in

Custodial vs non-custodial wallet: wat ze zijn en verschillen

Iedereen die al meer dan een paar weken in de buurt van de Bitcoin- en cryptocurrency-ruimte is, heeft waarschijnlijk de zin “Niet uw sleutels, niet uw Bitcoin” gehoord. Maar wat betekent het?

In Bitcoin is het idee om de individuele gebruiker volledige controle over zijn geld te geven.

Met andere woorden, bij correct gebruik kunnen de fondsen van een gebruiker niet in beslag worden genomen door derden zoals een overheid of financiële instelling.

Om optimaal te profiteren van cryptocurrency-technologie, moeten gebruikers de verschillen tussen custodial en non-custodial wallets begrijpen bij het kiezen van de beste crypto wallet.

Wat zijn custody wallets?

Custody wallets worden veracht door bepaalde segmenten van de Bitcoin-gemeenschap. Het basisidee is dat uw cryptocurrency wordt overgedragen aan een derde partij om te worden opgeslagen in plaats van zelf voor het geld te zorgen.

Het verwijderen van derden uit het financiële systeem is een duidelijk punt van deze technologie en wordt uitgelegd in de originele Bitcoin white paper, daarom worden custody wallets soms Bitcoin-banken genoemd.

Voor- en nadelen van custody wallets

Voor

 • Als cyberbeveiliging niet uw verkoopargument is, kunt u uw codering door een derde partij laten beschermen.

 • Een externe bewaarder kan nuttig zijn om ervoor te zorgen dat u de toegang tot uw geld niet verliest.

 • Custody wallets zijn vaak een vereiste als u wilt handelen op de meest populaire cryptocurrency-uitwisselingen.

 • Sommige bewaarders bieden u een rendement op uw op cryptocurrency gebaseerde besparingen.

Tegen

 • U bent niet de eigenaar van uw privésleutels, wat betekent dat de beveiliging wordt overgelaten aan derden.

 • Iemand anders houdt je geld voor jezelf, wat betekent dat ze kunnen besluiten om het gewoon te nemen.

 • Custody wallets werken zeer vergelijkbaar met het traditionele financiële systeem vanwege het feit dat ze gecentraliseerd zijn.

 • U hebt geen toegang tot nieuwe cryptocurrencies die zijn gemaakt via vorken van cryptocurrencies die u al bezit.

Wat zijn niet-bewaarportemonnees?

Onbewaakte portefeuilles zijn Bitcoin in zijn meest ware vorm. Een onbewaakte portemonnee is gewoon software op uw computer of telefoon die u de volledige controle geeft over uw cryptocurrency-holdings. U bezit uw eigen privésleutels, wat betekent dat niemand anders namens u een transactie kan uitvoeren. Met meer macht komt echter een grote verantwoordelijkheid.

Voor- en nadelen van niet-bewaarportemonnees

Voor

 • U hebt volledige controle over uw Bitcoin, wat betekent dat uw activa veel moeilijker in beslag te nemen zijn.

 • U kunt transacties uitvoeren zonder dat iemand over uw schouder kijkt.

 • U hebt toegang tot geavanceerde functies, zoals onbeheerde toegang tot het Lightning Network.

 • Afhankelijk van het dreigingsmodel kunnen verschillende beveiligingsniveaus worden geactiveerd.

 • Hogere beveiligingsniveaus zijn toegankelijk via de combinatie van hardware en papieren portemonnees.

 • U hebt volledige toegang tot elk dividend of aandelenpremie die is gekoppeld aan uw cryptocurrency-holdings.

Tegen

 • Het zal
  moeilijker zijn om uw cryptocurrency snel te verhandelen, omdat deze eerst naar een exchange moet worden verzonden.

 • Verantwoordelijk zijn voor je eigen veiligheid brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee, en menselijke fouten kunnen leiden tot diefstal of onbedoelde verwijdering.

 • U krijgt meestal gebruikersinterfaces te zien die iets moeilijker te begrijpen zijn.

Wat is beter: custodial or non-custodial?

De keuze tussen een custodial of non-custodial wallet hangt af van wat u uit uw Bitcoin probeert te halen en hoe comfortabel u zich voelt met cybersecurity.

Als u iemand bent die niet goed is met computers en gewoon geïnteresseerd is in Bitcoin vanwege de monetaire eigenschappen (de limiet van 21 miljoen), dan zal het gebruik van een bewaarportemonnee geen probleem zijn. Het is waarschijnlijk het beste om een derde partij uit te besteden om u te helpen uw volledige investering niet te verliezen, en zolang u een vertrouwde, gereguleerde entiteit gebruikt om uw geld op te slaan, is het onwaarschijnlijk dat u ernstige problemen zult tegenkomen.

Als u
geïnteresseerd bent in de cypherpunk-filosofie achter Bitcoin of in staat bent om erachter te komen hoe u verantwoordelijkheid kunt nemen voor uw cryptocurrency-holdings, raden we u aan een niet-custodial storage-oplossing te kiezen. Hiermee kunt u transacties uitvoeren op een toestemmingsloze manier en krijgt u de volledige controle over uw Bitcoin. Dit is hoe Bitcoin moest worden gebruikt.

Waarom worden bewaarportemonnees als onveilig beschouwd?

Custody wallets hebben een vreselijke staat van dienst, maar hebben de afgelopen jaren een betere reputatie verdiend. In de begindagen was er een gebrek aan regelgeving rond Bitcoin- en cryptocurrency-bewaarders, waardoor velen van hen klantengeld verloren aan hackers of gewoon wegliepen met het geld zelf.

Tegenwoordig zijn er veel gereguleerde, betrouwbare en vaak verzekerde entiteiten die bereid zijn om uw Bitcoins voor uzelf te houden. In feite kunt u zelfs een rendement op uw Bitcoin krijgen op dezelfde manier als het traditionele banksysteem.

Als u echter voldoende computervaardig bent, is het verzorgen van uw eigen cryptocurrency-winkel nog steeds de veiligste gok en volgt in lijn met waarom deze technologie in de eerste plaats is gemaakt.

Bieden alle beurzen bewaarportemonnees aan?

Alle grote beurzen bieden momenteel bewaarportemonnees, maar nieuwe protocollen worden gebruikt om de beveiliging van deze uitwisselingen te verbeteren en gebruikers meer controle over hun geld te geven.

Beurzen zoals Kucoin en Nash gebruiken technologie die vergelijkbaar is met Lightning Network om hun gebruikers volledige controle over hun crypto-activa te geven tot het punt waarop ze een verkooporder willen plaatsen. Het is waarschijnlijk dat meer beurzen dit type beveiligingsupdate in de loop van de tijd zullen aanbieden, maar voorlopig zijn custody wallets nog steeds de standaard voor de meeste beurzen.

Zijn er uitwisselingen met niet-bewaarportemonnees?

Er zijn enkele beurzen die onbewaakte portefeuilles hebben, maar ze hebben over het algemeen niet hetzelfde handelsvolume als op de populairste beurzen ter wereld. Volledig peer-to-peer-opties zoals Bisq zijn van plan de kernfilosofie van Bitcoin te behouden en een gedecentraliseerde oplossing te bieden die niet afhankelijk is van derden.

Er zijn een aantal andere op blockchain gebaseerde gedecentraliseerde uitwisselingen die zijn opgedoken op slimme contractplatforms zoals Ethereum, maar ze zijn een aantal problemen tegengekomen, met name problemen in verband met frontrunning.

Het model dat uiteindelijk op de lange termijn het beste werkt, kan er een zijn die niet probeert zo gedecentraliseerd mogelijk te zijn, terwijl het tegelijkertijd zijn klanten toestaat om hun eigen geld aan te houden. Met deze configuratie hebben gebruikers controle over hun eigen privésleutels, maar de uitwisseling gebruikt waarschijnlijk een gecentraliseerd orderboek voor efficiëntiedoeleinden.

Zijn hardware wallets altijd onbewaakt?

Als u uw eigen hardware wallet gebruikt, is deze volledig onbewaakt. De enige keer dat een hardware wallet onbewaakt wordt gebruikt, is wanneer deze wordt gebruikt om de offline cryptocurrency-holdings van een exchange namens zijn gebruikers te beveiligen.

Hoe stel ik een portemonnee zonder toezicht in?

We hebben een uitgebreide gids voor het instellen van crypto-portefeuilles, maar het is geen al te ingewikkeld proces. Het omvat meestal de meeste van de volgende stappen:

 1. Koop of download uw favoriete portemonnee
 2. Noteer uw 12- of 24-woord herstel seed phrase (het is belangrijk om het offline te houden)
 3. Een wachtwoord of pincode maken
 4. Sluit uw hardware wallet aan op uw computer (als u een hardware wallet hebt)
 5. Toegang tot uw portemonnee
 6. Stuur cryptocurrency naar uw portemonnee

Een opmerking over herstel seed phrases: Elke keer dat u een nieuwe crypto wallet genereert, krijgt u meestal 12 of 24 willekeurige woorden. Ze kunnen worden gebruikt om uw crypto-portemonnee te herstellen als uw fysieke apparaat of computer verloren is gegaan of anderszins is gecompromitteerd.

Daarom is het uiterst belangrijk om de herstelzaadzin op een veilige plaats (zoals een echte kluis) op te slaan. Sommige mensen houden er zelfs van om metalen platen in reliëf te maken met hun herstelzaadzin voor nog meer veiligheid. Deze worden ook wel metalen crypto wallets genoemd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

pexels leeloo thefirst 7873553

Cryptocurrency Market Cap: een beginnershandleiding

pexels bram van oosterhout 6478886

Cryptocurrency liquiditeit: wat het is en hoe het werkt