in

Op vakantie winnen tradities

Kortere vakanties, vaak in de naam van “hit and run”, maar drie van de vier Italianen missen de kans niet om deel te nemen aan festivals, beurzen en dorpsmarkten gewijd aan historische en religieuze jubilea, maar vooral aan typische lokale gerechten en wijnproducten die heel vaak centraal staan in de festiviteiten. Dit is wat bleek uit een enquête uitgevoerd door de site www.coldiretti.it op een van de favoriete vrijetijdsbestedingen van toeristen in de zomer van 2009.

Een echte herontdekking die – zegt Coldiretti – het resultaat is van de noodzaak om een meer directe relatie met voedsel, cultuur en territoriale tradities te herstellen.
Volgens de Coldiretti-enquête besteedt een meerderheid van 43 procent van de festivalgangers of dorpsfeesten aan de gelegenheid, aan aankopen of proeverijen van lokale gerechten en wijnproducten, een bedrag van 10 en 30 euro per persoon, 38 procent niet meer dan 10 euro, 9 procent meer dan 30 euro, terwijl 10 procent zich beperkt tot browsen zonder iets uit te geven.

. Dit zijn waarden die – vervolgt Coldiretti – bijdragen aan het voeden van de motor van de voedsel- en wijnvakantie die met 5 miljard geschatte omzet voor 2009 het enige segment is in constante en continue groei in het panorama van het nationale toeristische aanbod.

Het succes van festivals, festivals en dorpsmarkten, naar gezinnen, maar ook groepen jongeren, wordt begunstigd – onderstreept Coldiretti – door de neiging om herhaalde vakanties te prefereren, maar korter, door de wens om strandvakanties op te breken, door de zoektocht naar alternatieve bestemmingen die vaak handiger zijn.

En Italië is het enige land ter wereld dat een grote verscheidenheid aan toeristische routes met betrekking tot eten en wijn kan aanbieden met 142 wegen van wijnen en smaken waarlangs de vele typische kenmerken van het grondgebied kunnen proeven en, naast achttienduizend boerderijen, in Italië zijn “open voor het publiek” om voedsel en wijnproducten te kopen 60.700 molens, wijnhuizen, hutten en boerderijen. De Belpaese – volgens Coldiretti – kunnen ook rekenen op het Europese leiderschap in de biologische productie en in het aanbod van typische producten met 181 oorsprongsbenamingen die op communautair niveau zijn erkend (de registratie van de BOB voor de “Romeinse hazelnoot” is zeer recent) en 4.471 traditionele specialiteiten die door de regio’s zijn onderzocht, terwijl ze 477 wijnen met een gecontroleerde oorsprongsbenaming (DOC), gecontroleerde en gegarandeerde (DOCG) en typische geografische aanduiding (316 DOC-, 41 DOCG- en 120 IGT-wijnen).

Een erfgoed dat – onderstreept Coldiretti – vaak wordt geboren in de kleine steden van het binnenland, waar het samen met artistiek en cultureel erfgoed mogelijk is om unieke voedselspecialiteiten te proeven die Made in Italy beroemd hebben gemaakt in de wereld.

FESTIVALS, FESTIVALS EN MARKTEN IN CIJFERS IN DE ZOMER VAN 2009
• Ze worden bijgewoond door 3 van de vier Italianen;
• Ze zijn voornamelijk gekoppeld aan lokale gerechten en wijnproducten en religieuze en historische jubilea;
• Ze bevinden zich voornamelijk in kleine steden in het binnenland;
• Ze worden voornamelijk bezocht door gezinnen, maar de aanwezigheid van jongeren groeit;
• In de meeste gevallen wordt tussen de 10 en 30 euro per persoon uitgegeven aan typische producten;
Ze dragen bij aan het voedsel- en wijntoerisme dat 5 miljard waard is

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezondheidsmanoeuvre: bezuinigen op de inkomsten van apothekers

jumpstory download20200925 101016

Andere VIP’s in het belastingnetwerk