in

Inzet tokens: wat ze zijn en hoe ze werken

Elk jaar brengt een nieuwe trend naar de cryptocurrency-markt, waarbij de afgelopen jaren DeFi, NFT en metaverse (onder andere) erin slaagden de aandacht te trekken van miljoenen handelaren die op zoek waren naar het volgende grote ding. Welnu, dit jaar lijkt het de beurt aan het inzetten van tokens om te genieten van bovengemiddelde rendementen, met enkele van de grootste hiervan – waaronder Lido DAO (LDO) en Frax Share (FXS) – die de afgelopen maand of zo met meer dan 100% zijn gestegen.

Dit artikel zal uitleggen wat stakingstokens zijn, hun opkomst tot eminentie in de afgelopen maanden contextualiseren en uitleggen waarom beleggers ze zo groot hebben genomen. Kortom, het hele fenomeen kan worden teruggebracht tot één primaire oorzaak: Ethereum, dat in de overgang naar een proof-of-stake consensusmechanisme afgelopen september een enorme vraag naar stakingsdiensten genereerde.

Wat zijn stakingstokens? Welke zijn de grootste?

Met ‘stakingstoken’ bedoelt dit artikel over het algemeen elk token dat afkomstig is van een stakingsservice of -platform.

Het betekent niet tokens die je daadwerkelijk kunt aanwijzen (zoals ethereum, cardan, solano, polka dots, etc.) en die worden gebruikt om het netwerk van het bijbehorende token te beveiligen.

Met andere woorden, stakingstokens hebben een soort nut voor het stakingsplatform dat ze uitgeeft, of het nu gaat om dit hulpprogramma met betrekking tot governance of het betalen van transactie- en servicekosten. Als gevolg hiervan zijn hier de vijf grootste wedtokens in de cryptocurrency-markt op dit moment, gesorteerd op marktkapitalisatie.

  1. Lido DAO (LDO): Marktkapitalisatie van $ 1,78 miljard en een volledig verwaterde waardering (max bod x prijs) van $ 2,13 miljard. LDO, dat begin 2021 werd gelanceerd, is het governance-token van het Lido, dus je moet stemmen over protocolupdates en ook over Lido DAO-treasury-toepassingen.

  2. Frax Share (FXS): Marktkapitalisatie van $ 752,8 miljoen en volledig verwaterde waardering van $ 1,03 miljard. FXS, dat eind 2020 werd gelanceerd, is het native utility- en governance-token van Frax Finance, een gedecentraliseerd stablecoin- en DeFi-platform dat ook Ethereum-staking biedt.

  3. Rocket Pool (RPL): Marktkapitalisatie en volledig verwaterde waardering van $ 728,3 miljoen. RPL, dat medio 2018 werd gelanceerd, wordt binnen het Rocket Pool-platform gebruikt om knooppunten te beschermen en een van de twee DAO’s te financieren die de stakingsservice uitvoeren.

  4. Ankr Network (ANKR): Marktkapitalisatie van $ 213,2 miljoen en volledig verwaterde waardering van $ 262,2 miljoen. ANKR is begin 2019 gelanceerd en heeft een verscheidenheid aan toepassingen binnen het ANKR-ecosysteem, waaronder betalen voor toegang tot de verschillende stakingsdiensten die door ANKR worden beheerd, evenals voor governance en knooppuntbescherming.

  5. StakeWise (SWISE): Marktkapitalisatie van $ 29,7 miljoen en volledig verwaterde waardering van $ 151,3 miljoen. StakeWise, gelanceerd in april 2021, is een service voor het inzetten van Ethereum, waarbij SWISE fungeert als een governance-token voor zijn DAO.

Waarom werken stakingstokens op dit moment zo goed in de cryptocurrency-markt?

De bovenstaande tokens hebben de afgelopen één of twee maanden bijzonder goed gepresteerd, waarbij ze het totale marktrendement hebben verslagen en het rendement van veel van de grootste cryptocurrencies, waaronder bitcoin, ethereum en cardano, hebben verslagen.

LDO is bijvoorbeeld de afgelopen maand met 119% gestegen, vergeleken met 31% voor de markt als geheel en 39,5% voor bitcoin. Het is een vergelijkbaar verhaal met FXS, RPL, ANKR en SWISE, die de afgelopen 30 dagen respectievelijk 140%, 92%, 70% en 105% hebben gewonnen.

Het is duidelijk dat hier iets aan de hand is, met stakingstokens die in deze tijd de best presterende cryptocurrency-klasse op de markt blijken te zijn. Zoals hierboven vermeld, is de basisverklaring van dit fenomeen vrij eenvoudig, met de groei van Ethereum-staking als de belangrijkste boosdoener.

Simpel gezegd, alleen de meest technisch onderlegde – en rijke – kunnen erin slagen om naar huis te rennen door zichzelf in te zetten, omdat het de mogelijkheid biedt om 24/7 een volledig Ethereum-knooppunt uit te voeren, evenals ten minste 32 ETH (gelijk aan iets meer dan $ 50.000). Daarom hebben de meeste beleggers die geïnteresseerd zijn in het wedden van hun ETH zich tot stakingspools gewend, waarbij alle vijf de bovenstaande tokens inheems zijn in die pools.

En ja, de markt heeft zich echt op een grote manier tot deze pools gewend, waarbij Lido de grootste DeFi-applicatie in het hele cryptocurrency-ecosysteem is geworden in termen van totale vergrendelde waarde. In juli 2022 was de TVL ongeveer $ 5,1 miljard, maar het is nu gestegen tot iets meer dan $ 8 miljard, waarmee makerDAO (die toezicht houdt op verschillende algoritmische stablecoins) in het proces wordt overtroffen.

Deze stijging kwam op een moment van daling van TVL’s voor de meeste andere DeFi-apps, wat aangeeft dat de inzet erg groot wordt. En er zijn tal van redenen waarom ER veel vraag zou zijn naar ETH.

Waarom de vraag naar ETH-belangen zo snel is gegroeid

Ten eerste blijft de markt, ondanks een recente mini-rally, erg in recessie, aangezien bitcoin (bijvoorbeeld) nog steeds 66,5% onder zijn all-time high van $ 69.044 staat. Inkomsten zijn op dit moment schaars, dus die beleggers die nog steeds tokens hebben en er iets mee willen doen, zijn ethereum in grotere aantallen gaan inzetten, omdat dit hen een verscheidenheid aan beloningen kan opleveren. Niet alleen zullen ze extra ETH als opbrengst ontvangen (ten minste eenmaal de Shanghai-update in maart wordt verzonden), maar de stakingspools die ze gebruiken – inclusief Lido, Frax en Rocket Pool – bieden allemaal ETH-derivaten in ruil voor de werkelijke ETH die ze inzetten.

Dit betekent dat ETH-stakers ook de mogelijkheid hebben om de derivaten die ze ontvangen – Frax ether (FRXETH), Lido staked ether (STETH) en Rocket Pool ETH (RETH) – te gebruiken om verdere winsten na te jagen. Voor een groot deel gaat het om het gebruik van deze ETH-derivaten op andere DeFi-platforms als liquiditeit, iets dat zijn eigen rendement oplevert.

Daarnaast
is er hoogstwaarschijnlijk interesse in Ethereum en ETH zelf, omdat de verschuiving van het netwerk naar proof-of-stake een verhaal heeft gecreëerd dat Bitcoin op een dag op zijn kop zou kunnen zetten. De Merge en andere upgrades hebben ook een situatie gecreëerd waarin, tijdens perioden van intensief gebruik, ETH effectief deflatoir wordt, in die mate dat het aanbod daadwerkelijk krimpt (dit is te wijten aan on-chain consumptie van transactiekosten en verminderde minting van nieuwe ETH na het overschakelen naar PoS).

Als zodanig is het de vraag of het verhaal en het gevoel van verwachting rond Ethereum helpen om staking erg populair te maken, vooral tijdens een aanhoudende bearmarkt. Op zijn beurt heeft dit een aanzienlijke vraag naar het inzetten van tokens gecreëerd, of het nu gaat om de problemen van utility token governance en stakingsplatforms, of ETH-derivaten (of SOL, of AVAX, enz.) die uitgeven in ruil voor winst.

En met proof-of-staking ingesteld om een grotere in plaats van kleinere benoeming binnen het cryptocurrency-ecosysteem te worden in de komende maanden en jaren, verwacht dat stakingstokens meestal in waarde zullen stijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

pexels rodnae productions 8370346

Hoe te profiteren van schulden

pexels andrea piacquadio 3768894 1

Top 10 ondergewaardeerde Twitter-accounts in cryptocurrency