in

Crypto FUD: wat het is en hoe het werkt

Zoals hierboven vermeld, is de term FUD een populaire pejoratieve slogan die vaak in crypto-kringen wordt gegooid. In de meeste gevallen zal een “FUDster” de persoon zijn die verkeerde informatie of gemanipuleerde feiten gebruikt om twijfel te creëren en een beleggingspositie tegen andere handelaren uit te buiten.

In een informeel gesprek betekent dit meestal dat je bang bent voor de volatiliteit van cryptocurrency en de mogelijkheid dat de waarde van een project tot nul daalt. FUD kan echter een gevaarlijkere connotatie hebben in de cryptocurrency-ruimte.

FUD is bijvoorbeeld gebruikt als een effectieve marketingstrategie voor sommige projecten of personen met kwaadaardige bedoelingen die proberen de gemeenschap van een andere munt te saboteren door hun geldschieters bang te maken.

Dus, hoe werkt het precies? Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden.

Wat zijn de voorbeelden van FUD in cryptocurrency-markten?

Een van de meest beruchte voorbeelden deed zich voor eind 2017, toen de prijs van bitcoin piekte op bijna $ 20.000 per munt.

Zodra het echter $ 19.500 bereikte, raakte zo’n sterke golf van FUD de markten waardoor de prijs van Bitcoin in slechts een paar dagen van zijn hoogtepunten naar dieptepunten van bijna $ 6k per munt kelderde.

Sommigen schreven deze plotselinge ineenstorting toe aan toezichthouders in de VS die enorme kapitaalwinsten oplegden aan Bitcoin-houders en anderen gaven de schuld aan de introductie van Bitcoin-futureshandel die plaatsmaakte voor marktmanipulatie.

Recente voorbeelden van FUD in de cryptocurrency-markt zijn de tweet van Elon Musk over het energieverbruik van Bitcoin, die werd gekoppeld aan nieuws over het verbod van China op cryptocurrency-handel en cryptocurrency-mining in zijn land.

Met meer dan 50% van de Bitcoin-mining rigs in China, bracht het nieuws van het Chinese verbod FUD op de markt.

Elon Musk’s eerdere goedkeuring van Bitcoin bracht ook opwinding met zich mee op de cryptocurrency-markt, maar ze wendde zich later tot FUD met een tweet van de CEO over de stap van Tesla om bitcoin niet langer te accepteren vanwege het overmatige energieverbruik van het netwerk.

Beide gebeurtenissen stuurden bitcoin bijna 50% omlaag ten opzichte van het vorige hoogtepunt van $ 60.000. Maar in beide gevallen zou de prijs van Bitcoin zich dan herstellen, wat betekende dat iedereen die verkocht vanwege FUD serieuze waarde verloor.

Wat is het verschil tussen FUD en legitieme zorgen?

Veel van de
verwarring in dit opzicht heeft te maken met de scheiding van FUD en de echte zorgen van de markt. Legitieme zorgen zouden bijvoorbeeld zijn om te praten over de schaalbaarheidsproblemen van bitcoin en hoe dit de transactiekosten beïnvloedt.

Veel beleggers beschouwen deze marktzorgen over factoren die kunnen voorkomen dat bitcoin een reguliere vorm van betaling op internet wordt. Hoewel echte zorgen gebaseerd zijn op geldige punten, gebruikt FUD onwettige zorgen die vaak alleen bedoeld zijn om de prijs van cryptocurrencies te beïnvloeden.

De meeste cryptocurrency FUD wordt gebruikt in marketingcampagnes en verspreid door personen met kwaadaardige bedoelingen die het gebruiken als een manier om een investeringspositie tegen andere handelaren te manipuleren. Dit kan verwoestend zijn, vooral voor de prijzen van kleinere munten, omdat het ervoor zorgt dat beleggers zich snel uit hun posities terugtrekken, wat vervolgens de prijs verder verlaagt.

Wat moet je doen als FUD zijn lelijke kop opsteekt?

Als nieuwe belegger in de cryptocurrency-markt moet u begrijpen dat niemand immuun is voor FUD, en leren navigeren is een belangrijk onderdeel van het zijn van een “goede” handelaar en belegger.

Ten eerste is het belangrijk om te onthouden dat je nooit in paniek moet raken, simpelweg vanwege “negatief” nieuws dat FUD genereert. Voordat u in paniek raakt, vergeet niet om uw due diligence te doen en informatie uit verschillende bronnen te verzamelen terwijl u het nieuws objectief bekijkt. Dit zal u helpen rode vlaggen te herkennen wanneer ze een potentiële aanval op uw beleggingen lijken te voorkomen.

Wat zijn de langetermijneffecten van FUD?

Hoewel FUD op korte termijn schadelijk kan zijn, zijn volatiele prijsschommelingen en plotselinge marktcorrecties een belangrijk onderdeel van een gezonde cryptomarkt. In de meeste gevallen sterft de FUD uit en hervat de markt zijn normale traject.

Bitcoin heeft bijvoorbeeld tegenstanders gehad die het meer dan 400 keer dood verklaren, maar het blijft in een adembenemend tempo groeien. Sinds de FUD van mei heeft Bitcoin ook zijn vorige all-time high van $ 60.000 hervat.

Is het een goede strategie om te kopen als er veel FUD is?

Hoewel het waar is dat FUD veel negatieve aandacht voor een cryptocurrency brengt, kan in sommige gevallen kopen tijdens perioden van negatief nieuws en ongebreidelde angst in de markt gunstig zijn.

Dit kan u een fatsoenlijke instaplocatie geven. Het is echter belangrijk op te merken dat sommige FUD-nieuws en -gebeurtenissen verwoestend kunnen zijn voor een cryptocurrency, wat leidt tot een prijsdaling van 80% of meer. Het is dus belangrijk om in gedachten te houden dat niet alle FUD’s gelijk zijn en dat strategieën dienovereenkomstig moeten worden geïmplementeerd.

Bestaat FUD in traditionele financiën zoals de aandelenmarkt?

Ja, er is FUD in traditionele financiën.

Het belangrijkste verschil tussen traditionele financiën en crypto is dat de FUD op de aandelenmarkt theoretisch gemakkelijker kan worden gedetecteerd en de impact ervan aanzienlijk wordt verminderd dankzij de regelgevende instanties die toezicht houden op de markten.

0 Opmerkingen
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
nft 00007

Hoe NFT’s (niet-fungibele tokens) te slaan

nft 00004

Bitcoin ETF’s: wat het is en hoe het werkt