in

Wat is een bitcoin recovery service? Werkt het voor slachtoffers van cryptocurrency-zwendel?

Als u het slachtoffer bent geworden van oplichting, weet u dat u alles zou doen om uw verloren geld terug te krijgen. Voor een man uit Californië betekende dit het inroepen van de hulp van een “crypto-herstelspecialist” nadat hij was opgelicht door de Ether-valuta tijdens een schema dat op YouTube werd uitgewerkt.

Maar maanden later – en na het betalen van het equivalent van meer dan $ 20.000 aan belastingen aan de “specialist” – werd het slachtoffer geconfronteerd met een harde waarheid: hij was opnieuw opgelicht.

Cryptocurrencies zijn lucratieve doelwitten geworden voor oplichters, hackers en oplichters. Afhankelijk van de bron waarin u gelooft, kosten cryptocurrency-zwendel slachtoffers alleen al in 2021 $ 1 miljard tot $ 14 miljard.

Helaas zijn oplichters niet tevreden met het stelen van uw crypto-activa.

Een nieuw soort frauduleuze “crypto-hersteldiensten” en “fondsenwervende instanties” jagen op slachtoffers door te beloven hun verloren activa terug te krijgen, maar in plaats daarvan nog meer van slachtoffers te stelen.

Dus hoe kunt u een cryptocurrency-herstelzwendel herkennen? En is er een manier om verloren of gestolen digitale valuta legitiem en veilig terug te krijgen?

In deze handleiding leggen we uit hoe deze crypto-herstelzwendel werkt, hoe u de rode vlaggen van een oplichter kunt herkennen en wat u moet doen als u het slachtoffer bent van een crypto-zwendel.

Wat zijn cryptocurrency recovery services?

Cryptocurrency-hersteldiensten beloven crypto-fondsen te herstellen die verloren of gestolen zijn, bijvoorbeeld Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dogecoin en andere cryptocurrencies.

Maar hoewel er enkele legitieme herstelservices zijn – die u kunnen helpen met gegevens- en wachtwoordherstel of bijvoorbeeld toegang krijgen tot uw Bitcoin-portemonnee – zijn de meeste van hen oplichting.

Deze diensten maken deel uit van de bredere categorie van terugbetalings- en herstelfraudeurs die beweren verloren of gestolen goederen te onderzoeken en te ontdekken.

Deze oplichters richten zich op mensen die al slachtoffer zijn geweest en bieden hen valse beloften om hun verloren activa terug te krijgen, tegen een vergoeding.

Helaas zijn er veel manieren voor oplichters om frauduleuze online services er legitiem uit te laten zien. Ze kunnen bijvoorbeeld:

  • Zorg voor een professioneel ogende website die wordt weergegeven in de zoekresultaten van Google. Het is relatief eenvoudig om een website te maken en deze te laten verschijnen op de resultatenpagina’s van zoekmachines. Let op waarschuwingssignalen zoals slechte grammatica en onprofessionele of nep-uitziende logo’s en afbeeldingen.
  • Schrijf valse persberichten die worden verzameld door online uitgevers. Veel nieuwsmedia publiceren persberichten rechtstreeks van distributiediensten. Oplichters zijn begonnen met het schrijven van valse persberichten waarin ze opscheppen over hun (valse) successen. Veel van deze worden ongecontroleerd gepubliceerd.
  • Maak valse getuigenissen en succesverhalen op hun websites of sociale media. De meeste oplichters publiceren valse getuigenissen en succesverhalen met als doel mensen ervan te overtuigen dat hun service legitiem is. Oplichters kunnen deze neprecensies ook plaatsen op bonafide websites van derden zoals Trustpilot.

Over het algemeen zijn de enige legitieme cryptografische herstelservices die u helpen de cryptocurrency die u bezit te herstellen, zoals het herstellen van privésleutels van beschadigde harde schijven.

Elke “herstelservice” die beweert hackmethoden te gebruiken of vooraf kosten in rekening brengt, is een oplichterij.

Hoe cryptocurrency recovery service scams werken

Cryptocurrency recovery service scams omvatten criminelen die beloven de verloren cryptocurrency te herstellen wanneer het onmogelijk is om dit te doen. Ze nemen vaak de vorm aan van oplichting met vooraf betalen die vooraf kosten in rekening brengen voor diensten die nooit worden geleverd.

Dit is hoe crypto-herstelzwendel over het algemeen werkt:

  1. De oplichter richt zich op mensen die al verliefd zijn geworden op een zwendel door rechtstreeks contact met hen op te nemen of via advertenties op websites of sociale media. Deze herstelbedrijven beschrijven zichzelf vaak met termen als ‘herstelspecialisten’, ‘cryptocurrency bounty crankers’ of ‘wallet recovery services’.
  2. Slachtoffers van oplichting zien advertenties in zoekresultaten of lezen succesvolle herstelaccounts op Reddit of Twitter en nemen contact op met de oplichtingsorganisatie om hun cryptocurrency op te halen.
  3. De dienst rekent dan een initiële vergoeding, vaak honderden of duizenden dollars. Daarna blijft de oplichter enkele weken extra kosten in rekening brengen totdat het slachtoffer zich realiseert dat het om oplichting gaat.
  4. Als alternatief kan de service beweren een percentage van het geretourneerde geld in rekening te brengen in geval van succes. Maar in plaats daarvan zullen ze proberen persoonlijke informatie te stelen of toegang te krijgen tot de cryptocurrency-portemonnee van het slachtoffer door te beweren dat ze hun startwoorden nodig hebben als onderdeel van het herstelproces. Deze informatie kan vervolgens worden gebruikt om de identiteit van het slachtoffer te stelen, verdere oplichting te plegen of meerdere cryptocurrencies te stelen via financiële fraude.

Hoe te weten of een cryptocurrency-herstelservice legitiem is: 6 waarschuwingssignalen

Bijna alle cryptocurrency-hersteldiensten zijn oplichting, vooral die welke beloven cryptocurrencies terug te geven die u niet langer bezit. Als u een van deze waarschuwingssignalen ziet, is de kans zeer groot dat u te maken heeft met een oplichter:

  1. Ze vragen vooraf een vergoeding voordat ze hulp krijgen. Dit is het kenmerk van een vooruitbetalingszwendel en een goed teken dat u te maken heeft met een oplichter. Sommige oplichters zullen vooraf om een schijnbaar kleine aanbetaling vragen, maar ze zullen de frequentie en omvang van betalingsverzoeken in de loop van de tijd verhogen.
  2. Ze beweren “speciale toegang” te hebben tot cryptocurrency-uitwisselingen. Een cryptocurrency exchange is een digitale marktplaats waar je cryptocurrencies kunt verhandelen. Oplichters beweren vaak via een achterdeur toegang te hebben tot een uitwisseling via “connecties” of een hackmogelijkheid waarmee ze kunnen opsporen wie u heeft opgelicht en uw geld kunnen retourneren. Dit is allemaal een leugen.
  3. Ze vragen om uw wachtwoordzin of andere gevoelige informatie. Als iemand om dit soort informatie vraagt, betekent dit dat ze proberen uw identiteit te stelen of toegang te krijgen tot uw accounts.
  4. Ze vragen om uw wachtwoord en uw bankrekening- of crypto-portemonneegegevens om uw “herstelde” cryptocurrencies te storten. Zoals hierboven vermeld, zal een oplichter om toegang vragen tot uw bank of crypto-portemonnee in een poging om meer geld van u te stelen.
  5. Ze vermelden geen fysiek adres of het bedrijf is gevestigd buiten de Verenigde Staten. Opgelichte bedrijven vermelden vaak geen bedrijfsadres. Als ze dat doen, is het meestal buiten de Verenigde Staten, het is geen echt adres of het voelt niet als een echte plek om te werken. In deze gevallen is het veilig om aan te nemen dat het een frauduleuze activiteit is.
  6. Ze hebben geen telefoonnummer, communiceren alleen via berichtenplatforms of hebben een onprofessioneel e-mailadres. Een legitieme zakenman zal graag zijn diensten via de telefoon bespreken en het is onwaarschijnlijk dat hij zaken doet via apps zoals Telegram of WhatsApp. Deze apps worden over het algemeen gebruikt door oplichters om anonimiteit te behouden en de mogelijkheid te voorkomen dat ze door wetshandhaving worden gepakt.

Houd uw cryptocurrencies veilig: pas op voor deze 5 cryptocurrency-herstelzwendel

Cryptocurrency-herstelzwendel evolueert voortdurend. Als u een van de volgende claims ziet, heeft u te maken met oplichting.

1. “Succesverhalen” van klanten op Reddit en sociale media

Oplichters voor het herstellen van cryptocurrency maken vaak valse Reddit-accounts (of gebruiken gehackte accounts) om verzonnen “succesverhalen” te beschrijven die hun eigen diensten promoten. Ze bieden verhalen over nuchtere beweringen dat ze hun spaargeld hebben verloren, maar dat ze zijn gered door een hersteldienst.

Laat je niet oplichten! Pas op voor deze rode vlaggen
  • Oplichters verwijzen vaak naar “experts” op Instagram, WhatsApp, Telegram en soortgelijke berichten-apps. Dit is een onmiddellijke rode vlag: echte professionals zijn veel meer geneigd om een combinatie van e-mail en directe oproepen te gebruiken om zaken te doen.
  • De accounts die worden gebruikt om “succesverhalen” te plaatsen, zijn gloednieuw, hebben zeer weinig berichten of vertonen tekenen van diefstal door een vorige gebruiker.
  • De “succesverhalen” volgen allemaal hetzelfde patroon met zeer weinig details over de gemaakte uitgaven of de methoden die worden gebruikt om de cryptocurrency te herstellen. Ze gebruiken emotionele taal om zich te richten op radeloze mensen die wanhopig proberen hun verloren investeringen terug te verdienen.

2. Valse e-mails en valse ontvangstbewijzen met “herstelde” cryptocurrencies

Als er contact wordt opgenomen met een oplichter voor cryptocurrency-herstel, zullen ze waarschijnlijk nep-e-mails verzenden die zijn ontworpen om u ervan te overtuigen dat ze uw verloren cryptocurrency echt hebben gevonden en dat deze onderweg is, zodra u betaalt.

Ze kunnen bijvoorbeeld een foto van een crypto-portemonnee sturen (waarschijnlijk gefotoshopt of geript van internet) met uw vermeende saldo. Ze zullen u dan kosten in rekening brengen voor de levering van de fondsen, wat nooit zal gebeuren.

Laat je niet oplichten! Pas op voor deze rode vlaggen
  • Oplichters maken vaak gebruik van gratis e-mailserviceproviders (zoals Gmail of Yahoo!).
  • Oplichters kunnen stockfoto’s, valse namen en valse inloggegevens gebruiken, die in veel gevallen kunnen worden gecontroleerd met een eenvoudige Google-zoekopdracht.

3. “Ethische hackers” aanbieden om uw cryptocurrencies terug te krijgen

“Ethische hackers” bieden aan om de oorspronkelijke oplichters te hacken en uw cryptocurrency te stelen in ruil voor een vergoeding of percentage van het geretourneerde geld. Het is echter meestal onmogelijk om een echte identiteit te vinden uit de informatie die beschikbaar is via cryptocurrency-overdrachten.

Zelfs als het mogelijk zou zijn om de identiteit van de oorspronkelijke oplichter te achterhalen, is het zeer onwaarschijnlijk dat een Robin Hood-figuur uw cryptocurrency uit goodwill zou hacken en retourneren. Als ze de mogelijkheid hebben om de cryptocurrencies van andere mensen te hacken en te stelen, zouden ze hoogstwaarschijnlijk de jouwe stelen.

Laat je niet oplichten! Pas op voor deze rode vlaggen
  • Elke claim om uw cryptocurrency te kunnen hacken, een transactie terug te draaien of een privésleutel te forceren, moet onmiddellijk een rode vlag zijn. Er is geen manier om een transactie terug te draaien zodra deze op de blockchain is bevestigd. Evenzo is het bijna onmogelijk om de identiteit van oplichters te achterhalen om hen te targeten.
  • Vaak zullen oplichters u geen belangrijke vragen stellen over de vraag of het mogelijk is om uw cryptocurrencies te herstellen. In plaats daarvan zullen ze je voor de gek houden met beloften terwijl je verdachte verzoeken om informatie of betalingen doet.

4. Cryptocurrency-herstelservices die vooraf kosten in rekening brengen (of persoonlijke informatie)

Dit is het meest voorkomende type zwendel met het herstel van digitale activa en houdt in dat de oplichter een initiële vergoeding vraagt (normaal gesproken vrij groot) voordat de herstelde cryptocurrency wordt geretourneerd. In bijna alle gevallen zullen oplichters extra kosten in rekening brengen naarmate de tijd vordert, waarbij verschillende excuses worden aangehaald voor het niet retourneren van de cryptocurrency.

Laat je niet oplichten! Pas op voor deze rode vlaggen
  • Vooruitbetalingsfraudeurs presenteren vaak vreemde verzoeken zoals initiële kosten, “donaties” en betalingsverzoeken of uw persoonlijke gegevens.
  • Oplichters geven de redenen waarom vergoedingen niet kunnen worden betaald nadat het geld is teruggevorderd.
  • Oplichters vragen vaak om betaling in cryptocurrency (vooral kleinere en minder bekende valuta’s) om ervoor te zorgen dat overdrachten niet traceerbaar en niet-retourneerbaar zijn.

5. Herstel “goeroes”, advocaten of wetshandhaving op sociale media

In deze oplichting doen criminelen zich voor als zogenaamde experts zoals advocaten, onderzoekers of wetshandhavingsagenten en beloven ze het gestolen geld voor u terug te krijgen.

Oplichters zullen contact opnemen op sociale media om te beweren dat ze specialisten zijn (of kennen) die uw verloren cryptocurrencies kunnen herstellen.
Ze doen overdreven beweringen over hun successen en proberen je ervan te overtuigen dat ze in staat zullen zijn om wonderen te verrichten. U moet deze gebruikers onmiddellijk blokkeren om te voorkomen dat ze het slachtoffer worden van oplichting.

Laat je niet oplichten! Pas op voor deze rode vlaggen
  • Dit type oplichter stuurt ongevraagd berichten waarin ze hun “diensten” aanbieden. Ze hebben je naam meestal ontdekt via een bericht op sociale media of een openbaar oplichtingsrapport en nemen al contact met je op, wetende dat je een potentieel slachtoffer bent. Het is zeer onwaarschijnlijk dat echte bedrijven ongevraagde berichten verzenden, vooral via sociale mediaplatforms.
  • Deze oplichters zetten u vaak onder druk om hun diensten te gebruiken door te beweren dat als u niet snel handelt, u cryptocurrencies voor altijd kunt verliezen. In feite is cryptocurrency al verloren gegaan, dus het is beter om verliezen te verminderen dan het slachtoffer te worden van een tweede zwendel.

Onthoud: legitieme overheidsinstanties die fraude onderzoeken, zullen u nooit om geld vragen en zullen contact met u opnemen via een e-mailadres van de overheid, niet via sociale media.

Kunt u uw geld of cryptocurrencies terugbrengen van een herstelzwendel?

De ongelukkige realiteit is dat het bijna onmogelijk is om de gestolen cryptocurrency terug te krijgen. Alleen in specifieke gevallen van hardwareschade of gedeeltelijk verlies van sleutels is de cryptocurrency mogelijk herstelbaar (bijvoorbeeld als deze gedeeltelijk verloren of ontoegankelijk is in een oud opslagapparaat).

Als u cryptocurrency in een transactie hebt verloren door deze naar een account te sturen waarover u geen controle hebt, kunt u heel weinig doen om het geld te herstellen.

Is er een veiligere manier om te proberen gestolen cryptocurrencies te krijgen?

Als u het slachtoffer bent van een cryptocurrency-zwendel, is het onwaarschijnlijk dat u uw cryptocurrency ooit nog zult zien. Er zijn echter stappen die u kunt nemen om uw cyberbeveiliging te verbeteren, toekomstige oplichting te voorkomen en misschien uw verloren cryptocurrencies te herstellen.

Meld de zwendel aan uw cryptocurrency-uitwisseling

Door uw uitwisseling belangrijke details over de zwendel te verstrekken, kunnen ze mogelijk oplichters identificeren en voorkomen dat ze toekomstige oplichting plegen.

In zeldzame gevallen kunnen ze het account van de auteur bevriezen en mogelijk de gestolen cryptocurrencies retourneren.

Vermeld alle details over de oplichters die u heeft, zoals hoe en wanneer de zwendel is gebeurd en eventuele transactie-identificatiecode (TXID). De TXID-hash biedt kritieke informatie over de tijd, ontvangstlocatie, hoeveelheden en meer.

Meld de zwendel aan de relevante autoriteiten

Het melden van oplichting aan overheidsinstanties helpt oplichters te vangen en toekomstige fraude te voorkomen.

Activa bewaken en beschermen

Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat er geen belangrijke informatie is doorgegeven aan fraudeurs. Als dat zo zou zijn, kunnen ze mogelijk uw identiteit stelen of toegang krijgen tot meer van uw activa, waaronder uw bankrekening of crypto-portemonnee.

  • Bescherm uw accounts met unieke, sterke wachtwoorden en pas op voor datalekken.
  • Gebruik tweefactorauthenticatie (2FA) of multifactorauthenticatie (MFA) voor al uw accounts. Gebruik waar mogelijk een authenticator-app (zoals Authy) in plaats van sms voor uw 2FA-codes.
  • Houd uw sleutels privé. Niemand hoeft deze te kennen.
  • Blijf sceptisch en blijf op de hoogte van de huidige oplichtingsmethoden.
  • Negeer alle verzoeken, beloften en bedreigingen die u ontvangt via sms-berichten en e-mails; en neem altijd rechtstreeks contact op met bedrijven of overheidsinstanties via hun officiële contactgegevens.
  • Stuur uw persoonlijke of betalingsgegevens nooit via internet naar een andere persoon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

invest crypto 28

Crypto: waarom zou je ze gebruiken?

pexels roger brown 5698697

Wat is het beste Bitcoin-herstelbedrijf?