in

Wat te doen na het kopen van Bitcoin: een beginnershandleiding

Gefeliciteerd met het zetten van de eerste stap op weg naar financiële zelfsoevereiniteit! Voordat u beslist of u uw bitcoins wilt opslaan of uitgeven, moet u de tijd nemen om vertrouwd te raken met bitcoin-beveiligingsconcepten. Bitcoin is heel anders dan traditionele betalingssystemen en brengt een andere reeks beveiligingsrisico’s met zich mee.

Dit artikel introduceert enkele belangrijke beveiligingsoverwegingen, legt uit waarom bitcoin zo populair is als een manier om waarde op te slaan en gaat in op hoe u uw bitcoins kunt uitgeven.

Veiligheid

Als je nog niet hebt geleerd hoe je bitcoins veilig kunt gebruiken en opslaan, wil je er je prioriteit van maken. Om een idee te krijgen van uw huidige niveau van bitcoin-beveiliging, overweeg dan de volgende vragen:

  • Heeft iemand anders, inclusief cryptocurrency-uitwisselingen en wallet-providers, toegang tot uw bitcoin-privésleutels? Als uw antwoord ja is, wilt u overwegen om uw bitcoin te verplaatsen naar een portemonnee die alleen u beheert.

    Om te begrijpen waarom dit belangrijk is, lees “Waarom heb ik een Bitcoin-portemonnee nodig?” en als je hulp nodig hebt bij het kiezen van een portemonnee, bekijk dan onze gids. We raden u aan een hardware wallet zoals een Ledger Nano X te gebruiken als u van plan bent andere cryptocurrencies op te slaan of een ColdCard als u van plan bent alleen bitcoin op te slaan.

  • Als je huis morgen zou afbranden, zou je dan nog steeds toegang hebben tot je bitcoin? Het is belangrijk om uw privésleutels (of seed phrases) op meerdere fysieke locaties te bewaren, zodat u uw geld altijd terug kunt krijgen.
  • Bent u bekend met de vele soorten online oplichting en cryptocurrency-oplichting? Zo niet, lees dan ons artikel “Hoe cryptocurrency-zwendel te herkennen” om uzelf te beschermen tegen het slachtoffer worden van een oplichting.
  • Vindt u het erg dat uw financiële geschiedenis, inclusief rekeningsaldi, wordt vastgelegd in een openbaar grootboek? Bitcoin is een transparant betalingssysteem waar iedereen de transactiegeschiedenis van iedereen kan zien. Het is erg moeilijk om privétransacties te doen met bitcoin, dus zorg ervoor dat u de best practices voor privacy begrijpt.

Besparing

Veel mensen zijn geïnteresseerd in Bitcoin omdat het een alternatief financieel systeem is – buiten het bereik van centrale banken en overheden – en niet vatbaar is voor inflatie of economisch interventionisme. Het huidige economische systeem veroorzaakt opzettelijk inflatie als een manier om mensen aan te moedigen om uit te geven in plaats van te sparen. Dit wordt gedaan om mensen te ontmoedigen om “geld te hamsteren”, waardoor traditionele valuta’s uiteindelijk een slechte manier zijn om waarde op lange termijn op te slaan.

Aan de andere kant wordt het monetaire beleid van Bitcoin gecontroleerd door computeralgoritmen en kan het niet worden gewijzigd. Er zullen maar 21 miljoen bitcoins zijn, wat betekent dat uw aandeel in het totale aanbod niet kan worden verminderd door monetaire inflatie. Ondanks de volatiliteit van de prijs van bitcoin, geeft het monetaire beleid het de potentie om op de lange termijn een goede opslag van waarde te zijn. Als je niet zeker weet wat je met je bitcoin moet doen, overweeg dan om het voor de toekomst te bewaren.

Kosten

Als u besluit om uw bitcoins niet op te slaan, kunt u ze altijd online uitgeven. Bitcoin is immers ontworpen om peer-to-peer elektronisch geld te zijn. Online betalen voor goederen en diensten met bitcoin is net zo eenvoudig als het gebruik van een creditcard. Bij het afrekenen hoeft u alleen maar het gevraagde bedrag naar het opgegeven bitcoin-adres te sturen. Houd er rekening mee dat u mogelijk moet wachten tot uw Bitcoin-transactie is gedolven (of bevestigd) voordat u ontvangt waarvoor u hebt betaald. Deze wachttijd kan variëren van 10 tot 60 minuten, afhankelijk van de grootte van uw aankoop.

Naarmate Bitcoin volwassener wordt, accepteren steeds meer bedrijven bitcoin als betaling. Sommigen bouwen zelfs bedrijven op Bitcoin. Voor een lijst met plaatsen waar u uw bitcoins kunt uitgeven, kijkt u naar ‘Waar bitcoin uit te geven’.

Blijf leren

Misschien wel het belangrijkste om te doen na het kopen van bitcoin is om te blijven leren! Bitcoin is een veelzijdig systeem dat economie, technologie en een aantal behoorlijk grote sociale implicaties met zich meebrengt.

Vijay Boyapati’s artikel “The Bullish Case for Bitcoin” beschrijft geweldig de monetaire en economische betekenis van Bitcoin. Het artikel duurt ongeveer een uur om te lezen, hoewel het oorspronkelijk in vier delen werd uitgebracht om het gemakkelijker te lezen te maken (deel 1, deel 2, deel 3, deel 4).

Voor een beter algemeen begrip van hoe Bitcoin op technisch niveau werkt, bekijk deze video “Hoe Bitcoin werkt in 5 minuten”.

Tot slot is het belangrijk om de sociale implicaties van Bitcoin te kennen. Een geweldige plek om te beginnen is “Why Bitcoin Matters for Freedom” van Alex Gladstein van de Human Rights Foundation, die een deel van de sociale impact beschrijft die Bitcoin vandaag al heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

invest crypto 39

Geschiedenis van cryptocurrency: alles wat u moet weten

pexels tima miroshnichenko 7567445

Bitcoin Forks: wat ze zijn en hoe ze te gebruiken