in

De visie van een bioloog op gedecentraliseerde financiering (DeFi)

Dergelijke kunstmatige netwerken verschillen niet van de verknoopte capillaire takken die door de infrastructuur van de bloedsomloop van ons lichaam lopen, of van het dichte netwerk van neuronale verbindingen die onze hersenen bevolken. Het is niet verrassend dat kunstmatige netwerken, van wereldwijde toeleveringsketens tot de financiële transactionele systemen die moderne economieën runnen, allemaal conceptueel vergelijkbaar zijn met de netwerken die in de natuur te vinden zijn.

Er lijkt een economie van hulpbronnen te zitten in hun vertakkingsmotief. En dat is waarschijnlijk de reden waarom netwerken een ideaal paradigma zijn voor het efficiënt ontwerpen van complexe gegevensverwerkingssystemen.

Centralisatie vs. Decentralisatie

Een manier om netwerken te categoriseren is door ze topologisch te classificeren als gecentraliseerd of gedecentraliseerd. Een gecentraliseerd systeem is hiërarchisch van aard, terwijl een ideaal gedecentraliseerd netwerk in wezen autonoom is. In het eerste geval is macht bijvoorbeeld inherent ongelijk verdeeld omdat een centrale “autoriteit” primaire controle heeft over andere relatief “low-level” componenten van het systeem.

Aan de andere kant missen gedecentraliseerde systemen inherent dergelijke centraal geconcentreerde hiërarchieën van macht en zijn ze in plaats daarvan gebaseerd op gelijkelijk “gedistribueerde” controle over alle componenten van het systeem. Van gedecentraliseerde systemen wordt daarom verwacht dat ze evenwicht mogelijk maken, minder discriminatie en de mogelijkheid van nieuw opkomend gedrag aanmoedigen. Deze belangrijke kenmerken onderscheiden gedecentraliseerde netwerken van de meeste traditionele kunstmatige instellingen, waarvan vaak bekend is dat ze onderdrukkende gecentraliseerde hiërarchieën genereren.

Een veelgehoorde klaagzang over dergelijke gecentraliseerde entiteiten is: “het systeem is opgetuigd.”

Gedecentraliseerde financiering (DeFi)

Het is in de context van deze basisprincipes dat het concept van gedecentraliseerde financiën (DeFi) relevant wordt voor onze discussie over cryptocurrency en de computationeel gedreven economieën van de 21e eeuw. In de eenvoudigste zin vertegenwoordigt DeFi een financieel systeem dat is gebouwd op bestaande blockchain-technologieën zoals Bitcoin of Ethereum. Het doel van DeFi-systemen is om het potentieel van gedecentraliseerde netwerken te benutten om applicaties te ontwerpen die financiële transacties en processen vergemakkelijken zonder gecentraliseerde controles of tussenpersonen om ze te besturen.

DeFi-systemen zijn dan gepositioneerd om gebruikers volledige controle over hun financiën te bieden zonder te veel te hoeven vertrouwen op gecentraliseerde autoriteiten zoals banken en de overheid.

Elke persoon die het DeFi-netwerk gebruikt, kan elke transactie verifiëren die op de blockchain plaatsvindt. Sommige DeFi-applicaties bieden mensen ook toegang tot krachtige tools voor vermogensbeheer en -analyse die de ervaring van het gebruik van traditionele gecentraliseerde financiële systemen kunnen overtreffen. Een ander voordeel dat vaak wordt aangehaald in het voordeel van DeFi is hun vermogen om activa te tokeniseren, waaronder alles van onroerend goed tot kunstwerken en intellectueel eigendom. Het DeFi-ecosysteem wordt daarom vaak gepromoot vanwege het vermogen om de beperkingen van traditionele systemen op het gebied van snelheid, vrijheid en toegankelijkheid te overwinnen. Het is geen geheim dat voorstanders van cryptocurrency deze traditionele systemen als insulair en verouderd beschouwen. Bovendien is de nadruk van DeFi op transparantie en toestemmingsloze toegankelijkheid van zijn activa consistent met de filosofie van de blockchain: niet vertrouwen. Controleren.

Het is dan ook geen verrassing dat DeFi vandaag de dag een van de snelst groeiende aspecten van cryptocurrency is. De totale waarde van activa die zijn vergrendeld in DeFi wordt medio 2020 geschat op ongeveer $ 4 miljard, wat een gestaag toenemend aantal investeerders en ondernemers aantrekt. Naast financiële controle en wendbaarheid belooft DeFi ook een gunstig kader voor schaalbaarheid als het gaat om de toekomstige creatie en implementatie van innovatieve nieuwe technologieën op de blockchain. Het is belangrijk op te merken dat deze DeFi-waarden niet nieuw zijn. In feite is decentralisatie altijd omarmd als de hoeksteen van cryptocurrency door zijn evangelisten en blockchain-voorstanders, en het zou als nogal kortzichtig worden beschouwd om de betekenis ervan te beperken tot slechts één specifiek type valuta of digitale toepassing.

Maar elke munt heeft twee kanten

DeFi is nog steeds een ontluikend concept en heeft een kleine maar vastberaden groep supporters. Maar ongeacht alle opwindende voordelen in zijn voordeel, zou het hypocriet zijn om de beperkingen en nadelen van dit krachtige concept volledig over het hoofd te zien. Om te beginnen is decentralisatie niet in alle gevallen het meest effectieve model. Soms hebben gecentraliseerde systemen de voorkeur voor het implementeren van gelokaliseerde besturingsmechanismen voor een betere efficiëntie en onderhoud. Bovendien slaan op blockchain gebaseerde gedecentraliseerde netwerken informatie op in een gecodeerde vorm waarmee niemand deze kan manipuleren, waardoor de noodzaak voor een custodial control-autoriteit wordt geëlimineerd. Ditzelfde aspect is echter ook aangehaald als een technische beperking van DeFi, omdat een dergelijke systeemarchitectuur het aanzienlijk moeilijk maakt om nieuwe code te schrijven of bugs in bestaande code op te lossen. Critici hebben erop gewezen dat tenzij deze beperkingen worden overwonnen, het voor DeFi moeilijk zal zijn om naadloze beveiliging te garanderen. Dergelijke kritiek is niet onterecht, aangezien beveiligingsfouten en kwetsbaarheden al duidelijk zijn geworden met de meest bekende DeFi-systemen die door Ethereum zijn ontwikkeld.

Het bieden van een efficiënte gebruikerservaring, gestandaardiseerde beveiligingsfuncties en consistente interoperabiliteit kunnen in dit stadium enkele van de grootste obstakels voor DeFi zijn. Dit zijn echter precies de soorten problemen die innovatie stimuleren en ons dwingen om oplossingen te overwegen die buiten de gebaande paden denken. Een goede manier om naar het DeFi-landschap in de toekomst te kijken, is door de geschiedenis van het internet te overwegen. Als technologie heeft het wereldwijde web ook enorme transformaties en stadia van evolutie ondergaan, omdat de focus is verschoven van kwesties van veiligheid en betrouwbaarheid naar snelheid en efficiëntie. Zelfs vandaag de dag bevindt het internet zich in een constante staat van door gebruikers bekrachtigde veranderingen die leiden tot een betere ervaring. Wanneer we terugkijken naar biologische systemen, wordt het principe van evolutie door aanpassing ook gedreven door de druk van natuurlijke selectie. Met dit in gedachten moeten we misschien ook enig optimisme toestaan als het gaat om aanpassing aan de obstakels en uitdagingen van nieuwe concepten zoals DeFi, vooral als er op de lange termijn voordelen te behalen zijn.

0 Opmerkingen
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
invest crypto 45

Waar komt de waarde van Bitcoin vandaan?

pexels pixabay 210705

Total Value Locked of TVL: wat het is en hoe het werkt