in

Is Bitcoin echt belangrijk voor de samenleving?

Is Bitcoin meer dan alleen het publiceren van enorme rendementen voor HODLers? Zal cryptocurrency een belangrijke rol spelen in de samenleving naarmate de tijd verstrijkt? Wat kan blockchain eigenlijk doen? Dit zijn de vragen die gebruikers van cryptocurrency zichzelf stellen naarmate de cryptocurrency-industrie volwassen wordt.

Het komt erop neer dat Bitcoin in de toekomst een zeer belangrijke rol voor de samenleving kan spelen, en we willen de potentiële impact die het wijdverspreide gebruik van Bitcoin zou hebben op de wereld van vandaag nader bekijken.

Voordat we verder gaan, is het belangrijk om de rol te erkennen die geld momenteel speelt in de samenleving.

Ten eerste, stel je een wereld voor zonder geld: we zouden afhankelijk zijn van ruilhandel als we goederen en diensten met anderen willen uitwisselen.

Ruilhandel schaalt echter niet, omdat de twee mensen die betrokken zijn bij een handel zelden de exacte hoeveelheden goederen hebben om een eerlijke handel te maken. Henry David Thoreau schreef over dit concept toen hij in zijn Walden-hut woonde, na een gesprek met een “eenvoudige houthakker” die in de nabijgelegen bossen werkte:

“Als een os eigendom was [van de houthakker] en naalden en draad naar de winkel wilde brengen, dacht hij dat het onhandig en onmogelijk zou zijn om binnenkort een deel van het schepsel elke keer voor dat bedrag te hypothekeren.”

Geld lost dit probleem op, bekend als “toeval van verlangens”, en stelt ons in staat om waarde in de loop van de tijd op te slaan en uit te wisselen.

De eenvoudige houthakker kan zijn os voor geld verkopen en vervolgens het geld gebruiken om zijn naalden en draad te kopen, evenals al het andere dat hij moet kopen.

Om iets nuttig te laten zijn als geld, heeft het de volgende eigenschappen nodig:

  • Deelbaarheid: Goed geld kan worden gebruikt voor zowel transacties met een zeer lage als een zeer hoge waarde.
  • Draagbaarheid: Goed geld is gemakkelijk mee te nemen en over te dragen.
  • Duurzaamheid: Goed geld kan gemakkelijk in de loop van de tijd worden opgeslagen zonder te verslechteren.
  • Verkoopbaarheid: Goed geld blijft in tijd en ruimte in trek.
  • Hardheid: Goed geld is hard geld, en als geld moeilijk te produceren is, dan zal het bestand zijn tegen inflatie.

Geld heeft een grote rol gespeeld in de vooruitgang van de beschaving. Het heeft mensen in staat gesteld zich te specialiseren op het gebied van landbouw, wetenschap, technologie, filosofie en meer. Onze hele samenleving bestaat zoals ze nu bestaat vanwege de hyperspecialisatie die geld toeliet.

Problemen met het geld van vandaag

Oorspronkelijk werd goud waarschijnlijk als waardevol beschouwd, simpelweg omdat het een glanzende rots was. In de loop van de tijd is goud echter het meest gebruikte geld geworden vanwege de extreme duurzaamheid, verkoopbaarheid en productieproblemen. Goud heeft zijn nadelen als geld omdat het moeilijk te vervoeren en te verdelen is, wat leidde tot de vervanging van goud in de 20e eeuw door fiatgeld van de overheid.

Fiat-geld bestaat, net als de Amerikaanse dollar, uit papieren bankbiljetten en boekhoudkundige gegevens, waardoor transport en verdeling alledaags worden als dat nodig is. Fiatgeld werkte een tijdje goed, maar net zoals de samenleving te groot werd voor drukken en faxen, deden wij dat ook, haalden fiatgeld in.

De grootste problemen met fiatgeld komen voort uit het productiegemak: overheden kunnen gemakkelijk alles wat ze nodig hebben uit het niets creëren. De controle die overheden hebben over geld heeft altijd geleid tot misbruik, resulterend in inflatie, vermogensongelijkheid en financiële censuur.

inflatie

Inflatie wordt meestal gedefinieerd als de snelheid waarmee de prijzen stijgen. Een belangrijke oorzaak van prijsinflatie is de inflatie van de geldhoeveelheid. Door meer geld te creëren, vergroten overheden het aanbod zonder een gelijke toename van de vraag. Dit zorgt ervoor dat de koopkracht van geld afneemt, waardoor de waarde van het contante spaargeld van mensen verwatert. Het vermogen om de geldhoeveelheid op te blazen, breekt fundamenteel een van de belangrijkste toepassingen van geld: het opslaan van waarde in de loop van de tijd.

Inflatie is een gebied waar bitcoin ongetwijfeld beter geld is. Het aanbod van bitcoins kan simpelweg niet worden opgeblazen – het is een bekend feit dat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins kunnen zijn. Het aanbod van bitcoins is gecodeerd in bitcoin-software die op duizenden computers over de hele wereld draait. Zodra de laatste bitcoin is gedolven, zal het bitcoin-netwerk elke verdere toename van de geldhoeveelheid afwijzen, waardoor bitcoin het moeilijkste geld ooit is.

Ongelijke verdeling van rijkdom

Overheidscontrole over fiatgeld heeft geleid tot extreme vermogensongelijkheid. Ons monetaire systeem is ontworpen om alleen de rijken te laten deelnemen, terwijl de rest van ons aan de zijlijn blijft zitten, salaris voor salaris leeft en de waarde van ons spaargeld ziet vervagen.

Een van de belangrijkste oorzaken van een ongelijke verdeling van rijkdom is het voordeel dat een toename van de geldhoeveelheid heeft voor de rijken ten koste van de niet-rijken. Rijke bedrijven en individuen krijgen de eerste toegang tot nieuw geld terwijl het wordt gecreëerd. Hierdoor kunnen ze winkelen met het nieuwe geld, terwijl de marktprijzen nog steeds de oude geldhoeveelheid weerspiegelen, waardoor de rijken in wezen een korting krijgen. Kleine bedrijven en individuen uit de arbeidersklasse zijn de laatsten die toegang hebben tot het nieuwe geld, en dus zijn zij degenen die betalen voor de korting die aan de rijken wordt gegeven. Dit effect staat bekend als het Cantillon-effect.

Bij bitcoin zijn de regels voor iedereen hetzelfde. Bitcoin kan vermogensongelijkheid niet oplossen, maar het maakt het speelveld wel gelijk, zodat iedereen zonder toestemming kan deelnemen.

Financiële censuur

Ons monetaire systeem is zeer gecentraliseerd rond overheden, banken en betalingsdienstaanbieders. Deze centrale autoriteiten kunnen transacties gemakkelijk censureren zoals zij dat willen, inclusief transacties van degenen die naar een vreedzamer land willen verhuizen of die tegengestelde politieke opvattingen hebben.

Bitcoin is een gedecentraliseerd, peer-to-peer monetair systeem. Bitcoin-transacties kunnen door iedereen worden verwerkt, dus we hoeven niet langer te vertrouwen op overheden, banken en betalingsdienstaanbieders om waarde over te dragen.

Bitcoin is geld voor de 21e eeuw

Ons monetaire systeem is ontworpen voor de fysieke wereld, maar er gebeuren nu zoveel dingen online. Het fiat monetaire systeem kan de onmiddellijke aard van het internet niet bijhouden. Dit heeft ertoe geleid dat miljarden mensen zijn uitgesloten van het huidige monetaire systeem, omdat het geen zin heeft voor financiële instellingen om te opereren in gebieden waar ze niet winstgevend kunnen opereren.

Om deel te nemen aan het bitcoin monetaire systeem, heb je alleen een internetverbinding nodig, die veel van deze “unbanked” individuen al hebben. Iedereen met toegang tot internet kan binnen enkele minuten geld over de hele wereld verzenden: 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar. Bitcoin is een monetair systeem dat is gebouwd voor het digitale tijdperk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

pexels leeloo thefirst 8919573

Is het kopen van Bitcoin echt zo moeilijk?

pexels leeloo thefirst 7873553

Cryptocurrency Market Cap: een beginnershandleiding