in

Wat is beleggingsfonds NAV en hoe wordt het berekend?

Wat is beleggingsfonds NAV? NAV betekent “Intrinsieke Waarde”. Het belang van NAV voor ons is dat we aandelen kopen in een beleggingsfonds tegen de huidige NAV.

Aangezien de “aandelenkoers” voor
aandelen is, is “NAV” voor het beleggingsfondsprogramma. Maar de gelijkenis van NAV met de aandelenkoers eindigt daar.

Waarom zeg ik dat?

Want hoe lager de beurskoers, hoe beter. Maar we kunnen niet hetzelfde zeggen voor NAV. Wat?

Voorbeeld: Stel dat er twee indexfondsschema’s zijn die Nifty als benchmark hebben. Beide fondsen zullen dus een identieke portefeuille hebben. Stel nu dat de prijs van deze fondsen als volgt is:

Index fund A (Rs.15 / unit)

Index Fund B (Rs.20 / aandeel)

Welk fonds is van de twee bovenstaande indexfondsregelingen beter geprijsd? Het Indexfonds A ziet er goedkoper uit, toch? Deze veronderstelling kan onjuist zijn.

Omdat?

Om dit te begrijpen moeten we weten hoe de NAV van het beleggingsfonds wordt berekend.

Dit is waar we het in dit artikel ook over gaan hebben. Maar laten we eerst andere basisprincipes over NAV zelf weten.

Wat is NAV?

NAV = vermogen / aantal uitstaande eenheden.

Dus om NAV te begrijpen, moeten we eerst begrijpen:

  • Wat zijn ” eenheden ” en
  • Wat is het ” vermogen ” van een beleggingsfonds.

Eenheid…

Elk beleggingsfonds is verdeeld in vele “eenheden”. Elke eenheid vertegenwoordigt een enkel deel van het beleggingsfonds.

Op het moment van NFO worden aandelen aangeboden aan beleggers tegen de “biedprijs”. Na de sluiting van de NFO kunt u dezelfde eenheden kopen/verkopen tegen de NAV-prijs (niet van toepassing op closed-end fondsen).

Stel dat u Rs.15.000 hebt belegd in een beleggingsfonds dat beschikbaar is tegen de eenheidsprijs van Rs.15. Hoeveel eenheden krijgt u door te beleggen?

Aantal eenheden = Waarde van de investering / Prijs van één eenheid.

Eenheid nos = Rs 15.000
/ Rs.15 = 1.000 eenheden.

Rechtvaardigheid…

De portefeuille van een beleggingsfonds bestaat uit verschillende soorten activa. Een typische portefeuille van beleggingsfondsen bestaat uit aandelen, obligaties, deposito’s, contanten, enz.

Samen vormt de actuele marktwaarde van alle afzonderlijke effecten de totale activa van de regeling.

Netwaarde = Total Assets – (Alle kosten).

Wat zijn de kosten? Het zijn de kosten die het beleggingsfonds maakt om zijn activiteiten uit te voeren. Deze kosten kunnen zijn, fondsbeheerkosten, reclame, regelgevende vergoedingen, enz.

Wanneer alle kosten worden afgetrokken van de totale activa van het beleggingsfonds, wordt wat overblijft “eigen vermogen” genoemd.

Hoe zal het vermogen van het bedrijf veranderen? Het zal veranderen onder de volgende voorwaarden:

  1. In het geval van een nieuwe .
  2. Wanneer de marktwaarde van effecten stijgt.
  3. Wanneer effecten inkomsten genereren .
  4. Wanneer uitgaven worden geregistreerd.

Nieuwe transacties: Wanneer mensen nieuwe eenheden kopen, zal het kassaldo van het programma toenemen. In dit geval zal het vermogen toenemen. Wanneer mensen hun eenheden verkopen, zal het kassaldo van het regime afnemen. In dit geval zal het vermogen afnemen.

Marktwaarde: Stel dat de portefeuille van een beleggingsfonds aandelen van TCS in portefeuille heeft. Als de prijs van de TCS stijgt, zal ook het vermogen van het beleggingsfonds stijgen. Als de prijs van de TCS daalt, zal ook het vermogen dalen.

Inkomen: Stel dat uw programmaportefeuille aandelen van TCS en bankdeposito’s als componenten bevat. Wanneer TCS dividend uitkeert, zal het eigen vermogen van de regeling stijgen. Wanneer het bankdeposito rente betaalt, neemt het vermogen toe.

Uitgaven: Elke keer dat uitgaven worden geregistreerd in de rekeningen van het beleggingsfondsprogramma, zal het vermogen afnemen.

Intrinsieke waarde (NAV) …

De intrinsieke waarde (NAV) wordt berekend met behulp van de volgende NAV-formule:

NAV = vermogen / aantal uitstaande eenheden.

Hoe verandert de intrinsieke waarde (NAV) van de regeling? Voor elke verandering in vermogen moet er een verandering in NAV zijn, toch? Niet altijd. Wat? Laten we proberen het uit te zoeken met een voorbeeld.

Stel dat er een beleggingsfonds is waarvan het vermogen Rs 100.00.000
is en het aantal uitstaande aandelen is 10.00.000. Wat is op dit moment de NAV van dit fonds?

Vermogen (Rs.) Eenheid (Nos Crores) NAV (Rs.)
1.00.00.000 10.00.000 10

Stel nu dat de marktwaarde van de effecten in de schemaportefeuille met Rs.25.00.000 stijgt. Wat wordt de nieuwe NAV van dit fonds?

uur

Vermogen (Rs.) Eenheid (Nos Crores) NAV (Rs.)
1.25.00.000 10.00.000 12,5

Stel dat een belegger zijn 1.000 numerieke eenheden aflost tegen Rs 12,5 NAV. Wat is het effect van deze transactie op de NAV?

De terugbetaling van programmatoelagen wijzigt de NAV niet. Omdat? Want de transactie (verkoop) vindt plaats bij NAV. De snelheid waarmee het eigen vermogen daalt (als gevolg van de verkoop), het aantal eenheden daalt in hetzelfde tempo. De verhouding tussen vermogen en eenheden blijft dus gelijk.

Stel dat een belegger 1.000 numerieke eenheden koopt tegen Rs.12.5 NAV. Wat is het effect van deze transactie op de NAV?

De aankoop van de nieuwe eenheden van het programma verandert niets aan de NAV. Omdat? Want de transactie (verkoop) vindt plaats bij NAV. De snelheid waarmee het eigen vermogen toeneemt (door aankopen), het aantal eenheden neemt in hetzelfde tempo toe. De verhouding tussen vermogen en eenheden blijft dus gelijk.

Conclusie…

Wat zegt het bovenstaande voorbeeld over NAV-gedrag?

Alleen omdat nieuwe kopers meer eenheden van een beleggingsfonds kopen, zal de NAV niet waarderen. Evenzo zal de NAV van het systeem niet afnemen, alleen omdat bestaande deelnemers hun emissierechten verkopen.

Wat een waardering zal brengen in de NAV van een beleggingsfondsschema zijn de volgende:

  • Netto appreciatie van de marktwaarde van haar effecten.
  • Inkomsten uit de samenstellende effecten.

Laatste woorden …

Op dit punt zijn we klaar om nog een zeer belangrijke conclusie te trekken met betrekking tot de NAV van het beleggingsfonds. Wat is het?

Het rendement dat door een beleggingsfonds wordt verdiend, is niet afhankelijk van de NAV waartegen de eenheden worden gekocht. Wat?

Laten we hier het voorbeeld nemen van indexfondsen die we hierboven hebben gezien.

Voorbeeld: Twee indexfondsschema’s met Nifty als benchmark. De NAV van ergernis voor deze indexfondsen is als volgt:

Index fund A (Rs.15 / unit)

Index Fund B (Rs.20 / aandeel)

Welk indexfonds leek als belegger het best gewaardeerd? Het antwoord is: beide zijn hetzelfde. Beide zullen hetzelfde retourneren, ongeacht hun NAV-niveaus. Wat? Laten we dit begrijpen met een eenvoudig voorbeeld.

Voorbeeld: Stel dat Ram en Raj Rs.5.000 hebben belegd in de bovengenoemde indexfondsen. Ram kocht Fonds A en Raj kocht Fonds B. Het aantal aandelen in hun portefeuille na aankoop zal als volgt zijn:

Eenheden ram : (333.33 nn)

(Rs. 5.000 / 15)

Raj unit : (250 nos)

(Rs. 5.000 / 20)

Stel dat Ram en Raj hun eenheden de komende 5 jaar zouden behouden. In deze periode is de Nifty-index met 12% per jaar gestegen.

Aangezien beide indexfondsen Nifty als benchmark hebben, zal de NAV van beide fondsen in deze 5 jaar ook met hetzelfde tempo van 12% per jaar groeien.

Daarom zal de NAV van het A&B-indexfonds de komende 5 jaar als volgt zijn:

Een indexfonds met 12% jaarlijkse groei in 5 jaar

  • NAV (start): Rs.15.
  • NAV (einde): Rs 26,44

Indexfonds B met 12% jaarlijkse groei in 5 jaar

  • NAV (start): Rs.20.
  • NAV (einde): Rs. 51.11

Wat zal de “investeringswaarde” voor Ram en Raj zijn op het niveau van NAV gewaardeerd?

De gewaardeerde investeringswaarde voor Ram en Raj na 5 jaar zal hetzelfde zijn.

Het blijft hetzelfde, ongeacht de NAV-niveaus waarop de aandelen werden gekocht. Wat betekent het?

De rendementen van het beleggingsfonds zijn niet afhankelijk van de NAV. Het hangt af van de kwaliteit van de samenstellende titels.

Als belegger zullen we ons dus richten op het begrijpen van de portefeuillekwaliteit van het beleggingsfondsprogramma, in plaats van ons te concentreren op de NAV-niveaus.

<Terug

Volgende>

Investimenti 47

Hoe bouw je assets op? Wat is het proces voor het maken van bronnen?

Investimenti 21

Alles over beleggen: antwoorden op eenvoudige vragen