in

Cryptocurrency in China: samenvatting van de geschiedenis van cryptocurrency

China heeft een enigszins verwarrende maar volledig fascinerende relatie met cryptocurrency. China was ooit het land met de grootste Bitcoin-mijnwerker ter wereld en met de grootste uitwisseling qua volume. Veel van de mensen die ’s nachts miljonair werden toen Bitcoin in 2017 explodeerde, waren in China.

Maar nu zijn initiële muntaanbiedingen en elke andere cryptocurrency-activiteit, zelfs als deze alleen interpersoonlijk is, volledig verboden. Het schrijven en promoten van cryptocurrency is ook verboden.

Een blockchain voor China?

Wat het verwarrend maakt, is het feit dat de Chinese overheid niet alleen denkt dat blockchain-technologie de sleutel is tot de toekomst van het land, maar ook zijn eigen digitale valuta ontwikkelt: Digitale valuta / elektronische betalingen (DCEP). Dus hoewel de Chinese overheid heeft besloten dat Bitcoin en andere cryptocurrencies slecht zijn, is de onderliggende technologie van belang voor hen en willen ze hun eigen digitale valuta creëren.

Het is ook gemakkelijk om te vergeten hoe dominant China was in de cryptocurrency-sfeer tijdens zijn opkomst in de mainstream en hoe groot de rol was die de burgers van de natie speelden in de marktprijs van Bitcoin.

Laten we eens kijken naar de geschiedenis van cryptocurrency in China.

Het begin (2008-2010)

Het idee van cryptocurrency begon in 1990. Het idee was dat van een valuta die op een onvindbare en betrouwbare manier kon worden verzonden, in wezen een gedecentraliseerde digitale valuta.

In 1995 implementeerde de Amerikaanse cryptograaf David Chaum een anoniem cryptografisch elektronisch geld genaamd Digicash. Bit Gold, vaak aangeduid als een directe voorloper van Bitcoin, werd in 1998 ontworpen door Nick Szabo. Het vereiste dat een deelnemer computerkracht besteedde aan het oplossen van cryptografische puzzels, en degenen die de puzzel oplosten, ontvingen de beloning, iets dat veel op mijnbouw lijkt.

Op 31 oktober 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto de white paper getiteld Bitcoin – A Peer to Peer Electronic Cash System, waarin de functionaliteit van het Bitcoin blockchain-netwerk wordt beschreven.

Het is vermeldenswaard dat Bitcoin, en alle cryptocurrencies, niet mogelijk zouden zijn zonder blockchain-technologie. Simpel gezegd, Blockchain voorkomt vervalsing of “kopiëren en plakken” van digitaal geld, evenals samenwerking tussen een willekeurig aantal anonieme personen.

Met de publicatie van de whitepaper was het verhaal van Bitcoin en cryptocurrency nu aan de gang. Bitcoins hadden de eerste maanden van hun bestaan bijna geen waarde. Zes maanden nadat ik in april 2010 begon met handelen, was de waarde van één Bitcoin minder dan 14 cent.

In 2007 creëerde Tencent, de grootste aanbieder van internet- en telefoondiensten, in China Q Coin, een beloningsprogramma voor zijn QQ instant messaging-service. Q Coin zou een beloningsdienst zijn voor add-ons, maar toen gebruikers een secundaire markt creëerden om de munten te kopen en verkopen, greep de overheid in bij een shutdown. Op dat moment gebruikten meer dan 221 miljoen mensen QQ.

In 2009 verbood de regering alle handel in virtuele goederen voor echte valuta omdat mensen in China virtueel goud delven voor games zoals World of Warcraft en Runescape, omdat er een markt was ontstaan waar rijkere spelers deze mensen voor hun rekeningen zouden betalen om te voorkomen dat ze het werk zelf zouden doen en vooruit konden komen.

Het belangrijkste om op te merken over deze periode is dat Chinese burgers zich bewust zijn geworden van en vertrouwd zijn geraakt met virtuele waardesystemen, cryptocurrency is een herkenbaar concept geworden bij het vergelijken met Q Coin.

Een investeringsmogelijkheid (2010-2014)

Net als bij de meeste andere landen in de wereld, heeft China ervoor gekozen om een “afwachtende” benadering te hanteren als het gaat om het reguleren van Bitcoin. Afgezien van een verbod door de overheid dat banken en traditionele binnenlandse beurzen in 2013 verhinderde om Bitcoin te investeren / verhandelen, werd tot 2016 geen strikte regelgeving geïmplementeerd. Hierdoor kon Bitcoin in de beginjaren in China gedijen.

In 2011 werd China’s eerste Bitcoin-uitwisseling, BTCChina, gelanceerd. Pas in 2013 begon Bitcoin echt grip te krijgen in China. Tot nu toe waren de enige echte krantenkoppen met betrekking tot Bitcoin negatief, gerelateerd aan scepsis, oplichting en de links naar de zwarte markt.

Dat veranderde in april 2013, toen een Chinese liefdadigheidsinstelling genaamd One Foundation aankondigde bitcoin te accepteren (de enige cryptocurrency ter wereld op dit moment). Nadat een aardbeving China dat jaar trof, ontving de liefdadigheidsinstelling 230 BTC, ter waarde van ongeveer $ 30.000 op dat moment, en 1% van alle ingezamelde fondsen voor hulpinspanningen. Staatsmedia publiceerden positieve rapporten en vergeleken Bitcoin met andere gecentraliseerde digitale valuta’s zoals Q Coin.

In mei 2013 werd cryptobeurs Huobi opgericht, net als Bitmain, een bedrijf dat in 2018 ’s werelds grootste ontwerper was van computerchips specifiek voor Bitcoin-mining. De Chinese staatszoekmachine Baidu is begonnen met het accepteren van Bitcoin. Taobao, ’s werelds grootste e-commercesite, volgde hun voorbeeld en de vraag naar Bitcoin schoot omhoog. BTTChina is ’s werelds grootste cryptocurrency-uitwisseling geworden qua volume en overtreft de nu beruchte Mt. Gox.

De toename van
de interesse in Bitcoin in China duwde de prijs van $ 50 naar nieuwe recordhoogtes, met een prijsstijging van 800% in slechts twee maanden. De nationale zoekmachine en de grootste e-commercesite die Bitcoin als betaling accepteert, leken crypto op een legitiem en wijdverspreid adoptiepad te hebben.

Maar begin december 2013 gaf de centrale bank van China, samen met vijf andere ministeries, een verklaring uit waarin stond dat Bitcoin niet kon worden gebruikt voor producten en diensten en dat financiële instellingen ze niet konden kopen of verkopen. Het werd een illegale aanbesteding verklaard. Baidu en Taobao verwijderden hun Bitcoin-betalingsopties en de volgende dag verloor Bitcoin 20% in waarde.

China domineert de mijnbouwmarkt (2014-2016)

Hoewel Bitcoin illegaal is geworden om te gebruiken als een aanbod voor goederen en diensten, kan het nog steeds worden verhandeld en gedolven. Lage elektriciteitskosten en lokale productiefaciliteiten die goedkope, zeer efficiënte mijnbouwhardware kunnen creëren, hebben bijgedragen aan het bevorderen van een Bitcoin-mijnomgeving in China. Bitmain blijft ’s werelds grootste mijnbouwoperatie tot nu toe en Chinese Bitcoin-mijnwerkers produceren tweederde van ’s werelds aanbod.

In augustus 2015 waren vier Chinese Bitcoin-mijnpools goed voor de helft van de hashrate van het Bitcoin-netwerk.

De meeste van ’s werelds grootste crypto-uitwisselingen zijn ook opgericht in China, naast BTCC en Huobi zijn okcoin en kucoin ook opgericht in China. BTCC en Huobi zouden in deze jaren ’s werelds toonaangevende beurzen qua volume worden, en Goldman Sachs bracht in 2015 een rapport uit waarin stond dat 80% van de BTC-transacties gepaard ging met de Chinese yuan. In 2016 was dat 90%. Vandaag is dat nog maar 1%.

In 2016 overschreed het totale volume van Huobi $ 250 miljard en was goed voor meer dan 60% van alle Bitcoin-activa, en de prijs van Bitcoin steeg met 120% tot $ 952. Initial coin offerings (ICO’s) begonnen te ontstaan.

China gaat cryptocurrency-uitwisselingen verbieden (2016-2018)

De eerste muntaanbiedingen markeerden het begin van het einde van de crypto-dominantie voor China. ICO’s op dit moment betrokken beleggers bij het kopen van een nieuw crypto-token met Bitcoin en weerspiegelden in wezen het proces van het verkopen van effecten, maar op dit moment waren cryptocurrencies niet expliciet gereguleerd in China.

Daar kwam begin september 2017 verandering in. Chinese ICO’s hadden tot nu toe meer dan $ 400 miljoen opgehaald, wat de Chinese overheid ertoe aanzette om ICO’s op 4 september volledig te verbieden. Dit kwam door het risicovolle karakter van de beleggingen. Alle fondsen en activa in ICO’s moesten worden teruggegeven aan de oorspronkelijke investeerders.

Op 17 september werd een andere maatregel ingevoerd die alle Chinese crypto-uitwisselingen verbood om cryptocurrencies in te wisselen voor fiat. Als reactie hierop verplaatsten veel beurzen hun activiteiten uit het land of naar Hong Kong, stopten hun activiteiten helemaal of werden fiat-vrij, accepteerden niet langer contante stortingen, maar boden crypto-naar-crypto-uitwisselingen en sommige derivaten. Internationale handel was echter nog steeds een optie.

Begin 2018 voltooide de Chinese overheid haar verbod door hard op te treden tegen crypto-naar-crypto-uitwisselingen en over-the-counter-markten en vervolgens de toegang tot crypto-uitwisselingen en ICO-websites buiten het land te blokkeren met behulp van de Great Firewall. Alle handel in cryptocurrency stond nu onder embargo.

China beschouwt zijn eigen digitale valuta (2018-heden)

Het bevorderen van de strikte regelgevende houding ten opzichte van cryptocurrencies is het besluit van de regering om cryptocurrency-mining vorig jaar te verbieden, bedrijven zoals Bitmain verplaatsen hun activiteiten langzaam het land uit. Het omzeilen van nationale regelgeving over cryptocurrencies is bijna onmogelijk geworden, je kunt cryptocurrencies niet eens bespreken op WeChat.

Ondanks zijn strikte regelgevende houding ten aanzien van cryptocurrencies, ongeacht of het Bitcoin, Ethereum, Litecoin of EOS is, is China zeer geïnteresseerd in blockchain-technologie. In november 2019 publiceerden Chinese staatsmedia een voorpaginarapport waarin Bitcoin werd geprezen als een succesvolle toepassing van blockchain-technologie.

Dit kwam een maand nadat de Chinese president Xi Jinping verklaarde dat blockchain een belangrijke technologische vooruitgang is en dat China de kans die het biedt zou grijpen. Hij beschreef de manieren waarop de Chinese overheid blockchain, onderzoek, ontwikkeling en standaardisatie zou ondersteunen.

Bovendien besprak China, meer dan vijf jaar geleden op dit punt, de oprichting van zijn eigen digitale valuta genaamd Digital Currency / Electronic Payments (DCEP). China’s DCEP is niet alleen een idee, maar het kan binnenkort werkelijkheid worden, sommigen dachten dat het eind 2019 zou debuteren, en hoewel dit niet is gebeurd, lijkt het waarschijnlijk voor het einde van 2020 te gebeuren.

Hoewel bijna voltooid, is DCEP een sterk gecentraliseerd contrast met Bitcoin en andere bestaande crypto-activa.

Ten eerste
is de regering van plan om de valuta te verdelen via traditionele banken en het monetaire systeem, waardoor het volledig gecentraliseerd wordt en net als traditioneel papiergeld. Ten tweede zal het blockchain-grootboek, in plaats van via het netwerk te worden gedistribueerd, worden beheerd door de overheid, een enkele bron. Ten slotte zal het precies functioneren als een gewone valuta en zal het worden geïntegreerd in het handelssysteem en zal het worden gekoppeld aan de Chinese yuan.

Over het algemeen is DCEP gewoon een andere manier voor de Chinese overheid om valuta in het land te reguleren. Cryptocurrencies vormen een bedreiging voor de sociale stabiliteit omdat ze kapitaalvlucht mogelijk maken, zelfs traditionele valuta kan niet in grote hoeveelheden het land worden verlaten en het is moeilijk om het in het buitenland te ruilen.

Hoewel China’s DCEP een interessante stap zal zijn voor blockchain-technologie, staat het op gespannen voet met de ontwrichtende golven die cryptocurrencies hopen te maken in systemen van de traditionele wereld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

pexels tima miroshnichenko 7567445

Bitcoin Forks: wat ze zijn en hoe ze te gebruiken

nft 00011

De geschiedenis van NFT’s: alles wat u moet weten