Een closed-end fonds is een uniek beleggingsvehikel. Hoewel het enkele overeenkomsten heeft met traditionele beleggingsfondsen, die meestal open-end fondsen zijn, evenals met exchange-traded funds (ETF’s), werkt een closed-end fonds volledig anders.
De unieke verschillen die inherent zijn aan closed-end fondsen kunnen uw potentiële risico of rendement verhogen.
Als u geïnteresseerd bent in het beleggen in deze fondsen, moet u er zoveel mogelijk over weten, zowel om de kans op positieve prestaties te vergroten als om het risico op verlies te minimaliseren.
Indice dei contenuti:
De basis van een closed-end fonds
Een closed-end fonds is een beleggingsfonds dat een beperkt aantal aandelen heeft om aan beleggers te verkopen. Het aantal aandelen staat vast bij de beursgang (IPO) van het fonds en neemt nooit toe.
Dit is radicaal anders dan open-end fondsen, die geen limiet hebben aan het aantal aandelen dat ze kunnen uitgeven.
Closed-end fondsen hebben een intrinsieke waarde (NAV), maar de marktprijs kan aanzienlijk afwijken van die waarde. Dit komt omdat ze inwisselen voor prijzen of kortingen op hun respectievelijke NAV.
Closed-end fondsen worden ook actief beheerd, wat betekent dat ze het potentieel hebben om zowel beter te presteren dan de markt – wat de bedoeling van het management is – als om deze ondermaats te presteren.
Als gevolg van dit actieve beheer rekenen closed-end fondsen over het algemeen hogere kosten dan andere soorten beleggingsfondsen.
Wat als u uw closed-end fondsen wilt verkopen?
Als u van plan bent om in closed-end fondsen te beleggen, zal het fonds de aandelen niet terugbetalen als u besluit te verkopen. Net als bij het verhandelen van aandelen op de open markt, hangt uw vermogen om de aandelen van het fonds te verkopen af van de aanwezigheid van een beschikbare koper.
Dit kan ze minder liquide maken dan open-end fondsen en ETF’s.
Ondanks deze beperkingen hebben closed-end fondsen het echte potentieel om beter te presteren dan beleggingsfondsen, ETF’s en de algehele markt. Daarom beleggen mensen erin, al is de markt voor deze fondsen zeker lager dan die van andere fondsen.
Offoffoff funds vs closed-end funds
Open en gesloten fondsen hebben veel overeenkomsten. Bijvoorbeeld:
- Elk is een portefeuille van professioneel beheerde effecten. Hoewel open fondsen actief kunnen worden beheerd (d.w.z. ze proberen beter te presteren dan de markt door middel van actieve handel) of indexfondsen (die een onderliggende index volgen, zoals de S &P 500), zijn closed-end fondsen puur actief beheerde fondsen.
- Iedereen handelt ook op basis van de aandelenkoers, die dagelijks kan veranderen. Beide hebben het potentieel om inkomsten te genereren uit dividenden, evenals meerwaarden en verliezen op het kopen en verkopen van aandelen van bedrijven die binnen het fonds worden gehouden.
Dit is vrijwel waar de overeenkomsten tussen de twee soorten fondsen eindigen. Voor het grootste deel zijn het heel verschillende beleggingsvehikels.
Verschillen tussen open en gesloten fondsen
- Het belangrijkste verschil tussen closed-end en open-end fondsen zit in het aantal uitgegeven aandelen. Zoals eerder besproken, bieden closed-end fondsen slechts een beperkt aantal aandelen aan. Dit aantal wordt bepaald op het moment van lancering van het fonds.
- Daarentegen hebben open-end fondsen geen limiet aan het aantal aandelen dat ze kunnen uitgeven, vandaar de term ‘open-end’. Open-end fondsen kunnen ook zoveel aandelen verkopen als beleggers vragen.
- Een ander belangrijk verschil is de koers van het aandeel. Terwijl closed-end fondsen kunnen worden verhandeld tegen een korting of premie, worden open-end fondsen verhandeld tegen hun intrinsieke waarde. En hoewel fondsen geen aandelen van beleggers terugkopen, doen open-end fondsen dat regelmatig. Zowel de aan- als verkoop van open-end aandelen gebeurt via het fonds, in plaats van op de open markt.
- Closed-end fondsen hebben ook meer kans om alternatieve beleggingen aan te houden. Deze kunnen derivaten, vreemde valuta of zelfs futures omvatten. En omdat ze actiever handelen, hebben closed-end fondsen waarschijnlijk hogere bestedingsratio’s dan open-end fondsen.
Hoe closed-end fondsen werken
Closed-end fondsen zijn meestal meer gespecialiseerde beleggingsfondsen. In plaats van te investeren in de algemene markt, zullen ze zich bijvoorbeeld richten op een specifieke industriesector zoals gezondheidszorg of technologie, of een geografische markt zoals internationale aandelen.
Prijs van closed-end fondsaandelen
Net als andere fondsen hebben closed-end fondsen een regelmatig gevolgde NAV die is gebaseerd op de waarde van de portefeuille, gedeeld door het aantal aandelen uitgegeven door het fonds. Maar vanwege het beperkte aantal beschikbare aandelen kunnen ze worden verhandeld tegen waarden die boven of onder de NAV liggen. Dit resulteert in premies hoger dan NAV als de vraag hoog is of kortingen op NAV als de vraag zwak is. Op deze manier zijn closed-end fondsen onderhevig aan de vraag van beleggers naar de aandelen van het fonds, meer dan hun onderliggende NAV.
Als u wilt beleggen in een closed-end fonds, moet u het met korting kopen via een broker-account. Dit vergroot de kans om het met winst te kunnen verkopen. Maar als u een hogere premie betaalt dan de NAV, heeft u meer kans om geld te verliezen op de transactie.
De hendel gebruiken
Een deel van de reden waarom closed-end fondsen vaak een hoger rendement hebben dan hun open neven en nichten, is dat ze vaak een hefboom gebruiken om het rendement te verhogen. Een closed-end fonds kan bijvoorbeeld geld lenen om aandelen te kopen. Deze strategie zal het rendement verhogen wanneer de markt stijgt, maar zal de verliezen vergroten in het geval van een recessie.
Stel dat een fonds $ 1 miljoen in Walmart-aandelen investeert en nog eens $ 1 miljoen leent om meer aandelen te kopen. Het rendement op de investering na een jaar zou 20% kunnen zijn (minus financieringskosten), in plaats van 10% als de hefboomwerking niet was gebruikt.
Als dezelfde aankoopconfiguratie zou worden gebruikt – 50% van het kapitaal van het fonds en 50% van de geleende fondsen – en de waarde van Walmart-aandelen met 10% zou dalen, zou u een verlies van 20% op uw investering lijden (plus financieringskosten), in plaats van een verlies van 10% als de hefboomwerking niet was gebruikt.
Om deze reden zijn closed-end fondsen het meest geschikt voor beleggers die een hoge risicotolerantie hebben en bereid zijn om de mogelijkheid te dragen dat een belegging in de verkeerde richting gaat.
In beide gevallen zal een closed-end fonds doorgaans hogere dividenden uitkeren dan open-end fondsen vanwege het gebruik van hefboomwerking, ongeacht of de waarde van het effect stijgt of daalt. Als uw belegging in het fonds $ 2.000 aan dividenden betaalde op een hefboomloze positie, zou u $ 4.000 ontvangen wanneer in plaats daarvan hefboomwerking wordt gebruikt.
Aankoop van closed-end fondsen
Als u van plan bent om te beleggen in closed-end fondsen, is het het beste om dit te doen via een brokerage-account. De makelaar moet zich ook specialiseren in beleggingsfondsen. Hoe meer ze bieden, hoe groter de kans dat ze ook closed-end fondsen in de mix aanbieden, omdat closed-end fondsen veel minder vaak voorkomen dan open-end fondsen. Hier zijn onze tips over het kiezen van een online effectenmakelaar.
Nogmaals, het beste advies voor het kopen van closed-end fondsen is om het fonds te kopen met een korting op de NAV. U kunt dit bepalen door de huidige marktprijs te vergelijken met de NAV, berekend door de waarde van de portefeuille te delen door het aantal uitgegeven aandelen. U moet op zoek gaan naar een korting van ten minste 10%, die u een geïntegreerde winst geeft als de aandelenkoers alleen stijgt tot het NAV-niveau. En natuurlijk zal de winst nog hoger zijn als het fonds tegen een premie begint te handelen. Dit kan u het voordeel geven van zowel het verhogen van de NAV van het fonds als het overschakelen van korting naar premie. Het is slechts een ander voorbeeld van hoe closed-end fondsen vaak hogere rendementen bieden dan open-end fondsen.
Zoals bij elk type fonds, moet u de langetermijnprestaties zorgvuldig onderzoeken. Beleggen in closed-end fondsen is niet zo eenvoudig als kopen met korting en verkopen tegen een premie. De prestaties van het fonds zelf en de NAV zijn nog belangrijker. Immers, hoe beter de prestaties van het fonds, hoe groter de interesse van beleggers, waardoor de kans groter wordt dat de aandelenkoers naar een premiumniveau stijgt.
Let bij het analyseren van een closed-end fonds zorgvuldig op de schuldquote die het fonds doorgaans gebruikt. Als het de 50% nadert, zal het fonds extreem risicovol zijn, zelfs als het winstpotentieel groter is. U moet rekening houden met uw risicobereidheid bij het beslissen of u in risicovollere fondsen wilt beleggen.
ELF’s zijn closed-end fondsen?
Het korte antwoord is nee. Een closed-end fonds is geen exchange-traded fund en is ook geen traditioneel (open-end) beleggingsfonds.
Net als traditionele beleggingsfondsen delen ETF’s enkele gemeenschappelijke kenmerken met closed-end fondsen. Beide zijn bijvoorbeeld gepoolde beleggingsfondsen die beleggen in een portefeuille van individuele effecten. Iedereen heeft ook zijn eigen NAV en handelt op de beurs tegen prijzen die continu variëren. Elk heeft ook kostenratio’s, betaalt dividenduitkeringen en meerwaarden (of verliezen) en kan worden gekocht via beursvennootschappen. En als closed-end fonds zijn er een klein aantal ETF’s die ook hefboomwerking gebruiken in hun beleggingsactiviteiten.
Maar vanuit beleggingsperspectief zijn ETF’s een heel ander dier dan closed-end fondsen.
Net als open beleggingsfondsen hebben ETF’s bijvoorbeeld geen limiet aan het aantal aandelen dat ze kunnen aanbieden. Ze werken ook tegen hun NAV en zijn niet onderworpen aan beloningen en kortingen.
Het grootste verschil tussen de twee is dat terwijl closed-end fondsen actief worden beheerd, de overgrote meerderheid van etf’s passief wordt beheerd als indexfondsen. Dit betekent dat hun prestaties specifiek zijn gekoppeld aan een onderliggende index. Deze beleggingsmethodologie minimaliseert ook meerwaarden, omdat effecten niet worden gekocht of verkocht, tenzij de samenstelling van de onderliggende index verandert.
Meer informatie >>> Beleggen in ETF’s
Best closed-end funds
Er is geen garantie dat een investering een positief rendement zal opleveren. Het is immers onmogelijk om de toekomst te voorspellen. Maar als u wilt beleggen in closed-end fondsen, moet u ergens beginnen. Hier zijn enkele voorbeelden van closed-end fondsen die de afgelopen tijd behoorlijk goed hebben gepresteerd:
- Voya Emerging Markets High Dividend Equity Fund (IHD): Dit fonds richt zich op dividendbetalende aandelen in opkomende markten.
- Aberdeen Total Dynamic Dividend Fund (AOD): Het fonds richt zich op bedrijven met een hoog dividendrendement, maar ook met kapitaalgroeipotentieel. Het fonds omvat een mix van enkele van de bekendste bedrijven in hun respectievelijke sectoren.
- PIMCO High Income Fund (PHK): Dit is een vastrentende fonds dat effecten uit verschillende sectoren trekt. De nadruk van het fonds ligt op de huidige inkomsten, maar ook op vermogensgroei. Een factor om rekening mee te houden is dat het fonds belegt in laagwaardige, hoogrentende obligaties.
Deze lijst is geen aanbeveling om in een van deze fondsen te beleggen. In plaats daarvan is het een voorbeeld van beschikbare closed-end fondsen. Zorg ervoor dat u uw onderzoek doet en de voorkeur geeft aan fondsen die tegen gereduceerde prijzen verkopen en een goede langetermijnprestatie hebben.
Pro en tegen closed-end fondsen
Gesloten fondsen zijn niet voor bangeriken
Beleggen in closed-end fondsen vereist een grotere risicotolerantie dan traditionele beleggingsfondsen en ETF’s. Ze zijn het meest geschikt voor diegenen die bereid zijn om extra risico aan hun portefeuilles toe te voegen, maar slechts een minderheidspositie hebben in een verder goed uitgebalanceerde portefeuille.
De potentiële voordelen zijn groter dan andere soorten fondsen, maar dat geldt ook voor de risico’s. In het geval van hefboomfondsen zou dit het equivalent zijn van het beleggen van uw persoonlijke account op marge. Als u zich ongemakkelijk voelt om dit te doen, wilt u waarschijnlijk niet beleggen in een closed-end fonds met hefboomwerking.
Zorg ervoor dat u het closed-end fonds dat u van plan bent te kopen grondig kent en koop het met korting. Negeer niet de fundamentele realiteit dat het fonds een bewezen track record van stabiele rendementen moet hebben. Dit is een vereiste voor elk type fonds waarin u belegt, maar nog meer voor een closed-end fonds.