in

Fiat-valuta’s: wat ze zijn en hoe ze werken

Fiat-valuta’s hebben een lange geschiedenis die teruggaat tot de oude Chinese dynastieën van de 10e eeuw. Na een sterke vraag naar metaalgeld dat het aanbod van edelmetalen op het hoogtepunt van de handel tijdens de Tang-dynastie overtrof, begonnen creditnota’s te circuleren en werden al snel gebruikt als de eerste vorm van papiergeld die we vandaag als bankbiljetten gebruiken.

Simpel gezegd, de creditnota was een stuk papier uitgegeven van de eerste tot de tweede, die de tweede partij garandeerde dat het privébiljet wordt ondersteund door een monetaire of goudreserve op de bank. Daarom was het simpelweg uitgeven van een schuldbekentenis net zo goed als het doen van een betaling voor goederen en diensten.

Het idee van papiergeld kreeg sindsdien snel tractie en werd in de 18e eeuw overgenomen door de Amerikaanse koloniën, Frankrijk en het Continental Congress.

Zoals verwacht, kan het uitgeven van te veel creditnota’s of wissels inflatie veroorzaken, dus hebben regeringen de controle over het uitgeven van wissels overgenomen om veiligheid en vertrouwen aan het systeem toe te voegen.

Tot het begin van de 20e eeuw kon iedereen papiergeld omzetten in gouden munten. Oorlogen en overheidsuitbreidingsprojecten dwongen regeringen echter tot hogere uitgaven die leidden tot de noodzaak om meer geld te drukken. Echter, met papiergeld ondersteund door goudreserves, was de enige manier voor overheden om toegang te krijgen tot meer kapitaal het verhogen van belastingen of het drukken van meer geld.

Als ’s werelds supermachtregering hebben de Verenigde Staten besloten om te kiezen voor het drukken van geld door de dollar uit de gouden standaard te halen.

Vanaf 2021 is het precies 50 jaar geleden dat de Amerikaanse dollar een fiat-valuta werd nadat president Richard Nixon de dollar abrupt uit de goudstandaard trok. Deze daad van het annuleren van de directe convertibiliteit van dollars in goud als gevolg van afnemende goudreserves en de behoefte aan meer overheidsuitgaven heeft ertoe geleid dat de meeste landen fiatgeld hebben aangenomen.

Fiatgeld is per definitie een ruilmiddel dat wordt ondersteund door het geloof van de houders in de deugd van de uitgevende overheid en niet als een fysieke grondstof.

Waarom houden crypto-mensen niet van fiat-valuta?

Liefhebbers van cryptocurrency houden niet van fiat-valuta’s omdat ze fiatgeld zien als een archaïsch monetair instrument dat alleen het gebrek aan overheidsverantwoordelijkheid en totalitaire controle over de economie propageert.

In de afgelopen twee jaar dat de wereld worstelde om een wereldwijde pandemie te overwinnen, zijn verschillende rechtsgebieden geld blijven drukken en hebben ze de nadelen van fiatgeld verder benadrukt. Naarmate er meer geld wordt gedrukt, stijgt de inflatie over de hele wereld en verwateren de rijkdom en het inkomen van mensen. Dit vermindert het vermogen van fiat-valuta’s om te fungeren als betrouwbare waardeopslag.

Als anorganische organismen zijn de regeringen van de wereld zo gegroeid dat er geen verantwoordingssystemen zijn die de overheidsuitgaven en het monetaire beleid tegenwerken. Toch worden regeringen zelf geleid door onvolmaakte mensen. Liefhebbers van cryptocurrency beschouwen deze gecentraliseerde controle over het wereldwijde monetaire systeem in de handen van een paar bureaucraten als een oneerlijk systeem dat de neiging heeft om alleen te werken in het voordeel van degenen die het beheersen.

Het idee dat centrale banken absolute macht hebben over een economie door controle over de fiat-valuta van die economie is in strijd met het ethos dat baanbrekende cryptocurrencies zoals Bitcoin regeert die eerlijkheid en algehele transparantie aanmoedigen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

pexels pixabay 210705

Total Value Locked of TVL: wat het is en hoe het werkt

pexels alesia kozik 6771607

Hoe cryptocurrency zal werken in 2030