aandeelhouders ons daar niet veel zorgen over te maken. Wat kunnen we doen om te controleren of alles in orde is of niet? We kunnen de toename van het aandelenkapitaal vergelijken met een evenredige toename van de volgende fundamentals:

  • verkoop.
  • Bedrijfsresultaat.
  • ..EPS.
  • Operationele cashflow.

De bovenstaande schermafbeelding toont een vergelijking van de 5-jarige trend van RIL-aandelengroei versus andere groeipercentages. In de afgelopen 5 jaar is het maatschappelijk kapitaal met 14,37% per jaar gegroeid, maar dit groeipercentage heeft zich niet vertaald in vergelijkbare inkomsten-, winst- en kasstroomgroei.

Dit is een voorbeeld van cijfers die we als belegger niet zouden willen zien wanneer we de kapitaalverhoging van het eigen vermogen vergelijken met andere financiële statistieken.

Een relatief beter voorbeeld van groei van het aandelenkapitaal dat zich vertaalt in groei in andere financiële statistieken is te zien in BERGER PAINTS. Bekijk de momentopname hieronder. Als we naar deze cijfers kijken, kunnen we zeggen dat het bedrijf zijn aandelenkapitaal redelijk gebruikt (hoewel de lage eps-groei een zorg is).

Conclusie

Toegestaan kapitaal en gestort kapitaal worden meer gebruikt als financieel jargon onder mensen. Maar jargon helpt je niet echt om verstandige investeringen te doen. Wat kan helpen is een gedetailleerd begrip van de kapitaalstructuur.

Dit is het doel van dit artikel. Het helpt ons om de relatie en verschillen tussen toegestaan, uitgegeven, ingeschreven en gestort kapitaal te realiseren. Deze kennis zal ons helpen om de balans van een bedrijf te lezen en te interpreteren. Daarom heb ik geprobeerd het concept uit te leggen aan de hand van voorbeelden uit de praktijk.

Wat nog belangrijker is, ik heb uitgelegd waarom beleggers zich zorgen moeten maken als ze een stijgende trend in het aandelenkapitaal op de balans van het bedrijf zien. Het is een indicator dat de voordelen voor aandeelhouders afnemen.

Maar het verhogen van het sociaal kapitaal is niet per se een slechte zaak. Hoe bevestig je het? Kijken of de toename van het aandelenkapitaal voldoende heeft bijgedragen aan de toekomstige groei van de onderneming (zie hier).

Aanbevolen lezen: Hoe een beginner geld kan gaan investeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Investimenti 11

Investeren of de hypotheek voor het huis vooraf betalen? Wat is het verstandigste alternatief voor mensen?

Investimenti 3

Sharpe-ratio: men kan het gebruiken om de beste beleggingsfondsen te kiezen