in

3 lessen over de ineenstorting van cryptocurrencies in 2022

Nu we het nieuwe jaar naderen, is het nuttig om terug te kijken naar 2022 in crypto en te leren van de fouten die in de industrie zijn gemaakt. Het zal herinnerd worden als het jaar waarin een reeks grote projecten implodeerde, die elk de markt deden wankelen.

Het was ook het jaar waarin de prijzen van cryptocurrency naar de hel gingen, het vertrouwen van beleggers kelderde en sommige oprichters van het project in juridisch warm water terechtkwamen.

Al deze factoren hebben ertoe geleid dat de cryptosfeer is aangewakkerd met discussies over wat de tegenslagen van vorig jaar voor de toekomst voorspellen. Crypto-aanhangers herinneren zich hoe zelfs sommige kwaadaardige gebeurtenissen zoals The DAO en Mt.Gox de industrie volledig door elkaar schudden en iedereen zich afvroeg of het zou herstellen, wat het deed.

Als we de balans opmaken van de fouten van vorig jaar, hebben we de mogelijkheid om te voorkomen dat we in de toekomst dezelfde fouten herhalen.

#1. De besmetting is echt

In cryptocurrencies is een besmettingseffect wanneer een project mislukt en het effect in de hele markt wordt gevoeld. Geen jaar is duidelijker aangetoond dan in 2022, met de ineenstorting van de aarde (LUNA) in mei die een kettingreactie veroorzaakte waarvan de industrie begin 2023 nog steeds herstelt.

De val van de aarde en de daaropvolgende besmetting was zo verreikend dat tot $ 500 miljard aan waarde uit de markt werd weggevaagd.

Enkele bedrijven die direct het slachtoffer zijn geworden van de ineenstorting van de aarde zijn Celsius, Three Arrows Capital (3AC) en Voyager Digital. De laatste twee bedrijven moesten failliet gaan nadat TerraUSD, dat ze in aanzienlijke hoeveelheden bezaten, instortte. Hun problemen zijn verergerd door de vrije val van de marktprijzen die hun schatkist verder hebben leeggezogen.

De sluiting van FTX in november zou tot meer besmetting leiden. BlockFi, een cryptocurrency-geldschieter, vroeg faillissement aan vanwege “aanzienlijke blootstelling” aan de uitwisseling. De in Hongkong gevestigde beurs AAX is ook buik-up gegaan. Andere vormen van besmetting waren platforms die opnames blokkeerden, waaronder Genesis en cryptocurrency-geldschieter SALT.

#2. Geen cryptoproject is te groot om te mislukken

Zelfs niet de FTX of de aarde (MAAN) die groter leek dan het leven, alleen voor beide om uiteindelijk in te storten.

FTX leek te groot om te falen vanwege de consistente positionering in de top vijf beurzen en de marktwaardering. Op het hoogtepunt werd FTX gewaardeerd op $ 32 miljard, waarbij oprichter Sam Bankman-Fried een nettowaarde van $ 26,5 miljard had. Na het aanvragen van het faillissement is de voormalige beurs nu nul waard en tot aan de nek in de schulden.

De snelle ontrafeling van het aardse ecosysteem (LUNA) in mei had al aangetoond dat zelfs grote projecten niet immuun zijn voor mislukking. Het begin van het einde kwam nadat de TerraUSD stablecoin-algoritmische mechanica van het platform onhoudbaar werd en crashte onder het gewicht van een massale uitverkoop, van $ 1 naar cent in een week. Het inheemse token, Luna, kelderde ook met 99% in dezelfde periode.

Op zijn hoogtepunt was TerraUSD $ 18 miljard waard en stevig in de top tien in de marktrangschikking.

De les is dat de cryptocurrency-markt nog in de kinderschoenen staat en zelfs de grootste spelers legitieme risico’s hebben dankzij de extreme volatiliteit van de ruimte.

#3. Due diligence is niet verouderd

In de absoluut gekke wereld van crypto-beleggen zal good old due diligence nooit uit de mode raken. Het zal je hartzeer besparen wanneer chips eraf vallen (en dat doen ze vaak).

Vergeet niet dat, in tegenstelling tot zijn evenwichtige traditionele tegenhanger, gedecentraliseerde financiering wordt gedefinieerd door gekke prijsschommelingen en flitsende nieuwe financiële producten die elk nieuw bedrijf kan beweren aan te bieden.

Vanwege deze grotendeels ongecontroleerde en laissez-faire-omgeving hebben beleggers in cryptocurrency vaak weinig tot geen verhaal voor het geval ze geld verliezen. Dit betekent, zoals 2022 heeft aangetoond, dat je jezelf moet onderwijzen voordat je je zuurverdiende geld ergens in stopt.

Enkele manieren waarop u dit kunt doen:

  1. Projectonderzoek: Controleer alles over de sociale media-activiteit van het bedrijf, van de referenties van oprichters tot hun niveau van transparantie tot wat anderen erover zeggen op sociale mediaforums tot de concurrentie. Als iets buiten voelt, is het dat waarschijnlijk ook.
  2. Laat uw geld niet achter op gecentraliseerde beurzen (CEX) en DeFi-platforms: het geld van duizenden klanten wordt bijvoorbeeld bevroren in FTX nadat de uitwisseling is mislukt. De mislukkingen van DeFi, waaronder Celsius en Voyager Digital, leidden ook tot het bevriezen van klantengelden. Het is niet duidelijk of klanten dit geld uiteindelijk terugkrijgen of hoe lang het gaat duren. Een ander gevaar van deze platforms is dat ze kunnen worden gehackt. Vorig jaar verdiende bekendheid als “het grootste jaar voor crypto-hacking”, met meer dan 100 protocolschendingen en meer dan $ 2,5 miljard verduisterd. Neem de leiding over uw geld door het op te slaan in een hardware wallet.
  3. Gebruik een hardware wallet voor langdurige opslag: Het is raadzaam om uw cryptocurrency alleen over te zetten naar een exchange wanneer u wilt handelen. Overweeg de rest van de tijd om uw geld op te slaan in een hardware wallet. Een hardware wallet is veiliger dan een online wallet omdat deze immuun is voor internetkwetsbaarheden zoals hacks en malware. De mantra “niet je sleutels, niet je munten” komt om de hoek kijken.

Hopen op het beste, voorbereiden op het ergste

Slimme beleggers weten dat je in de onvoorspelbare wereld van cryptocurrencies op het beste hoopt en je voorbereidt op het ergste. Deze aanpak bereikt een delicaat evenwicht in de helling van het mes, wat winstgevendheid en verlies van cryptocurrencies kan zijn.

Hopen op het beste en je voorbereiden op het ergste betekent geld zetten dat je je kunt veroorloven om te verliezen.

De omwentelingen op de markt van vorig jaar lieten bijvoorbeeld veel crypto-investeerders in de kou staan, met verhalen van mensen die al hun spaargeld in cryptocurrency stortten om er vervolgens buiten te worden gehouden.

Je voorbereiden op het ergste betekent dat hoe de marktwinden ook waaien, je wint. Vind een manier om jezelf te positioneren in de markt waar je geld zult verdienen, geen geld zult verliezen of een acceptabel verlies zult lijden.

De bottom line: lessen moeten worden geleerd

De actoren in de sector moeten de balans opmaken van vorig jaar en deze lessen toepassen voor de toekomst. De gezondheid van het ecosysteem hangt ervan af.

Crypto is een ruimte die nog steeds schreeuwt om mainstream acceptatie en niet de luxe heeft om fouten te herhalen.

0 Opmerkingen
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
pexels alesia kozik 6777572

Eigenaren van cryptocurrency: altijd in opkomst

pexels karolina grabowska 5980856

ChatGPT: wat het is en hoe het u kan helpen